Ο Δημήτρης Καιρίδης στο ΝΗΣΙ 99 FM στη Λέσβο | 18.05.2024

YouTube video

Συνέντευξη Δ. Καιρίδη στο «ΝΗΣΙ» και την Ανθή Παζιάνου

00:00:00 Ανθή Παζιάνου
Στο FB ξεκινάμε live μετάδοση, με καλεσμένο μας εδώ, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη. Καλώς ήρθατε στο “Νησί”.

00:00:08 Δημήτρης Καιρίδης
Καλώς σας βρήκα.

00:00:09 Ανθή Παζιάνου
Και επίσης επικεφαλής έτσι της προεκλογικής εκστρατείας στο Βόρειο Αιγαίο για τις ευρωεκλογές.

00:00:14 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι και ξεκινάμε βέβαια εμβληματικά από το μεγαλύτερο νησί, τη Λέσβο, τη Μυτιλήνη μας.

00:00:20 Ανθή Παζιάνου
Και μια που το λέτε αυτό, αν και έχω άλλη ροή έτσι ερωτήσεων κύριε υπουργέ, γιατί τόση βαρύτητα στη Λέσβο σε όλες τις εκλογές, το έχω δει πολλές φορές και με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

00:00:32 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, έχετε δίκιο, ήμασταν εδώ και με τον Πρωθυπουργό πριν από δυο εβδομάδες, να πούμε ότι συνολικά το Βόρειο Αιγαίο ως μια ακριτική περιφέρεια πάρα πολύ σημαντική, ένας εθνικός προμαχώνας στον οποίο πρέπει όλοι και θεωρώ όλοι, από όποια περιφέρεια κι αν προέρχονται βουλευτές. Συνολικά η Βουλή και η πολιτική τάξη της χώρας πρέπει να έχει στο επίκεντρο. Προφανώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακόμα περισσότερο και εγώ προσωπικά που με συνδέουν έτσι, πολλοί δεσμοί με το νησί. Εγώ ξέρετε είμαι Καβαλιώτης. Γέννημα Καβάλας και θρέμμα Θεσσαλονίκης και ερχόμασταν από μικροί εδώ, καθώς είναι εύκολη η ακτοπλοϊκή πρόσβαση και τη θυμάμαι τη Μυτιλήνη, τη Λέσβο όπως ήταν πως έγινε στην πορεία και τις πολλές δυνατότητες τις οποίες έχει ακόμα, αναξιοποίητες.

00:01:21 Ανθή Παζιάνου
Έχει βελτιωθεί αρκετά. Θέλω να πιστεύω τότε, βέβαια πάντα υπάρχει και χώρος  για βελτίωση, να πάμε λίγο στα θέματα που έτσι, θέλει να μάθει ο κόσμος, κυρίως να μας πείτε κύριε υπουργέ πότε θα ανοίξει η Βάστρια;

00:01:37 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε η Βάστρια, ως προς το κατασκευαστικό της κομμάτι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.. Από κει και πέρα, υπάρχουν κάποια ζητήματα στο ΣΤΕ τα οποία πρέπει να διευθετηθούν ως προς την πρόσβαση και ούτω καθεξής. Το βέβαιο είναι ότι είναι μια υπερσύγχρονη δομή, η οποία προσφέρει αναβαθμισμένη να πούμε, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο το χρειάζεται συνολικά η χώρα.

00:02:06 Ανθή Παζιάνου
Την έχετε επισκεφθεί;

00:02:07 Δημήτρης Καιρίδης
Βεβαίως, βεβαίως ναι. Ήδη από πέρσι με το που ανέλαβα ναι, είναι ένα εμβληματικό έργο η Βάστρια. Προς το παρόν όμως λειτουργεί πάρα πολύ καλά το Μαυροβούνι. Στο οποίο έχουμε πάρα πολύ μεγάλη μείωση των διαμενόντων.

00:02:21 Ανθή Παζιάνου
Είναι και αυτό που λέτε συχνά και θα πάμε σε αυτό, απλώς για να καταλάβουμε έτσι είναι θέμα ημερών, είναι θέμα μηνών, θέμα χρόνων;

00:02:28 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, με την ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορείς να μιλήσεις για μέρες, αν και θα ήθελε βεβαίως, ο καθένας μας. Νομίζω όμως είναι θέμα κάποιων μηνών. Έχει γίνει η επένδυση, έχει ολοκληρωθεί, απομένουν τώρα να γίνουνε τα ζητήματα της πρόσβασης, του νερού κτλ

00:02:45 Ανθή Παζιάνου
Ανθρωπιστικές οργανώσεις που σας λένε ότι είναι μια φυλακή μέσα στο δάσος και θα πάρει φωτιά και δεν θα έπρεπε να γίνει εκεί και όλα αυτά.. Τι απαντάτε κύριε Υπουργέ;

00:02:55 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε φυλακή δεν είναι. Προφανώς υπάρχει και το ΠΡΟΚΕΚΑ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είναι η δομή, από την οποία όπως ξέρετε, οι αιτούντες άσυλο μετά την καταγραφή τους μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν. Βεβαίως με έναν έλεγχο, για τη δική τους προστασία και  συνολικά την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Επιλέχθηκε. με τη συναίνεση, με την προτροπή της τοπικής κοινωνίας, δεν επιλέχθηκε ο χώρος, έτσι αυθαίρετα.

00:03:26 Ανθή Παζιάνου
Ναι υπήρχε απόφαση πραγματικά.

00:03:27 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, εγώ δεν ήμουνα τότε υπουργός και υπεύθυνος, αλλά αυτό ξέρω και αυτό μου έχει μεταφερθεί. Κοιτάξτε αυτά τα ζητήματα πάντοτε ήταν ευαίσθητα, είναι ευαίσθητα και δύσκολα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και πάντοτε υπάρχουν τα συν και τα πλην, εν πάση περιπτώσει αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι παίρνονται όλα τα μέτρα της πυροπροστασίας, ώστε να μην υπάρξει κανένα, κανένα πρόβλημα.

00:03:51 Ανθή Παζιάνου
Άλλη τώρα ανησυχία κύριε Υπουργέ, είναι ότι αφού  στο Καρά Τεπέ ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί μια δομή τέτοια που εξυπηρετεί πολύ κόσμο, ανακατασκευάζεται, υπάρχει υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, όλα είναι εντάξει. Υπάρχει ανησυχία ότι θα είναι ανοιχτά μόνιμα όλα. Τι λέτε;

00:04:08 Δημήτρης Καιρίδης
Εννοείτε ανοιχτά μόνιμα όλα;

00:04:10 Ανθή Παζιάνου
Και τα δύο κέντρα ότι  θα λειτουργούν. Δεν θα κλείσει δηλαδή το ένα, για να ανοίξει το άλλο.

00:04:16 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, όχι. Η Βάστρια είναι μια αρκετά ευρύχωρη δομή, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά. Από κει και πέρα ότι το Μαυροβούνι έχει κάποια πλεονεκτήματα εγγύτητας με την πόλη για τους εργαζομένους, για παράδειγμα στη θάλασσα, άρα μια ηρεμία λόγω της τοποθεσίας για καθέναν που εργάζεται εκεί, αυτά υπάρχουν.

00:04:44 Ανθή Παζιάνου
Ναι. Χαίρομαι γιατί δεν είστε απόλυτος κ. Καιρίδη για τα θέματα αυτά. Από την άλλη, έτσι ως φιλελεύθερος πραγματικά είστε υπέρ των pushbacks, στον αποτροπών, των επαναπροωθήσεων και όλα αυτά για τα οποία κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία;

00:05:01 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε δεν υπάρχουνε pushbacks. Είναι ένας πολιτικός όρος τον οποίο χρησιμοποιούν διάφοροι για να κατηγορήσουν την πολιτική φύλαξης συνόρων. Η χώρα έχει σύνορα σε αυτό να είμαστε ξεκάθαροι . Διότι υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις και επειδή πάμε σε Ευρωεκλογές να το πούμε ακόμα πιο δυνατά. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν σύνορα και ότι οποιαδήποτε προστασία των συνόρων παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρομαι στην Αριστερά, αυτό δεν ισχύει και δεν ισχύει ούτε για την Κυβέρνησή μας, ούτε θα σας έλεγα για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη πια σήμερα. Δεν ισχύει και για τον μέσο ψηφοφόρο. Από κει και πέρα, απόλυτο σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και στον διεθνή νόμο. Καλή συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν αυτές οι διελεύσεις οι παράνομες, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Μη βλέπετε ότι δεν είχαμε θύματα. Αυτό οφείλεται στην τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει το Λιμενικό, ούτε το Λιμενικό, ούτε η Αστυνομία ανήκουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο δεν έχει δυνάμεις ασφαλείας, όμως οφείλω να δώσω τα εύσημα στους συναδέλφους, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Ναυτιλίας για τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει και δεν έχουμε θρηνήσει θύματα εδώ και πάρα πολύ μεγάλο, ως επί το πλείστον.

