O εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσών…ΣΥΡΙΖΑ (Ολομέλεια)

YouTube video

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Απ’ ό,τι φαίνεται είναι η τελευταία συνεδρίαση της παρούσας Βουλής και είναι δικαιολογημένη, λοιπόν, η συγκινησιακή φόρτιση για όλους μας και για μένα και, ίσως, είναι επιβεβλημένος ένας απολογισμός.

Εγώ υπήρξα νέος Βουλευτής. Πρωτοκατέβηκα στην πολιτική το 2019 και πρωτοεκλέχθηκα τότε. Νομίζω ότι μέσα στη θύελλα των πολλαπλών κρίσεων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την επίδοση αυτής της τετραετίας. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος για την επιλογή μου να συστρατευθώ στον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτά τα τέσσερα χρόνια και να μην επιτρέψω την παράταση της κρίσης, η οποία έπληξε τη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία και που, εάν παρατεινόταν, θα γινόταν κάτι πολύ μονιμότερο και σοβαρότερο, θα γινόταν εθνική παρακμή.

Πράγματι, νομίζω ότι μπορούμε να περηφανευόμαστε για το ότι πήραμε τη χώρα στην τελευταία θέση από άποψη επιδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταφέραμε να τη φέρουμε στις πρώτες με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, μεγάλη πτώση της ανεργίας, μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και μεγάλη αύξηση των επενδύσεων. Ακόμα και στο δημόσιο χρέος καταφέραμε μεγάλη πτώση, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως που φθάνει στο 160% πλέον μέσα στο 2023, παρά τη μεγάλη στήριξη που έχουμε δώσει στην κοινωνία, στην οικονομία και κυρίως στους ευάλωτους.

Το κρίσιμο τώρα είναι το τι έχουμε μπροστά μας στον δρόμο προς τις εκλογές. Πιστεύω ότι την ερχόμενη πενταετία έχουμε μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να χάσουμε. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο με χαμηλά επιτόκια στο δημόσιο χρέος και με το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο είμαστε ήδη πρώτοι στην Ευρώπη σε απορροφητικότητα και διεκδικούμε και επιπλέον κονδύλια από τα αδιάθετα άλλων χωρών.

Πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον επαναπατρισμό της μεταποίησης από την Κίνα στη Δύση. Το κάνουν οι Αμερικανοί, το κάνουν οι Ευρωπαίοι σιγά σιγά και πρέπει και η Ελλάδα να πάρει ένα κομμάτι από αυτήν την πίτα και να μη μείνει μόνο στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και της ναυτιλίας, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. Και, επίσης, η Ελλάδα πρέπει να μην επιτρέψει στους γείτονες, όπως η Τουρκία που πλασάρεται ευνοϊκά ή όπως το Μαρόκο και άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν την τελωνειακή ένωση και πρόσβαση στην ενιαία αγορά, να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες και να γίνουν «μικρές Κίνες».

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η πολιτική σταθερότητα και γι’ αυτόν τον λόγο φέρνουμε μία συγκεκριμένη ρύθμιση σήμερα που είναι και το κρίσιμο επίδικο. Θέλουμε να θωρακίσουμε την αρχική ρύθμιση με την ουσιαστική κρίση που εισάγουμε για πρώτη φορά, η οποία δεν προβλέπονταν στο Σύνταγμα του 1975 και που, μέχρι χθες, δεν είχαμε την ανακήρυξη των υποψηφίων από την Ολομέλεια, όπως τώρα, και όχι από κάποια μικρότερη σύνθεση του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου.

Από την πρώτη στιγμή, κύριε Υπουργέ, που βρέθηκα στη Βουλή είχα συναδέλφους να μου λένε πόσο τυχερός είμαι που είμαι σε μια Βουλή χωρίς την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Θέλω και εγώ, λοιπόν, να στοιχίσω τις δικές μου δυνάμεις με την ψήφο μου, για να μην υπάρξουμε άτυχοι ξανά σε μια επόμενη Βουλή και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη δούμε μια εγκληματική οργάνωση και εγκληματίες στα έδρανα του Κοινοβουλίου μας.

