Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN TV

YouTube video

Παναγιώτης Στάθης :

Έχουμε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Καλημέρα σας.

Παναγιώτης Στάθης :

Να ξεκινήσουμε λίγο με τις εικόνες που βλέπαμε προηγουμένως με τους αγρότες. Κατεβαίνουν οι αγρότες στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση. Δεν είναι ικανοποιημένοι μας λέγανε.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Περιμένουν πολλά από εσάς, ενώ εσείς διαμηνύετε σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς ότι δεν έχετε να δώσετε κάτι παραπάνω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, το είπε και χθες ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, τα δημοσιονομικά και πραγματικά έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις που δείχνουν ακριβώς τη φροντίδα της κυβέρνησης για αυτή την πολύ κρίσιμη κατηγορία συμπολιτών μας που είναι οι αγρότες που προσφέρουν τόσα πολλά. Από κει και πέρα, η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα, ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. Θα σας έλεγα μάλιστα υπάρχει και μια αξία σε όλο αυτό, διότι εμείς διεκδικούμε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θέλουμε να είναι μόνο οι Βέλγοι και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Αλλά κατεξοχήν οι Έλληνες αγρότες, οι ωφελημένοι από αυτή την αναδιανομή που είναι να γίνει με την ΚΑΠ.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Αν μου επιτρέπετε όμως φροντίδα με “ξύσιμο πάτου βαρελιού” δεν πάει. Αν μου επιτρέπετε δηλαδή και εσείς δεν θα νιώθατε καλά αν διεκδικούσατε κάτι και σας έλεγε ο Πρωθυπουργός, ξέρετε θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού…

Δημήτρης Καιρίδης :

Μα τα μέτρα είναι πολλά, είναι η επιστροφή…

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Όχι, για τη φράση λέω τώρα δεν είναι ωραίο πράγμα συμβολίζει ας πούμε, υποκινητικότητα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έτσι το θεωρείτε;

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Ε, δεν συμβολίζει; Εσείς θα παίρνατε από το ξύσιμο του πάτου, με έχεις δηλαδή για τον πάτο του βαρελιού;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, εγώ αυτό έτσι το αντιλαμβάνομαι…

Μανώλης Αναγνωστάκης :

και θα ”ξύσουμε κι άλλο και θα σας δώσουμε”.

Παναγιώτης Στάθης :

Ως έκφραση είναι αυτό, μόνο απλά έκφραση, δεν τους άρεσε, μας λένε. Αυτό λένε οι αγρότες να σας πω την αλήθεια, δηλαδή έτσι το περιέγραψαν και λένε ότι, να αλλάξουμε πολιτική.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δημοσιονομικού βαρελιού, έτσι; Των φόρων των Ελλήνων.

Παναγιώτης Στάθης :

Απλά καταλαβαίνω ότι εδώ η κυβέρνηση λέει ότι ελάτε να διαδηλώσετε, άκουσα τον Πρωθυπουργό, χθες είπε ότι είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί, ότι κοιτάξτε και οι δικοί μου αγρότες είναι στους δρόμους, αυτό που είπατε εσείς. Το θέμα μας είναι το εξής όμως, ότι αυτοί έρχονται εδώ και λένε, δεν ερχόμαστε μόνο για να δώσουμε χρώμα στην πρωτεύουσα και να βαρέσουμε τις κόρνες, να κάνουμε ένα χάπενινγκ, ότι θέλουμε να έχει αποτέλεσμα και ότι πίσω θα γυρίσουμε να κλιμακώσουμε αν δεν πάρουμε και άλλα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, δεν νομίζω και ελπίζω πως όχι, ότι δεν θα υπάρξει η κλιμάκωση και ότι όλα αυτά θα μπούνε σε μια σειρά σιγά σιγά. Κοιτάξτε, πρέπει να γίνουν πάρα πολλά στον πρωτογενή τομέα και θα σας έλεγα ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μικρές επιτυχίες, αλλά και με μια μεγάλη αποτυχία τα τελευταία 40 χρόνια. Δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα με τις επιδοτήσεις μετά το 81′ έτσι δεν είναι; Τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν νησίδες, πώς να το πούμε, αριστείας. Εγώ χθες είχα στο γραφείο μου μαζί με τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης. Η Κρήτη ξέρετε, έχει μια πολύ δυναμική αγροτική οικονομία με τα θερμοκήπια στην Ιεράπετρα, στο Τυμπάκι και αλλού, με πολύ μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις. Έτσι πρέπει όλη η Ελλάδα, αντί να έχουμε απόδοση των εκατόν πενήντα και διακοσίων ευρώ να φτάσουμε στα πεντακόσια, στα χίλια που έχουν στην Ολλανδία.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Τους είχατε στο γραφείο σας; Γιατί;

Δημήτρης Καιρίδης :

Για το Υπουργείο, γιατί για να συζητήσουμε την έλευση των εργατών γης που είναι ένα μείζον ζήτημα.

