Η παρέμβαση του Δημήτρη Καιρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό

YouTube video

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους είναι πάντοτε η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων μας, όχι μόνο στην οικονομία, συνολικά του κυβερνητικού έργου, να κάνουμε μια σύγκριση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης για να δούμε πώς τα πετυχαίνουμε καλύτερα, να μιλήσουμε για το άμεσο μέλλον και θα σας έλεγα να ξαναγνωριστούμε.

Να ξαναγνωριστούμε σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα σε αυτήν την κορυφαία διαδικασία, διότι ακούσατε πολλά, πολλές υποσχέσεις, πολλή πλειοδοσία. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πώς βαδίζουμε μετά από δέκα, δώδεκα χρόνια αυτής της φοβερής κρίσης που μας έπληξε.

Ως προς το πρώτο, τα πεπραγμένα, έχουν ήδη ακουστεί και από τους εισηγητές μας και από τους συναδέλφους Βουλευτές της κυβερνητικής Πλειοψηφίας. Προφανώς, από τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών ο κ. Σταϊκούρας τα λέει και τα ξαναλέει. Νομίζω ότι είναι εντυπωσιακά, πέραν πάσης προσδοκίας και σίγουρα πέραν των προβλέψεων. Η ανάπτυξη μετά το περίπου 8% του 2021, στο πάνω από 6% το 2022 –ο ΟΟΣΑ λέει 6,7%, εμείς είμαστε πιο συντηρητικοί στην πρόβλεψή μας- η μεγάλη πτώση της ανεργίας, η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων.

Είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση των επενδύσεων, σημειώνω από πολύ χαμηλή βάση, για να μην ξεχνιόμαστε. Στην Ελλάδα είχαμε μια βύθιση των επενδύσεων μετά το 2010. Έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε στο πάνω από 20% του ΑΕΠ, αλλά οπωσδήποτε καλύπτουμε μεγάλο μέρος αυτού του δρόμου με τα πεπραγμένα του χρόνου που φεύγει και της προηγούμενης χρονιάς. Συνολικά την τελευταία τριετία είμαστε πρωταθλητές στις επενδύσεις. Και όλα αυτά με ένα δημόσιο χρέος, το οποίο μειώνεται εντυπωσιακά, διότι αυξάνει ο παρανομαστής του κλάσματος, το ΑΕΠ και έτσι από το 210% θα πέσει κάτω από το 160% στο τέλος του 2023. Είναι η μεγαλύτερη πτώση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη.

Όλα αυτά δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι ένα και βασικό πράγμα το οποίο κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να δίνει ασφάλεια στους πολίτες, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο διεθνές κλίμα που ζούμε. Δίνει και οικονομική ασφάλεια, αλλά θα σας έλεγα και εθνική ασφάλεια. Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη δαπάνη του προϋπολογισμού πέρυσι και φέτος στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς. Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος για το γεγονός ότι πρέπει να ξοδέψουμε από το υστέρημά μας, αλλά το γεγονός ότι μπορούμε να το κάνουμε και έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε για να αντεπεξέλθουμε στην τεράστια πίεση του ανατολικού κακού γείτονά μας, της Τουρκίας, είναι σημαντικό, ώστε όλοι οι Έλληνες να αισθάνονται ασφάλεια.

Δίνει βέβαια και κοινωνική ασφάλεια. Να μην αφήσουμε κανέναν και ιδίως τους ευάλωτους πίσω, δίνοντας όλα αυτά που δίνουμε με τις μειώσεις των φόρων, με τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις αυξήσεις στις συντάξεις, με τα επιδόματα, με μια σειρά από πράγματα και στην ενέργεια που δεν χρειάζεται να επαναλάβω.

