Χρήστος Κούτρας :
Ο κ. Καιρίδης είπαμε είναι εδώ μαζί μας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, γεια σας, κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα. Τα δύο ρεπορτάζ συνδέονται διότι το ζήτημα της υγείας είναι και ζήτημα πόρων. Η κυβέρνηση έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά. Άλλα θα σας πω ότι δεν είναι αρκετά, ότι πρέπει να επιμείνουμε στις αυξήσεις μισθών οι οποίες έχουνε καθηλωθεί λόγω της γενικότερης κρίσης που αντιμετωπίσαμε και έχουμε αυτή τη διαρροή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το ΕΣΥ προς ιδιωτικά και προς το εξωτερικό. Άρα πρέπει να πατάξουμε ακόμα περισσότερο τη φοροδιαφυγή, να πάει καλά η οικονομία, να υπάρχουν φορολογικά έσοδα για να μπορέσουμε να έχουμε και το ΕΣΥ που θέλουμε και μας αξίζει.
Χρήστος Κούτρας :
Πόσο πιέζεται τώρα η κυβέρνηση, υπάρχουν διάφορα μέτωπα τα οποία πιέζουν την κυβέρνηση. Το ένα μέτωπο που είναι η ακρίβεια βεβαίως το συναντάμε όλοι, η καθημερινότητα κι αυτό σας λένε οι ψηφοφόροι, αυτό είναι το πρώτιστο και το άλλο είναι το αγροτικό.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, κοιτάξτε, όλες οι κυβερνήσεις πιέζονται και είναι και φυσιολογικό να πιέζονται. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες, είναι πολύ περίεργες. Νομίζω ότι στην Ελλάδα εν πάση περιπτώσει, λιγότερο από ότι αλλού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις μπροστά μας. Προφανώς το αγροτικό θα δούμε αύριο, τι θα γίνει με την περίφημη κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι έχει εξαντλήσει και απολύτως ισχύει, τα δημοσιονομικά περιθώρια και έχει κάνει ό τι καλύτερο μπορεί. Από κει και πέρα πρέπει να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα και το πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τα κονδύλια που δίνονται.
Γιάννης Ντσούνος :
Και από την ιδιότητά σας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι δυνατόν να χάνεται εξάμηνο και να χάνονται εξεταστικές και το πρωί στη Θεσσαλονίκη να έχουμε κατάληψη, ανακατάληψη, κατάληψη, ανακατάληψη. Πού θα πάει αυτό με τα πανεπιστήμια;
Δημήτρης Καιρίδης :
Νομίζω ότι εν τέλει απελευθερώθηκε η νομική στο ΑΠΘ αυτή είναι η τελευταία μου…
Γιάννης Ντσούνος :
Εν τέλει.
Δημήτρης Καιρίδης :
Εντέλει και εφαρμόστηκε ο νόμος όπως πρέπει. Δεν νοείται κατάληψη δημοσίων κτιρίων και δη εκπαιδευτικών από ισχνές μειοψηφίες και πρέπει αυτό το πράγμα να λειτουργήσει. Σήμερα η αστυνομία επιχειρεί με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό να το δώσουμε παρά τα προβλήματα εγώ σας λέω ότι θέλω ακόμα λιγότερα προβλήματα αλλά εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε μέχρι το 2019 και οι εξετάσεις έχουν γίνει έστω και ψηφιακά. Προφανώς το πράγμα πρέπει να το παρακολουθήσουμε για να τελειώνουμε και με τα τελευταία που υπάρχουν.
Χρήστος Κούτρας :
Πιστεύετε ότι μόλις ψηφιστεί ο νόμος θα σταματήσουν και οι καταλήψεις.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά το ελπίζω, διότι δεν βοηθάει. Από εκεί και πέρα σεβαστές όλες οι απόψεις να τις συζητήσουμε άλλο αυτό και άλλο οι καταλήψεις από μειοψηφίες και δη εξωπανεπιστημιακές συχνά.
Χρήστος Κούτρας :
Κύριε Υπουργέ, καταρχάς μάθαμε ότι συναντηθήκατε με τον κύριο Κασσελάκη τις προάλλες, σωστά; Είχατε συνάντηση;
Δημήτρης Καιρίδης :
Συνάντηση δεν ξέρω τον άκουσα σε μια εκδήλωση που έγινε και πήγα με ενδιαφέρον να τον ακούσω.
