Ο Δημήτρης Καιρίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό 2000 FM 99.8 Σάμου και τη Βιολέτα Τριπόδη | 23.05.2024

YouTube video

Στο ραδιοφωνικό σταθμό 2000 FM 99.8 Σάμου και τη Βιολέτα Τριπόδη , 23.05.2024

Βιολέτα Τριπόδη 

Ότι δεν υπάρχει υποχρέωση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια, με τον πληθυσμό, τους μετανάστες. Μπορούν κάλλιστα λοιπόν να ζητούν να παραμείνουν στην χώρα υποδοχής που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα και δη η Σάμος, ένα από αυτά, και να λαμβάνει η χώρα είκοσι χιλιάδες ευρώ αν δεν κάνω λάθος το μετανάστη, δηλαδή λίγο πολύ με τα χρήματα θα δέχεται εδώ η Ελλάδα, να φιλοξενεί περισσότερους μετανάστες. Βέβαια από την πλευρά του υπουργού, έχει κάνει λόγο ότι αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, το νέο αυτό Σύμφωνο Μετανάστευσης, για την οποία μάλιστα έχει πει ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση των κανονισμών του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου. Η κατάκτηση αυτού του ορόσημου επιτρέπει πλέον την ταχεία διευθέτηση και των τεχνικών παραμέτρων ώστε να υιοθετηθεί έγκαιρα το Σύμφωνο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του παρόντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λοιπόν, πάμε να συναντήσουμε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Καλή σας ημέρα, κύριε υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης 

Καλημέρα σας. Καλημέρα στην όμορφη Σάμο. Θα είμαι κοντά σας την Παρασκευή.

Βιολέτα Τριπόδη 

Έτσι, για 3 ημέρες η περιοδεία αυτή και είστε και αρμόδιος για τις Ευρωεκλογές στο Βόρειο Αιγαίο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, σωστά;

Δημήτρης Καιρίδης 

Σωστά. Για μένα είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο αυτό, που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός μαζί με όλα τα άξια στελέχη μας. Έχουν υπάρξει πολλές επισκέψεις ήδη και άλλων συναδέλφων από τη Βουλή, από την κυβέρνηση.  Έρχομαι όμως και εγώ σε συνέχεια τώρα,  αυτής της περιοδείας που κάνω στο βόρειο Αιγαίο. Ήμουνα στη Λέσβο, στη Λήμνο,  τώρα στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.

Βιολέτα Τριπόδη 

Θέλω λίγο να αναφερθούμε στο πρόγραμμα. Διάβασα και εγώ επιγραμματικά κάποια πράγματα. Βλέπω ότι δεν υπάρχει κάποια επίσκεψη στην κλειστή ελεγχόμενη δομή.

Δημήτρης Καιρίδης

Υπάρχει. Απλώς δεν είναι στο πρόγραμμα, δεν είναι δυνατόν να’ρθω εγώ  και να μην πάω στη Δομή για να δω και την κατάσταση εκεί.

Βιολέτα Τριπόδη 

Αυτό μας παραξένεψε λίγο.

Βιολέτα Τριπόδη

Ωραία, δεν ξέρω αν θέλετε εσείς να αναφερθείτε λίγο στο πρόγραμμα και να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.

Δημήτρης Καιρίδης

Κοιτάξτε, θα δω όλους τους αυτοδιοικητικούς προφανώς, έχουμε μια ανοικτή ομιλία – συγκέντρωση στο Βαθύ, το Σάββατο το βράδυ σε συνεργασία πάντα με τον τοπικό μας
Βουλευτή, τον πολύ καλό συνάδελφο και εξαιρετικό επιστήμονα βέβαια, τον Χριστόδουλο τον Στεφανάδη. Θα πάμε στους Φούρνους, το Σάββατο το πρωί, και στην Ικαρία την Κυριακή το πρωί.

Βιολέτα Τριπόδη 

Η ομιλία;

Δημήτρης Καιρίδης 

Είναι λίγο πυκνό.

Βιολέτα Τριπόδη 

Είναι, είναι, το είδαμε και εμείς και πραγματικά οι χρόνοι δεν ξέρω αν θα σας βγουν απόλυτα γιατί είναι πολλές.

