Προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η πολιτική σταθερότητα που εγγυάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Προϋπολογισμός)

YouTube video

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ,κύριε Πρόεδρε.

Θα είχε την πλάκα του, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό, να καταλάβω λίγο πώς σκέφτονται οι αντιεμβολιαστές. Είναι ενάντια, λέει, στο εμβόλιο γιατί δεν θέλουν τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών, αλλά μας εγκαλούν για τα μονοκλωνικά, γιατί δεν δίνουμε παραπάνω μονοκλωνικά, τα οποία έχουν κόστος χίλιες πεντακόσιες φορές παραπάνω από ένα εμβόλιο.

Για να το καταλάβω, δεν είναι ενάντια στα κέρδη, θέλουν τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών. Αυτό εγώ κατάλαβα από την προλαλήσαντα. Μας εγκαλούν για το εμβόλιο, αλλά θέλουν τα μονοκλωνικά. Είναι ενάντια στις φαρμακευτικές, αλλά θέλουν περισσότερο τις φαρμακευτικές, για να καταλάβουμε την ταραχή εν κρανίω.

Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό διεξάγεται υπό το φως μιας αποτυχίας, μιας αποτυχίας του Υπουργού, ο οποίος για μια ακόμα φορά απέτυχε στην πρόβλεψη. Η ανάπτυξη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη! Ξεκίνησε με το 3,6%, το πήγε στο 5,9%, το έφτασε στο 6,9%, θα ξεπεράσει απ’ ότι φαίνεται το 8% το 2021. Απέτυχε στις προβλέψεις του και συγχαρητήρια για την αποτυχία! Συγκρινόμενη με τη δικιά σας γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, διότι δεν υπήρξε προϋπολογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ που να μην πέσει έξω στην πρόβλεψη. Μας μιλούσατε για 3%. Δεν μιλάω για τα πρώτα δύο χρόνια, εντάξει για την καταστροφή του ’15 – ’16  και την επιστροφή στην ύφεση. Μιλάω για το ’17, ανάπτυξη 3% έλεγε ο προϋπολογισμός σας και ήταν 1,3%, για το ’18, ανάπτυξη 2,8% και ήταν 1,4%. Δεν υπήρξε προϋπολογισμός σας που να μην πέσει έξω προς τα κάτω σε αντίθεση με το πολύ προς τα πάνω τώρα.

Άρα, η συζήτηση γίνεται υπό το φως θετικών εξελίξεων, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία. Έχουμε αυτό το ρωμαλέο συν 8%, συν 9,5% το πρώτο ενιάμηνο, θα δούμε που θα κλείσει το ’21, τη μεγάλη μείωση της ανεργίας πάνω από τρεις μονάδες, την ραγδαία αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών, άρα πέρα από τα ποσοτικά και τα ποιοτικά στοιχεία, την μεγάλη αύξηση των καταθέσεων που προοιωνίζει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα χρόνια που έρχονται, γιατί αυτές οι καταθέσεις θα γίνουν επενδύσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό.

Δεν τα λέμε μόνο εμείς. Δεν τα λένε μόνο τα αργυρώνητα μέσα της Πειραιώς, όπως για εσάς είναι όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα λένε οι ξένοι. Αφήστε τους Έλληνες δημοσιογράφους, τους έχετε στοχοποιήσει, τα ελληνικά ΜΜΕ τα έχετε στοχοποιήσει. Έτσι ήρθατε στην εξουσία, έτσι κυβερνήσατε και εσείς επιμένετε τώρα, γιατί σε άλλον όροφο αυτού του κτηρίου γίνεται και η εξεταστική που προκαλέσατε.

Πάρτε τους ξένους. Πάρτε τον πολύ βαρύ κύριο Λίντερ, το alter ego του Σόιμπλε, τι είπε πριν από μια εβδομάδα, είπε ότι η Ελλάδα είναι πρότυπο. Πάρτε τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, των διεθνών οίκων, των ξένων αναλυτών, του διεθνούς Τύπου που δίνει συγχαρητήρια για τη διαχείριση της οικονομίας στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θέλετε να μιλήσουμε για οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες τέσσερις μέρες θα μιλάτε εσείς για τις ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ θα είναι η συζήτηση, κύριε Σταϊκούρα, δεν πρόκειται να μιλήσουν για τα στοιχεία. Άλλωστε για να μην το παιδεύουμε και πολύ να σας πω ένα για να το κλείσουμε. Η ανάπτυξη την τετραετία Μητσοτάκη θα είναι συνολικά διπλάσια από την ανάπτυξη της τετραετίας Τσίπρα παρά την πανδημία. Αν προσθέσετε το φετινό και την πρόβλεψη για το ’22 και το ’23 θα βγάλετε τουλάχιστον διπλάσια ανάπτυξη από τη δικιά σας.

Και όλα αυτά όταν εσείς είχατε τη χρυσή τετραετία του χαμηλού πετρελαίου, του χαμηλού πληθωρισμού, των χαμηλών επιτοκίων. Όταν η Ισπανία την τετραετία ’15 – ’19, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, οι άλλες χώρες της κρίσης έτρεχαν, εμείς είχαμε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση δεν χωράει καμμία αμφισβήτηση μεταξύ της τετραετίας αυτής και της τετραετίας που προηγήθηκε, παρ’ όλο που το κλίμα τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο και παρά την πανδημία. Γι’ αυτό και δε θέλετε να συζητήσουμε για τα νούμερα και δεν θέλετε να συζητήσουμε για την οικονομία, θα το πηγαίνετε διαρκώς στις ΜΕΘ. Εγώ να ακούσω την κριτική.

