Η Αίγυπτος αποτελεί χώρα-κλειδί στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης

Συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στην  Al-Ahram, τη μεγαλύτερη αραβική εφημερίδα.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην Al-Ahram και τη δημοσιογράφο Eman Youssef, εδώ: https://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/1234/516529/Egypt/Foreign-Affairs/Egyptians-are-welcome-in-Greek-society-Greek-Minis.aspx

Ακολουθεί η ελληνική μετάφραση της συνέντευξης:

Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Η Αίγυπτος αποτελεί χώρα-κλειδί στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης:

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μίλησε στην AhramOnline για την τρέχουσα συνεργασία ανάμεσα στη χώρα του και την Αίγυπτο και τις προτεραιότητες και προκλήσεις που αφορούν την Ελλάδα.

Ο κ. Καιρίδης πιστεύει στην υπονόμευση του «επιχειρηματικού μοντέλου» των λαθρεμπόρων και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων τους που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών. Ο Υπουργός τόνισε, ότι μία από τις προτεραιότητες για το 2024 είναι η ενίσχυση των εναλλακτικών νόμιμων οδών μετανάστευσης σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες της αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας.

Ahram Online: Πώς θα περιγράφατε την τρέχουσα κατάσταση της μετανάστευσης στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι προκλήσεις, οι προτεραιότητες και οι εξελίξεις;

Δημήτρης Καιρίδης: Η Ελλάδα διαχειρίστηκε τη διεθνή έξαρση της παράτυπης μετανάστευσης μετά την πανδημία, το 2023, καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στην άγρυπνη φύλαξη των συνόρων και το αναβαθμισμένο σύστημα υποδοχής και ασύλου. Παραδοσιακά, η κύρια πηγή ανησυχίας μας ήταν τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, βλέπουμε μια πολύ καλύτερη συνεργασία με τον γείτονα εξ Ανατολών. Μία από τις προτεραιότητές μας για το 2024 είναι η ενίσχυση των εναλλακτικών νόμιμων οδών μετανάστευσης σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες της αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας.

ΑΟ: Πώς έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα την εισροή μεταναστών και προσφύγων τα τελευταία χρόνια; Ποια νέα μέτρα έχουν ληφθεί στο πλαίσιο αυτό;

ΔΚ: Πολύ περισσότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο από το 2019. Η Ελλάδα διαθέτει ένα καλά λειτουργικό σύστημα υποδοχής και ασύλου και επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου γρήγορα και αξιόπιστα.

ΑΟ: Μπορείτε να αξιολογήσετε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και  Αιγύπτου όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης; Ποιοι είναι οι τομείς συνεργασίας και ποια αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής;

ΔK: Η Ελλάδα επαναλαμβάνει συνεχώς στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι η Αίγυπτος αποτελεί χώρα-κλειδί για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Η Αίγυπτος σηκώνει ένα τεράστιο βάρος με τα εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί. Ως εκ τούτου, αξίζει τη γενναιόδωρη οικονομική στήριξη της Ευρώπης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι οι αιγυπτιακές ακτές, σε αντίθεση με τις ακτές των γειτονικών χωρών, παραμένουν ασφαλείς.

ΑΟ: Πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και  Ελλάδας για την παροχή 5000 εργατών στον τομέα της γεωργίας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την πρόοδο αυτής της συμφωνίας και αν θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες στο μέλλον σε διάφορους τομείς;

ΔK: Οι Αιγύπτιοι είναι ευπρόσδεκτοι στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει μια σχετική χημεία ανάμεσα στους δύο λαούς, και πολλοί Έλληνες εργοδότες είναι πρόθυμοι να προσλάβουν Αιγύπτιους εργάτες, ιδίως στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές. Η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία είναι μια ακόμη έκφραση της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Τώρα πρέπει να την εφαρμόσουμε.

ΑΟ: Υπάρχουν άλλες κοινές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ζητημάτων;

ΔΚ: Η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν μια πολύ παλιά συμφωνία για τους αλιεργάτες που λειτουργεί καλά εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, συζητάμε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) την ένταξη της Αιγύπτου στο πρόγραμμα προνομιακής σχέσης.

ΑΟ: Ποια είναι τα σχέδια για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στη διαχείριση της μετανάστευσης;

ΔΚ: Στόχος μας είναι να απαλλαγούμε από την παράνομη μετανάστευση και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τολμηρή δράση όταν χρειάζεται, όπως κάναμε με την παράτυπη ροή από την ανατολική Λιβύη προς τη νότια Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι οι παράτυπες αφίξεις θα πρέπει να ακολουθούνται από ταχείες επιστροφές πίσω. Σίγουρα δεν θέλουμε άλλη μια “Λαμπεντούζα” στη Μεσόγειο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι οι αιγυπτιακές αρχές κατανοούν την πρόκληση και τους σχετικούς κινδύνους.

ΑΟ: Κατά τη γνώμη σας, ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος στις ευρύτερες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων;

ΔΚ: Η συμβολή της Αιγύπτου στη διαχείριση της μετανάστευσης ήταν σημαντική και υποτιμημένη ωστόσο, στην Ευρώπη. Έχω πάρει προσωπικά τον λόγο πολλές φορές στα πρόσφατα υπουργικά συμβούλια στις Βρυξέλλες για να τονίσω την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την Αίγυπτο. Αυτό έχει γίνει ακόμη πιο επείγον μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Γάζα που απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

ΑΟ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου;

ΔΚ: Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει η πρόσφατα υπογραφείσα διμερής συμφωνία και να καθιερωθούν νόμιμες εναλλακτικές οδοί για τη μετανάστευση, μέσω των οποίων θα μπορούν να επωφεληθούν αμφότεροι Αιγύπτιοι και  Έλληνες. Πρέπει να υπονομεύσουμε το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών και να καταπολεμήσουμε τα εγκληματικά τους δίκτυα που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών.