Ο Δημήτρης Καιρίδης στο Aeolos TV | 21.05.24

YouTube video

00:00:03 Ιωάννα Τσούπρα
Καλησπέρα σας. Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον «Αίολο», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, με αφορμή την τριήμερη περιοδεία του στο νησί. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές και το διακύβευμα για τη χώρα, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την παραμονή στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και τη δομή στη Βάστρια, η οποία, όπως τονίζει, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η δικαστική απόφαση για τους δρόμους και άλλες υποστηρικτικές υποδομές, ενώ υπογραμμίζει ότι όποιες ενέργειες γίνονται είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αφού όπως λέει, ήδη ο πληθυσμός έχει μειωθεί στους 2000 με στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Μιλάει, επίσης, και για το μέτρο της γρήγορης visa που έχει αυξήσει κατακόρυφα τον τουρισμό από Τουρκία στα νησιά.

00:00:53 Πέλλη Γιακουμή
Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω εδώ στον Αίολο, η πρώτη φορά που έρχεστε στο στούντιο του σταθμού μας.

00:00:58 Δημήτρης Καιρίδης
Δεύτερη φορά με τον Αίολο, το κάναμε και πέρσι το καλοκαίρι εκτός, αλλά τώρα στο στούντιο και βλέπω ότι έχετε και πολύ ωραίο στούντιο.

00:01:05 Πέλλη Γιακουμή
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, έρχεστε αμέσως μετά από την εκδήλωση που οργανώθηκε, ενόψει των ευρωεκλογών, ποιές είναι οι εντυπώσεις σας, είχε αρκετό κόσμο έτσι;

00:01:15 Δημήτρης Καιρίδης
Είχε πάρα πολύ κόσμο, εντυπωσιάστηκα από τη συμμετοχή και ήταν εξαιρετικά τιμητική και πάρα πολύ το ενδιαφέρον να ακούσουν πραγματικά για το μεγάλο διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, να ευχαριστήσω τον φίλο, συνάδελφο Μπάμπη Αθανασίου, που βοήθησε στην οργάνωση και την τοπική βέβαια, τη Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας, πήγαμε πολύ καλά.

00:01:38 Πέλλη Γιακουμή
Είπατε, το είπατε και στην εκδήλωση ότι ήτανε, είστε ικανοποιημένος από την παρουσία, από το κλίμα που υπήρχε εκεί στη συγκέντρωση και είπατε σε κάποιο σημείο ότι με όλα τα προβλήματα, τα ελλείμματα, δεν είμαστε ένας κήπος που έχει μόνο τριαντάφυλλα, πρέπει η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει, ούτως ώστε, στις ευρωεκλογές, ώστε την επόμενη μέρα να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση.

00:02:02 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία, είπα και το ξαναλέω και το έχω πει πολλές φορές και στο παρελθόν, με όλα της τα προβλήματα που είναι ένας μεγάλος ζωντανός οργανισμός και προφανώς υπάρχουν και έχουν γίνει και λάθη στο παρελθόν και παραλείψεις έχουν υπάρξει και υπάρχουν και κάποια δικαιολογημένα παράπονα. Παρόλα αυτά, είναι η μεγάλη πολιτική δύναμη της σταθερότητας και της προόδου της πατρίδας μας. Είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη, που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη και την κράτησε τη δύσκολη περίοδο του 2012-2015, και κυρίως το καλοκαίρι του 2015, όταν άλλοι παίζανε τη χώρα στα ζάρια, και σήμερα εγγυάται την προσέγγιση με την Ευρώπη, να πάμε πιο κοντά στην Ευρώπη, αυτό το όνειρο γενιών και γενιών της σύγκλισης, επιτέλους, να το πετύχουμε και νομίζω ότι και ο πιο, πώς να το πούμε, αυστηρός κριτής, μετά το 2019, τουλάχιστον στο εξωτερικό, παραδέχεται ότι η Ελλάδα συγκλίνει και δεν αποκλίνει. Νομίζω ότι γίνονται πάρα πολλά βήματα στην οικονομία και παντού στη δημόσια διοίκηση, στη δημόσια πολιτική.