Παναγιώτης Στάθης :

Πως θα καλυφθεί αυτό;

Γιάννης Κολοκυθάς :

Άρα κι εσείς, έχει συνάφεια το θέμα σας, το Υπουργείο σας με τον αγροτικό τομέα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς ναι, κοιτάξτε.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Αν είναι ο Πρωθυπουργος, σηκώστε το!

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Ινδία σήμερα ξέρετε, με την οποία έχουμε διαπραγματευτεί μια διμερή συμφωνία την οποία θα υπογράψουμε.

Παναγιώτης Στάθης :

Μετά τη συνάντηση με την κα. Μέτσολα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, το πρώτο βήμα ήταν η τροπολογία που φέραμε για να δώσουμε δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης σε αυτούς που ήδη βρίσκονται εδώ, εδώ και χρόνια και έχουν προσφορά εργασίας. Άνοιξε η πλατφόρμα, καλά κάνετε και το λέτε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου άνοιξε στις 9 Φεβρουαρίου. Έχουμε ήδη 2.000 αιτήσεις ηλεκτρονικές και θα αυξηθούν αρκετά περισσότερο.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Τόσες περιμένετε ή πάρα πάνω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Από τις δύο χιλιάδες; Ε, περιμένουμε παραπάνω, προφανώς και με τους δυο χιλιάδες δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα.

Παναγιώτης Στάθης :

Πόσους θέλουμε, θέλουμε 30.000;

Δημήτρης Καιρίδης :

Είχαμε πει την ώρα της συζήτησης στη Βουλή ότι υπολογίζουμε περίπου 30.000 στους εν δυνάμει δικαιούχους αυτής της ρύθμισης, η οποία επαινέθηκε από τους εκπροσώπους των αγροτών και χθες και σε ανακοίνωση την οποία βγάλανε.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες όμως.

Δημήτρης Καιρίδης :

Οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες για αυτό προχωράμε με ένα δεύτερο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι οι διμερείς συμφωνίες με φίλες χώρες, όπως η Αρμενία…

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Πως θα γίνει αυτό, γιατί δεν μας έχετε εξηγήσει; Με τι μεροκάματα θα δουλέψουν…

Γιάννης Κολοκυθάς :

Έχετε κάνει συμφωνίες ήδη;

Δημήτρης Καιρίδης :

Οι συμφωνίες είναι στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, είναι έξι τον αριθμό. Γεωργία, Μολδαβία, Αρμενία από την Ευρώπη, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες από την Ασία, με τα μεροκάματα της αγοράς, κάπου ξέρετε, έχουν αυξηθεί αρκετά τα μεροκάματα λόγω της έλλειψης και των αναγκών που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε και το μηχανισμό τον διοικητικό της νόμιμης μετανάστευσης, γιατί έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών διαμονής. Εκεί εμπλέκονται οι αποκεντρωμένες του Υπουργείου Εσωτερικών εμπλέκονται τα προξενεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παναγιώτης Στάθης :

Σε τι χρόνους κ. Υπουργέ είμαστε περίπου;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, είμαστε πολύ πίσω διότι δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα με τον COVID και διότι οι ανάγκες της οικονομίας έχουν αυξηθεί. Όλα αυτά, για να τα βάλουμε τώρα σε ένα πλαίσιο είναι, αν μου επιτρέπετε, ένα ευχάριστο πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα δηλαδή που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθεί, αλλά ταυτόχρονα έχει να κάνει με τη μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη ζήτηση που έχουμε, διότι μέχρι χθες έφευγε ο κόσμος από την Ελλάδα, έτσι δεν είναι; Τη δεκαετία του 2010, μην το ξεχνάμε αυτό Έλληνες και μετανάστες.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Μη λέτε όμως για ανάπτυξη και ευημερία γιατί σας ακούνε οι αγρότες και φορτώνουν γιατί λένε ακούμε αναβαθμίσεις, ανάπτυξη, ευημερία της χώρας, η οικονομία πάει καλά και εμείς δεν παίρνουμε τίποτα.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

”Ξύνεται ο πάτος για μας”, τώρα λίγο πριν, ”ξύνεται ο πάτος” για μας συνέχεια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εσείς εκεί. Μα και για να μπορούμε να δώσουμε αυτά τα επιπλέον, πρέπει να πάει καλά η οικονομία, να έχουμε φορολογικά έσοδα που ξέρετε πάει καλά ο προϋπολογισμός, έτσι δεν είναι; Και εξαντλούμε όλα τα περιθώρια. Λοιπόν το ότι έχουμε 2 και 3 και 4% ανάπτυξη είναι αναμφισβήτητο. Τώρα ότι αυτό όλο πρέπει να διανέμεται ακόμα δικαιότερα, εγώ μαζί σας, να το δούμε, το τι και το πώς, αλλά είναι οι αγρότες είναι και άλλες κοινωνικές ομάδες. Είμαστε όλοι μαζί εδώ. Τουλάχιστον στις τελευταίες εκλογές, να το πούμε αυτό, οι αγρότες μας στάθηκαν έτσι δεν είναι; Και αναγνώρισαν το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά δίπλα τους.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Ε και περιμένουν να τους σταθείτε και εσείς τώρα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός χθες.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Ναι, περιμένουν να τους σταθείτε εσείς.

Παναγιώτης Στάθης :

Διαβάζουμε ένα πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα τα ΝΕΑ που λέει για νέα Navtex, Αντι-Navtex και μια ΝΟΤΑΜ και αντίδραση της τουρκικής πλευράς, σε μια ελληνική άσκηση ισχυριζόμενη ήταν χώρος δικής της δικαιοδοσίας και τέθηκε και θέμα αποστρατικωποίησης με δεύτερη Navtex. Έχουμε μια αναζωπύρωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα ή όχι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν θα πήγαινα ως εκεί. Κατ αρχάς να πούμε ότι η Τουρκία δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τις διεκδικήσεις, τις πάγιες και τις κλιμακούμενες της προηγούμενης περιόδου. Υπάρχει όμως μια ύφεση στην ένταση. Δεν έχουμε τις παραβιάσεις που είχαμε για παράδειγμα. Στον αέρα κατεξοχήν, αλλά ακόμα και στη θάλασσα. Θυμάστε τι είχαμε περάσει το καλοκαίρι του 2020. Εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτό το κλίμα, αλλά προφανώς αξιοποιούμε και αυτή την περίοδο για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ και είδατε τη μεγάλη επιτυχία, διότι αυτό δεν έχει προσεχθεί αρκετά, η Καθημερινή το είχε πρωτοσέλιδο την Κυριακή και το Βήμα το έπαιξε αρκετά, οι πολύ αυστηρές δεσμεύσεις οι πολύ αυστηροί όροι που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση, ο Μπλίνκεν, το State Department, στην πώληση των F-16 στην Tουρκία, δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο Κογκρέσο, όχι απέναντι…

Παναγιώτης Στάθης :

Ξεκινήσαμε όμως στη λογική ότι δεν θα πάρουν τα F-16 οι Τούρκοι για να πάμε στην επιτυχία ή μη του γεγονότος ότι εστάλη η επιστολή η συγκεκριμένη με τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Δημήτρης Καιρίδης :

Νομίζω ότι…

Παναγιώτης Στάθης :

Η αφήγηση έτσι ήταν, έχει δίκιο τώρα ο Μανώλης.

Δημήτρης Καιρίδης :

Νομίζω ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξει εμπλοκή με τα F-16 που είναι ένα όπλο της δεκαετίας του ’80. Χωρίς αυτά η Τουρκία δεν έχει αεροπορία, χωρίς αυτά δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να επιχειρήσει στο ΝΑΤΟ. Μιλάμε για μια οιονεί έξωση της Τουρκίας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, μιας χώρας χωρίς αεροπορία.

