19.01.2023
Η Ιταλία είναι κρίσιμος παίκτης στη Μεσόγειο. Πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς που μας συνδέουν και το γεγονός ότι είναι ο πρώτος εμπορικός μας εταίρος, χωρίς τη Ρώμη δεν μπορεί να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στη Μεσόγειο. Επιπλέον, η Ιταλία υπήρξε ο αποικιακός κάτοχος τόσο της Λιβύης όσο και της Δωδεκανήσου, της οποίας την κυριαρχία μας μεταβίβασε το 1947 (η Τουρκία δεν ήταν καν συνυπογράφουσα της Συνθήκης των Παρισίων).
Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας συναντήθηκα σήμερα με το Προεδρείο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ιταλικής Γερουσίας, έδωσα μια ομιλία στο Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (ΙΑΙ), το μεγαλύτερο διεθνολογικό think tank της Ιταλίας, παρουσία πλήθος αναλυτών, δημοσιογράφων και στελεχών των μεγαλύτερων ιταλικών επιχειρήσεων όπως η ΕΝΙ, και επισκέφθηκα το Ίδρυμα Alcide De Gasperi, αφιερωμένο στο έργο ενός εκ των θεμελιωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ίδρυμα Καραμανλή.
Οι συνομιλίες ήταν εξαιρετικά χρήσιμες αφού είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά την τουρκική επιθετικότητα και να εξηγήσω τους κινδύνους που αυτή ενέχει για την ειρήνη στην περιοχή και συνολικά για την Ευρώπη και τη Δύση. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό, παρά τις παλαιότερες ιταλικές αμφισημίες, και πιστεύω ότι οι ελληνο-ιταλικές σχέσεις θα συσφιχθούν ακόμα περισσότερο.
Ευχαριστώ την εξαιρετική πρέσβη μας στη Ρώμη, κ. Ελένη Σουρανή, και την ακούραστη Προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΕΥ της Βουλής, Δέσποινα Φώλα, για τη βοήθειά τους στην προετοιμασία της διήμερης επίσκεψής μου στη Ρώμη που ολοκληρώνεται αύριο με αντίστοιχες επαφές στην ιταλική Βουλή.
20.01.2023
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μου στη Ρώμη με τη συζήτηση που είχα με το Προεδρείο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ιταλικής (κάτω) Βουλής αλλά και τη ξενάγηση μου σε μέρος του συμπλέγματος των αρχαιολογικών μουσείων της Ρώμης (Museo Nazionale Romano) από τον διευθυντή Stéphane Verger, συνοδεία του διευθυντή του επιστημονικού γραφείου της ιταλικής Γερουσίας. O Verger επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχέδια ανάπλασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα και τα μουσεία της.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής:
Επίσκεψη του Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Καιρίδη στη Ρώμη
Διήμερη επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποίησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Καιρίδης το διάστημα 19-20 Ιανουαρίου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ιταλικής Γερουσίας κ. Giulio Terzi di Sant’ Agata. Η επίσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο οικοδόμησης, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενός ισχυρού μετώπου των κρατών μελών του νότου, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας του ευρωπαϊκού νότου στα κοινοβουλευτικά fora. Ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε συναντήσεις με τα μέλη των δύο νομοθετικών Σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά και με εκπροσώπους της μεγαλύτερης διεθνολογικής δεξαμενής σκέψης της Ιταλίας, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, για την τουρκική προκλητικότητα και για τους κινδύνους που αυτή ενέχει για την ειρήνη στην περιοχή και συνολικά για την Ευρώπη.
Κατά τη συνάντησή του με το Προεδρείο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ιταλικής Γερουσίας, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός νότος οφείλει να βρει έναν κοινό βηματισμό για τα ζητήματα που τον αφορούν, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια στη λεκάνη της Μεσογείου, προκειμένου να προωθήσει αποτελεσματικότερα τις θέσεις του στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ευγνώμων στον ουκρανικό λαό για τον αγώνα του, καθώς η ανάσχεση της ρωσικής εισβολής έδωσε ένα μάθημα στους επίδοξους αναθεωρητές. Πέραν όμως του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν και οι κίνδυνοι στον νότο, κυρίως εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας.
Παρουσία δημοσιογράφων, ερευνητών και στελεχών των μεγαλύτερων ιταλικών επιχειρήσεων όπως η ΕΝΙ, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μίλησε για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας την τελευταία πενταετία, επισημαίνοντας τις ομοιότητες που παρουσιάζει η ρητορική Ερντογάν με αυτήν του Πούτιν, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Καιρίδης σημείωσε την ολιγωρία που επέδειξε η Ε.Ε. και συνολικά η Δύση στην περίπτωση της Ουκρανίας, παρά τις εκκλήσεις των βαλτικών χωρών και της Πολωνίας, καλώντας τους εταίρους μας να επιδείξουν περισσότερη εγρήγορση στην περίπτωση της Τουρκίας. Η Ε.Ε., τόνισε, θα πρέπει να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, ώστε να μην αφήσει κανένα περιθώριο δράσης σε επίδοξους ταραχοποιούς.
Κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στον ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Ιταλία στο μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου, σημειώνοντας ότι μόνο μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έχει τη λαϊκή στήριξη για να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Ιταλίας ως θεματοφύλακα της Συνθήκης των Παρισίων, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία των νήσων της Δωδεκανήσου, για τα οποία η Τουρκία δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως διεκδίκηση. Συζητήθηκαν τέλος, σε άριστο κλίμα, θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η ποιότητα τροφίμων.