Δημήτρης Καιρίδης 

Θα μας βγουν, θα μας βγουν, πάντοτε έτσι τρέχουμε πάντα και τα Σαββατοκύριακα παρόλο που ξέρετε και τα θέματα στο υπουργείο τρέχουν, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ καλό αυτό η
επαφή με τον κόσμο και να μας βλέπει και ο κόσμος εκτός γραφείων, θέλω να πω.

Βιολέτα Τριπόδη 

Τώρα εδώ στη Σάμο έχουμε μια πρότυπη δομή, πρότυπη στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά υπάρχουν ελλείψεις τις οποίες βέβαια και εσείς θα διαπιστώσετε και τις γνωρίζετε. Και η ερώτηση, η πρώτη έχει να κάνει. Γιατί δεν λειτουργεί μέσα στην κλειστή ελεγχόμενη δομή, όπως έχει προβλεφθεί το νοσοκομείο, είναι η μεγαλύτερη αγωνία των ανθρώπων.

Δημήτρης Καιρίδης 

Κοιτάξτε, έχουμε ένα πρόβλημα με την υγειονομική κάλυψη εγώ θα σας είμαι ειλικρινής πανελλαδικά και θα σας πω τούτο ,ότι είχαμε ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ελβετική Κυβέρνηση για να προσελκύσουμε γιατρούς και δεν πετύχαμε καλά, παρά τους υψηλούς μισθούς που δώσαμε, υπάρχει πρόβλημα στην προσέλκυση ιατρικού προσωπικού το ξέρετε καλά. Και στο νοσοκομείο υπάρχουν προβλήματα, στο νοσοκομείο εννοώ το δημόσιο Νοσοκομείο της Σάμου. Προβλήματα υποστελέχωσης  όπως σε όλη την χώρα. Τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πράγματι η δομή είναι πρότυπη. Χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά έκτακτα κονδύλια. Έχουμε σήμερα ένα σύστημα υποδοχής, ταυτοποίησης, καταγραφής των αιτούντων άσυλο και βέβαια την Υπηρεσία Ασύλου που διεκπεραιώνει τα αιτήματα ασύλου πρότυπο, θα σας έλεγα και πολύ πιο μπροστά από ότι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, που είδαμε τα προβλήματα που είχανε στη Λαμπεντούζα, στη Νότια Ιταλία με τη διάχυση αυτού του πληθυσμού σε δημόσιους χώρους γιατί δεν έχουν που να τους βάλουν και πώς να τους φιλοξενήσουν. Ακόμα και στη Γερμανία κοιμούνται σε σκηνές στο Αεροδρόμιο του Βερολίνου, λόγω ακριβώς αυτών των ελλείψεων, στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια ζητήματα και είναι κάτι το οποίο, επειδή έχουμε πολύ τραυματιστεί από την περίοδο 2015-2019 το ξεχνάμε ή δεν το αναδεικνύουμε, ότι η χώρα κατάφερε και έκανε πάρα πολλά βήματα μπροστά μετά το 2019 και έχει σήμερα τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αυτές τις ροές με ανθρώπινο νόμιμο, νομικά, δηλαδή σύμφωνα με τις νομικές δεσμεύσεις διεθνείς και Ευρωπαϊκές και εγχώριες δεσμεύσεις, τρόπο και απόλυτη ασφάλεια για την τοπική κοινωνία και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο και αυτό είναι μια επιτυχία. Προφανώς η Σάμος δέχθηκε μεγάλη πίεση πέρσι, ήτανε ίσως, βγήκε πιο μπροστά ακόμα και από τη Λέσβο, αλλά τα πράγματα τώρα πια βρίσκονται σε ύφεση και το καταλαβαίνει ο καθένας ή τα νούμερα των διαμενόντων στη δομή έχουν πέσει πολύ.

Βιολέτα Τριπόδη 

Έχουν πέσει πραγματικά, απλά ένα επίσης θέμα που μας έχουν επισημάνει είναι το θέμα των μεταφραστών, για τους οποίους υπήρχε ένα θέμα στην πληρωμή με αποτέλεσμα να παραμένουν πολλά άτομα χωρίς να μπορούν να εξεταστούν εδώ, και να καταθέσουν εδώ και πολύ καιρό τουλάχιστον είκοσι πέντε μέρες από την άφιξή τους. Δεν ξέρω αν είσαστε.