Παναγιώτης Στάθης :

Η ρητορική στην Ελλάδα ήταν ότι δεν θα τα πάρουν οι Τούρκοι τα F-16

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλλα εν τέλει, εγώ για να σας ικανοποιήσω αν θέλετε, θα σας πω. Αυτούς οι οποίοι βιάζονται να απαισιοδοξήσουν να πούμε, ότι εν τέλει η Τουρκία θα δυσκολευτεί πάρα πολύ. Χθες σε μια συνέντευξή μου σε άλλο κανάλι, έκανα μια πρόβλεψη ότι δεν θα τα πάρει…

Παναγιώτης Στάθης :

Δεν θα τα πάρει λέτε τα F-16;

Δημήτρης Καιρίδης :

… Και την επαναλαμβάνω μετά λόγου γνώσεως και σας λέω τούτο. Η Τουρκία θα πάρει τα ανταλλακτικά, θα πάρει την αναβάθμιση των υφιστάμενων F-16, θα δυσκολευτεί πάρα πολύ, ας κρατήσουμε αυτό. Θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να πάρει τα F-16, νέα F-16, τα οποία έτσι κι αλλιώς μιλάμε μετά από τέσσερα, πέντε χρόνια, θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει τώρα με την τουρκική κυβέρνηση για να υπογράψουν τη σύμβαση αγοράς. Διότι τώρα δίνεται το πράσινο φως, αλλά υπάρχει και μια σύμβαση που πρέπει να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του 2024 και οι όροι τους οποίους έχει πάρει το State Department, όροι τους οποίους αναλαμβάνει έναντι, προσέξτε, όχι ημών, όπως παλαιότερα, παλαιότερα έλεγαν οι Αμερικανοί στους Έλληνες ή έλεγαν στους Τούρκους. Αυτά, ξέρετε, είναι καμιά φορά και λόγια τα οποία τα παίρνει ο αέρας έναντι του Κογκρέσου. Και σας λέω τούτο, ότι στο Κογκρέσο πάντοτε θα υπάρχουν φίλοι της Ελλάδας, φίλοι του Ισραήλ, φίλοι της Αρμενίας. Αν δεν σας ”κάνουνε” της Ελλάδας και έχετε αμφιβολίες, αυτό εννοώ.

Γιάννης Κολοκυθάς  :

Φίλοι της Τουρκίας;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Φίλοι της Τουρκίας πολύ λιγότεροι πια. Ήμουνα στην Ουάσιγκτον και διαπίστωσα ότι το κλίμα είναι ακόμα πιο βαρύ, απ’ ότι ήταν στο παρελθόν εξαιτίας και των τελευταίων εξελίξεων στη Γάζα που έχει προκαλέσει σφοδρότατη αντίδραση στο, πώς να το πούμε, φιλοϊσραηλινό λόμπι.

Παναγιώτης Στάθης :

Πάντως.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Συγγνώμη Παναγιώτη, με συγχωρείτε, η ερώτηση που έγινε ήταν άλλη και με ένα πολύ ωραίο τρόπο πήγατε στην Αμερική εσείς. Η ερώτηση είναι, μήπως “αδυνατίζει” το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, που έλεγε η εφημερίδα; Δηλαδή μήπως η NAVTEX η αντι-NAVTEX και μια νέα Notam, διότι στις NAVTEX αυτές βάζουν θέμα ότι κάνουμε ασκήσεις σε χώρο δικής τους δικαιοδοσίας.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Μήπως είναι λίγο πιο ανήσυχα τα νερά πια, δεν είναι τόσο ήρεμα.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Δηλαδή μήπως η Συμφωνία των Αθηνών;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Να σας πω ότι δεν την ενισχύει τη συμφωνία των Αθηνών, να σας το πω. Αλλά αυτό νομίζω είναι, δεν λέω και κάτι φοβερό και τρομερό, λέγοντάς σας ότι δεν επιτρέπεται να τρέφουμε αυταπάτες με την Τουρκία.

Παναγιώτης Στάθης :

Καλά προφανώς.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Προχθές ο Πρωθυπουργός σε άλλη του δήλωση μίλησε για έναν, στη διάσκεψη, την Παγκόσμια Διάσκεψη Ασφάλειας στο Μόναχο, όπου μαζεύεται η παγκόσμια πολιτική ελίτ για να συζητήσει για τα ζητήματα, μίλησε για έναν επιθετικό γείτονα, επιθετικό χαρακτήρισε τον ανατολικό μας γείτονα, όχι απλώς δύσκολο, επιθετικό.