NO TIMESTAMP Ανθή Παζιάνου
Εντάξει έχουμε ναυάγια.

NO TIMESTAMP Δημήτρης Καιρίδης
Πάντοτε υπάρχει ένα και δύο. Βεβαίως, όταν βάζεις έγκυους γυναίκες και παιδιά που όχι απλώς δεν ξέρουν να κολυμπούν, δεν έχουν δει θάλασσα στο παρελθόν ή ανάπηρους ανθρώπους μέσα σε φουσκωτά και τους στέλνεις με 8 μποφόρ, δηλαδή αυτό είδαμε το νέο μοντέλο διακίνησης μέσα στον χειμώνα, όταν έχουμε βοριάδες πολύ επικίνδυνους. Προφανώς υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος και αυτό θέλουμε εμείς να αποτρέψουμε.

00:06:40 Ανθή Παζιάνου
Ξέρω ότι έχετε μια περιοδεία έτσι πολύ σφιχτή και πολλά πράγματα να κάνετε. Θα βάλω ένα θέμα και ίσως το συζητήσουμε άλλη φορά, απλώς επειδή είδαμε τι έγινε με την Ουκρανία βλέπουμε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα γίνεις πρόσφυγας, Μήπως χρειαζόμαστε καλύτερη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ότι αφορά το θέμα αυτό, ανεξαρτήτως καταγωγής; Τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

00:07:02 Δημήτρης Καιρίδης
Ακούστε, δεν υπάρχει καμία περιοχή του κόσμου που τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερο και τα σέβεται από την Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό και να μην υπερβάλλουμε, καμιά φορά. Λοιπόν η Ευρώπη είναι η κατεξοχήν περιοχή κράτους δικαίου, με πολύ ισχυρά δικαστήρια και με ανθρωπιστικές οργανώσεις, με ΜΚΟ  με δημοσιογράφους όπως εσείς εδώ που ασκούν τον έλεγχο. Το πρόβλημα είναι διπλό, θα σας έλεγα εγώ, ως η μέση οδός η φωνή της λογικής απέναντι στις αφέλειες της Αριστεράς και στις κραυγές της Ακροδεξιάς. Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει ως η αξιόπιστη μέση οδός του ορθού λόγου που δίνει λύσεις. Ποιο είναι το πρόβλημα; Πρώτον, ότι δεν έχουμε αρκετές επιστροφές και πρέπει να ενισχύσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο προκειμένου να διασώσουμε  το σύστημα διεθνούς προστασίας.

00:07:52 Ανθή Παζιάνου
Έχει η Τουρκία υποχωρήσει στις υποχρεώσεις;

00:07:55 Δημήτρης Καιρίδης
Βεβαίως και η Τουρκία και συνολικά θα σας έλεγα οι χώρες προέλευσης που δεν παίρνουν πίσω. Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα στο οποίο εμείς προωθούμε λύσεις. Έχουμε εισάγει τώρα το νέο θεσμό του Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών και το νέο σύμφωνο προβλέπει πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα και μεγάλη υποδομή για να γίνει αυτό. Δεν μπορεί όποιος έρχεται στην Ευρώπη, παράνομα ή νόμιμα, πρόσφυγας ή μη πρόσφυγας να μένει στην Ευρώπη, εάν αυτό συνεχιστεί., κάποια στιγμή οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα στραφούν εναντίον του συστήματος ασύλου και αυτό θα είναι μια τραγωδία. Εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να διασώσουμε το διεθνές σύστημα ασύλου που είναι, ξέρετε, και μια αρχαιοελληνική, είναι μια κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, του κλασικού πνεύματος,  η έννοια του ασύλου, την πρωτο-συναντάμε στον Όμηρο και βεβαίως τις Ικέτιδες του Αισχύλου και ούτω καθεξής, και πρέπει σήμερα τη Γενεύη να τη διασώσουμε, κάνοντας αυτό τον διαχωρισμό μεταξύ του οικονομικού μετανάστη και του πραγματικού πρόσφυγα, το ένα κρατούμενο. Το δεύτερο κρατούμενο είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης και να σας το πω και από την άλλη μεριά.