Χρήστος Κούτρας :
Θα μας το σχολιάσετε μετά αλλά και αν απολαμβάνετε αυτή τη μοναξιά που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, γιατί φαντάζομαι ότι ίσως να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι νομίζουμε.
Γιάννης Ντσούνος :
Δεν τους χαλάει πάντως…
Χρήστος Κούτρας :
Λοιπόν, επιστρέψαμε εδώ με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου τον κύριο Καιρίδη, τις εξελίξεις, σήμερα έχουμε μια κρίσιμη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι φαίνεται ότι η κυβέρνηση…
Δημήτρης Καιρίδης :
Από κρίση σε κρίση, Ναι.
Χρήστος Κούτρας :
Στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι πιο στιβαρός αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον έτσι δείχνει μέχρι τις ευρωεκλογές.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και αυτό είχε μια απογοητευτική εικόνα προχθές στη Βουλή, στην ψηφοφορία του περίφημου νομοσχεδίου και περισσότερες απώλειες και από αυτή τη Νέα Δημοκρατία και έναν «κρυπτόμενο» αρχηγό, εν πάση περιπτώσει σε ένα θέμα το οποίο υποτίθεται ότι είναι…
Χρήστος Κούτρας :
Κρυπτόμενος ο κ. Ανδρουλάκης δηλαδή;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ε, δεν πήρε καν το λόγο. Τον πήρε από το έδρανο, αλλά όχι μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς, σε μια έτσι, δευτερολογία να πούμε, η οποία αναλώθηκε κυρίως στις υποκλοπές και σε άλλα ζητήματα κράτους δικαίου και ελάχιστα για το επίδικο, ναι, κρυπτόμενος σε ένα προνομιακό, υποτίθεται για τον χώρο του θέμα και εμβληματικό.
Γιάννης Ντσούνος :
Δεν θα σχολιάσετε τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πώς να το πούμε, το είπαμε και πριν, δεν σας χαλάει κιόλας που είναι σε αυτή την εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ και αν εκτιμάτε ότι θα υπάρχει αμφισβήτηση του κυρίου Κασσελάκη ότι θα σταματήσει να είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, το πολιτικά ορθό είναι να μείνουμε εκτός και να αφήσουμε τα κόμματα να δουν τα του οίκου τους και να προχωρήσουν όσο προχωρούν. Το βέβαιον είναι όμως και εδώ χρειάζεται το σχόλιο, ότι υπάρχει ζήτημα αντιπολίτευσης, ότι η χώρα στερείται αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Στερούνταν και την προηγούμενη τετραετία ήταν κάτι το οποίο το έλεγα και εγώ προσωπικά συνεχώς και αποτυπώθηκε και στην κάλπη με αυτά τα ποσοστά στα οποία κατρακύλησε εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι ένα ζήτημα γιατί λειτουργεί.
Γιάννης Ντσούνος :
Ευθύνεται ο πολιτικός λόγος του κυρίου Κασσελάκη, ευθύνεται ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ως πρόσωπο;
Δημήτρης Καιρίδης :
Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης είναι μέρος της ευρύτερης παθολογίας, παθογένειας αν θέλετε του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος το οποίο γιγαντώθηκε μέσα στην κρίση και μόλις τα πράγματα αρχίσανε να βαίνουν κανονικά, δεν έχει λόγο ύπαρξης και δεν τον έχει βρει αυτό τον λόγο ύπαρξης ακόμα και σήμερα.