00:03:01 Πέλλη Γιακουμή
Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια και συνεχίζεται και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πονάει.

00:03:07 Δημήτρης Καιρίδης
Πονάει, ναι, προφανώς και μας το λένε και οι δημοσκοπήσεις, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και θα σας έλεγα όλον τον δυτικό κόσμο, το ζήτημα του πληθωρισμού, το βλέπετε και στην Αμερική στις δημοσκοπήσεις, δεν το λέω αυτό, για να απαλύνω το πρόβλημα, απλώς για να το βάλω σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια οι μισθοί αυξήθηκαν 27% και οι τιμές 16%, άρα έχουμε μια καθαρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος περίπου 11%, που ακόμα περισσότερο γίνεται, αν αναλογιστεί κανείς και τις μειώσεις φόρων και τις διάφορες άλλες πολιτικές, που έχουμε εφαρμόσει. Άρα, γενικά, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά προφανώς πρέπει να κάνουμε κι άλλα, για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό, ιδίως τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που μας έχει πονέσει το περισσότερο, δεν έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, όπως θέλει να μας πει η αντιπολίτευση, ο πληθωρισμός είναι ελεγχόμενος, είναι κοντά στο 3%, κοντά στα χαμηλά τα ιστορικά χαμηλά του, αλλά προφανώς επηρεαστήκαμε από την επισιτιστική κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την ενεργειακή κρίση, από μια σειρά από πράγματα εισαγόμενα.

00:04:17 Πέλλη Γιακουμή
Υπάρχει κύριε Υπουργέ και ένα μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και αυτό το βιώνουμε εδώ και με το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο έχει κολλήσει και δεν προχωράνε οι πληρωμές του, αλλά και με το μεταναστευτικό που είναι περισσότερος ο τομέας σας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο κομμάτι αυτό. Τί ακριβώς συμβαίνει και πότε θα προχωρήσει αυτό; Πότε θα, γιατί όλο αυτό έχει δημιουργήσει μια ανησυχία, πέρα από την ακρίβεια και όλα τα προβλήματα είναι και αυτό το θέμα.

00:04:41 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, όλα θα πληρωθούν και όλα πληρώνονται. Και όσον αφορά προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το πρόγραμμα πληρωμών, εκτελείται κανονικά. Προφανώς πρέπει να ελεγχθούν μια σειρά από πράγματα και η αλήθεια είναι ότι τώρα δεν τα ξέρει ο κόσμος, είναι ίσως και τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, τέλη Ιουνίου, 30 Ιουνίου κλείνει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 14-21 και πρέπει να γίνει μια τεράστια δουλειά, για να μπούνε όλα τα χαρτιά σωστά, προκειμένου να μην υπάρξουν απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιστροφές και ταυτόχρονα όλα μπαίνουν στην καινούργια χρηματοδοτική περίοδο, που λήγει το 2027. Υπάρχει μια γραφειοκρατία, ιδίως όταν έχεις να κάνεις με συγχρηματοδοτούμενα έργα, με έργα δηλαδή που διπλοελέγχονται και από τις ελληνικές αρχές και από τις ευρωπαϊκές, προκειμένου να προχωρήσουμε. Εγώ δεν θα σας πω ότι τα πράγματα είναι ρόδινα και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εργολάβους και εδώ στο νησί που έχουμε, όπως ξέρετε, παραδοσιακά τη μεγαλύτερη δομή, αν και τώρα έχει μικρύνει, έχει μικρύνει, δεν είναι η μεγαλύτερη της χώρας, δεν είναι καν η μεγαλύτερη του Αιγαίου, για πρώτη φορά η Σάμος έχει λίγο περισσότερο, γιατί πραγματικά έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι διαμένοντες και αυτό είναι καλό.

00:06:03 Πέλλη Γιακουμή
Βέβαια. Ναι, Θα έρθουμε και σε αυτά. Να πάμε στα ευχάριστα, όμως, και τα  ευχάριστα έχουν να κάνουν με τη visa. Είναι ένα κομμάτι το οποίο ασχοληθήκατε και εσείς προσωπικά και η Λέσβος, όπως είπατε και εσείς στην ομιλία σας, είναι από τα νησιά τα οποία πράγματι έχουν προσελκύσει περισσότερο όγκο επισκεπτών τουριστών, μέχρι τώρα, Τούρκων.

