Σήμερα εδώ στην περιφέρεια της Κρήτης μαζί με τον άξιο Περιφερειάρχη και φίλο τον Σταύρο Αρναουτάκη, μετά από ένα διήμερο εδώ στο νησί, για να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μαζί με όλους τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και βέβαια και τους βουλευτές μας.
Η σχέση μου με την Κρήτη όπως των περισσότερων Ελλήνων, είναι πολύ ζεστή και στενή. Ως γέννημα θρέμμα της Μακεδονίας, εμείς οι Μακεδόνες έχουμε μια ιδιαίτερη έτσι σχέση και οι Κρητικοί με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, άλλωστε είναι οι δύο περιοχές της πατρίδας μας, που ανέδειξαν τις δύο μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ου αιώνα, τον Ελευθέριο Βενιζέλο από τη μια, προπολεμικά, και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, από την άλλη, μεταπολεμικά, που σφράγισαν με το έργο τους την πορεία του τόπου. Ο ένας πολεμικός και πολεμικός ηγέτης τη διπλασίασε και απελευθέρωσε και τη Μακεδονία.
Ο άλλος αποκατέστησε τη δημοκρατική ομαλότητα και την έβαλε στην Ευρώπη το 1981. Αυτές οι δύο μεγάλες πολιτικές κληρονομιές σήμερα συγκεντρώνονται, συγκεράζονται στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Κρητικού και του ίδιου, βιολογικά συγγενούς με τον έναν, και πολιτικά ιδεολογικά και με τον άλλον.
Κατά τη γνώμη μου, οι δύο αυτές παραδόσεις του βενιζελισμού και του καραμανλισμού εκπροσωπούν την Ελλάδα της εξωστρέφειας, την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της αισιοδοξίας, την Ελλάδα που κερδίζει, που δεν φοβάται, που διεκδικεί, που πετυχαίνει, που προοδεύει, που προχωρά μπροστά.
Και αυτή η αν θέλετε ήταν η Ελλάδα που νίκησε και στις περσινές εκλογές και αυτή είναι η Ελλάδα που θα παλέψει για να ξανανικήσει και στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, στις 9 Ιουνίου του 2024, σε λίγες εβδομάδες από τώρα, απέναντι στην Ελλάδα της μεμψιμοιρίας, της εσωστρέφειας, του λαϊκισμού αν θέλετε, και εν τέλει των άναρθρων κραυγών χωρίς αποτέλεσμα. Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει μια δύσκολη αποστολή, από τη μία να διαχειριστεί το πρόβλημα το μεγάλο της παράνομης μετανάστευσης. Η Ελλάδα είναι στην προμετωπίδα λόγω γεωγραφίας, του προβλήματος. Έχουμε μια γενικευμένη ανάφλεξη διεθνώς πια σήμερα, βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται να επιμείνω αναλυτικά από τη μια μεριά, και είμαστε στο σταυροδρόμι όχι ενός, αλλά ενδεχομένως δύο μεγάλων μεταναστευτικών διαδρόμων του ανατολικού μεσογειακού που μας έχει απασχολήσει το περισσότερο από την Τουρκία και ενδεχομένως του κεντρικού μεσογειακού από τη Λιβύη, την Ανατολική Λιβύη.
Διαχειριστήκαμε το πρόβλημα με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν θέλω να μειώσω τις διαστάσεις του, ούτε να εφησυχάζουμε, αλλά, επειδή θα ανακοινωθούν και αύριο τα στοιχεία για την πορεία του Μαρτίου, μπορώ να σας πω ότι σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου έχουμε μία μείωση που ξεπερνά το 80 %.
Συνολικά στις παράνομες αφίξεις στην πατρίδα μας έχουμε πέσει κάτω από 2.000 τον μήνα Μάρτιο. Αυτό είναι μεγάλη βελτίωση, οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του Λιμενικού για να μην παίρνει μόνο το υπουργείο τα εύσημα, το Λιμενικό του Υπουργείου Ναυτιλίας, η αστυνομία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όλες οι αρχές ασφαλείας της πατρίδας.
Οφείλεται όμως και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία και σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που πήραμε. Το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζεται στο μέτωπο της παράνομης μετανάστευσης, ένα ζήτημα και εδώ στα νότια της Κρήτης, με επίκεντρο τη Γαύδο και το παραλιακό μέτωπο από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο.
Οι ροές που έχουν εμφανιστεί και έχω φέρει μαζί μου και ένα γράφημα για να δείτε τις συνολικές ροές του τελευταίου δωδεκαμήνου και πόσες από αυτές αφορούν την Κρήτη, ως προς την Κρήτη, είναι εξαιρετικά μικρές για τα δεδομένα και για αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα αλλού.
Θα σας δώσω έχω πολλά αντίγραφα.