Δημήτρης Καιρίδης 

Είσαστε πληροφορημένη, αλλά όχι πλήρως, επιτρέψτε μου.  Υπήρξε ένα πρόβλημα με τον εργολάβο να πούμε, μια μεγάλη ΜΚΟ τη ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, η οποία έχει ζητήσει σειρά παρατάσεων για να υποβάλλει τα δικαιολογητικά για να υπογράψει τη νέα εκτελεστική και εμείς προσπαθούμε να την στηρίξουμε.

Στο μεταξύ όμως ήρθαμε -πάντοτε στο πλαίσιο του σωστού προγραμματισμού- σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, η οποία μας παρέχει αυτούς τους απαραίτητους διερμηνείς και δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα για το επόμενο διάστημα και μέχρι η  ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Από κει και πέρα, ένα στοιχείο θα σας πω.

 Τον μήνα Απρίλιο που έχουμε τα πιο τελευταία στοιχεία, είχαμε το μεγαλύτερο αριθμό εκδόσεων αποφάσεων ασύλου στην ιστορία μας, 9500 χιλιάδες από ιδρύσεως της Υπηρεσίας Ασύλου, χάρη στην πολύ υψηλή παραγωγικότητα που έχουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία και πραγματικά τους ευχαριστώ από καρδιάς, και έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα και να μην έχουμε μεταναστευτικό πρόβλημα όπως έχουν αλλού.

Βιολέτα Τριπόδη 

Διαφαίνεται ότι είναι πολύ γρήγορες οι διαδικασίες, το αντιλαμβανόμαστε πλέον και εμείς εδώ, το θέμα το ζούμε πολύ κοντά, για αυτό και υπάρχει αυτή η ενημέρωση.

Δημήτρης Καιρίδης

Γρήγορες, αξιόπιστες και σωστές.

Βιολέτα Τριπόδη 

Σωστά, βέβαια, πάντα. Λοιπόν, το νέο Σύμφωνο τώρα Μετανάστευσης. Εσείς θεωρείτε ότι αποτελεί ένα καθοριστικό έργο εργαλείο για την πολιτική μετανάστευσης και Ασύλου;

Δημήτρης Καιρίδης 

Θα σας πω, αλλά πριν πούμε αυτά, για να δώσουμε έτσι τον γενικό τίτλο και μήνυμα αυτής της επίσκεψης. Αδειάζουμε τις δομές από αιτούντες άσυλο και παράτυπους μετανάστες και γεμίζουμε τα ξενοδοχεία, με νόμιμους επισκέπτες από την Τουρκία και νομίζω ότι αυτό το πρόγραμμα Visa, Visa Εξπρές διευκόλυνσης των θεωρήσεων εισόδου, έχει πάει πάρα πολύ καλά και η Σάμος είναι από τα νησιά που έχει ευνοηθεί μαζί με τη Λέσβο, τη Χίο, γενικά το Βόρειο Αιγαίο έχουμε νομίζω τέσσερα πλοία την ημέρα, ένα πολύ μεγάλο νούμερο και πραγματικά η αγορά του νησιού έχει τονωθεί ακριβώς από αυτή την πρωτοβουλία που πήραμε, που ήταν μια δύσκολη πρωτοβουλία. Ήταν κάτι δύσκολο να πετύχουμε. Ήθελε σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι καταρχάς αρνητική σε τέτοιου τύπου εξαιρέσεις άλλωστε είναι η μοναδική εξαίρεση σήμερα στη Ζώνη Σένγκεν και έχει να κάνει ακριβώς με την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και της μεταναστευτικής μας πολιτικής η οποία κατάφερε και έπεισε τους δύσπιστους, ας το πω κομψά, βόρειους εταίρους μας και έτσι έχουμε αυτή την επιτυχία για να κάνουμε την αντίστιξη μεταξύ του προβλήματος και της ευκαιρίας πια σήμερα της παράνομης διέλευσης, με φουσκωτά, κολυμπώντας με τους εγκληματίες διακινητές στην νόμιμη διέλευση με πλοία με δρομολόγια, με διαβατήρια με βίζα, με έλεγχο με δημόσια ασφάλεια και βεβαίως με επισκέπτες που έρχονται να χαρούν τις ομορφιές του νησιού, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, την ιστορία αυτού του υπέροχου τόπου και ταυτόχρονα να τονώσουν την τοπική τουριστική κίνηση και η οικονομία, το περισσότερο μάλιστα μου λένε γιατί είναι και πολύ καλοί τουρίστες.

