«Κηφισιά, καπνός σε αυτοκίνητο, χωρίς άτομο εντός»

9ος Σταθμός Πυροσβεστικής Αμαρουσίου, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας που καλύπτει όλη τη βόρεια Αθήνα μέχρι τη λίμνη του Μαραθώνα. Κι αυτό ήταν ένα από τα πολλά σήματα που έλαβαν προχθές οι γυναίκες και οι άνδρες Πυροσβέστες του Σταθμού.

Παρά το γεγονός ότι όλοι λίγο-πολύ συνδέουμε το 199 με τη φωτιά, δεν είναι καθόλου λίγα ή λιγότερο σημαντικά τα περιστατικά που χρήζουν διάσωσης, απεγκλωβισμού και γενικής ή ειδικής συνδρομής. Με λίγα-λόγια, η Πυροσβεστική είναι ο άμεσος αρωγός μας σε κάθε ατύχημα και δυσκολία, προσφέροντας ουσιαστική προστασία αλλά και μια από τις πιο πρωταρχικές νομιμοποιήσεις του κράτους ως θεμέλιο της οργανωμένης και αλληλέγγυας κοινωνίας. 

Ο Διοικητής του Σταθμού, Αντιπύραρχος κ. Γεώργιος Πετρόπουλος και ο Υποδιοικητής Αντιπύραρχος κ. Θεοφάνης Παγκράτης, είχαν την καλοσύνη να με ξεναγήσουν στο χώρο τηλεφωνίας καθώς και στους χώρους αναμονής του προσωπικού στη βάρδια και να με γνωρίσουν στους συναδέλφους τους. Στην πληρέστατη ενημέρωσή τους, ξεχώρισα τη διασπορά των δυνάμεών τους στα επίκαιρα σημεία, τη σημασία της θέσης του Σταθμού καθώς προσφέρει άμεση πρόσβαση σε μεγάλες αρτηρίες, τις επιμέρους δυσκολίες των βορείων προαστίων ως «μεικτό περιβάλλον» δασικών εκτάσεων με σπίτια και την ετοιμότητα όλων των στελεχών στη βάση της διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης. 

Η χρονιά που φεύγει ήταν μία καλή χρονιά για το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως μου εξήγησαν και όπως πιστοποιούν οι στατιστικές, κυρίως γιατί τόσο η υπηρεσιακή όσο και η πολιτική ηγεσία εστίασαν στην πολύπλοκη καθημερινότητα, παρέχοντας λύσεις. Η ίδια η Πολιτεία διέθεσε τους πόρους, με επιπλέον προσλήψεις εποχικού προσωπικού και περισσότερα μέσα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα στη πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση να είναι το καλύτερο των τελευταίων πολλών ετών και πολύ καλύτερο από τις καταστροφές που έζησαν πολλές χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. 

Από την πλευρά μου διαπίστωσα επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και πάνω από όλα αισιόδοξη διάθεση. Χρόνια πολλά στους πυροσβέστες μας και σε όλους, με την ευχή το 2023 να είναι καλύτερο από το 2022.