Νίκη και θωράκιση της Θράκης η καταβολή του 12% για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων (Ολομέλεια, 14.07.2020)

YouTube video

Ζήτησα να πάρω τον λόγο στην Ολομέλεια, για να στηρίξω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις την πολύ σημαντική τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση και να συγχαρώ προσωπικά τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, για την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε στην αντιμετώπιση ενός χρονίζοντος προβλήματος που αφορά τη μείζονος σημασίας, εθνικής σημασίας περιοχή, που είναι η Θράκη. Εγώ δεν είμαι Βουλευτής Θράκης. Είμαι Βουλευτής Αθηνών, αλλά πιστεύω ότι η Θράκη αφορά όλους εμάς τους Έλληνες. Είναι ο κατεξοχήν εθνικός προμαχώνας. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε την Θράκη μόνο την ώρα της ελληνοτουρκικής κρίσης, όπως για παράδειγμα είχαμε πρόσφατα στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά να έχει μία διαχρονική φροντίδα και πρόνοια της ελληνικής πολιτείας στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Τα προβλήματα της Θράκης είναι γνωστά. Αφορούν το παραμεθόριο της περιοχής, την απομάκρυνσή της από το κέντρο που δημιουργεί προβλήματα στο μεταφορικό ισοδύναμο, τις ελλιπείς υποδομές -λιμενικές, σιδηροδρομικές, ενεργειακές-, τη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, τη δημογραφική συρρίκνωση την ώρα που η ανατολική Θράκη, ανατολικά του Έβρου, γιγαντώνεται. Μόνη η Αδριανούπολη πια σήμερα έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από όλη τη δική μας δυτική Θράκη μαζί. Αυτό δημιουργεί μια σειρά από κινδύνους, κίνδυνοι οι οποίοι φάνηκαν και με την πρόσφατη κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού τον Φεβρουάριο και με τον κορωνοϊό. Και έπεται συνέχεια.

Η ελληνική πολιτεία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται τώρα να διορθώσει μια αδικία που έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια μέσα στη δίνη του μνημονίου και να δώσει τα οφειλόμενα στις επιχειρήσεις της περιοχής, τα οποία χρωστάει για την περίοδο 2010-2015, την περίφημη επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Οι επιχειρήσεις έχουν εγγράψει αυτά τα έσοδα στους ισολογισμούς τους. Πολλές από αυτές τα έχουν προεξοφλήσει στις τράπεζες, έχουν φορολογηθεί για αυτά, αλλά δυστυχώς δεν έχουν εισπραχθεί.

Και όχι μόνον αυτό. Άκουσα με έκπληξη τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγη ώρα να αναφέρεται στην Κυβέρνηση με απαξιωτικό τρόπο. Θα σας έλεγα να είμαστε πιο προσεκτικοί, διότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με υπουργική απόφαση το 2016 κατήργησε τη συγκεκριμένη επιδότηση, με τρόπο, όπως κρίθηκε από το ανώτατο διοικητικό της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντισυνταγματικό και παράνομο και στη συνέχεια, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, ήρθε πριν από λίγες εβδομάδες να καταθέσει συλλογική επερώτηση, εγκαλώντας την Κυβέρνηση γιατί δεν πληρώνει τις επιδοτήσεις μισθολογικού κόστους που οι ίδιοι κατάργησαν το 2016.

Έρχεται, λοιπόν, τώρα η Κυβέρνηση μετά από μία συντονισμένη προσπάθεια όλων των τοπικών φορέων, τοπικών Βουλευτών, προεξάρχοντος του φίλου Ευριπίδη αλλά και δική μου, με συνεχείς επαφές με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, να προχωρήσει στην αποκατάσταση της αδικίας και στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, των πληττόμενων, δοκιμαζόμενων αυτών επιχειρήσεων εκεί, παραγωγικών, εξαγωγικών, δυναμικών που έχουν αντέξει δέκα χρόνια κρίσης και που πραγματικά, κύριε Υπουργέ, φυλούν Θερμοπύλες. Διότι χωρίς παραγωγικό ιστό, δεν έχουμε Θρακιώτες και χωρίς Θρακιώτες, δεν έχουμε εθνική άμυνα και δεν έχουμε την ασφάλεια και την ειρήνη που όλοι οι Έλληνες δικαιούμαστε και αξίζουμε και πρέπει να έχουμε.

Θέλω να σας συγχαρώ για άλλη μία φορά για την πρωτοβουλία αυτή να αποκατασταθεί στη χώρα μας και σε αυτό το σημείο το κράτος δικαίου, που είχε διασαλευθεί από την ασυνέπεια -για να μην πω καμία βαρύτερη λέξη- του κράτους. Είναι νομίζω -δικαιούμαι να πω- το προεόρτιο μιας ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Θράκη και όλη την παραμεθόριο, η οποία θα ξετυλιχθεί τους επόμενους μήνες.

Έχουμε την πρόσφατη απόφαση του Πρωθυπουργού, που πολύ σωστά προχώρησε στη σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των τοπικών Βουλευτών, προκειμένου να έχουμε έναν ειλικρινή ανοικτό διάλογο στη βάση συγκεκριμένων μελετών και προτάσεων για την ανάπτυξη της Θράκης.

Εγώ δεσμεύομαι ότι από τη θέση του Βουλευτή του Βόρειου Τομέα, της παλιάς Β΄ Αθηνών, θα συνεχίσω μαζί με όλους τους συναδέλφους -γιατί πιστεύω ότι αφορά και τους τριακόσιους- την προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, εθνικής άμυνας, θωρακίζοντας, τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε στη σχέση μας με την Τουρκία, έτι περαιτέρω την ευαίσθητη και πολύ σημαντική Θράκη και την ευρύτερη -επειδή βλέπω και άλλους Βουλευτές- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού και εγώ ο ίδιος κατάγομαι από εκεί.

Σας συγχαίρω για άλλη μία φορά και σας ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.