 
Βιολέτα Τριπόδη 

Η αλήθεια είναι βέβαια, βέβαια, φέτος θα αγγίξουμε  τις 150.000 χιλιάδες είναι αριθμός ρεκόρ είναι πολύ θετικό για την τοπική οικονομία, μία εξαιρετική τονωτική ένεση.

Δημήτρης Καιρίδης 

Αυτό δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η αξιοπιστία και δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια αυτό θέλω να πω. Υπήρξε ένα πρόγραμμα πιλοτικά για κάποιους μήνες. Τώρα το έχουμε δώδεκα μήνες. Καταλαβαίνετε ότι η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος που έχουν απέναντι μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας σε αντίθεση με τα Δωδεκάνησα που θα λειτουργήσουν μόνο τη θερινή κατά βάση περίοδο. Άρα εδώ τώρα μιλάμε για τη Σμύρνη, μιλάμε ακόμα και για την Κωνσταντινούπολη, δώδεκα μήνες το χρόνο, την άνοιξη το φθινόπωρο, την επέκταση της τουριστικής σεζόν και είμαστε Μάιο που δεν είναι η κορύφωση. Βλέπετε, Απρίλιο, και είχαμε αυτά τα νούμερα τα οποία είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και αισιόδοξο. Και είναι και ένα μέτρο που έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα διότι φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά. Έγινε με ενθουσιασμό, πραγματικά δεκτό, στην Τουρκία η οποία πιέζει για ευκολότερα ταξίδια στο Σένγκεν και εμείς τείνουμε χέρι συνεργασίας και λέμε ότι θέλουμε και εμείς αυτή την πιο εύκολη πρόσβαση πάντοτε στη βάση βεβαίως του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς νόμου.

Βιολέτα Τριπόδη 

Και αν θέλετε για το σύμφωνο. Το σύμφωνο βέβαια, εάν έχετε λίγο χρόνο γιατί ξέρω από την αρχή ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος που έχουμε σήμερα.

Δημήτρης Καιρίδης 

Χαίρομαι την κουβέντα μας πάντως και ελπίζω να είναι χρήσιμη και για τους ακροατές μας να σας πω τούτο. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Είναι ίσως το ότι πιο σημαντικό πέτυχε το απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν μια δύσκολη ψηφοφορία, οριακή, θα σας έλεγα.
Βασίστηκε στον συμβιβασμό προφανώς, βορρά νότου, των χωρών πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα και του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία στήριξε και ως κυβέρνηση και ως Ευρωομάδα  στις 10 Απριλίου που έγινε η Ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύσσωμη η αντιπολίτευση και είναι κάτι που δεν έχει αναδειχθεί αρκούντως από τα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας μας, και δεν έχει έτσι περάσει στο δημόσιο διάλογο, σύσσωμη η Αντιπολίτευση, με μία εξαίρεση μόνο ενός Ευρωβουλευτή, καταψήφισε την προσπάθεια αυτή για περισσότερη Ευρώπη, πιο αλληλέγγυα, πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική Ευρώπη στη διαχείριση αυτής της τεράστιας πρόκλησης, που είναι πραγματικά το μεταναστευτικό, και αυτό να το θυμούνται οι Έλληνες ψηφοφόροι καθώς πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές της 9ης  Ιουνίου ότι μπορεί κάποιοι να παριστάνουν  τους ευρωπαϊστές,  στην ουσία όμως και επί του πρακτέου, καταψηφίζουν, είτε από την Αριστερά, είτε από την ακροδεξιά, από διαφορετικές αφετηρίες, εν τέλει είναι ενάντια σε αυτή την περισσότερη Ευρώπη και υπέρ των δυνάμεων της ευρωδιάλυσης, διότι αν δεν είχε περάσει το Σύμφωνο να ξέρετε, δεν θα είχαμε σύστημα. Δεν θα είχαμε αυξημένη χρηματοδότηση, δεν θα είχαμε αλληλεγγύη υποχρεωτική πια, για πρώτη φορά και μια σειρά άλλα πράγματα που πετύχαμε προφανώς δεν τα πετύχαμε όλα. Και προφανώς πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και προφανώς το Σύμφωνο δεν είναι ο τελικός προορισμός αλλά ένα θετικό βήμα, αλλά είναι αυτό το βήμα και επαναλαμβάνω ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση και το μισό ΠΑΣΟΚ ήταν απέναντι.

