Δημήτρης Οικονόμου :
Λοιπόν Μανώλη πάμε εδώ κοντά μας. Έχει έρθει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης από Ηνωμένες Πολιτείες κιόλας, άρτι αφιχθείς. Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ.
Μανώλης Κωστίδης :
Welcome θα του πούμε τότε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Βεβαίως, εδώ, κύριε Υπουργέ μας προβληματίζει τώρα αυτό που βλέπουμε μπροστά μας. Πρώτα από όλα, οι σχέσεις ξανά που ξαναβελτιώνονται της Τουρκίας με την Αίγυπτο και αυτό το σενάριο που αναπτύσσεται ήδη, αυτό που είδαμε τώρα, δηλαδή με τον Μανώλη. Και λένε κάποιοι, εμείς κάναμε αυτό που πρέπει να κάνουμε τόσα χρόνια με την Αίγυπτο; Δώδεκα χρόνια ήταν πολλά, που οι σχέσεις της Τουρκίας δεν ήταν καλές με την Αίγυπτο και εκμεταλλευτήκαμε όσο μπορούσαμε αυτό το περιβάλλον για να φτιάξουμε, να πάρουμε αυτό που θέλαμε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο είναι άριστες, είναι στρατηγικές, είναι βαθιές, είναι πολύ συχνή η επαφή της ελληνικής κυβέρνησης, του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ σημαντική χώρα και θα πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα. Θα σας έλεγα ότι η μεγαλύτερη αποτυχία, αν ήταν δύο οι μεγάλες αποτυχίες τώρα υπάρχει και δεύτερη γιατί έρχομαι από την Ουάσιγκτον, δύο οι μεγάλες αποτυχίες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η μία ήταν η ρήξη με την Αίγυπτο, την επαύριον της ανόδου Αλ Σίσι στην εξουσία το καλοκαίρι του 2013, τότε που η Ελλάδα επί Σαμαρά πήρε την σωστή γεωστρατηγική θέση απέναντι σε διάφορους, πώς να το πούμε αφελείς, οι οποίοι είχαν άλλες απόψεις και στις Βρυξέλλες, όχι μόνο εδώ στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες στην Ευρώπη. Αυτή η ρήξη ήταν πάρα πολύ σημαντική γιατί η Αίγυπτος είναι μια σπουδαία χώρα, είναι ηγέτιδα χώρα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στα μεγάλα, στον αραβικό κόσμο, παίζει σπουδαίο ρόλο στη Μέση Ανατολή. Το δεύτερο μεγάλο λάθος, βεβαίως και μεγάλο δώρο για την ελληνική διπλωματική προσπάθεια ήταν οι S-400. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και επειδή μου λέτε για την Αμερική που γύρισα, νομίζω αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή η οποία έχει συμβεί και στο Αιγαίο και συνολικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Φευγουμε απο το αγχος -η δικιά μου γενιά μεγάλωσε με το άγχος -αν θυμούνται και οι παλαιότεροι του 7/10. Διεκδικούσαμε τότε τα εφτά για κάθε δέκα που παίρνει η Τουρκία. Σήμερα δεν μιλάμε για 7/10, δεν μιλάμε καν για εφτά προς εφτά ή δέκα προς δέκα για ισότητα. Μιλάμε για μια ποιοτική υπεροχή της Ελλάδας, ξεκάθαρη που έχει να κάνει με το πρόγραμμα των F -35 και επειδή είπατε και για τα drones έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πριν πάτε σε αυτά όμως, να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η σχέση πια των δύο χωρών.
Άκης Παυλόπουλος:
Και αν μπορεί να βγει το σχέδιο του Χάρτη.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε.
Δημήτρης Οικονόμου :
Αν ακυρώσουν την Ελλάδα
Δημήτρης Καιρίδης :
Προφανώς αυτή είναι η προσπάθεια η τουρκική διπλωματική, αλλά έχουμε πάρα πολύ δρόμο για κάτι τέτοιο. Είναι ευσεβείς πόθοι θα σας έλεγα. Το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να αποκαταστήσει έναν δίαυλο με την Αίγυπτο είναι και φυσιολογικό και αναμενόμενο θα σας έλεγα, δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται έτσι, αλλά αυτά που χωρίζουν τις δύο χώρες είναι πάρα πολλά, έχουν να κάνουν και με τον ρόλο της Τουρκίας προς τους αδελφούς Μουσουλμάνους, τον μεγάλο εχθρό του Αλ Σίσι έχουν να κάνουν με το παλαιστινιακό και τις αντιτιθέμενες θέσεις που παίρνουν οι χώρες αυτές γύρω από το πρόβλημα εκεί στην Μέση Ανατολή και ούτω καθεξής, άρα ας μην πανικοβαλλόμαστε ή ας μην χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις και όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας να βγει, αν θέλετε από αυτήν την οιονεί απομόνωση στην οποία περιήλθε με δικιά της ευθύνη στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας απέναντι την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο.