Όμως, με δεδομένη και τη διεθνή κατάσταση και τη γενικότερη ανάφλεξη, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προληπτικά, ιδίως γιατί έχουμε να κάνουμε με μια περιφέρεια τόσο σημαντική και κρίσιμη όπως είναι η Κρήτη, που πέρα από τη μεγάλη της προσφορά στην ιστορία και στο έθνος -θα σας πω και κάτι επιπλέον – είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια της πατρίδας μας σήμερα, χάρη στον τουρισμό, χάρη στον πρωτογενή τομέα, χάρη στη δημιουργικότητα και το επιχειρείν των Κρητών.
Και αυτό εμείς θέλουμε να το προστατεύσουμε, να το διαφυλάξουμε, να το θωρακίσουμε. Ξεκινάμε με κάποια συγκεκριμένα δεδομένα. Στη χώρα μας έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα εθνικό σύστημα καταγραφής ταυτοποίησης και διαχείρισης των αιτούντων άσυλο, όπως δεν το έχουν σε άλλες χώρες, της Ευρώπης εννοώ, τον χτίσαμε με πολύ αγώνα και τη βοήθεια για να είμαστε πλήρως ειλικρινείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι ένας μηχανισμός που θωρακίζει την ελληνική κοινωνία ώστε με ασφάλεια για την ίδια, για τους Ελληνες συμπολίτες μας, να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα χωρίς παρενέργειες, να διαχέονται οι ροές σε δημόσιους χώρους, σε πλατείες, σε δρόμους, σε πάρκα, όπως είδαμε πρόσφατα στην Ιταλία ή στα Κανάρια στην Ισπανία και αλλού στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα όσοι έρχονται, καταγράφονται, ταυτοποιούνται, δεν έχουμε τα προβλήματα δημόσιας ασφάλειας που παρουσιάζονται αλλού.
Αυτά είναι μερικές από τις επιτυχίες μας και βέβαια έχουμε μια υπηρεσία ασύλου, η οποία λειτουργεί πάρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά στη διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων. Αυτόν τον μηχανισμό τον ευρύτερο, μαζί με τη χρηματοδότηση και από εθνικούς αλλά ακόμα περισσότερο από ευρωπαϊκούς πόρους, ερχόμαστε εδώ στην Κρήτη για να τον θέσουμε στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας. Δεν είμαι και δεν πρόκειται να σας κάνω συγκεκριμένες ανακοινώσεις και είναι λάθος οι επικεφαλίδες οι οποίες θα διακινηθούν ή ήδη διακινούνται. Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω, πολλώ δε μάλλον για να επιβάλλω. Ηρθα εδώ για να συζητήσω με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους δημάρχους, κατεξοχήν τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, και να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δίπλα στην κοινωνία της Κρήτης, για μια σειρά από λόγους που είναι απολύτως προφανείς, είναι η προτεραιότητά μας η Κρήτη, η θωράκιση της Κρήτης και η διαχείριση του προβλήματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Έχουμε την εμπειρία, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, γνωρίζουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που προσκαλεί και προκαλεί την ένταση, την τοξικότητα, το δηλητήριο. Αντιπαρέρχομαι όλον τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων που καταλαβαίνω κατανοώ και τα μέσα ενημέρωσης πουλούν, αλλά που δεν έχουν σχέση από ένα σημείο και μετά με την πραγματικότητα.
Η Κρήτη δεν έχει -και η Γαύδος- γίνει Λαμπεντούζα, ούτε αντιμετωπίζει προσφυγική κρίση. Τα νούμερα δεν το λένε και δεν πρόκειται να υπάρξει προσφυγική κρίση επειδή έχουμε τριακόσιους ή τετρακόσιους, θέλω να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ψύχραιμοι, να είμαστε λογικοί, να μην ”πυροβολούμε τα πόδια μας” γιατί στο τέλος – τέλος πάμε και δυσφημίζουμε το ίδιο το δικό μας τουριστικό προΐόν και κάνουμε κακό στον τόπο μας, προκειμένου να κερδίσουμε λίγα λεπτά δημοσιότητας ή να προβληθούμε και να δημιουργήσουμε περαιτέρω σύγχυση.
Υπάρχει μεταναστευτική πρόκληση; Προφανώς. Είναι κάτι το οποίο θα το ξεπεράσουμε αύριο το πρωί; Φοβάμαι πως είναι μια πρόκληση που ήρθε για να μείνει, αυτό δείχνει η προηγούμενη δεκαετία αυτό δείχνουν τα διεθνή δεδομένα και οι εξελίξεις. Άρα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να είμαστε κατά το δυνατόν μακροπρόθεσμα προσηλωμένοι σε έναν σχεδιασμό ο οποίος φέρνει αποτέλεσμα, να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για την συνεργασία και τον συντονισμό. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει χωρίς την τοπική κοινωνία. Είναι η τοπική κοινωνία και από κοντά η ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά κονδύλια να βοηθήσουν κατά το δυνατόν περισσότερο, και χαίρομαι πραγματικά για την ποιότητα της συζήτησης που είχαμε.