00:06:19 Δημήτρης Καιρίδης
Έχει επωφεληθεί το περισσότερο, αυτό λένε τα στοιχεία, για μια σειρά από λόγους, κυρίως πέρα από την ομορφιά της και της γεωγραφικής της θέσης, διότι καταλαβαίνει ο καθένας ότι τα Δωδεκάνησα δεν έχουν μεγάλα αστικά κέντρα απέναντι τουρκικά, θα λειτουργήσουν περισσότερο το καλοκαίρι όταν θα γεμίσει το Μπόντρουμ και η Αλικαρνασσός και η Μαρμαρίδα, αλλά εδώ υπάρχουν τα αστικά κέντρα κατ’ εξοχήν η Σμύρνη, βεβαίως απέναντι το Αϊβαλί, αλλά ακόμα περισσότερο η Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι κοντά, ο δρόμος έχει φτιάξει και άρα υπάρχει μια συνεχής ροή. Είναι νομίζω μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε μεγάλη εμπλοκή στο ζήτημα αυτό και κατάφερε να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το χρειαζόμαστε, το χρειάζονται οι νησιώτες μας, υπήρχαν πολλές αντιδράσεις, δεν ήταν μια εύκολη διαπραγμάτευση, ιδίως από τους βόρειους που δεν θέλουν τέτοιου τύπου χαλαρότητα, στους όρους του Σένγκεν, διότι αυτή η εξαίρεση, αυτή η διευκόλυνση στις θεωρήσεις Τούρκων επισκεπτών, στις θεωρήσεις εισόδου, Τούρκων επισκεπτών στα νησιά τα 10 του ανατολικού Αιγαίου είναι η μοναδική εξαίρεση στη Ζώνη Σένγκεν και βλέπω ότι από 01/04, που ξεκίνησε το μέτρο, έχει πάει πάρα πολύ καλά, ανέλπιστα καλά, καλύτερα από το προβλεπόμενο.

00:07:37 Πέλλη Γιακουμή
Πράγματι, πράγματι!

00:07:38 Δημήτρης Καιρίδης
Υπάρχει πολύ μεγάλος ενθουσιασμός και στις δύο πλευρές και οι Τούρκοι το θέλουν πάρα πολύ και υπήρξαν πολλά πρωτοσέλιδα, γιατί αγαπάν να έρχονται εδώ και οι νησιώτες μας.

00:07:48 Πέλλη Γιακουμή
Το θετικότερο είναι ότι ξεκίνησε, ουσιαστικά, πιο γρήγορα η τουριστική σεζόν για τα νησιά μας, και δεν είμαστε τόσο τουριστικά, και βοήθησε πάρα πολύ.

00:07:53 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι, έτσι. Τον Απρίλιο, τον Μάιο, διότι η Λέσβος, κακά τα ψέματα, έχει μια μικρή τουριστική σεζόν, κυρίως με οικογενειακό τουρισμό, λίγα τσάρτερς, έτσι δεν είναι, και είναι καλό να το έχουμε 12μηνο, γιατί είναι δωδεκάμηνη η βίζα. Άρα εμείς αλλάζουμε το υπόδειγμα διέλευσης, φεύγουμε από το παράνομο, φεύγουμε από τα φουσκωτά, φεύγουμε από τα κολύμπια, φεύγουμε από τους διακινητές και τους εγκληματίες και πηγαίνουμε στο νόμιμο, με πλοία, με κανόνες, με σύνορα, με διαβατήρια, με visa, με παράβολα, όλα εύκολα, αλλά εντός της ασφάλειας και του ελέγχου που θέλουμε, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη.