Δημήτρης Οικονόμου :
Να μας πει ο καθηγητής για αυτό και μετά να γυρίσουμε και στα εξοπλιστικά. Τι λέτε καθηγητά, να μας προβληματίσει αυτή η κίνηση;
Καθηγητής Ιωάννης Παπαφλωράτος :
Σίγουρα δεν νομίζω ότι μπορεί να είμαστε χαρούμενοι. Αλλά ας περιμένουμε, διότι ακόμαέχουμεχρόνο. Σήμερα θα αρχίσουν οι διαρροές προφανώς, ως τώρα έχουμε κάποιες δηλώσεις, είναι οβιδιακή μεταβολή να μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Ερντογάν τον είχε αποκαλέσει δικτάτορα τον κ. Σίσι, το δείξατε και νωρίτερα, πιο πριν το δείξατε, έλεγε δεν θα πάει ποτέ προς συνάντησή του, έγινε μια απόπειρα από το 2021 έχει ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια, όταν πήγε η πρώτη αντιπροσωπεία Τούρκοι κάτω, το 2022 ξεκίνησαν επαφές και ο κύριος Σούκρι, τότε, τις διέκοψε γιατί είπε ότι δεν έχει αλλάξει πρακτική η Τουρκία στη Λιβύη. Από το 2022 τώρα φτάσαμε εδώ όπου βλέπουμε ότι δύο άντρες συναντώνται, ότι συζητούν για επέκταση των εμπορικών τους σχέσεων, γιατί παρά τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών, υπήρχε πολύ στενή συνεργασία στον εμπορικό τομέα.
Μανώλης Κωστίδης :
Αυτό κάνει με όλους η Τουρκία και με το Ισραήλ.
Καθηγητής Ιωάννης Παπαφλωράτος :
Και με το Ισραήλ.
Μανώλης Κωστίδης :
Συνεχίζει κανονικά δηλαδή και οι πτήσεις και το εμπόριο όλα.
΄Ακης Παυλόπουλος :
με μεγάλους τζίρους, μάλιστα.
Μανώλης Κωστίδης :
Αλλο η πολιτική και άλλο το εμπόριο.
Δημήτρης Οικονόμου :
Άλλο οι business.
΄Ακης Παυλόπουλος :
Business as usual
Άκης Παυλόπουλος :
Άρα δεν μπορεί να περιμέναμε ότι αυτό θα διαιωνιζόταν.
Άκης Παυλόπουλος :
Άκης Παυλόπουλος :
Ότι θα τράβαγε για πολλά χρόνια, αυτό είπε ο κ. Καιρίδης.
