Το μεταναστευτικό, ο Τραμπ κι εμείς | Άρθρο για την εφημερίδα «Το Βήμα» | 26.01.2025

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών υπήρξε βασικό επιχείρημα της σφοδρής κριτικής του Ντόναλντ Τραμπ για τα πεπραγμένα της Προεδρίας Μπάιντεν. Η αλήθεια είναι ότι, σήμερα, οι ροές έχουν περιοριστεί, μετά τη λήψη έκτακτων μέτρων από τον ίδιο τον Μπάιντεν. Όμως, εξίσου αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν καθυστέρησε στη λήψη τους και επέτρεψε να δημιουργηθεί κρίση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, μετά το τέλος της πανδημίας. Ήδη, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει υπογράψει διατάγματα και έχει ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα που θα περιορίζουν τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των μεταναστών, σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Είναι βέβαιο ότι πολλά απ’ αυτά θα αντιμετωπίσουν την αντίδραση τόσο της δικαστικής εξουσίας όσο και των πολιτειακών αρχών που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς. Η απέλαση όλων των μεταναστών που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα δεν θεωρείται εφικτή. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα, στην εφαρμογή μιας πιο αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, είναι η σύγκρουση που αυτή αναπόδραστα προκαλεί μεταξύ των συμφερόντων της αμερικανικής οικονομίας, που χρειάζεται εργατικά χέρια, και του σκληρού πυρήνα της λαϊκής βάσης των ψηφοφόρων του Τραμπ. Η σύγκρουση αυτή, ήδη διαφάνηκε πριν την ορκωμοσία του, με τις σχετικές δηλώσεις του Έλον Μασκ, υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης. Σε κάθε περίπτωση, απομένει να φανεί η εφαρμογή και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής καθώς και η στάση των ΗΠΑ έναντι του διεθνούς θεσμικού πλαισίου για το άσυλο και την προστασία των προσφύγων.

Θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι ό,τι συμβαίνει στα σύνορα ΗΠΑ Μεξικού δεν μας αφορά. Και αυτό γιατί οι μεταναστευτικές ροές είναι διεθνοποιημένες και εύκολα ανακατευθύνονται, ανάλογα με τα εμπόδια που στο διάβα τους συναντούν. Κατά την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες πολιτείες, τον Φεβρουάριο του 2024, ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μου εξηγήθηκε από τους Αμερικανούς συνομιλητές μου, ότι, μόνο το 2023, 50 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες είχαν περάσει στις ΗΠΑ μέσω Μεξικού. Αυτό σημαίνει ότι, αν ο εκεί δίαυλος κλείσει, η μεταναστευτική πίεση προς την Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων του μεταναστευτικού σε πλανητικό επίπεδο και η έγκυρη αντίδραση στις εξελίξεις.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια σύγχρονη, ρεαλιστική, και, κατά το δυνατόν, ενιαία μεταναστευτική πολιτική, που θα διαφυλάττει τα συμφέροντα της και θα επιτελεί το ανθρωπιστικό της καθήκον, σύμφωνα με τον διεθνή νόμο. Οι κραυγές της μιας πλευράς και οι αφέλειες της άλλης σίγουρα δεν βοηθούν. Η Ευρώπη έχει εξωτερικά σύνορα που οφείλει να προστατεύει, καταπολεμώντας τα δίκτυα διακίνησης της παράνομης μετανάστευσης, αλλά, ταυτόχρονα, χρειάζεται τη λελογισμένη και επιλεκτική νόμιμη μετανάστευση, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας της και τις προτεραιότητες των κοινωνιών της. Αυτό προσπαθεί να πετύχει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, γύρω από την οποία στοιχίζονται ολοένα και περισσότεροι στην Ευρώπη.

Πηγή: https://www.tovima.gr/print/world/to-dogma-tramp-sto-mikroskopio/