00:08:35 Πέλλη Γιακουμή
Τώρα να πάμε στο μεταναστευτικό, είπατε και εσείς ότι πράγματι ο Καρά Τεπές δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη δομή, βέβαια σε έκταση είναι, και η Βάστρια είναι, αλλά σε πληθυσμό όχι, έχει μειωθεί. Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο τον χειμώνα, όταν ξαφνικά είχαμε μια αύξηση των ροών, αυτή τη στιγμή έχετε ξεκινήσει και κάποιες ενέργειες μετακίνησης προς την ηπειρωτική χώρα, που βοηθάει και αυτό στην αποσυμφόρηση, γιατί είχε κάποια στιγμή ξεφύγει, ο πληθυσμός έφτανε κοντά στις 4000, ίσως και παραπάνω.

00:09:07 Δημήτρης Καιρίδης
Και παραπάνω. Κοιτάξτε, προφανώς τα νούμερα είναι αυτά που λέτε, βεβαίως σε σχέση με τις 25.000 της Μόριας,

00:09:14 Πέλλη Γιακουμή
Εντάξει…αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε..

00:09:15 Δημήτρης Καιρίδης
Μιλάμε για κάτι απολύτως διαχειρίσιμο και εδώ η δομή της Μυτιλήνης έχει μεγάλη εμπειρία και την υποδομή να το διαχειριστεί. Εν πάση περιπτώσει, πράγματι έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στις ροές, από τα υψηλά του περασμένου φθινοπώρου, του Σεπτεμβρίου, όπου είχαμε μια γενικευμένη αύξηση σε όλη την Ευρώπη. Κάπου, μάλιστα, πολύ περισσότερο, στην Ιταλία, θυμάστε με τη Λαμπεντούζα, σήμερα στην Κύπρο από το Λίβανο και στα Κανάρια Νησιά από τη Δυτική Αφρική, στην Ισπανία, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την έξαρση μετά τον κορονοϊό να πούμε-

00:09:51 Πέλλη Γιακουμή
Πού αποδίδεται αυτό;

00:09:52 Δημήτρης Καιρίδης
Αποδίδεται σε αυτό που γίνεται γύρω μας, είναι το “έλα να δεις”. Νομίζω ότι είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται, με την ανάφλεξη τη γενικευμένη που έχουμε στη Μέση Ανατολή.

00:10:02 Πέλλη Γιακουμή
Ναι αλλά αυτή τη στιγμή εμείς δεν το εισπράττουμε.

00:10:02 Δημήτρης Καιρίδης
Πώς πάμε εμείς καλά. Πάμε καλά, γιατί έχουμε την πολιτική που έχουμε, με τον έλεγχο των συνόρων, με τις προσπάθειες που κάνει το Λιμενικό και η αστυνομία, αλλά και αποδίδει και η συνεργασία με την Τουρκία, την οποία εμείς εγκαινιάσαμε. Εγώ, αν θέλετε, ξεκίνησα αυτή την επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό μου, Υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, στις 19 Σεπτεμβρίου και έκτοτε έχουν πυκνώσει οι επαφές και βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση και σε επίπεδο επιχειρησιακό, το τουρκικό λιμενικό, αλλά και σε επίπεδο στο εσωτερικό της Τουρκίας, για την πάταξη των δικτύων των διακινητών, που είχαν αφεθεί να γιγαντωθούν όλο το προηγούμενο διάστημα και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε, αλλά είμαι αισιόδοξος, εκεί θέλω να καταλήξω ότι δεν θα επανέλθουμε στην, πώς να το πούμε, περιοδικότητα των κρίσεων που έχουμε ζήσει στο παρελθόν και ότι μπορούμε για ένα τουλάχιστον διάστημα, χωρίς να εφησυχάζουμε-

00:10:52 Πέλλη Γιακουμή
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και αν θα υπάρξει-

00:10:54 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι, αλλά στο βαθμό που η Τουρκία συνεργάζεται και νομίζω ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται, για μια σειρά από λόγους και ευρύτερα γεωστρατηγικούς, με την Ελλάδα, νομίζω μπορούμε να αισιοδοξούμε. Από την άλλη, προφανώς, το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο. Εγώ ήμουν στην Κύπρο προχθές, όπου πραγματικά είναι το νούμερο ένα, ενόψει ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών, έχει κάνει πάρα πολύ κακό δημοσκοπικά στην-

00:11:18 Πέλλη Γιακουμή
Το μεταναστευτικό.

