Ο Δημήτρης Καιρίδης Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και την Κατερίνα Δράκου

YouTube video

Κατερίνα Δράκου :

Είναι μαζί μας ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Γεια σας, κ. Υπουργέ, καλησπέρα σας.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλησπέρα, καλησπέρα σας.

Κατερίνα Δράκου :

Λοιπόν, σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξή σας, στα “ΝΕΑ” ήταν, μας είχατε προϊδεάσει πως θα δούμε άμεσα, γρήγορα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο δηλαδή, την υπογραφή και την κύρωση μιας συμφωνίας με την Ινδία που θα διευκολύνει την εργασιακή κινητικότητα. Πού βρισκόμαστε;΄΄΄΄΄ Είναι κάτι το οποίο επικυρώθηκε; Επικυρώνεται τώρα με την παρουσία του Πρωθυπουργού εκεί, στο Νέο Δελχί;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Είναι κάτι κατ’ αρχάς που προαναγγέλθηκε και από τους δύο Πρωθυπουργούς, αναφέρθηκε σε αυτή την επικείμενη συμφωνία τόσο ο Ινδός όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που δώσανε αμέσως μετά την συνάντησή τους. Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε αυτή την συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε μέσα στον Μάρτιο, ώστε να’ρθει στη Βουλή στα μέσα της άνοιξης αμέσως για επικύρωση. Αποτελεί μία από τις έξι συμφωνίες τις οποίες διαπραγματευόμαστε και είμαστε πολύ κοντά να υπογράψουμε με χώρες όπως όλες τις φιλικές χώρες προφανώς: η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία από την Ευρώπη, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ από την Ασία αποτελεί το δεύτερο βήμα στη στρατηγική αντιμετώπισης του μεγάλου ζητήματος της νόμιμης μετανάστευσης, των μεγάλων ελλείψεων που έχουμε στην αγορά εργασίας. Το πρώτο ήτανε η περίφημη τροπολογία αν θέλετε που ψηφίσαμε παραμονές Χριστουγέννων για τη νόμιμη απασχόληση των ήδη διαμενόντων εδώ, τώρα αυτές οι έξι συμφωνίες για την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από κει και έπεται συνέχεια με την περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του μηχανισμού της νόμιμης, ώστε να δίνονται γρήγορα οι άδειες και οι ανανεώσεις αδειών διαμονής γιατί σήμερα έχουμε πολλά και σημαντικά προβλήματα. Kινούμαστε σε όλα τα μέτωπα, το διπλωματικό, το νομοθετικό, το διοικητικό και αυτό με την Ινδία είναι κάτι σημαντικό. Δεν περιλαμβάνει μόνο τη χαμηλή ειδίκευση, αλλά και την υψηλή, αν θέλετε να σας πω και μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Κατερίνα Δράκου :

Θα ήθελα να μου πείτε και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το αν γνωρίζουμε τον αριθμό, συγκεκριμένο αριθμό γνωρίζουμε της συμφωνίας; Πόσοι προβλέπεται να έρθουν, μπορούν να έρθουν;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Λοιπόν, ξέρετε ότι οι αριθμοί ειδικά για τους Ινδούς από ένα σημείο και μετά φαντάζουν πολύ μικροί. Διότι μιλάμε για την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, έτσι δεν είναι ;

Κατερίνα Δράκου :

Για τους Ινδούς ναι. Για τα δεδομένα της Ελλάδας πάλι, κύριε Υπουργέ, είναι αντιστρόφως ανάλογο, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Είναι μια χώρα του 1.5 δισεκατομμυρίου που μέσα στο 2023 μας λέει ο ΟΗΕ ξεπέρασε σε πληθυσμό την Κίνα και για να σας δώσω ένα δείγμα της ανερχόμενης δύναμης της Ινδίας, το 2070 θα έχει διπλάσιο πληθυσμό προβλέπουν οι ειδικοί από την Κίνα. Στην Κίνα θα έχει συρρικνωθεί στα 800 εκατομμύρια, η Ινδία θα παραμείνει λίγο πάνω από το 1.5 δις και θα είναι με μεγάλη διαφορά η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με ότι αυτό σημαίνει για την ισχύ της. Η συμφωνία θα έχει ένα φρένο, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί η ελληνική πλευρά να σταματάει την εφαρμογή της, εάν υπάρξουν, πώς να το πούμε, πολλές αιτήσεις από ένα σημείο και μετά, δεν νομίζω ότι θα είναι αυτό πρόβλημα, με την έννοια ότι η Ινδία αν θέλετε σήμερα είναι η “πολύφερνη νύφη” της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Συμφωνίες με την Ινδία έχουν υπογράψει πολλές ευρωπαϊκές χώρες και προσδοκούν αυτό που σας είπα και πριν, όχι μόνο τη χαμηλή ειδίκευση που ξέραμε κάποτε τους εργάτες γης να πούμε, αλλά και την υψηλή, διότι η Ινδία σήμερα είναι μια χώρα που πρωτοπορεί στην πληροφορική στην υψηλή τεχνολογία, έχει γίνει παγκόσμιο κέντρο σε μια σειρά από υποκλάδους υψηλής τεχνολογίας και θέλουμε να προσελκύσουμε και ειδικά ταλέντα, έτσι δεν είναι; Με τη μπλε κάρτα, την περίφημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από άλλες διευκολύνσεις.

