ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Κατ’ αρχάς, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα ευχαριστώ στον κ. Καλαματιανό που παραχώρησε τη θέση του και απέδειξε για μια ακόμη φορά και την ευγένεια και την ευπρέπειά του, η οποία ελπίζω να είναι μιμητική και παραδειγματική για τους υπόλοιπους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι έχουν πολλά να διδαχθούν από αυτήν.
Τώρα, επειδή ακούστηκαν πολλά για τα τρέχοντα, να πω και εγώ ότι προφανώς και ως γονιός δύο παιδιών είμαι συγκλονισμένος από τις τελευταίες ειδήσεις των απεχθών αυτών εγκλημάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Όμως, δίπλα στον συγκλονισμό τον πρωτογενή για τα εγκλήματα θα πρέπει να σημειώσει κανείς πραγματικά και την απέχθειά του για τον τρόπο, με τον οποίο μέρος του μιντιακού συστήματος –δυστυχώς, θα έλεγα, και του πολιτικού συστήματος- προσπάθησε να αξιοποιήσει για ίδιον όφελος αυτά τα απεχθή εγκλήματα και δίπλα στον βιασμό πρόσθεσε έναν ευρύτερο κοινωνικό βιασμό, που καθιστά πολύ δύσκολο στα μελλοντικά θύματα να βγουν μπροστά και να αποκαλύψουν τέτοιες πράξεις.
Πρέπει κάτι να γίνει με τον τρόπο, με τον οποίο καλύπτονται, πολλές φορές χωρίς σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αυτού του τύπου τα εγκλήματα. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει ως φιλελεύθερη κοινωνία που είμαστε να μας απασχολήσει.
Τρία πράγματα έχω να σας πω, κύριοι Υπουργοί. Το πρώτο έχει να κάνει με τη βασική πρόνοια του υπό συζήτηση νομοθετήματος, την εισαγωγή αυτού του πολυπόθητου ένδικου βοηθήματος, που έρχεται μετά από πολλά χρόνια να καλύψει ένα κενό και να αντιμετωπίσει μια βασική παράβλεψη της ελληνικής πολιτείας που την εξέθεσε σε προσφυγές, αλλά και σε κακόπιστες πολλές φορές κριτικές, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και αλλού. Είμαι μέλος, τακτικό, μόνιμο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της αρμόδιας εδώ Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ξέρω πολύ καλά το πρόβλημα.
Έρχεται λοιπόν αυτό το ένδικο μέσο για τις συνθήκες κράτησης και την αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων τόσο στα σωφρονιστικά όσο και στα αστυνομικά καταστήματα της χώρας να μας απαλλάξει από ένα μεγάλο μέρος αυτών των προσφυγών.
Θα πρέπει να γίνει κάτι και με τις υπόλοιπες προσφυγές –δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, είναι του Υπουργείου Δικαιοσύνης- που έχουν να κάνουν κυρίως με τη βραδυπορεία απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και με ζητήματα που έχουν να κάνουν στα βορειοανατολικά μας με τη μουσουλμανική μειονότητα, ώστε η χώρα να μην εκτίθεται. Και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και με τις τελευταίες ρυθμίσεις για τους μουφτήδες και ευρύτερα στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Θράκης.
Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος και έχουμε απέναντί μας μια επιθετική Τουρκία. Μου ζήτησε ο Υπουργός να πω μια κουβέντα. Θα κάνω μία κουβέντα, η οποία συνδέεται με το νομοθέτημα. Διότι το ελληνικό αφήγημα που κερδίζει συμμαχίες στο εξωτερικό λέει ότι έχουμε απέναντί μας έναν ηγέτη και ένα καθεστώς αυταρχικό στο εσωτερικό και επιθετικό στο εξωτερικό, που καταπιέζει τους πολίτες του, τους Τούρκους, στο εσωτερικό και επιτίθεται στους γείτονές του στο εξωτερικό.
Για να έχει αξιοπιστία το αφήγημα μας και να κερδίζουμε συμμαχίες στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είμαστε μέσα στις δέκα πρώτες χώρες σε αριθμό προσφυγών εναντίον της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άρα πρέπει συνολικά…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Στις τέσσερις χειρότερες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Στις τέσσερις, ακόμη χειρότερο, και αυτό φαντάζομαι να το δεχθείτε στο πνεύμα της συνεννόησης ότι ήταν και επί των ημερών σας και είναι μια διαχρονική παθογένεια την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είπαμε των τελευταίων τριάντα ετών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Εγώ όπως και πολλοί καλοί συνάδελφοι που δίνουν αυτόν τον αγώνα τον καλό απέναντι στην Τουρκία στα διεθνή φόρα το ξέρω πάρα πολύ καλά ότι, για να έχει αξιοπιστία το κούνημα του δικού μας δακτύλου, πρέπει πρώτα να δούμε τα του οίκου μας.