Καθηγητής ΙωαννηςΠαπαφλωράτος :
Τις τελευταιεςμερες έχει γίνει το εξης, οτι προφανώς με πρωτοβουλία της Ρωσίας η Τουρκία ομαλοποίησε, ή προσπαθεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Ανατολικής Λιβύης, για αυτό και είπε θα ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη. Αυτό έγινε από ότι ξέρω με παρέμβαση της Μόσχας και από κει και πέρα δρομολογείται μια συζήτηση για τα εκκρεμή ζητήματα. Υπάρχουν αυτό που ανέφερε ο κ. Καιρίδης. Υπάρχει το θέμα κάτω του φράγματος του Νείλου με την Αιθιοπία που εκεί μπορεί να παρέμβει η Τουρκία, διότι κρατούν το νερό οι Αιθίοπες, κάτι το οποίο στο φράγμα της Αναγέννησης κ΄άτι το οποίο δυσαρεστεί τους Αιγυπτίους που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, πλέον λόγω της μείωσης των εσόδων από την διώρυγα του Σουέζ. ‘ΑραλοιπονΘελουνζεστοχρημα αυτή τη στιγμή οι Αιγύπτιοι και εκεί μπορούν να παρέμβουν και βεβαίως υπάρχει και ένα άλλο κοινό σημείο, το ότι ούτε οι μεν, ούτε οι δε θέλουν να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, γιατί να φύγουν από τη Γάζα που θα πάνε; Ιορδανία πήγε ο κ. Αμπντάλα χθες στην Ουάσιγκτον και το ξεκαθάρισε εγώ έχω 400.000 Παλαιστινίους θυμόμαστε όλοι το Μαύρο Σεπτέμβρη πήγαν να δολοφονήσουν τον πατέρα του, δεν τους δέχομαι. Που θα πάνε; Τουρκία, Αίγυπτο που; Αρα εκεί συγκλίνουν. Έχουν κάποια πεδία που μπορούν να συνεργαστούν. Υπάρχει το μεγάλο βεβαίως ζήτημα. Αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει και σε μια άλλη συνεργασία ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, μια συνεργασία η οποία θα υφαρπάξει τμήμα από τη δική μας δυνητική ΑΟΖ; Θα το δούμε. Ακόμα είναι νωρίς, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, θα δούμε αν οι Αιγύπτιοι έχουν τηρήσει σθεναρή στάση στο θέμα αυτό όλα θα αποδειχθούν. Υπάρχουν λοιπόν σημεία σύγκλισης και σημεία απόκλισης, εμείς παρακολουθούμε, σίγουρα αυτή η εντυπωσιακή υποδοχή, το να πάει ο κ. Σίσι μετά της συζύγου στο αεροδρόμιο να υποδεχτεί τον κύριο Ερντογάν, να γίνουν όλα αυτά φαίνεται ότι προσπαθούν τη σχέση να ομαλοποιήσουν και κάτι άλλο σε δύο μήνες λέει θα ξαναπάει αυτή τη φορά ο κ.Σίσι στην Τουρκία, ένα ταξίδι που πολλές φορές είχε προγραμματιστεί, όπως και θέλω να ρωτήσω τον κ. Κωστίδη, χθες είπανε οι Ρώσοι το ρωσικό πρακτορείο ότι μπορεί να πάει ο κ. Πούτιν προ των εκλογών.
Μανώλης Κωστίδης :
Ναι αλλά είπανε, θα πάει Δεκέμβριο, θα πάει Ιανουάριο, θα πάει Φεβρουάριο, και.
Καθηγητής :
Εγώ ρωτάω αν ισχύει.
Μανώλης Κωστίδης :
ισχύει. μπορεί.
Καθηγητής Ιωάννης Παπαφλωράτος :
Στην Τουρκία προ των προ των εκλογών, άρα υπάρχει και αυτό το σενάριο, άρα βλέπουμε ότι κάνει μια ενεργητική διπλωματία η Τουρκία σε όλα τα μέτωπα προσπαθεί να κλείσει τις εκκρεμότητες, όπως έκανε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να θυμίσουμε ότι είχαν υποδείξει όλοι οι Τούρκοι την Αίγυπτο ως μείζονα στόχο για να καταφέρει να σπάσει αυτό το μπλοκ το οποίο έχει δημιουργηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ Αιγύπτου. Προσπάθεια είναι, δεν ξέρουμε αν θα τελεσφορήσει.
Μανώλης Κωστίδης :
Κάτι που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι ο τούρκος Πρόεδρος, όταν θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις, πηγαίνει ο ίδιος στις χώρες που ενδεχομένως να έχει δημιουργήσει προβλήματα δηλαδή και στην Ελλάδα ήρθε ο ίδιος στην Αθήνα, δηλαδή παίρνει ο ίδιος την πρωτοβουλία και ήρθε στον Μητσοτάκη στο Μαξίμου και πήγε στην Αίγυπτο και είδε τον Σίσι.
Δημήτρης Οικονόμου :
πολύ σωστά και να το προχωρήσουμε λίγο και να το πάμε και στα δικά μας επειδή είδαμε πριν αυτό το χάρτη μας έδειξες με τις NAVTEX της Τουρκίας, που είναι ένας προκλητικός χάρτης. Βεβαίως έχει δικαίωμα η Τουρκία όπως λες.
Μανώλης Κωστίδης :
Αν το συνδυάσουμε με όλα.