Παναγιώτης Στάθης :

Πάντως και η δική σας πρόβλεψη ότι ενδεχομένως η Τουρκία δεν θα πάρει το F-16, σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κατά συνέπεια θα λειτουργεί έστω με επιθετική ρητορική ή με άλλους τρόπους, κόντρα στην Ελλάδα. Άρα δηλαδή, σε αντίθεση με αυτά που λέει η Διακήρυξη των Αθηνών ότι θα, ήρεμα νερά στο Αιγαίο, έτσι δεν είναι;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Λοιπόν να τους πούμε. Οι όροι είναι δύο ειδών, ο ένας είναι ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον συμμάχου χώρας, ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα κτλ,

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Καλά αυτός είναι αυτονόητος όρος.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αυτονόητος αλλά δεν τηρούνταν, ένα το κρατούμενο, και δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει το στάτους κβο στην Ανατολική Μεσόγειο και εδώ είναι δέσμευση προς την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, προφανώς και προς την Ελλάδα. Είναι πράγματα δηλαδή που ζητούν οι Αμερικανοί από τους Τούρκους. Να φύγουν από τη γαλάζια πατρίδα, να φύγουν από όλη αυτή την επιθετικότητα που έχουν δείξει ως τώρα. Εγώ πιστεύω ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο για την Τουρκία να κάνει.

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Νομίζω η γαλάζια πατρίδα θα είναι πάντα μαζί τους και πάντα θα την επαναφέρουν. Δεν νομίζω ότι έχει φύγει ποτέ από τη ρητορική τους, ακόμα και τώρα πρόσφατα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, ναι για αυτό σας λέω.

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Και τον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν είναι..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Για αυτό σας λέω ότι θα δυσκολευτούν πάρα πολύ, πήγα και ένα βήμα παραπέρα, γιατί παίρνω το ρίσκο των προβλέψεων.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Καλά κάνετε εσείς τουλάχιστον.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και τα λέω ξεκάθαρα, σήμερα είμαστε.

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Συμφωνείτε λίγο με τον κύριο Σαμαρά, τελικά κ. Καιρίδη; Αφήστε την τροπολογία, για το θέμα της Διακήρυξης των Αθηνών. Είχε πει ο Σαμαράς προχθές, ότι είναι αυτό φιλία; Όταν μιλάνε συνέχεια για γαλάζια πατρίδα και τα λοιπά;

Παναγιώτης Στάθης :

Ωραία ερώτηση αυτή.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Είναι η συνέχεια των ερωτήσεων. Αυτή είναι, συμφωνείτε λίγο με τον κ. Σαμαρά;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ακούστε, ακούστε. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι κακός γείτονας, δεν νομίζω ότι χρήζει συζήτησης περαιτέρω, νομίζω ότι σε αυτό όλοι λίγο πολύ μπορούμε να συμφωνήσουμε. Από κει και πέρα είναι το πώς τον αντιμετωπίζεις. Τον αντιμετωπίζεις φοβικά; τον αντιμετωπίζεις όχι στο διάλογο; Θυμάστε τον Ανδρέα Παπανδρέου, τα έλεγε στη δεκαετία του ’80, μετά προσήλθε εν τέλει χάνοντας 6-7 χρόνια με το Νταβός, θυμάστε με τον Οζάλ, μετά εν τέλει. Εγώ πιστεύω ότι η δύναμη των επιχειρημάτων μας είναι τέτοια, εμείς πρέπει πάντοτε να έχουμε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, χωρίς αυτό να μας κάνει αφελείς και αιθεροβάμονες, κάνοντας αυτά που πρέπει και στην αεροπορία μας και στην πολεμική μας βιομηχανία και στα ναυπηγεία μας στην ΕΑΒ, σε όλα τα υπόλοιπα..

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Αρα συμφωνείτε με τον κύριο Σαμαρά;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Άρα συμφωνώ ότι πρέπει να έχουμε αυτόν τον διάλογο, να διαφυλάξουμε την ύφεση κατά το δυνατόν. Να τη διαφυλάξουμε την ύφεση και από τους ακραίους των εδώ και εκεί, διότι ξέρετε. “Λουλούδια του κακού” δεν υπάρχουν μόνο από τη μία πλευρά. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι επενδύουν στην ένταση. Υπάρχουν όλα αυτά, αλλά πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όχι να γίνουμε αρεστοί, όχι να μιλήσουμε στο συναισθηματικό.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Εδώ οι ακραίοι το ξέρετε πολύ καλά, δεν έχουν πολύ δυνατές φωνές στην Ελλάδα. Στην Τουρκία έχουν περισσότερο δυνατές φωνές.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Εκτός και αν από συμφωνία, γίνει ο κύριος Σαμαράς “λουλούδι του ακραίου”.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ο κ. Σαμαράς είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, επιτρέψτε μου, με μεγάλη διαδρομή. Νεότατος έγινε βουλευτής. Πενήντα χρόνια είναι στην πολιτική, υπήρξε Πρωθυπουργός, αρχηγός της Παρατάξεως, είμαι ο τελευταίος ο οποίος δικαιούμαι ή μπορώ να κρίνω τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος υπήρξε και πάρα πολύ καλός Πρωθυπουργός.