00:11:20 Δημήτρης Καιρίδης
Πάρα πολύ κακό και θα σας πω ένα μόνο, για να το καταλάβετε, έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, στην ιστορία της Κύπρου, υπάρχει θέμα πάνω στις ανησυχίες των πολιτών και στα ενδιαφέροντα των πολιτών και της προτεραιότητας των Κυπρίων πολιτών, πάνω από το Κυπριακό, γιατί το εθνικό θέμα ήταν αυτό που συνήθως μονοπωλούσε.

00:11:42 Πέλλη Γιακουμή
Έχει ξεπεράσει το Κυπριακό.

00:11:44 Δημήτρης Καιρίδης
60% θεωρούν το μεταναστευτικό και μόνο 30% το Κυπριακό, για να καταλάβετε πόσο πολύ τους καίει, για να μη μιλήσω για το τι γίνεται στη Γερμανία με το AfD και τα προβλήματα, ή στην Ολλανδία, που έχουμε νέα κυβέρνηση με την ακροδεξιά εξαιτίας του μεταναστευτικού, ή τι θα κάνει η Λεπέν, σε βάρος του Μακρόν, ή τι γίνεται σε όλη, σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι μια φωτεινή εξαίρεση.

00:12:07 Πέλλη Γιακουμή
Και ερχόμαστε σε αυτό, στο νέο μεταναστευτικό σύμφωνο, στο οποίο αναφερθήκατε και εσείς στην ομιλία σας, το οποίο προβλέπει ότι θα πρέπει όλες οι χώρες να είναι αλληλέγγυες και αυτές που διαφωνούν -και είναι αρκετές αυτές που διαφωνούν- θα πρέπει τότε να στηρίζουν οικονομικά ή τεχνικά τις χώρες που τί; Θα σηκώσουν, θα συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος; Αυτό είναι ένα θέμα που το βλέπουν με επιφύλαξη τα νησιά, αυτό το νέο σύμφωνο και αυτό θα θέλαμε να το διευκρινίσετε.

00:12:32 Δημήτρης Καιρίδης
Λοιπόν, θα σας πω αμέσως. Έχουμε ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Είναι προϊόν ενός συμβιβασμού, όπως είναι τα πάντα στην Ευρώπη. Δεν τα κερδίζεις όλα, αλλά είναι ένας συμβιβασμός προς τη σωστή κατεύθυνση για περισσότερη Ευρώπη, κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, σε ένα κοινό πρόβλημα που είναι το μεταναστευτικό και περισσότερη αλληλεγγύη. Για πρώτη φορά εισάγεται η υποχρεωτικότητα της αλληλεγγύης, η οποία, ωστόσο, παραμένει ευέλικτη, είτε έτσι, είτε αλλιώς, όπως σωστά είπατε, διότι ήταν ο μόνος τρόπος, για να πετύχουμε αυτόν τον συμβιβασμό που θέλαμε. Η Νέα Δημοκρατία, τόσο ως κυβέρνηση, όσο και δια των ευρωβουλευτών της, στήριξε την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, που προφανώς έχει τα ελλείμματα της, προφανώς έχει τις αδυναμίες, τις αντιφάσεις της, πρέπει να συμφωνήσει, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, χώρες του πλούσιου Βορρά, χώρες της πρώτης γραμμής στον Νότο όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Πολιτικοί που προέρχονται από τελείως διαφορετικές οπτικές. Πάρτε για παράδειγμα, διότι εν τέλει ο συμβιβασμός αφορούσε κυρίως, αν θέλετε να το πούμε και δημοσιογραφικά, δεν έχει συζητηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τη Μελόνι με τον Σολτς, από τη μια η Ιταλία, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, η οποία ξεκινάει από μια πολύ σκληρή, να πούμε, γραμμή και εν τέλει φέρθηκε πολύ ρεαλιστικά και στήριξε τον συμβιβασμό,  χωρίς την Ιταλία, δεν μπορούσε να περάσει.

00:13:55 Πέλλη Γιακουμή
Μα δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, σηκώνει μεγάλο βάρος και εκείνη.