Χρήστος Κούτρας :
Κλείνοντας, κύριε υπουργέ, πάμε λίγο στα θέματα του Υπουργείου σας. Εξακολουθεί να πιέζεται η Κρήτη από μεταναστευτικές ροές;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, οι ροές είναι πολύ χαμηλές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μιλάμε για 600, 700 άτομα τους τελευταίους τρεις, τέσσερις μήνες. Το ανησυχητικό, ωστόσο είναι να μην δημιουργηθεί μια δυναμική και για αυτό πρέπει να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση. Επαναλαμβάνω ότι το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο. Βλέπετε τι γίνεται στη Γάζα, βλέπετε τι γίνεται με το Ιράν, με τους Χούτι, μην τα ξαναπούμε όλα αυτά τώρα, κατά συνέπεια, πρέπει διαρκώς να το παρακολουθούμε, διότι η χώρα δεν μπορεί να έχει δύο διαδρόμους ταυτόχρονα έχουμε τον ανατολικό, τον οποίο έχουμε φέρει σε μια σειρά, με μια σειρά με μια σειρά από πράγματα, συμπεριλαμβανομένης και της όποιας συνεννόησης, εν πάση περιπτώσει, καλύτερης συνεννόησης που έχουμε σήμερα με την Τουρκία, αλίμονο αν έχουμε και το κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, ο οποίος σήμερα στόχευε στην Ιταλία, στη Λαμπεντούζα, τα ξέρετε και έχουμε αυτά τα προβλήματα στην Κρήτη. Είμαστε σε στενή επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές για να το παρακολουθήσουμε.
Χρήστος Κούτρας :
Και οι εξελίξεις με τα ελληνοτουρκικά, μιας και το θέσατε, βλέπετε, θα κυλήσουμε σε ήρεμα νερά; Γιατί είχαμε ένα περιστατικό πάλι στα Ίμια.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, κοιτάξτε. Η μεγάλη είδηση αποκαλύφθηκε χθες και από την Καθημερινή και από το Βήμα, κυρίως η Καθημερινή το έκανε πρωτοσέλιδο. Είναι αυτή η περίφημη επιστολή Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο η οποία αποκαλύπτεται, είναι κάτι το οποίο ψιθυρίζονταν, αλλά τώρα πια το επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ. Οι πολλοί αυστηροί όροι τους οποίους έχει θέσει η Αμερική, πρωτοφανείς. Θα σας έλεγα, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα σοκ στην τουρκική πλευρά και οι οποίοι οδηγούν κάποιους από μας, εμού συμπεριλαμβανόμενου και είναι κάτι το οποίο είπα, ότι εν τέλει σας το λέω σήμερα εδώ, γιατί εμένα μου αρέσουν οι προβλέψεις και παίρνω το ρίσκο, εν τέλει η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16.
Χρήστος Κούτρας :
Δεν θα τα πάρει;
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα πάρει ανταλλακτικά, θα πάρει αναβάθμιση των υπαρχόντων…
Χρήστος Κούτρας :
Δεν θα τα πάρει γιατί θα επιλέξει η ίδια να μην τα πάρει;
Δημήτρης Καιρίδης :
…αλλά καινούργιαF-16 θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να τα πάρει. Άλλωστε μιλάμε για κάτι το οποίο θα ξεκινήσει μετά από τέσσερα xρόνια, θα δούμε τώρα πώς θα πάει η διαπραγμάτευση για να υπογραφεί η συμφωνία, αλλά εν τέλει οι όροι είναι τέτοιοι που θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να τα πάρει. Όλοι όσοι βιάζονται στην Ελλάδα να μιλήσουν…
Χρήστος Κούτρας :
Εντυπωσιακή πρόβλεψη αυτή που κάνατε η αλήθεια είναι
Γιάννης Ντσούνος :
Γιατί δεν έχει σημασία η τετραετία, η συμφωνία τώρα θα κλειστεί και ότι κλειστεί τώρα, αυτό θα εφαρμοστεί σε 4 χρόνια.
Χρήστος Κούτρας :
Όχι, είναι εντυπωσιακή η πρόβλεψη αυτή ότι δεν θα πάρει τα F-16.
Δημήτρης Καιρίδης :
Eπειδή διάφοροι βιάζονται να μιλήσουν για νίκη της τουρκικής διπλωματίας, ότι εν τέλει πήρε αυτό που ήθελε. Δεν είναι αυτή η αίσθηση στην Άγκυρα. Kαι επειδή ήμουν πρόσφατα και στην Αμερική και συνομίλησα με γερουσιαστές και λοιπά, όλους εκεί στην Ουάσιγκτον, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα λόγω Γάζας, με το ισραηλινό λόμπι, για την Τουρκία εκεί.
Χρήστος Κούτρας : Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.