Μπράβο στην Κρήτη για τους εκπροσώπους της, συνάντησα ανθρώπους απόλυτα προσηλωμένους στο αποτέλεσμα, στο αποτέλεσμα και όχι στον εύκολο λαϊκισμό και στο θέατρο.
Εμείς οι κοινοβουλευτικοί επιτρέψτε μου να πούμε, έχουμε εμπειρία από αυτά τα πολιτικά ”θέατρα΄΄” που στήνονται, έτσι δεν είναι; Αλλά στο τέλος – τέλος αυτό που μετράει είναι το συμφέρον του τόπου. Εδώ ήρθαμε για να βοηθήσουμε, να βοηθήσουμε την Κρήτη, αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού μας που κατάγεται από την Κρήτη, -δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνω τα αυτονόητα- του Κυριάκου Μητσοτάκη, και τιθέμεθα στη διάθεση και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το περισσότερο.
Ταυτόχρονα, και κλείνω με αυτό, αφού ευχαριστήσω κατ εξοχήν τον φίλο Σταύρο με τον οποίο πέρασα και τη χθεσινή μέρα μαζί, και στη Γαύδο και σήμερα σε όλες αυτές τις απανωτές συζητήσεις, διασκέψεις που είχαμε, και βέβαια τη νέα γενιά των Κρητών πολιτικών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν διαπρέψει στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Τον φίλο συνάδελφο Κώστα Κεφαλογιάννη.
Να σας πω ότι ταυτόχρονα συζητήσαμε και το ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης, γιατί την ίδια ώρα που μιλάμε για το πρόβλημα αυτό των παράνομων αφίξεων και τη διαχείρισή τους, τη βέλτιστη, υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα με τους εργάτες γης στον τουρισμό, στις κατασκευές, που ιδίως στην Κρήτη, λόγω της πολύ μεγάλης ανάπτυξης, το πρόβλημα εμφανίζεται ακόμα πιο οξυμένο. Το υπουργείο μας έχει πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Παρόλο που ένα μέρος του ζητήματος ανήκει στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως είναι τα προξενεία στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι Αποκεντρωμένες και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων που ανήκουν ως εποπτεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Όμως έχουμε πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως ήταν η τροπολογία που πρόσφατα ψηφίσαμε πριν τα Χριστούγεννα για τη νόμιμη απασχόληση μεταναστών που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και ήδη η πλατφόρμα έχει ανοίξει, λειτουργεί και έχουν εγγραφεί14.000 περίπου αλλοδαποί, και έχουν πάρει προσωρινή άδεια περίπου οι 3.500 – 4.000 εξ αυτών, όπως προέβλεπε ο κανονισμός, προχωράμε στις διακρατικές συμφωνίες με έξι χώρες, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες από την Ασία, Γεωργία, Μολδαβία, Αρμενία από την Ευρώπη και ενεργοποιούμε τη συμφωνία που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια με την Αίγυπτο, η οποία ήδη δίνει στους αλιεργάτες, τροφοδοτεί, και από κει και πέρα έχουμε μια σειρά από νέες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που συζητήσαμε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς λίγες εβδομάδες και πάντως σίγουρα πριν τις Ευρωεκλογές που παρατείνει τις άδειες διαμονής, την ανανέωση άδειας διαμονής από τρία στα πέντε χρόνια την επί μακρόν από πέντε στα εφτά χρόνια, στελεχώνει τα προξενεία αιχμής με πρόσθετο προσωπικό.
Μιλάω για τα προξενεία μας στο Ισλαμαμπάντ, στο Κάιρο, στη Μανίλα, στο Νέο Δελχί που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα, προχωρούμε την ψηφιοποίηση, προχωρούμε τα νέα κέντρα λήψης βιομετρικών στοιχείων για να απελευθερώσουμε προσωπικό από τις ΔΑΜ και θα ρθει ο Πρωθυπουργός να εγκαινιάσει το δεύτερο αυτό κέντρο, το πρώτο ήδη λειτουργεί στον Πειραιά, το δεύτερο στη Δυτική Αθήνα, μια σειρά από ενέργειες που στόχο έχουν, να τρέξουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες, κάτι το οποίο καίει πάρα πολύ τους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης, και είχαμε μια θα σας έλεγα πολύ παραγωγική και έντονη συζήτηση, ακριβώς γιατί είναι προϋπόθεση να συνεχίσουν οι γρήγοροι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, η αντιμετώπιση του ζητήματος της νόμιμης μετανάστευσης. Ήταν λοιπόν ένα πολύ χρήσιμο διήμερο για μένα, έμαθα πολλά, άκουσα πολλά.
Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών όλης της Ελλάδας. Καταφέραμε σε πολύ πιο δύσκολα μέτωπα τα πράγματα να πάνε καλά, όπως είναι το μέτωπο του ανατολικού Αιγαίου που παραδοσιακά ήταν στην προμετωπίδα.
Είμαι απολύτως αισιόδοξος και σίγουρος ότι αντίστοιχα θα τα καταφέρουμε και στην Κρήτη μας, με τη βοήθεια όλων και του Περιφερειάρχη και όλων των υπολοίπων, θα πρέπει οι Κρητικοί, οι Κρήτες μας να αισθάνονται απόλυτη ασφάλεια, δίπλα σε μια κυβέρνηση που μοχθεί και που παλεύει για την Ελλάδα της ασφάλειας, της αισιοδοξίας, της προόδου, της ανάπτυξης σε όλα τα μέτωπα όπως σας είπα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μας συντροφεύσατε και με συνοδεύσατε όλο αυτό το διήμερο και στα Χανιά, στη Γαύδο, όσοι από σας και τώρα εδώ στο Ηράκλειο, και είμαι στη διάθεσή σας μετά από αυτόν τον μακρύ, μακροσκελέστατο πρόλογο σε όποια ερώτηση έχετε.
(Από αυτό το σημείο και έπειτα, εξαιτίας κακού ήχου δεν κατέστη δυνατή η απομαγνητοφώνηση των ερωτήσεων).
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ καταλαβαίνω απόλυτα αυτές τις -πως να το πούμε- ανησυχίες, πολλές εκ των οποίων είναι απολύτως δικαιολογημένες. Δεν ωστόσο ανακαλύπτουμε τον τροχό. Υπάρχει ένας μηχανισμός και ένα σύστημα το οποίο μπορεί με γρήγορο, εύκολο, ταχύ τρόπο να διαχειριστεί το πρόβλημα αν ανακύψει. Αυτή την ώρα, δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, διότι μιλάμε για πολύ μικρά νούμερα, όμως θα πρέπει και είμαστε εδώ έτοιμοι, σε περίπτωση που, με δεδομένο όλο αυτό που γίνεται διεθνώς, να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν μιλάει για δομές φιλοξενίας, όπως έχουμε αλλού στην Ελλάδα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Μιλάμε όμως, να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα διάχυσης σε πλατείες και λιμάνια, ιδίως σε μια περιφέρεια που είναι η βιτρίνα της χώρας και που ετοιμάζεται να υποδεχθεί 5.000.000 και, τουρίστες το 2024. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης, ως κάτι τόσο σημαντικό και πολύτιμο που είναι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που είδαμε σε άλλες περιοχές, όπως είχαμε πέρσι τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο στην Ρόδο, όπου πολύ μικρές ροές προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση, ακριβώς λόγω της έλλειψης στοιχειώδους υποδομής. Εδώ λοιπόν είμαστε. Υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, υπάρχουν τα μέσα, υπάρχει εμπειρία για να μην αντιμετωπίσουμε απολύτως κανένα πρόβλημα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ήδη ενισχύθηκε στη Γαύδο, προφανώς οι δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, αλλά όπως είπε και ο αρχηγός του Λιμενικού, αν μου επιτρέπετε να κάνω ”εισπήδηση”, όπως λέμε στα εκκλησιαστικά σε άλλου ”παπά τα χωράφια” με δύο στελέχη και ψάχνουμε τρόπους να δούμε πως μπορούμε και συνολικά να ενισχύσουμε περαιτέρω τη Γαύδο και προφανώς το λιμενικό έχει την ευελιξία ανά πάσα στιγμή να μεταφέρει μονάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως το έχει κάνει. Αυτή τη στιγμή έχει ενισχυμένη παρουσία στο ανατολικό Αιγαίο, διότι εκεί είχαμε το ζήτημα, εάν προκύψει εδώ, θα υπάρξει η ενίσχυση εδώ. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε και ρεαλιστικά τις διαφορετικές δυνατότητες που έχει το Λιμενικό, στη Νότια Κρήτη σε σχέση με το ανατολικό Αιγαίο, διότι εδώ η ακτή επιστροφής σε τυχόν ανάσκηση είναι πολύ μακριά και δημιουργεί άλλου τύπου ζητήματα, διότι πάντοτε προτεραιότητα του ελληνικού λιμενικού ότι και αν λένε διάφοροι καλό-κακοθελητές, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Δημήτρης Καιριδης :
