Να είμαστε ακόμα πιο διεκδικητικοί για τη Θράκη μας: με λιγότερο θέατρο και περισσότερη ουσία (Ολομέλεια της Βουλής)

YouTube video

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία μου:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήρθα εδώ σήμερα το πρωί και παρακολουθώ έκτοτε αυτή τη συζήτηση, πραγματικά με πολύ καλή διάθεση, γιατί πιστεύω ότι η Θράκη ή τουλάχιστον πίστευα ότι η Θράκη μπορεί να μας ενώσει, ότι είναι ένα εθνικό θέμα στο οποίο θα πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις και συγκλίσεις και γι’ αυτό εργαστήκαμε πολύ σκληρά, θα πω, οι περισσότεροι των συναδέλφων στην επιτροπή.

Δυστυχώς, παρακολουθώντας τη συζήτηση, διαπίστωσα ότι για μια ακόμη φορά οι γνωστές παθογένειες της δημόσιας ζωής μας πρυτάνευσαν. Κυριάρχησε η γενικολογία, η αοριστολογία, συχνά η ασχετοσύνη. Άνθρωποι που δεν διάβασαν καν το πόρισμα, ήρθαν εδώ να βγάλουν εύκολους δεκάρικους σε αυτό το αέναο πολιτικό θέατρο, το οποίο δεν μας επιτρέπει να συμφωνούμε ακόμα και στα αυτονόητα και να διχαζόμαστε έτσι για να διχαζόμαστε, διότι έτσι δυστυχώς έχει συνηθίσει να λειτουργεί η πολιτική ζωή σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων των πολιτών.

Τι κάνει λοιπόν αυτό το πόρισμα; Να πούμε το βασικό, το μείζον, το οποίο φοβάμαι ότι πάρα πολλοί και στην Αντιπολίτευση δεν το έχουν κατανοήσει. Παίρνει τις γνωστές ιδιαιτερότητες αυτής της πανέμορφης πολύτιμης ακριτικής περιοχής μας, της Θράκης και τις μετατρέπει από μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα. Αυτό το οποίο μέχρι χθες κάποιοι θεωρούσαν μειονέκτημα, το παραμεθόριο, τη διασυνοριακότητα, την πολυπολιτισμικότητα και πολυθρησκευτικότητα της Θράκης, τα βλέπει και τα εντάσσει σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο ως προτερήματα, ως πλεονεκτήματα, πάνω στα οποία μπορεί να βασιστεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική.

Η Θράκη δεν είναι μόνο μία περιοχή με μεγάλα προβλήματα, προφανώς. Είναι μία περιοχή με τεράστιες δυνατότητες, μία περιοχή πραγματικά πρότυπο διαπολιτισμικής συνύπαρξης για όλη την Ευρώπη. Δεν έδωσε ούτε έναν τζιχαντιστή, την ώρα που είχαμε αυτά τα προβλήματα την τελευταία εικοσαετία, σε αντίθεση με όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης. Είναι η περιοχή στην οποία έχουμε την παλαιότερη συνύπαρξη στην Ευρώπη χριστιανών και μουσουλμάνων, εκεί που πρωτοξεκίνησε ο Χριστιανισμός στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πρωτοεμφανίστηκαν και οι μουσουλμάνοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Λείπει τώρα και η κ. Μπακογιάννη, για να μην μπούμε στη διαδικασία να πούμε πού πήγε πρώτος ο Απόστολος Παύλος, αν ήταν η Κρήτη ή η Καβάλα.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η Καβάλα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Μπράβο, κύριε Ξανθόπουλε.

Προφανώς έχουμε τεράστια προβλήματα, τη διαρροή του μαθητικού πληθυσμού, τις ελλιπείς υποδομές, τη φτώχεια σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και κυρίως τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Το κάναμε στην επιτροπή δύο χρόνια και θέλω να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους και της Αντιπολίτευσης, προεξάρχουσας βεβαίως της Προέδρου της Επιτροπής, της κ. Μπακογιάννη, του καλού συναδέλφου Θόδωρου Ρουσόπουλου και όλων όσων άλλων συμμετείχαν, που μαζί με τους Υπουργούς, μαζί με τα επιμελητήρια, μαζί με τους δήμους, την περιφέρεια, τους φορείς, ακούσαμε και συγκεντρώσαμε δεκάδες προτάσεις και στη διαδικτυακή πλατφόρμα και στις διάφορες συναντήσεις που κάναμε, παρά τα προβλήματα του κορωνοϊού.

Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους τρεις εμπειρογνώμονες, που δούλεψαν εθελοντικά, τον κ. Αμπατζή, τον κ. Λαμπριανίδη και τον κ. Τριανταφυλλίδη για τις προτάσεις τους, για τη δουλειά που έκαναν και την πραγματικά εξαντλητική προσπάθεια να βρεθεί συναίνεση. Και η συναίνεση είχε βρεθεί, απλώς εντελώς προσχηματικά. Επειδή τα κόμματα θέλουν τη διαφοροποίηση για τη διαφοροποίηση και στο τέλος πέφτουν σε μια σειρά από αντιφάσεις, δεν έγινε.

Είδατε ότι ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι θα προσυπέγραφε τα οικονομικά. Στη συνέχεια ήρθε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και μας είπε ότι διαφωνεί με τα οικονομικά, όπως και διάφοροι Βουλευτές του, που δεν τα θέλουν. Πρέπει κάποτε να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Δεν γίνεται έτσι να προχωρήσουμε. Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα των αντιφάσεων αυτής της συζήτησης που μπορώ να αναφέρω.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και για τα θεσμικά πείτε που συμφωνούσαν.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Και στα θεσμικά μέσα συμφωνούσαν κάποιοι από το ΚΙΝΑΛ.

