Συνέντευξη Δ. Καιρίδη στην Al Ahram: Η Ελλάδα έχει στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, μιλά για την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο στις 8 και 9 Μαΐου και τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Έλληνας Υπουργός διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και η προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης, με βάση τη διμερή συμφωνία που υπεγράφη το 2022.

Eman Youssef: Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της επίσκεψής σας στην Αίγυπτο; Ποια είναι τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης;

Δημήτρης Καιρίδης: Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα που ιστορικά έχει διαδραματίσει κρίσιμο και σταθεροποιητικό ρόλο σε μια ασταθή περιοχή, ιδίως ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Εμείς στην Ελλάδα πάντα αναγνωρίζαμε τη συμβολή της Αιγύπτου και προτρέπουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να ενισχύσουν περισσότερο την Αίγυπτο στις προσπάθειές της να «ανταποκριθεί» στα εκατομμύρια των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν βρει καταφύγιο εντός των συνόρων της.

Έρχομαι στην Αίγυπτο σε συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση και να προωθήσουμε τη νόμιμη μετανάστευση με βάση τη διμερή συμφωνία που υπογράψαμε το 2022.

Eman Youssef: Ποια είναι τα σχέδια για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου;

Δημήτρης Καιρίδης: Έχουμε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα, όσον αφορά την ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης.

Μοιραζόμαστε έναν ισχυρό και παραδοσιακό δεσμό με την αιγυπτιακή κοινωνία, και η γεωγραφική εγγύτητα διευκολύνει τους εποχικούς εργάτες να έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν στη γεωργία και στον τουρισμό.

Μετά από χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε άνθηση και αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Eman Youssef: Υπάρχουν πιθανές συμφωνίες ή πρωτοβουλίες που ενδέχεται να υλοποιηθούν κατά την επίσκεψή σας στο Κάιρο;

Δημήτρης Καιρίδης: Έχουμε ήδη μια συμφωνία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο. Όταν αυτό επιτευχθεί, μπορούμε να διερευνήσουμε και επιπρόσθετες οδούς.

Ταυτόχρονα, πρέπει να εργαστούμε από κοινού, για να εξαλείψουμε την παράνομη μετανάστευση, η οποία τροφοδοτεί τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών, θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, δημιουργεί κάθε είδους προβλήματα για τη δημόσια ασφάλεια και προκαλεί ανησυχίες και πολιτικές εντάσεις με ευρύτερες συνέπειες.

Τέλος, στην Ελλάδα διαθέτουμε μία από τις πιο αποτελεσματικές Υπηρεσίες Ασύλου σε όλη την  Ευρώπη, με μακρά και καθιερωμένη εμπειρία στη διαχείριση αιτήσεων ασύλου.

Μοιραζόμαστε ήδη αυτή την εμπειρία με πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους Αιγύπτιους φίλους μας και σε αυτό αλλά και σε συναφή ζητήματα.

Eman Youssef: Ποιους συγκεκριμένους στόχους ελπίζετε να επιτύχετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι δύο χώρες;

Δημήτρης Καιρίδης: Η Ελλάδα έχει μια στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο. Αντιπροσωπεύουμε δύο αρχαίους λαούς που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα, στην εξέλιξη του πολιτισμού του ανθρώπου.

Επιπλέον, είμαστε δύο χώρες που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αρμονική συνύπαρξη σε μια περιοχή με ισχυρές γεωστρατηγικές αναταράξεις. Με λίγα λόγια, είμαστε ‘’φυσικοί εταίροι’’ και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό μας το υπόβαθρο και στον δύσκολο τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, των μεταναστών, αλλά και της κοινωνίας υποδοχής.