“Η χώρα έχει έλλειμα αξιόπιστης αντιπολίτευσης και αυτό δημιουργεί μια ασυμμετρία στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος που δεν είναι καλό συνολικά” δηλώνει στη συνέντευξη του στο Parataxi.gr ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής ΝΔ, Βόρειου Τομέα Αθηνών Δημήτρης Καιρίδης.
Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι στις μεγάλες κρίσεις που περνάει η χώρα, της πανδημίας και της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, είναι η αξιόπιστη, ασφαλής και διέξοξη λύση. Είναι όμως ταυτόχρονα και η απάντηση για μια μελλοντική Ελλάδα, εθνικά δυνατή, οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά αλληλέγγυα.
Στη Βουλή υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα (ηλικιακά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει με τις ενέργειες του ότι τα εμπιστεύεται τι έχετε να πείτε για αυτό;
Ο πρωθυπουργός συνδυάζει στο κυβερνητικό παρόν της χώρας την καλή εμπειρία του παρελθόντος με τη φρεσκάδα του μέλλοντος. Εμπιστεύεται ιδιαίτερα και στηρίζει τους νέους, γιατί η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες του παρελθόντος, πρέπει να στραφεί με επιμονή στο μέλλον. Πρέπει όχι μόνο να προσαρμοστούμε γρήγορα στις εξελίξεις που τρέχουν αλλά και να ηγηθούμε ως χώρα και κοινωνία.
Επιτρέψτε μου δυο επιπλέον παρατηρήσεις. Μιλάμε συχνά και αρκετά για τους νέους αλλά, ως κοινωνία, δεν κάνουμε αρκετά γι’ αυτούς. Ταυτόχρονα, είμαι ενάντια σε κάθε ρατσισμό, συμπεριλαμβανομένου του ηλικιακού (υπέρ ή εναντίον των νέων). Πιστεύω ότι καθένας θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει ανάλογα με την αξία του.
Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊο;
Αυτό δεν το λέει η ΝΔ, η κυβέρνηση και οι βουλευτές της. Το λένε τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πολύ περισσότερο το αντιλαμβάνονται και το βιώνουν οι συμπολίτες μας. Παρά τη ψυχολογική κούραση, την οικονομική πίεση αλλά και τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν, μέσα σε συνθήκες μιας παγκόσμιας λαίλαπας, βλέπουν ότι η κυβέρνηση μοχθεί καθημερινά για να διασφαλίσει την υγεία, να δώσει ανάσες στην οικονομία και να στηρίξει με κάθε τρόπο τους πολίτες.
Κατά γενική ομολογία, η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό το λέω όχι για να εφησυχάσουμε αλλά γιατί ο μηδενισμός και η μεμψοιμοιρία δεν βοηθούν. Λάθη έγιναν όμως, ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός (ΕΣΥ, τηλε-εκπαίδευση, εμβολιασμοί κλπ) αλλά και η κοινωνία συνολικά ανταποκρίθηκαν καλύτερα από ότι σε πολλές βόρειες χώρες.
Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι η παρούσα κυβέρνηση κάνει «τη διαφορα»;
Εκτιμώ ότι η συνολική επίδοση της διακυβέρνησης είναι ικανοποιητική και ισορροπημένη. Ταυτόχρονα δείχνει αντανακλαστικά κάλυψης και γρήγορης διόρθωσης σε τομείς, που δυσκολεύουν εξαιτίας του φορτίου και του βάρους των ίδιων των προβλημάτων. Για παράδειγμα, είχαμε την όξυνση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την άμεση αντιμετώπισή του από τα τέλη του 2019 και μετά.
Δεν ζούμε σε κανονικότητα αλλά διαρκώς διαχειριζόμαστε αλλεπάλληλες και εναλλασόμενες κρίσεις. Είναι σημαντικό να προβλέπεις, να λύνεις προβλήματα με ασφάλεια και κυρίως να διορθώνεις και να διορθώνεσαι. Και αυτό κάνουμε.
Τώρα, θεωρώ ότι ειδικά στην εξωτερική πολιτική, η διαχείριση της ελληνο-τουρκικής κρίσης παίρνει άριστα.
Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καθησυχαστεί η κυβέρνηση;
Σε κάθε αγώνα διαρκείας, σε κάθε μαραθώνιο, η σίγουρη συνταγή του αιφνιδιασμού και ανατροπής των δεδομένων για κάποιον που υπερέχει είναι ο εφησυχασμός. Θα προσέθετα και την αλαζονεία της υπεροχής. Ευτυχώς η κυβέρνηση αυτή, εξαιτίας και του χαρακτήρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν κινδυνεύει από τέτοια σύνδρομα. Δεν στεκόμαστε σε δημοσκοπικές δάφνες, εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να μετατρέψουμε την πολιτική υπεροχή της περιόδου σε ακόμη μεγαλύτερη αλλά και διαρκή εμπιστοσύνη με τους συμπολίτες μας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσω ότι η χώρα έχει έλλειμα αξιόπιστης αντιπολίτευσης και αυτό δημιουργεί μια ασυμμετρία στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος που δεν είναι καλό συνολικά.
Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας;
Δυστυχώς, μηδενιστική και καταστροφολογική. Μεγάλο αντιπολιτευτικό άγχος που επιτείνει αντί να ξεπερνά την πολιτική του καθήλωση.
Θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης;
Ο εμβολιασμός είναι πολλά θετικά μαζί. Είναι πράξη διάσωσης του καθενός αλλά και αλληλεγγύης για όλους. Συμβάλλουμε στην ασπίδα ανοσίας της κοινωνίας και εκτός του εαυτού μας βοηθάμε και τους άλλους. Το κυριότερο είναι πράξη λυτρωτική και ορατή ελπίδα για να ξεφύγουμε από μια παγκόσμια ανθρώπινη καταστροφή.
Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;
Πιστεύω, ότι η προτεραιότητα της υγείας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Προτεραιότητα η ζωή των πολιτών και όπου μπορούμε ανάσες στην εκπαίδευση και τη ψυχική υγεία των νέων, ανάσες στην οικονομία.
Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση κάνει ότι είναι απολύτως δυνατό. Εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης μέσα στα πλαίσια των ορίων και των περιορισμένων πόρων της ελληνικής οικονομίας. Το κυριότερο διαχειρίζεται την πανδημία με πρόνοια, προβλεπτικότητα ώστε να υπάρχει συνεχής ροή μέτρων στήριξης και κάλυψης σε όλο τον χρόνο που αυτή θα διαρκέσει. Να σημειώσουμε δε ότι αντιστάθηκε και δικαιώνεται καθημερινά σε κάθε πρόχειρη, ανεύθυνη και δημαγωγική αντιπολιτευτική φωνή, που θα οδηγούσε σε γρήγορη εξάντληση της κρατικής στήριξης, οδηγώντας σε απόγνωση εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Θέλω εδώ να σημειώσω το εξής: το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου δεν έχει ακόμα φθάσει την επενδυτική βαθμίδα και, άρα, ο απρόσκοπτος και φθηνός δανεισμός του από τις αγορές είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, την οποία έχει καταφέρει με αξιοθαύμαστη μαεστρία το οικονομικό επιτελείο. Αυτή η επιτυχία αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που χαίρει η Ελλάδα και η παρούσα κυβέρνηση διεθνώς.
Ζούμε σε μία ψηφιακή εποχή πια λόγω της πανδημίας. Θεωρείτε ότι οι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν;
Όλοι καλούμαστε σε σημαντικές προσαρμογές σε έναν κόσμο που κάνει τεχνολογικά άλματα. Εδώ χρειάζεται η βοήθεια του κράτους και σε αυτό το σημείο πρέπει να εξαίρουμε τη μεγάλη επιτυχία του ψηφιακού κυβερνητικού έργου εν μέσω πανδημίας. Έγιναν άλματα ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, που χρόνια αναβάλλονταν και καθυστερούσαν. Οι πολίτες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, διευκολύνθηκαν αποφασιστικά στην πρόσβαση τους στο κράτος και, ταυτόχρονα, εκπαιδεύτηκαν και εξοικειώθηκαν με τις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές λειτουργίες. Μεγάλα και αμφίπλευρα τα οφέλη για τους πολίτες και τος κράτος. Επιτεύχθηκε μια χρόνια επιδιωκόμενη συμφιλίωση μέσα σε λίγο χρόνο και αυτό είναι τεράστιο όφελος για τη χώρα και πιστώνεται στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εκτός από τον κορονοϊο τα ελληνοτουρκικά είναι ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψη σας;
Η κυβέρνηση αυτή μέσα σε ένα χρόνο και μάλιστα στα πλαίσια της πιο παρατεταμένης ελληνοτουρκικής κρίσης άλλαξε ριζικά τα δεδομένα της χώρας σε δύο καθοριστικούς τομείς της εθνικής στρατηγικής: Κατέστησε ενεργητική, σε κάθε κατεύθυνση, τη διπλωματία και ισχυροποίησε την ασφάλεια και αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας, όπως αυτές εκφράστηκαν στην διαχείριση των κρίσεων του Έβρου και του Αιγαίου/Μεσόγειος το 2020.
Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;
Κλειδί στη σωστή κυβερνητική διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων αποτέλεσε η εργώδης διπλωματική προσπάθεια για αφύπνιση και κινητοποίηση των δυτικών μας συμμάχων(ΗΠΑ και ΕΕ) απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα, πρωταρχικά με την αποφασιστικότητα της, έκανε συνείδηση στους συμμάχους ότι η νεοθωμανική Τουρκία δεν θίγει απλά ελληνικά δίκαια και συμφέροντα αλλά θέτει σε διακινδύνευση όλο το πλέγμα των ευρω-ατλαντικών συμφερόντων.