Δημήτρης Οικονόμου :
έχει δικαίωμα δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι η Ελλάδα. Δηλαδή δεν μπορεί να κουνηθεί
Μανώλης Κωστίδης :
αυτός ο χάρτης.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πάμε να μας δείξεις. Να το σχολιάσουν εδώ οι καλεσμένοι μας.
Μανώλης Κωστίδης :
η Τουρκία που μάλιστα κάποιες φορές μάλιστα βγάζει NAVTEX και δεν κάνει την άσκηση απλά δεσμεύει την περιοχή να το πούμε και αυτό.
Δημήτρης Οικονόμου :
Για να το δούμε λοιπόν τον χάρτη αυτό.
Δημήτρης Οικονόμου :
Που έχει δεσμεύσει.
Δημήτρης Οικονόμου :
Έχει δεσμεύσει.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ολη την περιοχή
Δημήτρης Οικονόμου :
Από τα Δωδεκάνησα μέχρι τα.
Μανώλης Κωστίδης :
Ο συνδυασμός είναι ότι δεσμεύω την περιοχή για να κάνω μια αεροναυτική άσκηση. Αυτό είπε η Τουρκία. Και αμέσως έρχεται η δεύτερη NAVTEX και λέει ότι ενώ κάνω εγώ αυτή την άσκηση, εσείς δεν μπορείτε να δεσμεύετε περιοχές στα χωρικά ύδατα της Σάμου, στα χωρικά ύδατα της Χίου ,της Λέρου, της Πάτμου, της Ικαρίας. Εκεί είναι αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Πρέπει να παραμείνουν, να μην έχετε καθόλου στρατό, και εγώ να κάνω αεροναυτική. Αυτή ήταν η θέση της Τουρκίας. Την έχουμε ακούσει και πριν από πέντε μέρες στη θέση της Τουρκίας από τον HakanFidan είπε ότι αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, δηλαδή το καθεστώς των νησιών, είναι η αποστρατικοποίησή τους και ο εναέριος χώρος με μια άλλη οπτική γωνία.
Δημήτρης Οικονόμου :
Πάντως εδώ Μανώλη, έχει επανέλθει κύριε Υπουργέ, όλη η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες μέρες, είτε από τα χείλη του ίδιου του Ερντογάν είτε του Φιντάν, είτε άλλων παραγόντων, για αποστρατικοποίηση των νησιών, για κυριαρχία των νησιών, για γαλάζια πατρίδα, για Barbaros και επιχειρήσεις που θα κάνουμε ότι κάνετε όπως ο Βarbarosa. Αυτό μας είπε προχθές ο Πρόεδρος Ερντογάν. Τι γίνεται εδώ;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακούστε είναι αν μου επιτρέπετε λάθος το να επανέλθει, διότι ποτέ δεν είχε φύγει και θα πρέπει κάποτε να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τη ρητορική και από την ουσία. Επί της ουσίας οι τουρκικές διεκδικήσεις παραμένουν, δεν αλλάζουν και ο αντιδυτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης Ερντογάν. Αν ακούσετε το τι λέγεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, θα δείτε ότι ένα πράγμα είναι αυτές τις τακτικές κινήσεις, να κλείνω μέτωπα, να φτιάχνω σχέσεις κατά το δυνατόν και ένα πράγμα είναι ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας, που πλέον έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά από τη Δύση και από τον νατοϊκό σχεδιασμό, παρά την παραχώρηση που έκανε με τη Σουηδία και τα λοιπά και είναι πράγματα τα οποία τα ξέρουν και στην Ουάσιγκτον τα καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά και αυτό είναι το σημαντικό. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αξιοποιήσουμε αυτή την ύφεση τα επόμενα χρόνια, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα και θα σας έλεγα και υπεροχή, αν θέλετε, τώρα με τα F-35 να φτιάξουμε την ΕΑΒ και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό να μην παρασυρόμαστε ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση είπατε για τα drones. Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα για τα drones και μου επισήμαναν οι Αμερικανοί ένα πράγμα που καμιά φορά μας διαφεύγει εδώ στα μέσα ενημέρωσης ότι εν τέλει τα drones που έδωσε στην Ουκρανία δεν έπαιξαν τον ρόλο που θα περίμενε κανείς. Είναι άλλο πράγμα να έχει drones το Αζερμπαϊτζάν απέναντι σε έναν παλαιολιθικό μέσα σε εισαγωγικά στρατό τύπου Αρμενίας και άλλο πράγμα απέναντι στη Ρωσία, η οποία κατάφερε πάρα πολύ εύκολα από ένα σημείο και μετά να τα εξουδετερώσει και να χαθεί το όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Έτσι δεν είναι; αυτό που με ανησυχεί.