Κατερίνα Δράκου :

Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, φαντάζομαι ότι στις συμφωνίες αυτές που ανακοινώνονται κάποια ζητήματα είναι συγκεκριμένα είναι εξ’αρχής ρυθμισμένα όπως ας πούμε ο μισθός, το ωράριο, οι συνθήκες εργασίας, οι συνθήκες διαβίωσης. Σας το λέω αυτό κύριε Καιρίδη, γιατί αν ακούσουμε ξαφνικά σε χ διάστημα από τώρα είπατε, εντός του Μαρτίου θα έχουμε τελειώσει και με αυτήν την ιστορία ότι προβλέπεται, έχει συναφθεί μια συμφωνία που θα μιλάει για χιλιάδες Ινδούς. Που θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Πολύ πρόσφατα διάβαζα στην “Kαθημερινή” πως αναζητούνται πλοία εδώ στη χώρα μας για την στέγαση εργαζομένων.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Το βέβαιον είναι ότι πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο Μανωλάδας και θέλω να πω εδώ ότι και οι εργοδοτικές οργανώσεις γιατί συνομιλούμε με τους συνεταιριστές στην αγροτική παραγωγή, με τους ξενοδόχους στα ξενοδοχεία, με τους κατασκευαστές, έτσι δεν είναι; Δυναμικές εταιρείες στις κατασκευές. Όλοι καταλαβαίνουν ότι πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο, όπου όλα είναι καθαρά, όπου υπάρχουν πληρωμές φόρων και εισφορών. Φεύγουμε από τη μαύρη εργασία. Φεύγουμε από το παράνομο και φεύγουμε και από ξέρετε, τα κοτέτσια, τα χαλάσματα και τα υπόλοιπα, τα οποία κάποτε είχαμε κατά νου.

Κατερίνα Δράκου :

Επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι άλλο σε αυτό και αν είναι έτσι φυσικά, αλλιώς θα ήθελα να ακούσω τη δική σας άποψη. Προφανώς και το μισθολογικό θα είναι διαφορετικό, αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για φτηνά εργατικά χέρια. Θέλω να πω ο Ινδός που θα έρθει του δίνονται και κάποια συγκεκριμένα κίνητρα. Δεν ξέρω εάν θέλω να πω ξέρετε, μπορεί να υπάρχει μια αντίληψη πως εντάξει, ωραίες είναι αυτές οι συμφωνίες, γιατί και εγώ θα γλιτώνω χρήματα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, κοιτάξτε να δείτε, καλά κάνετε και το λέτε, αυτό που δεν έχει προσεχθεί αρκούντως στην Ελλάδα και μπει όσο θα έπρεπε ίσως στον δημόσιο διάλογο, είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας διεθνής ανταγωνισμός προσέλκυσης, ότι δεν είμαστε μόνοι, οτι υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν περισσότερα, και για αυτό στην Ελλάδα, αν θέλετε τα τελευταία χρόνια, όσο και αν δεν γράφεται στα μέσα ενημέρωσης, έχουμε μείωση του μεταναστευτικού πληθυσμού και όχι αύξηση. Έχουν φύγει, έχουν φύγει πάρα πολλοί Αλβανοί, το ξέρουμε αυτό. Για αυτό και έχουμε και αυτές τις πολύ, ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτές τις πολύ μεγάλες ελλείψεις, αλλά σε εργατικά χέρια έχει να κάνει και με αυτό. Διότι ο μισθός στην Ιταλία είναι διπλάσιος…

Κατερίνα Δράκου :