00:13:56 Δημήτρης Καιρίδης
Και από την άλλη, ο Σολτς, με έναν τρικομματικό, δυσλειτουργικό συνασπισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας, ιδίως δυσλειτουργικός στο ζήτημα των μεταναστευτικών, με τους Πράσινους, οι οποίοι εντέλει και αυτοί ακόμη συντάχθηκαν και άρα από τους Πράσινους της Γερμανίας, μέχρι τους Fratelli τους αδελφούς της Ιταλίας, είχαμε αυτόν τον συμβιβασμό, με την Ελλάδα πάντοτε υπέρ. Δυστυχώς, και είναι κάτι το οποίο το υπογράμμισα και στην ομιλία μου, για να μιλήσουμε και λίγο πολιτικά και να μιλήσουμε λίγο επί του συγκεκριμένου, γιατί καμιά φορά έτσι γενικά και αόριστα, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης, της ελληνικής αντιπολίτευσης, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, από τους 21 η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει μόνο 8, οι υπόλοιποι 13 είναι της αντιπολίτευσης, αυτοί οι 13, με μία μόνο εξαίρεση, καταψήφισαν την περισσότερη Ευρώπη, ή απείχαν από την πιο κρίσιμη ψηφοφορία του προηγούμενου Ευρωκοινοβουλίου, στα 5 χρόνια ’19-’24, ήταν 10/04/24 και αυτό έχει τη σημασία του, διότι πολλοί από αυτούς, από τα κόμματά τους παριστάνουν ότι είναι υπέρ της Ευρώπης. Δεν είναι υπέρ της Ευρώπης, είναι υπέρ της ευρωδιάλυσης, από διαφορετικές αφετηρίες, είτε από την αριστερά με έναν έτσι θολό, αφελή, δικαιωματιστικό λόγο, πείτε ό,τι θέλετε, είτε από την ακροδεξιά, εν τέλει, ψηφίζουν εναντίον και είναι ένα λάθος, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συντάσσεται με τις δυνάμεις της ευρωδιάλυσης, ενδεχομένως άλλες χώρες μπορούν, αν και η ιστορία του Brexit έχει αποδείξει το κόστος, ακόμα και για πλούσιες ισχυρές χώρες όπως η Βρετανία. Εάν κάποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι καλύτερα μόνη της απέναντι στην Τουρκία, μόνη της απέναντι στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μόνη της απέναντι στην ενεργειακή κρίση ή στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, νομίζω ότι κάνουν απόλυτα λάθος και θα έπρεπε να καθίσουνε να το πουν. Μόνο το ΚΚΕ είναι ειλικρινές, στο ότι δεν θέλω, είμαι αυτό, και τα λοιπά, όλοι οι άλλοι παριστάνουν, αλλά εν τέλει καταψηφίζουν.

00:15:55 Πέλλη Γιακουμή
Για να έρθουμε στα δικά μας, τί γίνεται με το έργο στη Βάστρια, τί θα, τί γίνεται; Έχει προχωρήσει, θα λειτουργήσει;

00:16:03 Δημήτρης Καιρίδης
Το έργο στη Βάστρια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ως προς τη δομή. Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν κάποια συνοδά έργα, όπως είναι ο δρόμος, ο δεύτερος δρόμος, τα δίκτυα, τα οποία έχουμε μια αντιδικία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είμαι βέβαιος, όσο μπορεί κανείς να είναι βέβαιος πάντοτε, με την ελληνική ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά με διαβεβαιώνουνε όλοι οι νομικοί μας ότι θα έχει θετική κατάληξη. Και είναι μια μεγάλη επένδυση υπέρ του νησιού, θέλω να το τονίσω αυτό, υπέρ της Λέσβου, με απόλυτη 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκειμένου να έχουμε την υποδομή, να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, χωρίς κόστος και επιβάρυνση για την τοπική κοινωνία. Ό, τι κάνουμε, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, το κάνουμε για την τοπική κοινωνία και σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, άλλωστε η χωροθέτηση είχε γίνει με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων εδώ του νησιού. Σε αυτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, εμείς δεν είμαστε εχθροί και αντίπαλοι, είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε, με χρηματοδοτήσεις, με προγράμματα, όπως η διευκόλυνση βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες, με μια σειρά από πράγματα που έχουμε να κάνουμε σε αυτό τον υπέροχο ευλογημένο τόπο με τις τεράστιες, και επιτρέψτε μου να πω ως ένα μεγάλο βαθμό ακόμα αναξιοποίητες δυνατότητες που έχει, το τελευταίο που χρειάζεται η Λέσβος, και νομίζω σε αυτό πλέον όλοι συμφωνούμε, εγώ είδα και τον Περιφερειάρχη, είδα και τον Δήμαρχο.