Ακούστε, αυτό το πρόβλημα το είχαμε και στα Δωδεκάνησα, και τα Δωδεκάνησα που έχουν πολύ πιο λίγες γραμμές, ακτοπλοϊκές και δυνατότητες, τα καταφέραμε, και τα καταφέραμε πολύ καλά, παρά τις σημαντικές ροές που είχαμε τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο στο πικ της τουριστικής περιόδου. Εάν υπάρχει σύστημα, οργάνωση, συντονισμός όπως θέλουμε να υπάρχει και είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτή την περιφέρεια και αυτούς τους τοπικούς άρχοντες, νομίζω ότι όλα με καλή θέληση μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εμείς ήδη αυτούς που ήρθανε, μας τους έφερε η αστυνομία στη Μαλακάσα στη δομή που έχουμε εκεί, προκειμένου να προχωρήσει η επεξεργασία των αιτημάτων των αιτούντων άσυλο, διαχωρίζοντας τους διακινητές οι οποίοι τελούν υπό προσωρινή κράτηση από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ο οποίος βρίσκεται στη Μαλακάσα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αυτά σε ένα βαθμό, εμείς, ψηφίζουμε τώρα μέσα στο νομοσχέδιο που φέρνουμε ανάμεσα στα άλλα ειδική διάταξη, ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτούμε και δήμους που δεν έχουν δομή. Μέχρι τώρα το Υπουργείο όπως ξέρετε, έχει δύο ταμεία μεγάλα συνολικού ύψους πενήντα εκατομμυρίων τον χρόνο για να χρηματοδοτεί τους δήμους με δομή. Τώρα θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε, δίνουμε ευελιξία, και δήμους που δεν έχουν δομή αλλά αντιμετωπίζουν μεταναστευτική πίεση, όπως κατ εξοχήν είναι για παράδειγμα ο δήμος της Γαύδου. Από τον δήμο της Γαύδου, έχουμε πάρει ένα αίτημα εκατόν είκοσι χιλιάδων το οποίο θα ικανοποιήσουμε άμεσα, και είπαμε ότι θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα και άλλων δήμων για τα έξοδα που έχουν κάνει σε μεταφορές, σε σίτιση και ούτω καθεξής, τα οποία είναι πολύ λογικά, διότι η κρίση δεν αφορά, το πρόβλημα μάλλον, δεν αφορά την Κρήτη, αφορά όλη την Ελλάδα και για να είμαι ειλικρινής αφορά όλη την Ευρώπη.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αυτό θα το κάνουμε. Από ένα όμως σημείο και μετά, καλό είναι, μέσα από το σύστημα το οργανωμένο που έχει το υπουργείο, να αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα ευρωπαϊκά κονδλια τα οποία υπάρχουν και τα οποία αξιοποιούμε, για τη διαχείριση του προβλήματος που όπως πάντα λέμε και τονίζουμε και εννοούμε, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι ελληνικό και έχουμε την οικονομική τουλάχιστον αλληλεγγύη των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Αρα επί του παρόντος θα χρησιμοποιήσουμε εθνικούς πόρους από τα ταμεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά μακροπρόθεσμα η βέλτιστη λύση είναι μέσα από την υποδομή μας να αξιοποιούμε τα κονδύλια των ευρωπαϊκών ταμείων, όπως κάνουμε στη Μυτιλήνη, στις Σέρρες, στη Μαλακάσα .
Δημήτρης Καιρίδης :
Παντού η σίτιση για παράδειγμα, η υγειονομική περίθαλψη θα γίνεται με ευρωπαϊκούς πόρους, σε καμία περίπτωση από τους τοπικούς πόρους. Είναι προφανές ότι ο δήμος Γαύδου των εξήντα μόνιμων κατοίκων δεν μπορεί να περιθάλψει, φροντίσει, σιτίσει, μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους, γι αυτό και είμαστε εδώ, να διατρανώσουμε την αλληλεγγύη της ελληνικής πολιτείας, της ελληνικής κυβέρνησης, συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, θα έλεγα προς τους Κρήτες.