Και γι’ αυτό όσοι εδώ μέσα –που υπάρχουν κάποιοι- αντιδρούν σε αυτά τα νομοθετήματα και σε αυτές τις πρωτοβουλίες, στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου μεγαλοπατριωτισμού, στην ουσία βλάπτουν το εθνικό συμφέρον. Αναφέρομαι σε κάποιες πτέρυγες στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, για παράδειγμα.
Άρα είναι ο αγώνας αυτός και για το συμφέρον το δικό μας, της χώρας, αλλά και για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων μας στο εξωτερικό και ευτυχώς με αυτό το ένδικο βοήθημα τώρα καλύπτουμε αυτή τη μεγάλη τρύπα.
Το δεύτερο που θα σας έλεγα είναι κάτι μοναδικό. Παρακολουθώ πολύ επισταμένως τις εργασίες της Βουλής μας εδώ και τριάμισι χρόνια. Νομίζω ότι ο Υπουργός έσπασε κάθε ρεκόρ στην αποδοχή προτάσεων από την Αντιπολίτευση. Διάβασα τα Πρακτικά στην Επιτροπή. Κατέθεσε τώρα και τροποποιήσεις-ρυθμίσεις, με βάση προτάσεις που έγιναν.
Νομίζω, κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι πρέπει να δεχθείτε πως ήρθε σε καλό πνεύμα και πνεύμα συνεργασίας, να ακούσει και πραγματικά να αναβαθμίσει με τον τρόπο αυτό την κοινοβουλευτική διαδικασία. Έτσι πρέπει να νομοθετούμε, ακούγοντας, βελτιώνοντας –δεν τα ξέρουμε όλα- και προχωρώντας μπροστά. Το βήμα το έκανε ο Υπουργός. Ελπίζω να το κάνει και η αντιπολίτευση στην υπερψήφιση αυτών των ρυθμίσεων, να μη σταθεί μικρά, στενά, κομματικά απέναντί τους.
Τέλος, το τρίτο που θα σας έλεγα έχει να κάνει γενικά με το σωφρονιστικό μας σύστημα, το οποίο προφανώς έχει προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε υπερπληθυσμό, ότι έχουμε κακές συνθήκες διαβίωσης, ότι δεν τηρείται πάντοτε το σωφρονιστικό του σωφρονιστικού συστήματος. Διότι εδώ –να συμφωνήσουμε όλοι- δεν είμαστε ούτε για εκδίκηση, ούτε για βαρβαρότητα, αλλά πραγματικά για το σωφρονισμό, όπως λένε οι φιλελεύθερες αρχές, τις οποίες πιστεύουμε οι περισσότεροι εξ ημών.
Ωστόσο, πέρα από τα συναινετικά, υπάρχει και μια θεμελιώδης διαφορά. Την είδαμε αυτή και στη δικιά σας διακυβέρνηση. Εμείς στεκόμαστε απέναντι. Η λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι μόνον η αποσυμφόρηση ή όπως ονομάζεται «αποσυμφόρηση των φυλακών» με τη διαρκή μείωση ποινών και επιείκεια απέναντι στους ποινικούς και αυτούς που πρέπει να κολαστούν ποινικά.
Η δικιά μας η άποψη της κεντροδεξιάς, της φιλελεύθερης, της ευρωπαϊκής, της δημοκρατικής κεντροδεξιάς της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι δίπλα σε αυτά τα μέτρα πρέπει να επενδύσουμε στο σωφρονιστικό σύστημα. Πρέπει να φτιάξουμε φυλακές, όπως θα φτιάξουμε τον Κορυδαλλό. Πρέπει να αναβαθμίσουμε υποδομές. Πρέπει να προσλάβουμε κόσμο, όπως προσλαμβάνουμε, και όχι να αφήσουμε το σωφρονιστικό σύστημα έρμαιο της τύχης του, όπου εκ του πονηρού κάποιοι το θέλουν έτσι, ώστε να μπορούν να δικαιολογούν τις αποσυμφορήσεις, στην ουσία την αυτοκατάργηση του ποινικού μας συστήματος υπό μία έννοια.
Σε αυτό πράγματι μας χωρίζει μεγάλο χάσμα με εσάς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε όλα ωστόσο τα υπόλοιπα νομίζω –και φάνηκε αυτό και από τη συζήτηση στις επιτροπές- μπορούμε να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Θα είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία να μην μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτό.
Να συγχαρώ το Υπουργείο και την ηγεσία του για την πρωτοβουλία αυτή, την οποία κι εγώ με θέρμη και ενθουσιασμό υπερψηφίζω και ελπίζω όσοι περισσότεροι από εσάς.
Κύριε Καλαματιανέ, νομίζω ότι τώρα –αφού ευχηθείτε χρόνια πολλά για αύριο και σε εμένα και σε όλους τους Δημήτρηδες- μπορείτε να με διαδεχθείτε στο Βήμα.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.