΄Ακης Παυλόπουλος :
Προϊόντος του χρόνου εξελίσσει και τα μοντέλα, κάνει έρευνα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εντάξει, θα κάνει και δικό της αεροπλάνο, αλλά ακούστε.
΄Ακης Παυλόπουλος :
θέλω να πω ότι παρουσιάζει κάθε φορά κάτι διαφορετικό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα παρουσιάζει, αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το θεαθήναι από την ουσία. Το F-35 είναι το όπλο της πέμπτης γενιάς. Είναι η στρατηγική υπεροχή της Δύσης έναντι του κόσμου όλου, όχι μόνο έναντι τώρα του όποιου τουρκικού μαχητικού φτιαχτεί. Αυτό που εμένα με προβληματίζει, είναι η δυσλειτουργία της ίδιας της Δύσης, τα προβλήματα που έχουμε στο αμερικανικό Κογκρέσο, τα ζητήματα, τις διαφωνίες, όλες. Είδατε πόσο δύσκολο είναι να περάσουμε αυτή τη βοήθεια που χρειάζεται η Ουκρανία. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά χωρίς δυτική βοήθεια η Ουκρανία δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Δεν θα αντέξει, η Ευρώπη έκανε το καθήκον της, πρέπει να το κάνει και η Αμερική από την πλευρά της που είναι αναντικατάστατη σε αυτόν τον αγώνα έχουμε εκλογές μπροστά μας και στην Αμερική και αλλού. Η Ρωσία και τα παπαγαλάκια της θα κάνουν ό, τι μπορούν για να πάει καλά το AfD στη Γερμανία για να πάνε καλά κάποιοι συγκεκριμένοι υποψήφιοι στην Αμερική.
Δημήτρης Οικονόμου :
Να δημιουργήσουν αναταραχή.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακόμα και η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Δημήτρης Οικονόμου :
Σε εμάς εννοείτε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Βεβαίως, έχει και αυτή ένα γεωστρατηγικό.
Δημήτρης Οικονόμου :
Για τα ομόφυλα ζευγάρια; Πως;
Δημήτρης Καιρίδης :
Βεβαίως, διότι η Ρωσία έχει βγει ανοικτά
Δημήτρης Οικονόμου :
Τι γεωστρατηγικό ρόλο μας λέτε;
Μανώλης Κωστίδης :
Περίμενε, μη διακόπτεις, κάτσε να ακούσουμε
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακόμα και αυτό έχει τη σημασία του μέσα στον γεωστρατηγικό ανταγωνισμό της Δύσης, από τη μία, που δέχεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και είναι μια ανοικτή φιλελεύθερη κοινωνία, έτσι δεν είναι; Και μιας Ρωσίας, η οποία έχει μετά φανατισμού πολεμήσει αυτά τα ζητήματα και μέσα των συστημάτων της, Πατριαρχείο Μόσχας, για παράδειγμα, σε αντιπαράθεση με μια πιο φιλελεύθερη ανάγνωση, αν θέλετε της ορθοδοξίας.
Δημήτρης Οικονόμου :
Προσπαθεί λέτε να περάσει φαντατικές απόψεις. Μάλιστα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Απολύτως, και αυτό είναι γνωστό, τα ξέρει πάρα πολύ καλά ο κύριος Κωστίδης γνωρίζει τον αγώνα που κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να κρατήσει, διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει και τον ρόλο αυτό σε έναν ανταγωνισμό σήμερα με τη Μόσχα. Τρομερό και φοβερό στην Ουκρανία το είδατε, τρομερό και φοβερό στην Αφρική αν θέλετε και στη Μέση Ανατολή προς ποια κατεύθυνση θα πάει η Κοινότητα των 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων;
Δημήτρης Οικονόμου :
Κύριε Υπουργέ περιμένετε κοντά μας γιατί έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέματα εθνικής ασφάλειας θα μας πει ο Ισαάκ Τριανταφυλλίδης και σχέσεις με Ρωσία και εξελίξεις εκεί, για παμε Ισαάκ.