Σε αυτή την τεράστια και επιτυχημένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει και να κινητοποιήσει τον δυτικό παράγοντα, υπήρξαν και αντιστάσεις, διαφοροποιήσεις. Αντιστάσεις κυρίως χωρών της ΕΕ, οι οποίες στεκόμενες σε ειδικές πτυχές των εθνικών τους συμφερόντων, θέλουν τον χρόνο τους ώστε να δουν το βάθος και την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού για να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα με την επιχειρηματολογία και τη στάση της και κυρίως με την αποφασιστικότητα της έχει γείρει την πλάστιγγα των συμμάχων υπέρ της, οδηγώντας την Τουρκία σε μια σχετική διπλωματική αποξένωση και πίεση.
Είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας; Πιστεύετε πως έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες;
Η Ελλάδα ήδη έχει αφήσει πίσω της το κακό όνομα της οικονομικής κατάρρευσης της περασμένης δεκαετίας . Στην τωρινή φάση των γεωπολιτικών εντάσεων και της καταστροφικής πανδημίας δείχνει το νέο και ανερχόμενο φωτεινό της πρόσωπο. Στην αυγή της πανδημικής εποχής με όραμα και σχέδιο που διαμορφώνει στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας, όχι απλά θα μπορεί να σταθεί αλλά να πλοηγήσει ,να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις μιας νέας μεταβατικής εποχής, που θα κάνει υπερήφανους αλλά και ευημερούντες όλους τους Έλληνες.
Είμαι αισιόδοξος (αλλιώς δεν θα ήμουν στην πολιτική) γιατί πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και ζητά να το αφήσουμε πίσω μας. Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο το 2019 αλλά και το 2016, στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, αυτό το αίτημα εξέφρασε.
Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;
Τι άλλο από τη ζωντανή ανθρώπινη επαφή με αγαπημένους φίλους και παρέες, προσωπικές και πολιτικές και, βέβαια, με την ευρύτερη, εκτός Αθηνών, οικογένειά μου. Μου έχουν λείψει μια γρήγορη έξοδο για μια ταινία στο σινεμά με τη γυναίκα μου αλλά και ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι όταν τελειώσει η πανδημία (και θα τελειώσει) ο κόσμος θα ξεσπάσει και θα ζήσει για ένα διάστημα στην ένταση.
Τι έχετε να πείτε για όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης. Πως η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα;
Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία μας, με θάρρος, να σπάσει τα τείχη της σιωπής. Τα θύματα που πρώτα μίλησαν άνοιξαν με γενναιότητα έναν δρόμο. Είμαι πανεπιστημιακός και ξέρω το μέγεθος της ευθύνης που ακολουθεί και πρέπει να ακολουθεί κάθε «εξουσία». Όποιος την καταχράται και την ιδιοποιείται για να ικανοποιεί τα πάθη του, φθάνοντας ακόμα και στην κακοποίηση, πρέπει να λογοδοτήσει. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η γενικευμένη κατακραυγή εναντίον τέτοιων συμπεριφορών είναι ήδη ένα κέρδος. Η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πιστεύω ότι θα οδηγήσει στην αυξημένη προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας συνολικά.
Ποια είναι τα τρία ζητήματα προς επίλυση που θα θέτατε σαν προτεραιότητα για την περιφέρεια σας;
Η περιφέρεια μου, η βόρεια Αθήνα, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Γι’ αυτό και τα χαρακτηριστικά της είναι περισσότερο εθνικά παρά τοπικά. Άρα, οι κύριες έγνοιες αφορούν την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και εργασίας, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών και την ποιοτική εκπαίδευση των νέων. Από κει και πέρα ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη της περιφέρειας είναι η γραμμή 4 του μετρό στην πλήρη ανάπτυξή της.
Ποια είναι η πιο δύσκολη και η πιο ευτυχισμένη στιγμή που είχατε μέχρι σήμερα;
Η πιο ευτυχισμένη ήταν η γέννηση των παιδιών μου. Δύσκολη ήταν η απώλεια δικών μου ανθρώπων, κυρίως, του πατέρα μου. Όμως, και η προεκλογική μου εμπειρία είχε κάποιες δύσκολες στιγμές.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, να περάσει οριστικά η χώρα από το στάδιο της δημαγωγίας και των ανέξοδων υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα στο στάδιο της ενηλικίωσης και της ωριμότητας, που σημαίνει ξανά «αιέν αριστεύειν» με προσπάθεια και κόπο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, άλλωστε εντάχθηκα το 2019 στην ενεργό, μαχόμενη πολιτική. Πίστευα και πιστεύω ότι οι εκλογές του 2019 ήταν ιστορικές, ιδίως για τη γενιά μου. Και πως από αυτή τη μάχη, για να τερματίσουμε την κρίση, να αποτρέψουμε τη μετατροπή της σε παρακμή διαρκείας και να μπούμε σε πορεία ανάταξης δεν έπρεπε να λείψω. Γι’ αυτό και αποφάσισα να προσθέσω τις δυνάμεις μου στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη