Περίσσευμα υποκρισίας και έλλειμμα γενναιότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

YouTube video

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι κάθε νηφάλιος παρατηρητής μπορεί να συμφωνήσει ότι αν κάτι χαρακτήρισε τη σημερινή μας μέρα, ήταν το περίσσευμα υποκρισίας και το έλλειμμα γενναιότητας. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σημερινή του εμφάνιση με πέντε ερωτήσεις, μας εγκάλεσε ότι δεν απαντάμε, δημιούργησε ένα κλίμα ότι έχει κάποιον άσσο στο μανίκι του, κάποιον λαγό που θα βγάλει από το καπέλο του, κάποιο στοιχείο, τέλος πάντων, εν τέλει τίποτα. Ήρθε απλώς και ανακύκλωσε τα ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα και επέμενε σε αυτά.

Εγώ αυτό που διέκρινα ήταν μια αγωνία, μια αγωνία στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ίσως έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις. Δεν ξέρω αν θα επιβεβαιωθούν στην κάλπη. Πάντως, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις -και μιλάμε για όλες τις δημοσκοπήσεις, όχι για κάποιες επιλεκτικές, όλες οι δημοσκοπήσεις- τότε δεν θα μιλάμε για παραίτηση Μητσοτάκη, αλλά για παραίτηση Τσίπρα. Και θα τεθεί προφανώς ζήτημα ηγεσίας στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αν τα ποσοστά της είναι χαμηλότερα -έως πολύ χαμηλότερα- από ό,τι το 2019, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, η Αντιπολίτευση να φθείρεται ενόσω είναι στην αντιπολίτευση.

Δεν υπήρξε γενναιότητα. Αν υπήρχε γενναιότητα, θα παραδεχόμασταν ότι έχουμε να κάνουμε με μια διαχρονική παθογένεια στο σύστημα των μυστικών υπηρεσιών της πατρίδας μας -δεν είναι πρώτη φορά που τα συζητάμε αυτά- και ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι η Ελλάδα η εξαίρεση στο «Predator» και στα παράνομα αυτά λογισμικά.

Μας λένε -και μόλις το ακούσαμε από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ- ότι το πρόβλημα είναι ότι η αρμοδιότητα συγκεντρώθηκε στα χέρια του Πρωθυπουργού. Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε και να διορθώσουμε και τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται αυτό, έγινε και επί Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του 1980. Δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μια λογική σε αυτή τη συγκέντρωση, διότι εμπλέκονται πάρα πολλά Υπουργεία. Το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, δεν θέλετε να το καταλάβετε, διότι στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας εμπλέκεται το Ναυτιλίας, το Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Εξωτερικών, το Άμυνας, το Προστασίας του Πολίτη, το Εσωτερικών και πολλά άλλα και άρα έχει ένα νόημα, όπως γίνεται και σε πολλές άλλες χώρες, να συγκεντρώνεται η αρμοδιότητα στα χέρια του Πρωθυπουργού.

Όμως ,πέρα από αυτά τα οφθαλμοφανή θέλετε να μας πείσετε ότι αν την αρμοδιότητα την έχει η κ. Γεροβασίλη αντί για τον Αλέξη Τσίπρα και αν διοικητής της ΕΥΠ είναι ο πτυχιούχος κ. Ρουμπάτης, τότε το θεσμικό πλαίσιο και η θεσμική θωράκιση των δικαιωμάτων του πολίτη είναι ισχυρότερη; Αυτό είναι το πρόβλημα; Αν θα είναι στην Γεροβασίλη ή στον Τσίπρα; Δεν νομίζω και νομίζω ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αν επιμείνουμε σε τέτοιου τύπου ευτελή επιχειρήματα. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι εσείς καταργήσατε τον δεύτερο εισαγγελέα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Και σύμφωνα με τον Νίκο Αλιβιζάτο -όχι με εμένα- τον Νίκο Αλιβιζάτο, εγνωσμένου κύρους συνταγματολόγο, ο οποίος δεν ανήκει στη δικιά μας ευρύτερη -να πούμε- ιδεολογικά τουλάχιστον παράταξη, έγινε γιατί ο συγκεκριμένος εισαγγελέας το 2018 αντιδρούσε στην πληθώρα αιτήσεων επισυνδέσεων που του πήγαινε ο κ. Ρουμπάτης να υπογράψει. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα είναι στον Πρωθυπουργό ή όχι. Το πρόβλημα είναι η αποποινικοποίηση της κατοχής και εμπορίας αυτών των λογισμικών και η υποβάθμιση σε πλημμέλημα από κακούργημα της χρήσης των παράνομων λογισμικών και μάλιστα εσπευσμένα μαζί με τον υπόλοιπο Ποινικό Κώδικα, ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, λίγο πριν τις εκλογές, μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, σε μια διαδικασία η οποία τουλάχιστον καταγγέλθηκε όχι μόνο από εμάς, από τον δικό σας πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Κοντονή, για ύποπτες διασυνδέσεις.

