Profiles in Courage (Όψεις Θάρρους)

Απόψεις

Profiles in Courage είναι ο τίτλος του ευπώλητου βιβλίου του τότε γερουσιαστή και κατοπινού Προέδρου των ΗΠΑ, Τζων Κέννεντυ, που κυκλοφόρησε το 1956 και κέρδισε ένα βραβείο Πούλιτζερ.

Ο τίτλος μου ήρθε ξανά στο μυαλό με τις δυο ειδήσεις που κυριαρχούν, η μια στην εσωτερική και η άλλη στη διεθνή επικαιρότητα. Πρόκειται για τις ιστορίες δυο ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο να σπάσουν τη σιωπή και να ανοίξουν δρόμους ελευθερίας για όλους εμάς. Ο αγώνας τους αλλά και οι ίδιοι αξίζουν τον σεβασμό.

Ξεκινώ με τον Alexei Navalny, τον Ρώσο αντιφρονούντα που επέστρεψε χθες στην πατρίδα του, γνωρίζοντας ότι θα συλληφθεί.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο και τις ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ο Navalny έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης με ένα χημικό δηλητήριο που κατέχουν μόνο οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Γλίτωσε τον θάνατο από θαύμα, χάρη στην άμεση αντίδραση του πιλότου του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε και των γιατρών της ρωσικής επαρχίας που έκαναν το καθήκον τους, χορηγώντας του γρήγορα αντίδοτο που τον κράτησε στη ζωή. Μετά από μήνες νοσηλείας στο Βερολίνο, επιστρέφει στη Ρωσία αψηφώντας τους κινδύνους και τις προειδοποιήσεις του καθεστώτος.

Η Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε το πανελλήνιο με τις αποκαλύψεις της για τον βιασμό της πριν από 23 χρόνια. Η Μπεκατώρου είναι το απόλυτο πρότυπο αθλήτριας και υπέστη κακοποίηση από έναν “δικό της” άνθρωπο.

Με το θάρρος της ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα της κοινωνίας μας καθώς διάφορα “αρπαχτικά” κυκλοφορούν ελεύθερα, βασιζόμενα στον κώδικα σιωπής που καλύπτει τις πράξεις τους. Ως πατέρας μιας κόρης (αλλά και ενός γιού, καθώς το πρόβλημα της κακοποίησης, όπως μου υπενθύμισε νωρίς το πρωί η γυναίκα μου, αφορά και τα δυο φύλα) αισθάνομαι πολύ βαθιά τον πόνο της Μπεκατώρου.

Και οι δυο αυτές “όψεις θάρρους” υπενθυμίζουν και σε μας τους πολιτικούς ότι είμαστε ενεργοί στη δημόσια ζωή για τα δύσκολα κι ότι αυτά πρέπει να υπηρετούμε. Με όση βία, φυσική και ψυχολογική, κι αν καταπιέσεις τον άνθρωπο και το πνεύμα του, η φυσική του κατάσταση είναι η ελευθερία, όπως έλεγε και ο μεγάλος του Διαφωτισμού Ζαν-Ζακ Ρουσσώ που ενέπνευσε και την Ελληνική Επανάσταση, της οποίας γιορτάζουμε τα 200 χρόνια φέτος.