00:08:59 Ανθή Παζιάνου
Σε αυτό νομίζω συμφωνούν όλοι μαζί σας, έτσι δεν πιστεύω ότι..

00:09:01 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι, υπάρχουν οι ξενοφοβικές δυνάμεις οι οποίοι θεωρούν τον οποιονδήποτε ξένο. Το πρώτο πάει στην Αριστερά, η οποία δεν δέχεται επιστροφές η οποία θέλει όλους τους κρατήσει, η οποία θέλει να βάλει φέρι μποτ από το Τομπρούκ αν θέλετε.

NO TIMESTAMP Ανθή Παζιάνου
Και από την Τουρκία.

NO TIMESTAMP Δημήτρης Καιρίδης
Ή από την Τουρκία προς τα εδώ, αυτό είναι λάθος, και με αυτό δεν συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Το δεύτερο δεν το θέλει η ακροδεξιά. Θεωρεί ότι κάθε μετανάστης είναι κακό, αλλοιώνει τον  πολιτισμό και λοιπές άλλες να το πω κομψά υπερβολές. Εμείς θεωρούμε ότι η μετανάστευση με όρους και κανόνες όταν γίνεται, η εργασιακή κινητικότητα είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τις διάφορες συμφωνίες με την αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης. Το χρειάζεται η εθνική οικονομία και οι πιέσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο  ώστε να κερδίζουν όλοι.

00:09:53 Ανθή Παζιάνου
Πω πω έχουμε να πούμε πάρα πολλά κύριε Υπουργέ, ελπίζω κάποια στιγμή και της εργασίας και της ένταξης και όλων των ημερίδων που έχουν γίνει.

00:09:58 Δημήτρης Καιρίδης
Καταρχάς χαίρομαι για την ποιότητα των ερωτήσεων και χαίρομαι για την κουβέντα μας, διότι είναι  ένα ζήτημα αυτό της μετανάστευσης, το οποίο πολύ συχνά προσκαλεί να σας το πω έτσι πάλι κομψά την ανοησία. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, προσκαλεί τον λαϊκισμό, την απλούστευση, την κραυγή, το να το αναλύσεις και να το βάλεις στη σωστή του διάσταση, θέλει μια προσπάθεια και έναν χρόνο και αυτό τώρα εδώ που τον έχουμε να το κάνουμε.

00:10:24 Ανθή Παζιάνου
Πώς πιστεύετε -για να πάμε λίγο στο επόμενο -από τη θέση σας ως υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός σας διάλεξε να είστε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές, σημαίνει κάτι συμβολικά αυτό; Η θέση δηλαδή για το προσφυγικό και το πως τα έχετε πάει με τα τα δελτία τύπου που στέλνετε και λέτε ότι μειώνονται οι προσφυγικές ροές κάθε τόσο, είναι ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Νέα Δημοκρατία με εσάς, ή εκτιμά και άλλα προσόντα σας;

00:10:50 Δημήτρης Καιρίδης
Είναι καταρχάς, κάτι έτσι που με τιμά, εξαιρετικά τιμητικό, ιδίως σε αυτήν εδώ την περιοχή την οποία αγαπώ πάρα πολύ και νοιάζομαι για αυτήν. Οπωσδήποτε αποτελεί και. ένα πώς να το πούμε; Μια καλή βαθμολόγηση στην προσπάθεια που έχει γίνει όλο το τελευταίο διάστημα και το βλέπουμε αυτό με 2 στοιχεία. Πρώτον ότι η δομή στο Μαυροβούνι σήμερα έχει, δεν έχει, 2000 διαμένοντεςς, που είναι ένα ιστορικά χαμηλό νούμερο. Είχαμε φτάσει στα τέλη του περασμένου χρόνου τους 6000. Άρα έχουμε σημαντικότατη αποσυμφόρηση και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε και δεύτερον να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία, άρα να φύγουμε από το μοντέλο της παράνομης και να μπούμε στο μοντέλο των νόμιμων επισκεπτών που έρχονται με visa.

00:11:38 Ανθή Παζιάνου
Δύσκολοι όροι και οι συγκρίσεις που κάνετε, αλλά να πάμε στη visa γιατί το θεωρείτε.