Εμείς ερχόμαστε και τα αλλάζουμε αυτά. Φέρνουμε τον δεύτερο εισαγγελέα. Φέρνουμε την αυξημένη ποινικοποίηση αυτών των πράξεων.

Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, κύριε Πρόεδρε, επειδή είσαστε και ο μόνος που ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: …να εγκαλέσω και το ΠΑΣΟΚ για έλλειμμα γενναιότητας, διότι -αν θυμάμαι καλά- αρχικά ο Αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, χαιρέτισε τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, η οποία έρχεται σε συνέχεια αυτών που υποσχεθήκαμε τον περασμένο Αύγουστο, στις παραιτήσεις των δύο στελεχών και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να ολοκληρώσουμε αυτή την παρέμβαση στο σύστημα της ΕΥΠ. Χαιρέτισε το ότι κινείται στη θετική κατεύθυνση, όπως χαιρέτισε το ότι κινείται στη θετική κατεύθυνση με προσθήκες που πρότειναν και το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων συνταγματολόγων.

Δυστυχώς η πίεση της Αντιπολίτευσης, της τοξικότητας, της πόλωσης τον οδήγησε μέσα στο Σαββατοκύριακο να ανακρούσει πορεία και να καταλήξει στην αρνητική ψήφο.

Νομίζω ότι πρέπει εδώ να συνεννοηθούμε και να πούμε το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί σε αυτή τη συζήτηση να μετέχουν μόνο οι συνταγματολόγοι και μόνο οι ανεξάρτητες αρχές που έχουν ταχθεί σωστά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι το ζήτημα χρειάζεται στάθμιση. Χρειάζεται εξισορρόπηση μεταξύ της προστασίας –προφανώς- των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και της εθνικής ασφάλειας που είναι ένα εξίσου σημαντικό αγαθό που χρήζει προστασίας ιδίως στη χώρα μας που αντιμετωπίζει αυτούς τους κινδύνους ιδίως εξ Ανατολών. Και είχαμε τις υποθέσεις τις οποίες συνεχώς ξεχνάτε το 2020 και στον Έβρο και στη Ρόδο με την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος μας.

Χρειαζόμαστε ασφαλιστικές δικλίδες; Ναι. Τις βάζουμε; Προφανώς. Για παράδειγμα, όταν έχουμε να κάνουμε με αιρετούς, με την πρόσθετη ανάγκη αδειοδότησης από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Και έρχομαι στην τριετία, για την οποία έχετε πει τόσα πολλά. Κατ’ αρχάς, να ξέρετε ότι σε πάρα πολλές χώρες απαγορεύεται η οποιαδήποτε ενημέρωση του παρακολουθούμενου, για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία δεν μπορούμε να εγκαλέσουμε και εύκολα για έλλειψη κοινοβουλευτισμού και συνταγματισμού και κράτους δικαίου και όλων των υπολοίπων. Στην Ολλανδία είναι πέντε χρόνια. Εδώ μπαίνουν τα τρία και μπαίνουν τα τρία, διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι στα ζητήματα αυτά, όταν έχουμε να κάνουμε με τον κακό γείτονα, πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα μεταξύ της πράξης της παρακολούθησης, να καταλαγιάσει η υπόθεση της Ρόδου, πριν οι ενδιαφερόμενοι πληροφορηθούν ή δεν πληροφορηθούν το τι και το πώς. Και βέβαια, η τριετία δίνει…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Έχει σχέση με τον κακό γείτονα, δηλαδή, η παρακολούθηση του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Ανδρουλάκη;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, μη διακόπτετε!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Εδώ δεν νομοθετούμε με βάση μόνο την επικαιρότητα, νομοθετούμε με βάση το ευρύτερο ζήτημα και λέμε ότι αυτή η τριετία -επειδή ακούστηκε και αυτό το λάθος από τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα το πρωί- επιτρέπει να μην ταυτίζονται αυτοί που παίρνουν την απόφαση της παρακολούθησης με αυτούς που ελέγχουν την απόφαση για την παρακολούθηση. Οι εισαγγελείς δεν είναι ίδιοι, γιατί έχει μεσολαβήσει η τριετία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Κλείνω και λέω τούτο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ:…(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κύριε Ηγουμενίδη, μη διακόπτετε.

Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν με αφήνει να μιλήσω ο Πρόεδρος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Σας φιμώνουν! Ευτυχώς δεν ανήκει στη δικιά μας παράταξη, οπότε δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε και γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ούτε στη μία ούτε στην άλλη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Σας λέω τούτο. Μαθαίνω ότι συλλέγετε υπογραφές –έτσι λέει το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, θα το δούμε- για ονομαστική ψηφοφορία. Νομίζω ότι είναι μια καλοδεχούμενη πρόκληση αυτή διότι η ονομαστική ψηφοφορία -και ελπίζω να γίνει σε όλα τα άρθρα-…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Έχει ήδη καταθέσει το ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ:…θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους σας άρθρο άρθρο, ρύθμιση ρύθμιση, που βάζει αυτές τις δικλίδες ασφαλείας, να αναμετρηθείτε με την ιστορία και να μη βάλετε για μια ακόμη φορά αυτογκόλ στον εαυτό σας.