Ουάσιγκτον

Στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκα στην αμερικανική πρωτεύουσα, για τρία πολύ πυκνά εικοσιτετράωρα, προσκεκλημένος της Kathimerini, του Delphi Economic Forum και του HALC, και μίλησα στο συνέδριο που διοργάνωσαν.

Επιπλέον, μίλησα σε δυο ακόμα πάνελ που συνδιοργανώθηκαν από το Foundation for Defense of Democracies και από το National Defense University (NDU). Επίκεντρο των παρεμβάσεων μου ήταν το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η αυξημένη τουρκική επιθετικότητα.

Πέρα από την ευκαιρία που είχα να συναντηθώ και να συνομιλήσω με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, βρέθηκα με παλιούς και νέους φίλους. Τον παλιό βοηθό μου, στο The Fletcher School at Tufts University, και, τώρα, καθηγητή στο NDU, Geoffrey Gresh, που μου πρόσφερε το νέο του βιβλίο “To rule Eurasia’s waves-The new Great Power competition at sea” από το Yale University Press, με πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και για την Ελλάδα, την πολύ καλή φίλη και παλιά μου συνεργάτιδα στο Harvard University και, τώρα, Εκτελεστική Διευθύντρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Harvard, Elaine Papoulias, καθώς και μια ομάδα νέων και πολύ επιτυχημένων Ελλήνων που εργάζονται και σπουδάζουν στην Ουάσιγκτον (ευχαριστώ τον Leonidas Marcantonatos που οργάνωσε τη συνάντηση) αλλά και τους νέους εθελοντές του HALC.

Τέλος, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, κατάφερα να επισκεφτώ, τρέχοντας, το νέο μουσείο Αφρο-Αμερικανικής Ιστορίας, που κοσμεί το Mall (το κεντρικό πάρκο της Ουάσιγκτον), λίγα μέτρα από τον Λευκό Οίκο.