Σας χάνουμε κύριε Υπουργέ. Χάσαμε τη σύνδεση. Αν θέλετε, αν μπορείτε να επαναλάβετε γιατί δεν ακουστήκατε. Όχι, έπεσε η γραμμή, δεν πειράζει σε πολύ λίγο ο Θανάσης Καραγιάννης θα κάνει τα μαγικά του ώστε να έχουμε τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη και πάλι μαζί μας για να ολοκληρώσουμε την συζήτησή μας. Μια συζήτηση που είχε ως αφετηρία το σημερινό ταξίδι του Πρωθυπουργού στην μακρινή Ινδία. Αναμένουμε όλοι λοιπόν τις συμφωνίες με τις οποίες θα γυρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νέο Δελχί. Μία εξ αυτών θα αφορά σίγουρα την εργασιακή κινητικότητα, κύριε Καιρίδη, χάσαμε για λίγο το σήμα.

Κατερίνα Δράκου :

Αν θέλετε λοιπόν επαναλάβετε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, σας έλεγα λοιπόν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που είναι πολύ πιο ελκυστικές από άποψη μισθών, για παράδειγμα, όπως η Γερμανία, έχουν φτάσει στο σημείο λόγω των ελλείψεων εργατικών χεριών να δίνουν μέχρι και ιθαγένεια, έτσι δεν είναι; Και με την πρόσφατη αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση Σολτς εκεί. Ακόμα και στα 3 χρόνια υπό προϋποθέσεις στα 5 ως γενικός κανόνας. Σε άλλες χώρες, στην Ολλανδία, δίνουν σπίτια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένα ολόκληρο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας για να προσελκύσουνε. Θέλω να πω ότι φεύγουμε σιγά σιγά από αυτό που κάποιοι έχουν ακόμα στο μυαλό τους και μπαίνουμε σε μία καινούργια εποχή όπου.

Κατερίνα Δράκου :

Ανταγωνιστικός μισθός, καλές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και δεν τους κάνουμε χάρη μόνο, αλλά μας κάνουν και αυτοί. Με την έννοια ότι έρχονται εδώ να εξυπηρετήσουν και να διευκολύνουν, να μας διευκολύνουν από μια μεγάλη ανάγκη που έχουμε και πρέπει να το δούμε στην ολότητά του. Έχουμε το πρόβλημα ότι πολύ συχνά μετακαλούμενοι εργαζόμενοι από χώρες όπως η Ινδία για παράδειγμα, με το που φτάνουν στην Ελλάδα με εθνική θεώρηση λόγω Σένγκεν, μπορούν πολύ εύκολα να φύγουν και να βρεθούν στην Ιταλία, στη Γερμανία, πράγμα το οποίο δημιουργεί ζητήματα στο Σένγκεν. Πρέπει να μπορούμε να τους κρατήσουμε εδώ, να έχουμε τις συνθήκες θέλω να πω και δεν τελειώνει μόνο με τη μετάκληση να ρθουν, αλλά είναι μια διαρκής προσπάθεια. Έχουμε και εμείς τα πλεονεκτήματά μας, οπωσδήποτε, και χρειαζόμαστε αυτό τον κόσμο. Είναι όρος ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης και ανάμεσα σε αυτή την ισορροπία, αν θέλετε, προχωρούμε, εφαρμόζουμε τη μεταναστευτική πολιτική από τη μια πολύ αυστηρή, στο παράνομο από την άλλη.

Κατερίνα Δράκου :

Ανταγωνιστική, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ανταγωνιστική και δίνοντας, δίνοντας, προσφέροντας διόδους νόμιμης, εναλλακτικά νόμιμης μετανάστευσης λελογισμένης με όρους και κανόνες, παίρνοντας και κάνοντας τολμηρά βήματα, όπως ήταν για παράδειγμα η τροπολογία, διότι είναι μια τροπολογία την οποία πολλοί θέλουνε να κάνουνε σήμερα στην Ευρώπη δεν μπορούν, διότι το μεταναστευτικό έχει γίνει τόσο τοξικό και τόσο διχαστικό στην Αμερική το προσπαθούν εδώ και 40 χρόνια να δώσουν χαρτιά στους επονομαζόμενους undocumented migrants, που υπολογίζουν περίπου σε 15.000.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήμουν πρόσφατα και συζητούσαμε αυτά. Στην Ελλάδα τα καταφέραμε και μάλιστα με μια ευρύτατη πλειοψηφία των 262. Αξιοσημείωτη, αξιοζήλευτη και αξιοπρόσεχτη, έτσι δεν είναι; Για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά.