Βιολέτα Τριπόδη 

Κύριε Υπουργέ, αυτό που λέτε ότι είναι πλέον δίκαιο το σύστημα, δε λαμβάνουν όμως μετανάστες σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αν δεν κάνω λάθος, έχουν δικαίωμα να αρνηθούν.

Δημήτρης Καιρίδης 

Καταρχάς να πούμε ότι υπάρχει σήμερα, για να μη δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις ροή δευτερογενής, αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων, από την Ελλάδα προς τον ευρωπαϊκό Βορρά. Για αυτό άλλωστε και ο αριθμός των μεταναστών στην πατρίδα μας δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι σταθερός ή μειωμένος. Διότι υπάρχει αυτή η ροή να την αναγνωρίζουμε για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Μη θεωρήσει κανείς ότι αυτοί οι διαμένοντες σήμερα στη Σάμο μένουν κατ’ ανάγκη στην Ελλάδα. Και είναι ένα ζήτημα αυτό. Από κει και πέρα, για πρώτη φορά το Σύμφωνο εισάγει την υποχρεωτικότητα της αλληλεγγύης, προφανώς ευέλικτη.  Ήταν ένας συμβιβασμός προκειμένου να μπορέσουμε να το περάσουμε από χώρες όπως η Ουγγαρία. Με ακούτε;

Βιολέτα Τριπόδη 

Ναι ναι, βεβαίως με προσοχή.

Δημήτρης Καιρίδης 

Για να το πω πολύ πρακτικά, οι φίλοι του κυρίου Βελόπουλου, οι φίλοι της Ελληνικής Λύσης, οι οποίοι δεν θέλουν αυτή την αλληλεγγύη, και έπρεπε να γίνει ο συμβιβασμός.

Βιολέτα Τριπόδη 

Άρα λοιπόν.

Δημήτρης Καιρίδης 

Το θέμα είναι να μην ενισχύσουμε αυτές τις φωνές και αυτές τις δυνάμεις γιατί θα έχουμε ακόμα λιγότερο. Ακόμα λιγότερα πράγματα από αυτά που θέλουμε εμείς να πετύχουμε, αυτό  είναι που σας έλεγα,  ότι μέσα στο πλαίσιο αυτής έτσι της ψήφου διαμαρτυρίας, δεν ξέρω γω, της αποχής, το ένα το άλλο, εγώ είμαι και βορειοελλαδίτης ξέρετε, έχω και εικόνα του τι γίνεται στην Μακεδονία, στην πατρίδα μου τη Θεσσαλονίκη, να θυμόμαστε ότι αυτές οι δυνάμεις συντάχθηκαν με τους αντιευρωπαϊστές. Αυτούς που δεν θέλουν καν την αλληλεγγύη, ούτε αυτήν που πετύχαμε. Την κολοβή αν θέλετε, τη  μετρημένη τη συμβιβασμένη.