00:11:43 Δημήτρης Καιρίδης
Γιατί δεν θέλουμε να έρχονται με φουσκωτά ή κολυμπώντας. Θέλουμε να έρχονται με τα ημερόπλοια, με έλεγχο και δημόσια ασφάλεια, με διαβατήρια και βίζες, να πληρώνουν παράβολα και να συνεισφέρουν στην τόνωση του τουρισμού σε ένα νησί το οποίο είναι πίσω., κακά τα ψέματα, παρά τις ομορφιές του και τις δυνατότητες του, είναι πίσω για μια σειρά από λόγους σε σχέση με τα Δωδεκάνησα, σε σχέση με τις Κυκλάδες.

00:12:06 Ανθή Παζιάνου
Σίγουρα και ευτυχώς σε σχέση με άλλα κάποια νησιά.

00:12:08 Δημήτρης Καιρίδης
Θα έλεγαν κάποιοι, και μπορεί να αποφύγει τις καταχρήσεις και τις υπερβολές άλλων και να έχει έναν ποιοτικό τουρισμό. Εμείς θέλουμε αυτό, το γεγονός ότι μέσα στον Απρίλιο εκτός σεζόν, εκτός θερινής σεζόν, είχαμε αυτή την εισροή, νομίζω ότι είναι κάτι θετικό και το πετύχαμε όχι έτσι.

00:12:25 Ανθή Παζιάνου
Σε αυτό θέλω να μου πείτε, είναι δικό σας είναι και δικό σας επίτευγμα να το πω έτσι; Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;  Σας το ζήτησαν και εκείνοι;  Γιατί ήταν το πρώτο πράγμα που είπε ο Περιφερειάρχης συναντώντας σας με τον Πρωθυπουργό;

00:12:37 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε αυτό ήταν μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έπρεπε να πειστούν οι Ευρωπαίοι, είχε να κάνει προφανώς με την αυξημένη αξιοπιστία την οποία έχει σήμερα η Ελλάδα χάρη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν το θέλανε πολύ βόρειοι και υπήρχαν αντιδράσεις γιατί είναι η μοναδική εξαίρεση στο Σένγκεν και σήμερα υπάρχει μια καχυποψία σε οποιαδήποτε χαλάρωση να πούμε των όρων, ιδίως με τους Τούρκους, διότι έχουμε πολύ αυξημένα,  αριθμούς Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη Γερμανία και αλλού. Άρα χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή του μέτρου. Ήτανε κάτι το οποίο δίνουν σε ανταπόδοση των προσπαθειών  και του φορτίου, αναγνώριση του φορτίου που έχει σηκώσει το Βόρειο Αιγαίο και συνολικά το Ανατολικό Αιγαίο στο ζήτημα της μετανάστευσης και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τώρα από κει και πέρα, επειδή έχουν ακουστεί και διάφορες έτσι αντιευρωπαϊκές κορώνες στο παρελθόν, όπως σας είπα, το μεταναστευτικό όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, προσκαλεί τον λαϊκισμό. Προσκαλεί, θα πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα τον τσαρλατανισμό. Δεν βοηθούν, δεν βοηθούν.

00:13:45 Ανθή Παζιάνου
Γι αυτό ίσως ο κεντρώος χώρος θα πρέπει να είναι και προσεχτικός με τους όρους χρήσης που χρησιμοποιεί και μιλάει για μεταναστευτικό. Να είναι μεταναστευτικό, όταν είναι προσφυγικό να είναι προσφυγικό.

00:13:53 Δημήτρης Καιρίδης
Βεβαίως, βεβαίως, οι αιτούντες άσυλο.

00:13:56 Ανθή Παζιάνου
Σωστά. Σήμερα έχετε και το απόγευμα στο Block καφέ έχετε την κεντρική συγκέντρωση.

00:14:01 Δημήτρης Καιρίδης
Εμένα δεν με ακούσατε να μιλάω για..

00:14:03 Ανθή Παζιάνου
Όχι εσάς δεν σας άκουσα, αλλά είναι ευκαιρία να σας τα πω που τα λέμε. Μια που τα λέμε.. Σήμερα λοιπόν έχετε και το.