Ισαάκ Τριανταφυλλίδης :
Το φλέγον θέμα που έχει προκύψει από χθες, όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών του Κογκρέσου του αμερικανικού Κογκρέσου ανέφερε πως υπάρχει μια εθνική απειλή χωρίς βεβαίως να την χαρακτηρίσει χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Αυτό ωστόσο που βγαίνει συνεχώς τώρα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ειδικά στον αμερικάνικο Τύπο, κάνουν λόγο για μια ρωσική απειλή και για ένα νέο πυρηνικό όπλο, ένα νεο πυρηνικό σύστημα προσπαθεί να αναπτύξει και να το εκτοξεύσει στο διάστημα για να αντιμετωπίσει και να καταρρίψει εχθρικούς για την Ρωσία δορυφόρους. Σύμφωνα τώρα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Εχει γίνει σάλος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει χαμός
Ισαάκ Τριανταφυλλίδης :
έχει γίνει σάλος, σύμφωνα τώρα με νεότερο πυρογράφημα του Ρόιτερς αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ενημερώσει και τους ευρωπαίους συμμάχους τους γι αυτό το πυρηνικό όπλο που θα μπορούσε να αποτελέσει έτσι και διεθνή απειλή. Υπάρχουν πολλοί από τους γερουσιαστές που είδαν τις συγκεκριμένες πληροφορίες και τις θεωρούν ότι είναι άμεση απειλή και ζητούν μάλιστα να αποχαρακτηριστούν τα συγκεκριμένα έγγραφα, έτσι ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα, άλλοι πάλι βεβαίως Δημήτρη αναφέρουν ότι δεν βλέπουν μια άμεση απειλή, καθώς θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν βρίσκεται σε τροχιά να το πούμε, υπάρχει όμως η τεχνογνωσία στη Ρωσία, το οποίο το προετοιμάζει και μπορούμε να σκεφτούμε και να φανταστούμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα και τι επιπτώσεις θα είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα σύστημα το οποίο μπορεί να καταρρίψει δορυφόρους δεν καταργεί μόνο τηλεπικοινωνιακούς, αλλά βεβαίως και τους στρατηγικούς δορυφόρους που ελέγχουν ακόμη και τα πυρηνικά όπλα.
Δημήτρης Οικονόμου :
Και την ίδια ώρα Ισαάκ είχαμε μια ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν που έχει δημιουργήσει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως, είναι κάτι που αναμένουμε δεκαετίες να το ακούσουμε ευχάριστα. Το εμβόλιο για τον καρκίνο. Βρέθηκε από ρώσους επιστήμονες το εμβόλιο για τον καρκίνο;
Ισαάκ Τριανταφυλλίδης :
Και να μου επιτρέψεις όταν μεταφέρουμε τέτοιες ειδήσεις, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Ο ίδιος λοιπόν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε σε ιατρικό φόρουμ και τεχνολογίας στη Μόσχα ότι οι Ρώσοι επιστήμονες βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στο να παρουσιάσουν προς το κοινό το εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ποιες μορφές καρκίνου ή ποια τεχνολογία χρησιμοποιεί για να το αντιμετωπίσει, αλλά ότι βρίσκεται πάρα πολύ κοντά. Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία και στην περίοδο της πανδημίας ανέπτυξε δικό της, έτσι εμβόλιο, το περιβόητο Sputnik το οποίο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν θεωρήθηκε αξιόπιστο έτσι να το τονίσουμε αυτό, αν και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν με αυτό εμβολιάστηκε για να διαφημίσει .
Δημήτρης Οικονόμου :
Έτσι λέει.
Ισαάκ Τριανταφυλλίδης :
Ετσι λέει όπως αναφέρεις για να διαφημίσει έτσι και την τεχνολογία και την επιστήμη.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ευχαριστούμε Ισαάκ. Τι γίνεται τώρα, κύριε καθηγητά, έχουμε ένα παγκόσμιο συναγερμό τώρα για πυρηνικά στο διάστημα;
Δημήτρης Καιρίδης :
Καταρχάς αυτό που γίνεται είναι οι εκλογές. Μην το ξεχνάμε αυτό. Η Αμερική ζει στον πυρετό των εκλογών και του τρομερού και φοβερού ανταγωνισμού. Τέτοιου που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν και αυτό λένε όλοι οι αναλυτές μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν και υπάρχουν διαρροές ένθεν και εκείθεν. Εχουμε την αποτυχία του Κογκρέσου να προχωρήσει αυτό το ελάχιστο πακέτο της βοήθειας προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, προκειμένου να σταθεροποιήσουν να πούμε τον κόσμο, έχει πει ο Τραμπ ότι είναι εναντίον και έχει βάλει τον Πρόεδρο της Βουλής να σταματήσει τη συζήτηση που έχει συμφωνηθεί ήδη από την Γερουσία. Έρχεται ένας άλλος τώρα βουλευτής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής να διαρρεύσει αυτή την ευρύτερη συζήτηση ενάντια στους υπόλοιπους Ρεπουμπλικάνους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα.