Επί των ημερών σας, εσείς οι κοινωνικά ευαίσθητοι, να ρωτήσω το απλό, δεν υπήρχαν ασθενείς που έψαχναν κρεβάτια ΜΕΘ; Δεν υπήρχαν άνθρωποι που περίμεναν όταν είχαν ανάγκη ώρες και μέρες και κάποιοι καταλήγαν, γιατί δεν έβρισκαν ΜΕΘ; Εσείς σε ποια κατάσταση αφήσατε τις ΜΕΘ και τι έγινε αυτά τα δύο χρόνια τώρα στον τομέα αυτό και κάνετε πως δεν βλέπετε ότι η Γερμανία με τις σαράντα χιλιάδες ΜΕΘ, το ισχυρότερο υγειονομικό σύστημα στην Ευρώπη, κάνει εξαγωγή ασθενών εξαιτίας της πανδημίας; Και το ξαναγυρνάτε συνέχεια εκεί. Λίγη ειλικρίνεια, λοιπόν!

Οι προοπτικές για το ’22 είναι εξίσου θετικές. Οι προκρατήσεις στον τουρισμό μιλάνε για επιστροφή και ξεπέρασμα ενδεχομένως του 2019 ανάλογα με το πώς θα πάει βεβαίως και η πανδημία. Οι επενδύσεις διαρκώς αυξάνουν και τις ξέρετε και ανακοινώνονται οι μεγάλες, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές μικρές από εκεί και πέρα. Άρα, οι προοπτικές για το ’23 είναι εξαιρετικά θετικές.

Έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα; Όχι. Υπάρχουν προκλήσεις; Μεγάλες. Ο πληθωρισμός μία, έχουμε έναν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας προβληματίζει αυτή η άνοδος των τιμών που έρχεται κυρίως από το εξωτερικό, τα επιτόκια, η λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ανάγκη να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο του δημόσιου χρέους σε επενδυτική βαθμίδα.

Όλα αυτά για να γίνουν έχουν μία βασική προϋπόθεση, την πολιτική σταθερότητα. Αυτήν την έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτήν πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού και τα επόμενα χρόνια που έρχονται. Εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να την δυναμιτίσετε. Εισάγατε μία ρήτρα αστάθειας, που λέγεται απλή αναλογική, ρήτρα μπαχάλου. Αυτά ξέρετε, αυτά κάνετε.

Να σας θυμίσω ότι επί των ημερών σας, τεσσεράμισι χρόνια, αυτή η διαρκής μπαχαλοποίηση μας κόστιζε εξού και οι κακές επιδόσεις της ανάπτυξης.

Προσπαθούσε, ο έρημος, Γιώργος Χουλιαράκης –αποσυνάγωγος σήμερα των περισσότερων από εσάς- να πείσει τις αγορές. Μην ακούτε τα «ζιζάνια»! Μην ακούτε τη φασαρία, είναι φασαρία. «Εγώ θα είμαι σοβαρός στη διαχείριση» -ο Χουλιαράκης-, αλλά τα «ζιζάνια» είχαν κόστος.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Τα φέρατε ξανά τα «ζιζάνια», με την απλή αναλογική, ενώ κυβερνήσατε με την ενισχυμένη. Και μη μου πείτε ότι δεν μπορούσατε να το αλλάξετε το πρώτο εξάμηνο, διότι το πρώτο εξάμηνο του ’15 φέρατε διάφορα νομοσχέδια, άσχετα με την οικονομική διαχείριση και την οικονομική κρίση, που εσείς προκαλέσατε.

Θα μπορούσατε κάλλιστα, όπως αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα, να αλλάξετε και τον εκλογικό νόμο, αλλά θελήσατε να κυβερνήσετε με την ενισχυμένη –όταν είδατε ότι χάνετε, φέρατε την απλή αναλογική- και να επιστρέψει η χώρα στη ρήτρα «μπαχάλου», στη ρήτρα αστάθειας, ενδεχομένως. Ευτυχώς, οι δημοσκοπήσεις δεν σας το επιτρέπουν.

Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία, για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση, για να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία.

Και σε αυτό το σημείο να συγχαρώ και το ΚΙΝΑΛ για την εκλογή της νέας ηγεσίας τους και για την άψογη διαδικασία και όλες οι δυνάμεις να τους ευχηθούμε «καλή επιτυχία». Και το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί να απαντήσει σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας. Διότι, πέρα από τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα, το κρίσιμο είναι πώς θα πάμε τη χώρα μπροστά, όπως την έχουμε πάει το ’21, ανέλπιστα καλά, σε σχέση με τις προβλέψεις του ίδιου του προϋπολογισμού. Το λένε όλοι οι ξένοι οίκοι, οι αντικειμενικοί, οι τρίτοι, το λένε οι καταθέσεις, το λένε οι αγορές, το λένε οι επενδυτές. Δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε.

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Το καθήκον μας είναι να αποφύγουμε το «Τσίπρας effect» και να κρατήσουμε το «Μητσοτάκης effect». Να φύγουμε από το αρνητικό και να έχουμε το θετικό, προς όφελος των πολιτών μας, της εθνικής οικονομίας και συνολικά των νέων της κοινωνίας μας, των ευάλωτων όλων, όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Να είστε καλά.