Δημήτρης Καιρίδης :
Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και πολύ εποικοδομητικό. Δεν υπήρξε νομίζω κανένα πνεύμα αντιπαράθεσης, αντιθέτως συνεννόησης και συζήτησης.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ο καθένας καταλαβαίνει, όταν δίνονται τα στοιχεία, τα στοιχεία και τα προβλήματα, και θέλει να λύσει. Η Κρήτη έχει έμπειρους αυτοδιοικητικούς, κατ’ επανάληψη επανεκλεγέντες, άρα με ευρύτερη αποδοχή και εμπειρία να πούμε, να αντιμετωπίσει την όποια πρόκληση, το όποιο πρόβλημα. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση για λεπτομέρειες και δεν πρόκειται να μπω σε αυτή την κουβέντα. Αυτό που λέω είναι ότι ο κάθε ένας καταλαβαίνει την ανάγκη, να μην διαχέεται το πρόβλημα, να μη διαταράσσεται η δημόσια ασφάλεια, να μην διαταράσσεται η γαλήνη και η ηρεμία και η ευπρέπεια και η ευταξία του τόπου. Είναι υπερπολύτιμη, γενικά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα περισσότερο σε μια περιοχή που είναι η βιτρίνα μας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ συνάντησα εκπροσώπους, ίσως βοηθάει και ο Σταύρος, δεν ξέρω, με πνεύμα συνεργασίας απόλυτης και συνεννόησης. Κοιτάξτε να δείτε, η ελληνική κοινωνία έχει μια εμπειρία, έχει περάσει. Εχει καταφέρει να χτίσει αυτό το εθνικό σύστημα. Υπάρχουν πάντοτε οι παραφωνίες, δημοκρατία είμαστε, και ο λαϊκισμός είναι και σύμφυτος από ένα σημείο και μετά, έτσι δεν είναι; Δικιά μας δουλειά είναι να δίνουμε λύσεις, να απαντούμε στις ανησυχίες των πολιτών, να είμαστε πάντοτε παρόντες και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, είδατε χθες το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τη Γαύδο, πάντα και παντού, να μην αφήνουμε περιθώρια, περιθώρια στους επαγγελματίες να πούμε αυτών των ζητημάτων, που προς ίδιον όφελος και όχι για το δημόσιο συμφέρον ή το καλό του τόπου, προκαλούν σύγχυση. Μπορώ να γίνω πολύ πιο αυστηρός, ξέρετε, έχω μία τάση στη γλώσσα και πολύ πιο γλαφυρός για να μιλήσω για καραγκιόζηδες και τσαρλατάνους, που δεν είναι καν ελληνικό μονοπώλιο αν θέλετε. Το ζήτημα το μεταναστευτικό είναι πάρα πολύ δύσκολο, πολύ τοξικό, πολύ δηλητηριώδες, έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη από την Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα. Εμείς, η Ελλάδα, σήμερα, προβάλλει ως – και δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό -και το λέω μετά λόγου γνώσεως χωρίς καμία αίσθηση έπαρσης και αλαζονείας -προβάλλει ως μοντέλο, αξιέπαινο μοντέλο διεθνώς, διαχείρισης του μεταναστευτικού. Διότι αυτό που κάνει η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση είναι η μέση οδός. Από τη μία η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και από την άλλη οι νόμιμες εναλλακτικές λελογισμένης μετανάστευσης με όρους και κανόνες σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Απέναντι λοιπόν στα άκρα, το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος που λέει ότι η χώρα δεν έχει σύνορα και ότι πρέπει να βάλουμε φέρι μποτ και να τους φέρουμε όλους εδώ από το Τομπρούκ..
Δημήτρης Καιρίδης :
Αυτά λέγονται και στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν ειπωθεί και στα ελληνικά, και στο άλλο άκρο που λέει κανένας, όλοι να φύγουν, όλοι οι ξένοι, δεν θέλουμε κανέναν και ότι γίνει με την οικονομία, και ότι γίνει με την ανάπτυξη, δεν μας ενδιαφέρει. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, αυτό θέλω να πω, προβάλλει το μοντέλο της μετριοπάθειας, της λογικής, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, της αυτοπεποίθησης, που λέει, εμείς καταπολεμούμε το παράνομο σε όλες τους τις εκδοχές. Αυστηροποιούμε τώρα τα μέτρα για τη διακίνηση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αυξάνουμε ποινές. Και αντιγράφουμε, δεν έχει προσεχθεί, στο νόμο τώρα που έρχεται την άλλη εβδομάδα, αντιγράφουμε τον αθλητικό νόμο, και απαγορεύουμε την αναστολή, την ανασταλτική ισχύ της έφεσης, όποιος καταδικάζεται για διακίνηση πρωτόδικα, θα πηγαίνει στη φυλακή. Δεν θα υπάρχει, όπως κατά τον αθλητικό νόμο, ακριβώς, για να δώσουμε…
Δημήτρης Καιρίδης :
Εγώ παρουσίασα δεδομένα, μίλησα για την εμπειρία, είδα ανθρώπους που θέλουνε όλοι μαζί να συνεργαστούμε και είμαστε εδώ. Ήταν μια πρώτη συνάντηση, ήταν η πρώτη, εσείς τώρα θέλετε πρωτοσέλιδο….
Δημήτρης Καιρίδης :
Όλοι θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους.
Δημήτρης Καιρίδης :
Όλοι! Το βέβαιον είναι, ότι θα είναι μια τεράστια αποτυχία ολωνών μας, Εάν έρθει το καλοκαίρι και έχουμε στο λιμάνι των Χανίων ή του Ηρακλείου καταστάσεις όπως είχαμε στην Ιταλία, στη Λαμπεντούζα, στη Σικελία και όλα αυτά.