00:17:37 Πέλλη Γιακουμή
Και να πούμε ότι θα κλείσει ο Καρά Τεπές, αυτό είναι μια δέσμευση από τον προηγούμενο Υπουργό, δεν το συζητάμε.

00:17:40 Δημήτρης Καιρίδης
Μα υπεραρκεί η υποδομή που έχουμε φτιάξει, αλλά νομίζω και θέλω να το πω εδώ τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, τελείωσαν οι αντιπαραθέσεις και είμαστε εδώ ενωμένοι, μια γροθιά για το καλό της Λέσβου, και το ευρύτερο εθνικό συμφέρον, ότι όλοι το κατανοούν, ότι η ένταση εν τέλει βλάπτει τον τόπο, τον τόπο τους, των ανθρώπων εδώ, εγώ είμαι απόλυτα φίλος της Λέσβου από παλιά έρχομαι συχνά-

00:18:11 Πέλλη Γιακουμή
Ναι, να το πούμε αυτό, ότι έρχεστε και ιδιωτικά, κάνετε και διακοπές εδώ, έτσι;

00:18:16 Δημήτρης Καιρίδης
Βέβαια, και χαίρομαι το νησί με αυτή την τρομερά πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Χαίρομαι και έχω, πάντοτε εντυπωσιαζόμουν από μικρός όταν ερχόμουν, γιατί εγώ ως βορειοελλαδίτης από την Καβάλα είχαμε και την ακτοπλοϊκή σύνδεση και ακόμα είναι πολύ πιο εύκολο από ότι-

00:18:32 Πέλλη Γιακουμή
Και αυτό είναι ένα στοιχείο να το αναφέρουμε, ότι η σύνδεση με Θεσσαλονίκη, επίσης, έφερε πάρα πολύ μεγάλη ανάπτυξη στον τουρισμό, το περασμένο καλοκαίρι και ελπίζουμε και φέτος να συνεχιστεί γιατί είναι πιο άμεσο.

00:18:45 Δημήτρης Καιρίδης
Εντυπωσιαζόμουν, λοιπόν πάντα επισκεπτόμενος τα χωριά και τις κωμοπόλεις του νησιού από τα κτίρια των σχολείων και πόση έμφαση παραδοσιακά έδιναν οι Λέσβιοι στην εκπαίδευση, άμα πάτε, έτσι δεν είναι στην Αγία Παρασκευή, στην Καλλονή, στον Πολιχνίτο, σε όλα αυτά τα μέρη βλέπεις αυτά τα καταπληκτικά κτίρια, που είναι η ζωντανή αποτύπωση, αν θέλετε αυτής της πνευματικότητας αυτού του τόπου της Αιολίας, που θεωρώ ότι όλοι οι Έλληνες οφείλουν, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν, με αυτούς τους υπέροχους κατοίκους.

00:19:18 Πέλλη Γιακουμή
Αα σας ευχαριστούμε πολύ.

00:19:19 Δημήτρης Καιρίδης
Εγώ όποτε έρχομαι, πραγματικά σας το λέω, ανοίγει η καρδιά μου, ναι, δεν το παθαίνω σε άλλα μέρη, μη το νομίζετε, ή σε άλλα νησιά, όλη η Ελλάδα είναι προφανώς όμορφη, το παθαίνω εδώ, είναι κάτι στο κλίμα, ο αέρας, ο κόσμος.

00:19:33 Πέλλη Γιακουμή
Θα επισκεφθείτε και τον Μανταμάδο.