Βιολέτα Τριπόδη 

Το γεγονός ότι το σύμφωνο αυτό μετανάστευσης δεν θεωρεί ευρωπαϊκό έδαφος εδώ την κλειστή ελεγχόμενη δομή είναι κάτι για το οποίο υπήρξαν ενστάσεις, δηλαδή κατά πόσο μπορεί αυτό να γκριζάρει τελικά τη συγκεκριμένη περιοχή;

Δημήτρης Καιρίδης 

Αυτό πρώτη φορά το ακούω, δεν είμαι απολύτως βέβαιος, τι εννοείτε. Το έδαφος και της ελεγχόμενης δομής και συνολικά, είναι ελληνικό και ως ελληνικό ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως λέει και ο Πρωθυπουργός, τα σύνορα της Ελλάδας για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν ως σύνορα της Ευρώπης. Θυμάστε την Ούρσουλα Ντερ Φορ Λαιν, τον Σαρλ Μισέλ στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Ας μην μπαίνουμε, σε επιτρέψτε μου, δεν το λέω για σας, fake news και μια παραφιλολογία διακινούμενοι με ύποπτα -είμαι πάρα πολύ ευγενής και συγκρατημένος – με ύποπτα κίνητρα. Δεν  υπάρχει θέμα γκριζαρίσματος δηλαδή προς Θεού.

Βιολέτα Τριπόδη 

Δεν υπάρχει θέμα ωραία, γιατί από κάποιους συνομιλητές ακούγεται. Σίγουρα δεν είναι από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σαφέστατα.

Δημήτρης Καιρίδης 

Δεν έχουν διαβάσει το Σύμφωνο, και να πούμε ότι το  Σύμφωνο έχει πολύ αυστηρές διαδικασίες, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές αξίες για να απαντήσω και στην όποια ένσταση της άλλης μεριάς. Είναι ένας ισορροπημένος συμβιβασμός μην ξεχνάτε ότι βασίστηκε στη Συμφωνία Μελόνι, όλοι ξέρουμε από πού προέρχεται η Τζόρτζια Μελόνι και πόσο αυστηρή είναι στη φύλαξη των συνόρων και του Σολτς από τη μεριά της Γερμανίας που όλοι ξέρουμε τις ευαισθησίες των Πρασίνων και της τρικομματικής κυβέρνησης στο Βερολίνο για αυτά τα θέματα. Άρα είναι ένας ισορροπημένος συμβιβασμός, ο οποίος δίνει λύσεις, ο οποίος απαντά στις ανησυχίες  τις δικαιολογημένες εύλογες ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά αντιμετωπίζει το ζήτημα κατά το δυνατόν στη βάση πάντα των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Βιολέτα Τριπόδη 

 Το θέμα είναι αυτό, κύριε υπουργέ, να έχουν αντιληφθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι επειδή η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δεν μπορεί να σηκώνει ένα βάρος δυσανάλογο, το οποίο το σήκωσε βέβαια τα προηγούμενα χρόνια.

Δημήτρης Καιρίδης 

Έχετε απόλυτο δίκαιο. Και για αυτό διεκδικούμε την πρόσθετη χρηματοδότηση την οποία καταψηφίζουν οι δυνάμεις με τις οποίες συντάσσεται η Ελληνική Λύση. Έτσι δεν είναι; Ή το ΚΚΕ, το οποίο δεν μιλάει σε καμία δύναμη. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος γιατί έρχονται οι εκλογές και γιατί πάρα πολλοί παριστάνουν διάφορα στην ελληνική πολιτική ζωή και πρέπει να αποκαλύπτονται. Προκειμένου να μπορέσει ο ψηφοφόρος να γνωρίζει τι ψηφίζει. Λοιπόν, εμείς είμαστε η δύναμη, μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που έφερε το Ταμείο
Ανάκαμψης. Εμείς είμαστε αυτοί που διεκδικήσαμε την πρώτη πρόσθετη χρηματοδότηση στο μεταναστευτικό και εμείς είμαστε αυτοί που πετυχαίνουμε και θα συνεχίσουμε
αυτόν τον αγώνα τον σκληρό υπέρ της πατρίδας μας με περισσότερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη.

Βιολέτα Τριπόδη 

Ευχαριστούμε πολύ κύριε υπουργέ σας περιμένουμε στην Σάμο θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια συνέντευξη έτσι ακόμη πιο εκτενή στη Σαμιακή Τηλεόραση. Να είστε καλά.

Δημήτρης Καιρίδης 

Με πολλή χαρά, να είστε καλά σας ευχαριστώ πολύ.