13.7.2018
Ενόψει της συνάντησης κορυφής Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε νέος Αμερικάνος Πρόεδρος έχει επιδιώξει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ειλικρινά, την επανεκκίνηση της αμερικανο-ρωσικής σχέσης. Τόσο ο Μπους ο νεότερος όσο και ο Ομπάμα διακήρυξαν την πρόθεσή τους για τη βελτίωση της σημαντικής αυτής, γεω-στρατηγικά, σχέσης.
Η Ρωσία μέμφεται τις Η.Π.Α. για την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά. Το 2008, η εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία σταμάτησε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία, όπως ήθελε ο Πρόεδρος Μπους στην περίφημη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Για τους Ρώσους, ωστόσο, οι Δυτικοί συνέχισαν την κακόπιστη παρέμβασή τους στην Ουκρανία, στην οποία απάντησαν το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας και την εισβολή στο Ντομπάς της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την «παράνομη» γι’ αυτούς ανατροπή του ρωσόφιλου Ουκρανού προέδρου. Σε αντίποινα, οι Η.Π.Α., με την πολύτιμη βοήθεια της Γερμανίας, της χώρας που έχει τις στενότερες οικονομικές σχέσεις από όλους τους Δυτικούς με τη Ρωσία, επιβλήθηκαν μια σειρά από κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο νέος Αμερικάνος Πρόεδρος Τραμπ δυσφορεί με τη μέχρι τώρα πάγια δυτική στρατηγική έναντι της Ρωσίας, την οποία συμμερίζεται και το αμερικανικό κατεστημένο (Κογκρέσο, Στέητ Ντιπάρντμεντ, Πεντάγωνο, υπηρεσίες πληροφοριών κλπ). Σε ένα πρώτο επίπεδο, ο Τραμπ θαυμάζει τον Πούτιν για τον στιβαρό και ανδροπρεπή τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί εμπορική απειλή για τις Η.Π.Α. Παρά την άνοδό της, από το 2000 και μετά, η ρωσική οικονομία έχει το μέγεθος της ισπανικής, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 2% όσο η τιμή του πετρελαίου δεν ανακάμπτει σημαντικά, και ελάχιστες βιομηχανικές εξαγωγές. Είναι με άλλα λόγια μια τριτοκοσμική οικονομία που βασίζεται στην εξαγωγή πρώτων υλών και, κυρίως, υδρογονανθράκων.
Επιπλέον, για τον Τραμπ, αλλά και για μεγάλο μέρος της αμερικανικής ελίτ, ο βασικός γεω-στρατηγικός αντίπαλος για τις Η.Π.Α. στον 21ο αιώνα είναι η Κίνα. Η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη στην προσπάθεια των Η.Π.Α. για την ενίσχυση των περιφερειακών αντίβαρων στην κινεζική άνοδο. Ταυτόχρονα, για τη Ρωσία η επιλογή, μακροπρόθεσμα, είναι απλή: η Ρωσία ή θα είναι σύμμαχος των Η.Π.Α. ή θα είναι υποτελής της Κίνας. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, το οποίο συμμερίζεται ο Τραμπ, ενάντια στο κατεστημένο και παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του περί του αντιθέτου, οι Η.Π.Α. μπορούν και πρέπει να επιδιώξουν τον προσεταιρισμό της Ρωσίας, κάτι για το οποίο αρκετοί Ευρωπαίοι, κυρίως ακροδεξιοί όπως ο Ματέο Σαλβίνι, συμφωνούν και επαυξάνουν.