Πώς συγκρίνονται όλα αυτά με τα πεπραγμένα της περιόδου 2015-2019; Νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η σύγκριση είναι συντριπτική υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνη την τετραετία, την τετραετία της μεγάλης ανάπτυξης στην Ευρώπη, όταν βυθιζόταν η τιμή του πετρελαίου, όταν οι χώρες που έβγαιναν από το μνημόνιο, όπως η Κύπρος για παράδειγμα, έτρεχαν με 4% και 5% -να μη σας πω για την Ιρλανδία και τρομάξετε- η Ελλάδα είχε μηδενική ανάπτυξη! Μηδέν συνολικά! Όπως παραλάβατε το ΑΕΠ στα τέλη του 2014, έτσι το παραδώσατε στα μέσα του 2019 λίγο-πολύ μετά την ύφεση του 2015-2016, την αχρείαστη, να ξαναγυρίσουμε σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σίγουρα κάτω από το μισό των προβλέψεών σας. Προβλέπατε ανάπτυξη 2,8%, φέρνατε 1,2% το 2017 ή το 2018. Προβλέπατε 2,6%, φέρνατε 1,4%. Ουδέποτε πιάσατε τον στόχο της ανάπτυξης. Όλοι σας οι προϋπολογισμοί έπεσαν έξω στο πιο βασικό στοιχείο που είναι η ανάπτυξη, διότι αν δεν έχεις, δεν μπορείς να μοιράσεις. Αν δεν έχεις και δεν έχεις και φορολογικά έσοδα μέσα από την ανάπτυξη, δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική.

Δεν θα σας πω ούτε για τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία τα παραδώσατε όπως τα παραλάβατε. Στο ίδιο χάλι οι τράπεζες. Δεν θα σας πω για τις κλειστές τράπεζες και όλα τα τρελά που ζήσαμε το 2015, αλλά και όταν μπήκε το νερό στο αυλάκι με τη δική μας στήριξη, στήριξη που εσείς ουδέποτε δώσατε μέχρι το 2015 που ήσασταν στην Αντιπολίτευση, ακόμα και τότε τα «ήξεις- αφήξεις», η διγλωσσία, τα κλάματα, ένα βήμα μπρος, τρία βήματα πλάγια, ένα βήμα πίσω, στέρησαν από τη χώρα την απαραίτητη αξιοπιστία για να έρθουν οι επενδύσεις όπως έρχονται τώρα με την DELLOITTE, τη PFIZER, τη MICROSOFT, την AMAZON, τη CISCO, με τόσα άλλα που γίνονται και δίνουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα, όπου γίνονται όλα αυτά τα σημαντικά.

Τι λένε σήμερα; Ακούσαμε τη γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ να μας λέει -άκουσον-άκουσον!- ότι η χώρα έχει προβλήματα και ότι οι πολίτες δυσκολεύονται. Αλήθεια; Χρειαζόμασταν εσάς να μας το πείτε ότι υπάρχουν προβλήματα; Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και προφανώς υπάρχουν πολίτες που δυσκολεύονται πάρα πολύ. Το ζήτημα είναι με ποια πολιτική μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών, με το 0% ανάπτυξη ή με 6% ανάπτυξη; Με τα υγιή πλεονάσματα μέσα από την υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων, διότι η οικονομία πάει καλά, ή με το στράγγισμα της μεσαίας τάξης;

Δεν θα σας μιλήσω για τα ακαταλαβίστικα που ακούσαμε χθες από κάποιους από εσάς γενικούς εισηγητές, που μας είπατε ότι ο ΦΠΑ αυξήθηκε 20%, ενώ η ανάπτυξη είναι 6%. Δεν είναι όμως 6%. Δηλαδή, 6% είναι σε πραγματικούς όρους. Μην το μπερδεύουμε. Πρέπει να αρχίσουμε εδώ τώρα να διδάσκουμε ξανά τα απλά. Η συνολική ανάπτυξη είναι 16%, αποπληθωρισμένη είναι 6% και φυσικά στον ΦΠΑ. Άρα, να συγκρίνουμε ίδια πράγματα, το 20% με το 16% ή το 6% με το 10% αποπληθωρισμένα. Έτσι δεν είναι; Για να μην μπερδεύεστε και να μην παιδεύεστε και χάνεστε στο λαβύρινθο.