00:14:09 Δημήτρης Καιρίδης
Αλλά δεν είναι και όλοι πρόσφυγες. Πρέπει να το πούμε αυτό ότι υπάρχουν και πολλοί οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι καταχρώνται το σύστημα ασύλου, καταχρώνται την ιδιότητα και τον διεθνή νόμο, ο οποίος λέει ότι όσο είσαι ετών.. και η αίτησή σου εξετάζεται, προστατεύεσαι και φιλοξενείσαι..

00:14:27 Ανθή Παζιάνου
Υπάρχει αλλά νομίζω ότι είναι και θέμα ρητορικής κύριε υπουργέ, γιατί όταν βλέπουμε τελικά ότι οι αιτήσεις ασύλου γίνονται ακόμα και εξατομικευμένα και τελικά αποδεικνύεται ότι χρήζει διεθνούς προστασίας, τα νούμερα κάπως μιλάνε, αλλά μη σας καθυστερώ σε αυτό. Έχετε σήμερα την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση και θα θέλαμε να μάθουμε ποιο με ποιο σύνθημα η Νέα Δημοκρατία είτε  στο Βόρειο Αιγαίο, είτε συνολικά πάει στις ευρωεκλογές;

00:14:51 Δημήτρης Καιρίδης
Ότι η Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό πεδίο άσκησης πολιτικής και ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη και μια ισχυρή ελληνική φωνή στην Ευρώπη και επιτρέψτε μου να πω ότι στο σημερινό καταθλιπτικό τοπίο της αντιπολίτευσης υπάρχει ζήτημα.

00:15:06 Ανθή Παζιάνου
Μου αρέσει που το λέτε έτσι χαμογελαστός.

00:15:08 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, υπήρχε ήδη από το ‘ 19. Σίγουρα υπάρχει σήμερα και επιβεβαιώνεται με όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη αξιόπιστη τέτοια φωνή στην Ευρώπη και σας δίνω ένα πάρα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για το σύμφωνο μετανάστευσης και Ασύλου, στις 10 Απριλίου. Ήταν το πιο σημαντικό επίτευγμα του απερχόμενου Ευρωκοινοβουλίου. Μας πήρε πάρα πολλά χρόνια αυτός ο συμβιβασμός. Εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου, ότι πρόκειται περί συμβιβασμού και ότι δεν τα πήραμε όλα όσα θέλαμε, αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι ένα θετικό βήμα προς μια περισσότερη, ισχυρότερη, πιο αλληλέγγυα Ευρώπη. Εκεί το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές με μια εξαίρεση μόνο καταψήφισαν ή απείχαν και κατά συνέπεια. Ήταν πολύ λίγες οι ελληνικές ψήφοι υπέρ της περισσότερης Ευρώπης. Το λέω αυτό γιατί καμιά φορά βαυκαλιζόμαστε ότι η Ελλάδα συλλήβδην είναι υπέρ της Ευρώπης. Έτσι δεν λέμε; ότι είναι μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Δεν πρέπει λοιπόν, αν είναι όντως έτσι, να στέλνει αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, δυνάμεις που εκπροσωπούν την ευρωδιάλυση από διαφορετικές αφετηρίες, είτε είναι της Αριστεράς, είναι της ακροδεξιάς. Στο τέλος-τέλος ο στόχος τους, ο στόχος τους είναι και αυτό φάνηκε και στην ψηφοφορία, της ευρωδιάλυσης, συντάχθηκαν με τον Ορμπάν, συντάχθηκαν με τους ακραίους είτε της μιας πλευράς είτε της άλλης να μην προχωρήσουμε μπροστά. Ευτυχώς τελικά και πολύ οριακά, πολύ οριακά το Ευρωκοινοβούλιο κατάφερε να υπερψηφίσει για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

00:16:31 Ανθή Παζιάνου
Στα θέματα όμως οικονομίας ή  στα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και δη των πανεπιστημίων που πλήττεται το πανεπιστήμιο Αιγαίου με την ψήφιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να βάζει. πουθενά  φρένο στις ευρωπαϊκές επιταγές,  φαίνεται να συντάσσεται συνολικά και με χώρες που είναι πολύ καλύτερες οικονομικά απ ότι η Ελλάδα. Φαίνεται δηλαδή να τις ακολουθεί. Αυτό πώς το σχολιάζετε;

00:16:55 Δημήτρης Καιρίδης
Η Νέα Δημοκρατία διεκδίκησε το Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο είναι πολύ σπουδαίο μέτρο και συμβολικά πολιτικά, διότι για πρώτη φορά η Ευρώπη έρχεται και αναλαμβάνει και δανείζεται υπέρ των κρατών, κάτι το οποίο το θέλαμε και την περίοδο της κρίσης με το ευρωομόλογο διεκδίκησε αυτά τα κονδύλια και τα έφερε στη χώρα. Η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα αναλογικά, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

00:17:25 Ανθή Παζιάνου
Λέτε το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο, ωραία για να πάμε σε κάτι άλλο..