Ακης Παυλόπουλος :
Βολεύει λοιπόν όλο αυτό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν ξέρω τώρα αν βολεύει είναι νομίζω δείγμα μιας ευρύτερης δυσλειτουργίας. Το λέω πολύ κομψά, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η βασική απειλή της Δύσης είναι η εσωτερική διχόνοια, η εσωτερική διάσπαση. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε εκλογές, υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπροπαγάνδες, όπως ζήσαμε στο παρελθόν ακόμα περισσότερο σήμερα, ο Πούτιν δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα στην Ουκρανία.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ο Πούτιν λέει ότι προτιμά τον Μπάιντεν, ξέρει, πιο προβλέψιμος μας είπε τώρα, εκτός αν κάνει προβοκάτσια
Δημήτρης Καιρίδης :
Έτσι, λοιπόν, άρα χρειάζεται αυτή την προσοχή. Τώρα, υπάρχει μια διεθνής συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών στο διάστημα του 1967. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχουμε παραβίασή της προς το παρόν, αλλά προφανώς υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα κυριαρχήσουν από αύριο και κλείνω στο Μόναχο, όπου η παγκόσμια ελίτ στα γεωστρατηγικά θα συναντηθεί όπως κάθε χρόνο, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, στην οποία θα πάει και ο Έλληνας πρωθυπουργός και θα μιλήσει βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητηθούν όλα αυτά.
Δημήτρης Οικονόμου :
μαλιστα Έλατε κ. Παπαφλωράτε.
Καθηγητής Ιωάννης Παπαφλωράτος :
Χθες οι δημοκρατικοί πέτυχαν μια νίκη, κατάφεραν να πάρουν μια έδρα την οποία την είχαν απολέσει, άρα αυτό ένα καλό μήνυμα ή αν θέλετε προμήνυμα για τις εκλογές όλα όντως εντάσσονται στην προεκλογική περίοδο. Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, το ξέρουμε, έρχεται αυτή η ανακοίνωση την επαύριο, αν θέλετε δύο μέρες μετά αυτής της δήλωσης Τραμπ που έκανε σάλο, προκάλεσε σάλο ότι ουσιαστικά ωθεί, ακριβώς ωθεί τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, εφόσον αυτές δεν εκπληρώνουν το περίφημο 2% του προυπλογισμού για τις αμυντικές δαπάνες. Υπάρχει μια ανησυχία, πάντα υπήρχε μια ανησυχία στην Αμερική για τις δυνατότητες της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας. Το ξέρουμε αυτό πολλές φορές υπερβολική, αλλά όντως γίνεται μια μάχη αυτή τη στιγμή καθοσιώσεως μεταξύ των δύο στρατοπέδων και πιθανότατα και αυτό να εντάσσεται εκεί και στο κατά πόσον πρέπει πλέον το ΝΑΤΟ να παίξει ένα ρόλο πραγματικά διαφορετικό από αυτό, το οποίο παίζει ως τώρα, αυτό πρεσβεύει ο κ. Τραμπ άλλωστε, και μένει να δούμε αυτή η συζήτηση πως θα εξελιχθεί.
Δημήτρης Οικονόμου :
Ευχαριστούμε πάρα πολύ, και θα μας πείτε σε επόμενη συνάντησή μας και για το πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ που συγκινηθήκατε πολύ . Επιστρέψατε στη σχολή, σας είδαμε εκεί, πήγατε για ξενάγηση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Στα παλιά μας τα λημέρια, για συζήτηση ναι.
Δημήτρης Οικονόμου : Τα παλιά λημέρια ναι για συζήτηση, καλημέρα καλημέρα.