Το F-35 στο Αιγαίο;

28.6.2018

Στις 21 Ιουνίου, στο Fort Worth του Τέξας των Η.Π.Α., παραδόθηκε το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος F-35A στην Τουρκία σε μια τελετή υψηλής συμβολικής αξίας. Η φιλοδοξία της Τουρκίας είναι να αποκτήσει 100 τέτοια αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας. Ήδη έχει παραγγείλει τα πρώτα 30 και αναμένεται να έχει δημιουργήσει την πρώτη μοίρα F-35 στα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

Τα F-35 διακρίνονται για έναν μοναδικό συνδυασμό: ενώ βλέπουν τα πάντα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων τα ίδια δεν γίνονται αντιληπτά. Καθώς η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin επιταχύνει την παραγωγή των αεροσκαφών, το κόστος κάθε αεροσκάφους έχει πέσει στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία ενδιαφέρεται να κρατήσει το κόστος χαμηλά προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της. Στις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να κατασκευαστούν εκατοντάδες F-35 σε τρεις βασικούς τύπους, καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα αποτελέσει τον βασικό κορμό της αμερικανικής και πολλών δυτικών αεροποριών.

Τα πρώτα δυο F-35A της Τουρκίας θα μεταφερθούν σύντομα στην Αριζόνα, όπου Τούρκοι πιλότοι και συντηρητές θα εκπαιδευτούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αεροσκάφη δεν θα φύγουν από τις Η.Π.Α. μέχρι να λυθεί η διαμάχη που έχει ανακύψει μεταξύ της αμερικανικής και της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Το σημαντικό είναι ότι η Τουρκία συμμετέχει στη συμπαραγωγή του F-35 από το 2002, σε συνέχεια της πετυχημένης συμμετοχής της στη συμπαραγωγή των F-16 από τη δεκαετία του 1980.

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ούτε σκοπεύει να αγοράσει  το F-35 όσο κι αν θα το ήθελε. Η οικονομική δυσπραγία καθιστά τη σταδιακή αντικατάσταση των γερασμένων F-16 απαγορευτική. Προς το παρόν, η ελληνική αεροπορία θα πρέπει να περιοριστεί στον εκσυγχρονισμό των F-16 και στην ανάπτυξη των όποιων φθηνών αντίμετρων, σε έναν αγώνα με την Τουρκία, για την αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, που θα γίνεται ολοένα και πιο άνισος. Για το λόγο αυτό, οι αντιδράσεις του αμερικανικού Κογκρέσου στην πώληση των F-35 στην Τουρκία είναι χρήσιμες και θα πρέπει να ενταθούν.