00:17:26 Δημήτρης Καιρίδης
Εμείς τώρα θέλουμε να κάνουμε την Ευρωάμυνα.

00:17:27 Ανθή Παζιάνου
Επειδή βλέπω οι συνεργάτες σας σας περιμένουνε, Ταμείο Ανάκαμψης, κάνατε μια κίνηση παρασκηνιακή, αλλά είναι μια ευκαιρία γιατί θα πάτε αύριο στο Αναγνωστήριο Αγιάσου και κάνατε μια κίνηση συζήτησης, μήπως να γίνει κάτι όχι με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά.

00:17:44 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι, αυτά είναι τα ταμεία, ακούστε.

00:17:45 Ανθή Παζιάνου
Είναι ευρωπαϊκό ταμείο.

00:17:46 Δημήτρης Καιρίδης
Το ταμείο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ένα ταμείο χρηματοδοτήσεων των τοπικών κοινωνιών. Είναι κάτι το οποίο ίσως δεν το ξέρει ο πολύς κόσμος.

00:17:55 Ανθή Παζιάνου
Το ξέρει πολύ καλά, νομίζω.

00:17:56 Δημήτρης Καιρίδης
Ότι εδώ έχουμε κάνει.

00:17:57 Ανθή Παζιάνου
Απλά δεν ξέρουμε τι γίνονται τα χρήματα αυτά.

Δημήτρης Καιρίδης
Αυτό είναι και θέμα της τοπικής κοινωνίας.
Ανθή Παζιάνου
Είναι και θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

00:18:01 Δημήτρης Καιρίδης
Προφανώς, αλλά εμείς έχουμε δώσει αρκετά εκατομμύρια στον Δήμο Μυτιλήνης, λιγότερα στο δήμο Δυτικής Λέσβου και θέλουμε να είμαστε εδώ για να στηρίζουμε πάντα, διότι πιστεύουμε ότι με την ορθή διαχείριση μπορούμε όλοι να κερδίσουμε πάρα πολλά. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα σε μια ανάγκη που έχει παρουσιαστεί, στην Αγιάσω την αγαπημένη Αγιάσω πού θα είμαι αύριο εκεί και τη θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, το εντυπωσιακό της ανάγλυφο, ανηφορίζοντας με τις εκκλησίες και έχω ακόμα και ένα κασελάκι στο δωμάτιό μου ξυλόγλυπτο από τους γνωστούς χαρακτηριστικούς τεχνίτες,

00:18:36 Δημήτρης Καιρίδης
έτσι δεν είναι; και πάντα τη θυμάμαι να δούμε μήπως μπορούμε να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω με συνεννόηση μπορούμε όλα να τα πετύχουμε, όταν υπάρχουν αντιπαραθέσεις, χάνουν όλοι και χάνει κυρίως η τοπική κοινωνία. Ξέρετε ότι οι αντιπαραθέσεις προφανώς όταν έχεις κάτι πολύ σημαντικό και δικαιούσαι και είναι και αυτονόητο, αλλά καμιά φορά έχω την αίσθηση ότι στο παρελθόν και καλό είναι αυτό να το αφήσουμε πίσω μας, υπήρξε αρκετό θέατρο και αδιαφορία για την ουσία που πρέπει να γίνουν. Η Λέσβος έχει τεράστιες δυνατότητες, αυτό είναι το μήνυμα.

00:19:13 Ανθή Παζιάνου
Και να πάμε και στο κανονικό θέατρο που είναι και 130 χρόνων, ΄έτσι και το αναγνωστήριο.. ευχαριστούμε πάρα πολύ Υπουργέ, καλή συνέχεια στην περιοδεία σας, Η στάση ήταν πρώτη φορά, έπρεπε να σας κρατήσω λίγο παραπάνω.

00:19:22 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, ναι είστε εξαιρετική! Καλή συνέχεια!