Μας είπατε, λοιπόν, ότι πάμε χειρότερα από τους υπόλοιπους. Ναι, υπάρχει μια διεθνής κρίση, αλλά υπάρχει και το θετικό πρόσημο Μητσοτάκη.

Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι αφαιρέθηκε το αρνητικό πρόσημο Τσίπρα και ευτυχώς που υπάρχει το θετικό πρόσημο Μητσοτάκη. Και αν δεν το ξέρατε, να σας το πούμε, πάμε καλύτερα από τους Ευρωπαίους. Το λένε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Όποιος διαβάζει ευρωπαϊκές εφημερίδες το βλέπει. Είμαστε από τις πρώτες χώρες, μετά την Ιρλανδία η πρώτη χώρα στην ηπειρωτική Ευρώπη σε ανάπτυξη το 2022, με διπλάσια ανάπτυξη από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ τριπλάσια είναι η πρόβλεψη για το 2023 στις επενδύσεις, στις εξαγωγές κ.λπ. Τα είπαμε, να μην τα ξαναλέμε.

Μας είπατε ότι το ρεύμα είναι πολύ ακριβό. Κατ’ αρχάς, να σας πω κάτι. Εάν δεν το ξέρατε, μέχρι το ’19 είχαμε το ακριβότερο ρεύμα στη λιανική στην Ευρώπη. Προσέξτε, στη λιανική! Αυτό που πλήρωνε ο καταναλωτής ήταν το ακριβότερο στην Ευρώπη. Μπορεί να ήταν φθηνότερο από σήμερα, διότι προφανώς είναι άλλο να έχεις το πετρέλαιο στα 40 δολάρια και άλλο στα 100 δολάρια, άλλο να έχεις την μεγαβατώρα του φυσικού αερίου στα 20 και στα 30 δολάρια και άλλο στα 300, αλλά είχατε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, με χρεοκοπημένη δε τη ΔΕΗ! Για να μην πούμε τι καταφέραμε για να την ανατάξουμε. Έτσι δεν είναι; Ήμασταν οι ουραγοί μας για όλη τη δεκαετία και σήμερα, σιγά-σιγά -έχουμε πολύ δρόμο ακόμα-, κάνουμε την προσπάθεια.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κλείνω τώρα με το ξαναντάμωμα, κύριε Πρόεδρε. Να ξαναγνωριστούμε. Είναι δυνατόν σε μια χώρα, η οποία πέρασε όσα πέρασε, να ξαναεπιστρέψουμε στον πιο πούρο, ατόφιο δημοσιονομικό λαϊκισμό; Ουδέν διδαχθήκατε; Και συνολικά, ως κοινωνία, θα δώσουμε το μήνυμα ότι τίποτα δεν καταλάβαμε απ’ αυτά που τραβήξαμε αυτή τη δεκαετία και ελαφρά τη καρδία υπόσχεστε νέα προγράμματα Θεσσαλονίκης 15 δισεκατομμυρίων, 25 δισεκατομμυρίων, ακοστολόγητα και λέτε «ελάτε να μειώσουμε τους φόρους, να μειώσουμε από εδώ, από εκεί» κ.λπ.;

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι σε όλα αυτά ο ελληνικός λαός έχει γυρίσει την πλάτη του, στο βαθμό που κανείς πιστεύει στις δημοσκοπήσεις. Θα το δούμε στο τέλος, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία δημοσκόπηση, η οποία να είναι διαφορετική. Αυτό κάτι λέει. Και θα έπρεπε να λέει. Αντί να κατηγορείτε τους δημοσκόπους, να καθίσετε να κάνετε τη σωστή δουλειά, τη δύσκολη δουλειά, την πολιτική δουλειά, μπας και μπορέσετε να ξαναπροβάλλατε ως αξιόπιστη εναλλακτική, που δεν είστε σήμερα.

Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση προχωρά στον δρόμο του ’21, του ’22 και του ’23 τώρα με αυτοπεποίθηση και νομίζω ότι αυτόν τον δρόμο θα ξαναεμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)