Κατερίνα Δράκου :

Για τα δεδομένα μας είναι. κ.Καιρίδη είπατε ότι η συμφωνία αυτή θα φτάσει στη Βουλή τον Μάρτιο, σωστά ;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Είπα ότι θα υπογραφεί το Μάρτη και μέσα στον Απρίλιο αυτός είναι ο σχεδιασμός, μαζί με τις άλλες πέντε. Είμαστε πολύ κοντά και με την Αρμενία,θα’ρθει και ο Αρμένης Πρωθυπουργός στην Ελλάδα πολύ σύντομα. Και βέβαια με τη Γεωργία, τη Μολδαβία είμαστε σε επαφή.

Κατερίνα Δράκου :

Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι δεδομένο ότι σε λίγο καιρό από τώρα μπαίνουμε στην άνοιξη θα ανοίξει και η τουριστική περίοδος. Υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε, να προλάβουμε την τουριστική περίοδο, δηλαδή να προχωρήσουν τόσο γρήγορα τα πράγματα, να υπογραφεί η συμφωνία και να δούμε τους πρώτους Ινδούς να πιάνουν δουλειά στη χώρα μας ήδη από φέτος το καλοκαίρι; Καλύπτοντας τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και τα καταγράφουμε πια, αυτό θα είναι νομίζω το 3ο ή το 4ο καλοκαίρι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αυτό τώρα και διαρκώς περισσότερο, διότι η οικονομία, ξέρετε αυτό είναι ένα πρόβλημα από ένα σημείο και μετά, δεν παύω να το λέω μέσα σε πολλά εισαγωγικά αν θέλετε, ευχάριστο. Έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το λύσουμε άμεσα, αλλά εν πάση περιπτώσει σε σχέση με το παρελθόν που διώχναμε κόσμο, έτσι δεν είναι; Στη δεκαετία της κρίσης του 2010, σήμερα έχουμε την αντίστροφη ανάγκη και γι αυτό προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα. Εγώ θα σας είμαι απολύτως ειλικρινής. Προβλήματα θα έχουμε και φέτος, διότι πέρα από τις συμφωνίες, υπάρχει ένας δυσλειτουργικός διοικητικός μηχανισμός μετακλήσεων με μεγάλα προβλήματα στα προξενεία.

Κατερίνα Δράκου :

Άρα δεν, είναι η απάντησή σας;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Προσέξτε, προχωράμε σε συγκεκριμένα βήματα, ενισχύουμε τα προξενεία, ειδικά στις χώρες όπου έχουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι το Νέο Δελχί, όπως είναι το Κάιρο στην Αίγυπτο. Προχωράμε στην ψηφιοποίηση της νόμιμης ώστε να μπορούμε να βγάζουμε πολύ γρήγορα τις άδειες διαμονής σε ένα μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί μέσα στις αρχές του 2026. Ήδη έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Εγκαινιάζουμε τις επόμενες μέρες το πρώτο κέντρο λήψης βιομετρικών στοιχείων, ώστε πολύ γρήγορα να μπορούμε να τα παίρνουμε αυτά. Θα λειτουργήσουν 4 στη χώρα 3 στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη. Προχωράμε στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ώστε όταν θέλουμε ένα πιστοποιητικό από μια υπηρεσία, να μην περιμένουμε είκοσι και τριάντα μέρες. Το πιστοποιητικό του ΑΦΜ του ΕΦΚΑ, το μισθωτήριο συμβόλαιο ξέρετε, όλα αυτά. Παρατείναμε τις συμβάσεις των συμβασιούχων, με δικούς μας πόρους στις αποκεντρωμένες, όπου είναι οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον μικρό του προϋπολογισμό εξασφάλισε τη χρηματοδότηση, παρόλο που ανήκουν στο Υπουργείο Εσωτερικών έτσι δεν είναι; Και βέβαια, προχωράμε σε προκήρυξη επιπλέον θέσεων συμβασιούχων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Γίνονται μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν, η χώρα για να καταλήξω χρειάζεται αξιόπιστο και γρήγορο μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης. Δεν τον είχε μέχρι σήμερα, γιατί σε μεγάλο βαθμό δεν τον είχε και ανάγκη, αν θέλετε.

Κατερίνα Δράκου :

Αλλά θα κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα μέχρι να στηθεί αυτός ο μηχανισμός κ. Καιρίδη.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Νομίζω από το 2025 και μετά θα μπορούμε, αλλά είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα τα μεταρρυθμιστικά της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, για το οποίο ενδιαφέρεται πάρα πολύ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τις ανάγκες της παραγωγικής Ελλάδας.

Κατερίνα Δράκου : Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας να είστε καλά.