Πίστευα ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ιδίως αυτά που άσκησαν εξουσία και δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους απλά ως κόμματα διαμαρτυρίας -και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ- θα συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις. Ο Υπουργός ανέπτυξε με μεγάλη ευγλωττία, όπως τον χαρακτηρίζει, όλη την επιχειρηματολογία γιατί είναι λάθος η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς, κάποιοι νομίζουν ότι το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής είναι πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Βορίδης, κάποιοι ψαρεύουν στα θολά νερά του αντισυστήματος -εγώ θα έλεγα του ψεκασμού, του ανορθολογισμού- και χαϊδεύουν αυτιά. Κάποιοι θεωρούν ότι έτσι κόβουν ψήφους από την κεντροδεξιά ή, εν πάση περιπτώσει, ανεβάζουν τον πήχη της αυτοδυναμίας και δυσκολεύουν την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας.

Κάποιοι άλλοι φαντασιώνονται φασίστες, για να δικαιολογούν τον εαυτό τους ως αντιφασίστες. Επειδή δεν έχουν τίποτα να πουν για τα θεμελιώδη, τα μεγάλα και τα κρίσιμα του εικοστού πρώτου αιώνα, πηγαίνουν έτσι νοσταλγικά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε άλλες μεγάλες κρίσεις που ζήσαμε στο παρελθόν, για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Έτσι, υποτιμούν το υπαρκτό πρόβλημα αυτού του ακραίου, φασιστικού, νεοναζιστικού λόγου και των πράξεων με βία που έχουν πλήξει πάρα πολύ την πατρίδα μας.

Νομίζω ότι κατ’ ελάχιστον μπορούσατε να κάνετε αυτό που σωστά κάνει το ΠΑΣΟΚ, όπως επισημάνθηκε αυτή η αντίστιξη, δηλαδή να έχετε τις επιφυλάξεις σας, να πείτε τις προτάσεις σας, αλλά να μην χρησιμοποιήσετε τη σημερινή συνεδρίαση -που μιλάει για μια διαδικαστική ρύθμιση, όπως έχει απολύτως δικαίωμα να κάνει η Βουλή των Ελλήνων για τον τρόπο και το Σώμα που θα αποφασίσει εν τέλει να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη διάταξη- για να ανακυκλώσετε μία επικίνδυνη επιχειρηματολογία, την οποία προφανώς θα χρησιμοποιήσουν όλοι όσοι θέλουν να δουν τη Χρυσή Αυγή στην ελληνική Βουλή,  ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Τούτη την ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε όλες τις ορθόδοξες ελληνικές εκκλησίες απ’ άκρη σε άκρη αυτού του κόσμου ψάλλεται ένα περίφημο τροπάριο της βυζαντινής υμνολογίας, το τροπάριο της Κασσιανής, που ξεκινά με τον περίφημο στίχο «η εν πολλαίς αμαρτίαις, περιπεσούσα γυνή». Φοβάμαι ότι ζηλέψατε τη δόξα της Κασσιανής στην αντιπολίτευση και ως περιπεσούσα εν πολλαίς αμαρτίαις έρχεστε εδώ σήμερα. Δεν ξέρω αν θα βρείτε και τη συγχώρεση που βρήκε η Κασσιανή στον μοναστικό βίο που στη συνέχεια επέλεξε.

Θέλω να ευχηθώ από την καρδιά μου σε όλους τους συναδέλφους χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, καλά μυαλά και να πάμε σε έναν προεκλογικό αγώνα μέχρι τις 21 Μαΐου όπου θα συζητήσουμε με ηρεμία, με επιχειρήματα τα κρίσιμα και τα σημαντικά της πατρίδας μας, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο, ευμετάβλητο, ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι, κατά τη γνώμη μου, μόνο ο πρόλογος και όχι ο επίλογος μιας πολύ επικίνδυνης εποχής που έρχεται, με σοβαρότητα, με ήθος και με ευαισθησία στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία. Χάρηκα πραγματικά που με τιμήσατε με τη φιλία σας, με τη συνεργασία σας. Έμαθα πολλά από όλους. Ελπίζω να ξαναβρεθούμε κοντά μετά τις 21 Μαΐου. Να είστε όλοι καλά.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.