Εμείς δεν θέλουμε ένα πόρισμα να μπει στο συρτάρι. Γι’ αυτό και βάλαμε στοίχημα ότι θα κλείσουμε εκκρεμότητες, όπως την επιδότηση του 12%, για να δείξουμε στους καχύποπτος δικαιολογημένα Θρακιώτες μας και ακρίτες μας ότι η πολιτεία δεν λέει μόνο λόγια, αλλά κάνει πράξεις, όπως έκανε με τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις ειδικά για τη Θράκη, όπως έκανε με τον αναπτυξιακό νόμο, όπου εκεί ξέρατε ότι είχαμε τον ανταγωνισμό με τη δυτική Μακεδονία και την απολιγνιτοποίηση.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Είπαμε ότι η Θράκη θα είναι πάντα μπροστά, μαζί με την ανατολική Μακεδονία. Όπως ξέρετε, η καταγωγή μου είναι από την Καβάλα και ξέρω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και της Δράμας και της Καβάλας. Τα είχαμε προμετωπίδα και δεν πρέπει να δημιουργούμε εντυπώσεις στους πολίτες, αλλά να πούμε και τις αλήθειες πέρα από τις γενικολογίες. Ακούστηκαν εδώ διάφορα για τους ιμπεριαλισμούς. Πήξαμε πια!

Ένα ζήτημα είναι οι υποδομές. Δεύτερο, οι κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Έχουμε πρόβλημα -εγώ δεν κρύβομαι- με τη μονάδα κρατικών ενισχύσεων. Πρέπει να είμαστε πιο διεκδικητικοί απέναντι στην Ευρώπη. Σε αυτές τις περιοχές που υστερούν, όπως το κάνουν άλλες χώρες, για παράδειγμα, οι Εσθονοί, οι Λετονοί, οι Σουηδοί, να το κάνουμε και εμείς -σε συνάρτηση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προφανώς- ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την ισότητα ευκαιριών, διότι η Θράκη απέχει πολύ από το κέντρο.

Η Θράκη έχει τον φορολογικό ανταγωνισμό από τη Βουλγαρία που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει τον ανταγωνισμό από την Τουρκία, η οποία μπορεί να παράγει -και είναι τελωνειακή Ένωση- χωρίς τα στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις του Έβρου και της Ροδόπης. Είναι γνωστά αυτά τα προβλήματα και άρα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι για να προχωρήσουμε μπροστά.

Μας δίνει λοιπόν έναν μπούσουλα. Εδώ είμαστε για να τον εφαρμόσουμε και εδώ θα είμαστε. Αυτή είναι η υπόσχεση και της επιτροπής και της Προέδρου και συνολικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή ότι δεν θα ξεχαστεί. Όπως το κάναμε με τον αναπτυξιακό νόμο, θα κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις και δεν θα είναι αυτή η τελευταία συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Καιρίδη, ολοκληρώστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Εδώ υπάρχει το παράλογο του Κανονισμού. Επιτρέψτε μου να το σημειώσω ως νέος Βουλευτής. Παίρνει κάποιος τον λόγο και μιλάει για είκοσι πέντε λεπτά επί παντός επιστητού πλην της Θράκης και ο υπεύθυνος για τα οικονομικά της Θράκης στην επιτροπή έχει πέντε λεπτά και δεν προλαβαίνει να πει τίποτα.

Δεν φταίτε εσείς. Έτσι είναι το πλαίσιο. Από το πρωί πάνω από το μισό χρόνο ομιλίας καταναλώσαμε -έχει φτάσει τώρα 16.10΄ και επιτρέψτε μου να εκφράσω αυτό το παράπονο- συζητώντας τα πάντα πλην της Θράκης. Και έρχεται ο υπεύθυνος συντονιστής των οικονομικών της Θράκης να πει πέντε κουβέντες για τη Θράκη και του δίνονται πέντε λεπτά και πρέπει να τελειώσει, να κλείσει και να σας αποχαιρετήσει.

Λοιπόν, σας λέω τούτο και τελειώνω. Αφορά όλη την Εθνική Αντιπροσωπεία. Εγώ το πιστεύω και ξέρω ότι και εσείς θα το ψηφίζατε, αν δεν υπήρχαν αυτές οι δεσμεύσεις. Προσπαθήσατε προσχηματικά να βρείτε δικαιολογίες εδώ κι εκεί και αποκαλύπτονται. Δεν θέλω να την κάνω αυτή την άχαρη κουβέντα, γιατί πραγματικά θέλω να είμαι εθνικός και συναινετικός σήμερα. Ξέρετε πολύ καλά ότι μπορώ να γίνω και σκληρός, αν χρειαστεί.

Όλη η Εθνική Αντιπροσωπεία στέργει -και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που στέλνουμε στους Θρακιώτες μας και στους Ανατολικομακεδόνες μας, στην Καβάλα και στη Δράμα μας, στη Ροδόπη, στην Ξάνθη και στον Έβρο μας- και είμαστε πάντα εδώ, δίπλα τους, για να προχωρήσουμε μπροστά στη νέα εποχή, τώρα που δίνονται τέτοιες δυνατότητες αναβάθμισης -και γεωστρατηγικής- με τις αλλαγές που γίνονται. Η Θράκη πρέπει να είναι στο επίκεντρο, κάνοντας τις όποιες αυτές ιδιαιτερότητες το δυνατό χαρτί για να προχωρήσει μπροστά η ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)