Δημήτρης Καιρίδης :
..Εντάξει, αλλά μιλάμε για ογδόντα άτομα .Φανταστείτε, ναι, και εμείς αμέσως τους πήραμε, αμέσως, ήρθαν στη Μαλακάσα, μέσα σε ένα ή δύο το πολύ μάξιμουμ τρία εικοσιτετράωρα, λόγω καιρού και τα λοιπά, συνήθως μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο, αλλά έχουμε το παράδειγμα το κακό της Ιταλίας. Η Ιταλία, η οποία είναι μια μεγάλη χώρα, ισχυρή χώρα, με πολλούς πόρους δικούς της και είδατε τι έγινε το καλοκαίρι. Κύριε Υπουργέ, εσείς θεσμικά, η πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί, ότι αυτοί κλειστοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας ας τους ονομάσουμε έτσι Θα κρατήσουν, θα διατηρήσουν τον προσωρινό τους χαρακτήρα. Η μεταφορά θα γίνεται σε αυτό το διάστημα των δύο τριών ημερών και δεν θα υπάρξει αν προκύψει σημαντικό πρόβλημα υπερσυγκέντρωση σε αυτούς τους χώρους.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κανείς δεν μιλάει για κάτι μόνιμο, όπως έχουμε στην υπόλοιπη χώρα, μιλάμε για μία υποδομή που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε με ασφάλεια το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, και τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε, πάντοτε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και στον βαθμό που το πρόβλημα επιμείνει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Η Αίγυπτος έχει παίξει τεράστιο σταθεροποιητικό ρόλο για όλη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή. Είναι μια χώρα και δεν έχει λεχθεί αρκετά και δεν έχει προσεχθεί και εκτιμηθεί αρκετά, που παρά τα δικά της οικονομικά προβλήματα τα μεγάλα των εκατόν δέκα εκατομμυρίων Αιγυπτιωτών, Αιγυπτίων. Να σας πω ότι κάθε χρόνο ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξάνει κατά δυόμισι εκατομμύρια. Κάθε τέσσερα χρόνια προστίθεται μια Ελλάδα στην Αίγυπτο. Παρ όλα αυτά, φιλοξενεί εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες από όλη την υποσαχάρια Αφρική και όλη τη Μέση Ανατολή, είτε λέγεται Υεμένη, είτε λέγεται Σουδάν, είτε λέγεται Αιθιοπία, είτε λέγεται Σομαλία, καταλήγουν και εν τέλει συγκρατώνται από τη μεγάλη χώρα της Αιγύπτου, στην οποία είμαστε όλοι, και πρέπει να είμαστε, ευγνώμονες.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν έχει φύγει ούτε μια βάρκα από την αιγυπτιακή ακτή την τελευταία δεκαετία, ενώ έχουν φύγει πολλές βάρκες όπως ξέρετε, από τις ακτές άλλων χωρών, για να μη μιλήσω για τον ανατολικό μας γείτονα, για αυτό και εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ενίσχυση της Αιγύπτου, εκτός των άλλων και για αυτό, και εγώ προσωπικά πίεσα στα τελευταία δύο ευρωπαϊκά συμβούλια των αρμόδιων υπουργών μετανάστευσης, Αίγυπτος, Αίγυπτος, Αίγυπτος!, όταν τα βλέμματα των περισσότερων ομολόγων μου ήταν στραμμένα αλλού, στην Ουκρανία, μη θεωρείτε ότι ο Εσθονός, ο Λετονός, ο Φιλανδός, ο Σουηδός, ο Πολωνός, έχει προτεραιότητα τη Μεσόγειο. Εχει προτεραιότητα το δικό του πρόβλημα, διότι του ήρθαν τεσσεράμισι εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, τεσσεράμισι εκατομμύρια, όχι τριακόσιοι. Όχι ογδόντα, όχι χίλιοι, τεσσεράμισι εκατομμύρια! και έχει εκεί στραμμένη την προσοχή. Καταφέραμε λοιπόν σε πολύ γρήγορο διάστημα να κινητοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πάνε να υπογράψουν αυτή την περίφημη συμφωνία παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού., για αυτό σας λέω ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Και θα πάω και εγώ και για τους δύο λόγους, και για την παράνομη και για τη νόμιμη, γιατί έχουμε τη συμφωνία, διότι εμείς θέλουμε να έρχονται με το αεροπλάνο. Με διαβατήριο, με ελληνική θεώρηση, να δουλέψουν, με έγκριση των ελληνικών αρχών και όχι από τις βάρκες!
Δημήτρης Καιρίδης :
Τώρα, το λιμενικό κάνει αυτά που κάνει. Και η αστυνομία κάνει αυτά που κάνει και οι αρχές ασφαλείας. Από κει και πέρα, το δικό μας υπουργείο προσπαθεί να βοηθήσει. Δεν είναι δουλειά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να φυλάει σύνορα, το καταλαβαίνει ο καθένας, δικιά μας δουλειά είναι όμως να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα, όπως κάναμε με την Τουρκία, συμπληρωματικά της φύλαξης, συμπληρωματικά, καλός είναι ο φράχτης, καλό είναι η ενίσχυση του λιμενικού, να μπούνε κάμερες, να εξασφαλίσει το υπουργείο ΜΑΣ ευρωπαϊκά κονδύλια για νέες κάμερες, για το γρήγορο εντοπισμό, για νέα σκάφη του Λιμενικού που θέλει, ανανέωση ο στόλος, για συνοριοφύλακες, για το ένα για το άλλο, δίπλα σε αυτά συμπληρωματικά, η διπλωματική προσπάθεια, η καλή συνεργασία με την Τουρκία, η οποία απέδωσε, απέδωσε το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, και ο πλέον καχύποπτος οφείλει να το παραδεχτεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα και δέσαμε το γάιδαρό μας. Το ίδιο επιδιώκουμε και ακόμα περισσότερο με την Αίγυπτο που μας συνδέει μια στρατηγική σχέση, θα ρθει και θα γίνει το Ελληνο – Αιγυπτιακό Συμβούλιο Κορυφής τον Μάιο. Επειδή οι περισσότεροι εξ αυτών πηγαίνουν στην ανατολική Λιβύη από την Αίγυπτο, είναι Αιγύπτιοι ή και όταν δεν είναι Αιγύπτιοι, έχουν περάσει από το Κάιρο, από το αεροδρόμιο του Καϊρου, οι υπόλοιποι, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Αφγανιστάν. Θέλουμε τον καλύτερο έλεγχο της μεθορίου μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης. Θέλουμε τις γρήγορες επιστροφές των επιστρεπτέων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί πίσω, για να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι εδώ είναι δώρον άδωρον να πληρώσεις πέντε χιλιάδες θα ξανά επιστραφείς πίσω στην Αίγυπτο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θέλουμε την καλή συνεργασία και τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Αλλά είναι ένας διαρκής αγώνας. Είμαστε πάνω σε μια τεκτονική πλάκα που κινείται. Γίνεται τέτοιο πράγμα, δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τέτοια διεθνή αναταραχή και τέτοια αναστάτωση και δυστυχώς όποιος βλέπει τον χάρτη, βλέπει ότι η Κρήτη είναι η νοτιότερη περιφέρεια της Ευρώπης και η πιο κοντά στην εύφλεκτη περιοχή, άρα πρέπει εμείς εδώ με σοβαρότητα, όχι με μικροπολιτική και όχι ήρθε ο Καιρίδης να ανοίξει η δομή και να γίνει το ένα και να γίνει το άλλο. Δεν υπάρχει αυτό. Μην το λετε, δεν βοηθατε. Ο Καιρίδης είναι εδώ, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ως εκπρόσωπος όλης της ελληνικής κοινωνίας προφανώς, για να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, και χαίρομαι που βρήκα τόσο ..
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλά η Κρήτη είναι φημισμένη για τη φιλοξενία της, δεν είναι τυχαίο ότι είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, είναι ναυαρχίδα του τουρισμού όχι μόνο λόγω των φυσικών ομορφιών της, κυρίως λόγω των ανθρώπων της. Λόγω των ανθρώπων της οι οποίοι φημίζονται για τη φιλοξενία και ξέρουν να.. Λοιπόν πέρα από τη φιλοξενία και όλα αυτά τα.. πήραμε και ένα κιλό..επιπλέον, επιστρέφουμε στην Αθήνα, βρήκα ανθρώπους οι οποίοι πονούν τον τόπο τους, δεν είναι του πυροτεχνήματος, έχουν μια διάρκεια χρονική και μια εμπειρία.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και κατανοούν ότι εδώ αυτό που χρειάζεται είναι λύσεις. Ο ελληνικός λαός μας έχει για λύσεις, λύσεις, λύσεις, λύσεις! Είδατε ότι και άλλοι αλλού, είπαν εύκολα λόγια προεκλογικά και τους ήρθε η Λαμπεντούζα μετεκλογικά. Λοιπόν, η Ελλάδα ακολουθεί τη μέση οδό, την ευρωπαϊκή οδό, τη φωνή της λογικής, της μετριοπάθειας. Η Ελλάδα έχει σύνορα τα προστατεύει, τα προστατεύει αυστηρά, καταδιώκει το έγκλημα το μεγάλο, έχουμε τις πιο αυστηρές ποινές, το έγκλημα της διακίνησης μεταναστών .
Δημήτρης Καιρίδης :
Ταυτόχρονα υπογράφουμε συμφωνία με την Αίγυπτο, την ενισχύουμε, διμερή συμφωνία εργασιακής κινητικότητας. Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες νόμιμης μετανάστευσης, και προχωρούμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τις ουσιαστικές της ελληνικής κοινωνίας. Και δεχόμαστε κριτική από τα άκρα, άρα κάνουμε κάτι σωστά..