00:19:34 Δημήτρης Καιρίδης
Θα είμαι αύριο το πρωί εκεί, για το μεγάλο προσκύνημα στον Μανταμάδο και βέβαια μετά θα πάω και στον Μόλυβο, θα πάω και στην Αγιάσω και στο Πλωμάρι,, και θα καταλήξω τη Δευτέρα στη Λήμνο, το έτερο νησί του νομού, εκεί.

00:19:50 Πέλλη Γιακουμή
Ποιό είναι το μήνυμα για τις ευρωεκλογές; Για να πάμε και στις ευρωεκλογές και εσείς είστε υπεύθυνος του Βορείου Αιγαίου, για τις ευρωεκλογές, τί περιμένετε εσείς; Ποιό θα πιστεύετε ότι θα είναι  επιτυχία για τη Νέα Δημοκρατία; Ποιό αποτέλεσμα;

00:20:06 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός, να πιάσουμε το ποσοστό του ’19, νομίζω όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν σε άνοδο, τότε θυμάστε και με την ορμή. Υπάρχει ένας κίνδυνος εδώ, υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος, θα σας το πω τελείως ξεκάθαρα. Αυτές οι εκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Συνήθως στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές προηγούνταν των εθνικών και κατά συνέπεια υπήρχε συμμετοχή. Τώρα επειδή έπονται και η χώρα έχει μια σταθερή κυβέρνηση.

00:20:34 Πέλλη Γιακουμή
Και έχει περάσει ήδη δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

00:20:36 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος της αποχής, κακά τα ψέματα. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, δεν ξέρω, εσείς είσαστε πολύ μικρότερη, αλλά εν πάσει περιπτώσει, εγώ που θυμάμαι και τις εκλογές στη δεκαετία του ’70, η απόσταση του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, να σας το πω κομψά, είναι υπερδιπλάσια. Έτσι δεν είναι, είναι κάτι το μοναδικό, δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό.

00:21:02 Πέλλη Γιακουμή
Αυτό είναι κάτι που σχολιάζουν πάρα πολλοί.

00:21:04 Δημήτρης Καιρίδης
Και αυτό έχει τον κίνδυνο της αποσυσπείρωσης του πρώτου κόμματος. Θέλω να πω ότι ο μέσος νεοδημοκράτης, δεν αισθάνεται την πίεση του αντιπάλου, για να πάει να προστρέξει να ψηφίσει και αν είναι καλός ο καιρός, ξέρετε, ειδικά οι λιγότερο έτσι κινητοποιημένοι, υπάρχει ο κίνδυνος. Άρα ο μεγάλος μας αντίπαλος εδώ είναι ο εφησυχασμός, είναι να πάρουμε τις εκλογές αψήφιστα και η δικιά μας δουλειά με πρώτο και καλύτερο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει οργώσει την Ελλάδα, χθες ήταν στα Γιαννιτσά, στη Βέροια, στη Νάουσα, σήμερα το πρωί ήταν στη δικιά μου περιφέρεια στα Βριλήσσια και με ρωτούσε “πότε πας στη Μυτιλήνη;” και λέω το “απόγευμα”, και γενικά όλοι μαζί να δώσουμε αυτό τον αγώνα και να στείλουμε το μήνυμα ότι εδώ δεν χωράνε πειραματισμοί και εφησυχασμοί και πρέπει να κλείσουμε την πόρτα σε εκείνες τις δυνάμεις, που θέλουν να κάνουν τις εκλογές δημοψήφισμα και θέλουν ένα αποτέλεσμα να βγουν να πουν την επομένη, “για δείτε εδώ τώρα”, υπάρχει ζήτημα. Λοιπόν, να μην υπάρξει ζήτημα, γιατί στο τέλος θα το πληρώσουμε εμείς.

00:22:00 Πέλλη Γιακουμή
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

00:22:01 Δημήτρης Καιρίδης
Είσαστε εξαιρετική, εγώ σας ευχαριστώ, χαίρομαι πάντα και ελπίζω να τα ξαναπούμε.

00:22:06 Πέλλη Γιακουμή
Βέβαια, να τα ξαναπούμε, γιατί είχαμε πολλά να ρωτήσουμε ακόμα και να έχουμε το χρόνο. Να είστε καλά.

00:22:15 Δημήτρης Καιρίδης
Να είστε καλά.