Που στοχεύει η πρόταση της Τουρκίας για δυο κράτη στην Κύπρο;

Από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, η Τουρκία και ο νέος “Πρόεδρος” των Τουρκοκυπρίων μιλούν για μια λύση του Κυπριακού στη βάση δυο χωριστών κρατών. Μιλούν, δηλαδή, για τη νομιμοποίηση του τετελεσμένου της εισβολής και της κατοχής της βόρειας Κύπρου.

Η πρόταση της τουρκικής πλευράς δεν είναι καινούργια. Επαναφέρει στην ουσία την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο ο ίδιος ο Ερντογάν είχε, στο παρελθόν, περιθωριοποιήσει. Αποτελεί σκλήρυνση της τουρκικής στάσης και εγγυάται το αδιέξοδο κάθε συνομιλίας για λύση του Κυπριακού. Υπό αυτή την έννοια, επηρεάζει αρνητικά και τις προοπτικές των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία.

Επιπλέον, στρέφεται ευθέως εναντίον της θέλησης και των συμφερόντων των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Ο λόγος είναι πολύ απλός: δυο κράτη δεν πρόκειται ποτέ η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει στην Κύπρο.

Ήδη, από το 1964, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζει ως μόνη κυβέρνηση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και, μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καμία χώρα, εκτός της Τουρκίας, δεν το αναγνώρισε. Η θέση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στο ζήτημα αυτό παραμένει απολύτως ξεκάθαρη.

“Δυο κράτη” σημαίνει απορρόφηση των κατεχομένων από την Τουρκία, κάτι που δεν θέλουν οι περισσότεροι των γηγενών Τουρκοκυπρίων, ιδίως σήμερα που η Τουρκία ισλαμοποιείται από τον Ερντογάν. Οι Τουρκοκύπριοι δικαιολογημένα προτιμούν το ευρωπαϊκό από το τουρκικό διαβατήριο (άλλωστε γι’ αυτό χιλιάδες από αυτούς έχουν σπεύσει να προμηθευθούν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Η ηγεσία Τατάρ τους επιβλήθηκε με τη ψήφο των εποίκων και την ωμή παρέμβαση του παρακράτους του Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές στα κατεχόμενα. Γι’ αυτό και διαδηλώνουν, με επικεφαλής τον Ακιντσί, εναντίον της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά και, κυρίως, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αποκαλύψει την υποκρισία της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται να προσφέρει προστασία στους Τουρκοκύπριους που εκείνοι δεν θέλουν. Αν υπάρχει μια ελπίδα λύσης στο Κυπριακό και απομάκρυνσης από τα τετελεσμένα της εισβολής είναι η αξιοποίηση του ρήγματος Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι πόροι από την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων θα χρηματοδοτήσουν το κόστος της επανένωσης. Τώρα, πρέπει να αποκαλυφθεί η αβελτηρία της Τουρκίας του Ερντογάν. Άλλωστε, η θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και η επήρειά τους περιορίζεται στην αιγιαλίτιδα ζώνη, βάλει ευθέως εναντίον των συμφερόντων όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.