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Δεν κρίνετε την πορεία του και το έργο του. Κρινόμαστε για τα λόγια μας, αυτά που λέμε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αλλά σας λέω, ότι σε αυτό το συγκεκριμένο πιστεύω εγώ, όπως το πιστεύει ο Πρωθυπουργός, όπως το πιστεύει ο Γεραπετρίτης, όπως το πιστεύει η κυβέρνηση, όπως το πιστεύει, πιστεύω, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, των σκεπτόμενων Ελλήνων που κατανοούν ότι η εξωτερική πολιτική, δεν είναι αγώνας ”συναισθηματικός” μου έκανες σου’ κανα δε σου μιλώ. Αυτά είναι μεταξύ φίλων, μεταξύ γειτόνων. Είναι ένας πολύ ψύχραιμος υπολογισμός, μια άσκηση ψύχραιμου, ψυχρού, κυνικού θα σας έλεγα υπολογισμού, υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Μάλιστα θα πάρω μια ερώτηση που κάνει συνέχεια.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και σας το λέω αυτό, διότι διδάσκω εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια, είκοσι πέντε χρόνια και το πρώτο πράγμα που λέμε στους φοιτητές μας είναι ότι δεν είναι προσωπικές σχέσεις η εξωτερική πολιτική. Καμιά φορά τα μπερδεύουμε ιδίως στις εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Ας αφησουμε τους δημοσιογράφους. Θα σας κάνω κάνω μια ερώτηση που έκανε ο Μανώλης.

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Προχθές είχαμε μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγγνώμη, και μέσα σε όλα αυτά είναι και το ναυάγιο της Πύλου μέσα, στο οποίο εσείς έχετε, προφανώς ως Υπουργός Μετανάστευσης, θα μπορούσατε να δώσετε μια απάντηση, ας πούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ναυάγιο της Πύλου, γιατί επανέρχεται το θέμα αυτό; Γιατί δεν έχουμε πάρει ακόμα τις κατάλληλες απαντήσεις, δεν έχουμε πάρει όλες τις απαντήσεις για το θέμα αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Η μεγάλη τραγωδία της Πύλου που μας πλήγωσε όλους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο δικό μου τουλάχιστον μυαλό, ότι εργαλειοποιήθηκε από συγκεκριμένες πολιτικές πτέρυγες και άλλα συμφέροντα, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, ΜΚΟ και τα λοιπά για να τρωθεί, τραυματιστεί, η ευρωπαϊκή πολιτική και η ελληνική πολιτική να διαλυθεί ο FRONTEX είναι πράγματα τα οποία τα έχουν πει, τα και τα έχουν ξαναπεί κατ’ επανάληψη στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σε πλήρη διάσταση με τον μέσο Ευρωπαίο ψηφοφόρο, θα αποδειχθεί αυτό και στις Ευρωεκλογές που έρχονται.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Όχι όχι άλλο ρωτούσε ο Γιάννης.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αυτό απαντάω.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Γιατί μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει, όχι συγγνώμη, το λιμενικό, κάποιος, δεν έχει απαντήσει τι έγινε τότε. Μια απάντηση, αυτό είναι, τόσο απλό, μη το πάμε σε γύρω γύρω, εντάξει συμφωνούμε σε αυτά.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Διότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή και η εισαγγελική έρευνα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουν περάσει έξι μήνες, είναι ένα διάστημα, αλλά δεν είναι και τεράστιο για τα δεδομένα που ξέρουμε, με τα οποία λειτουργεί, αν θέλετε αργά η ελληνική δικαιοσύνη και είναι ένα πρόβλημα, το οποίο ο Φλωρίδης θέλει να αντιμετωπίσει τώρα με τις νέες ρυθμίσεις που κάνει, αλλά εν πάση περιπτώσει. Ακόμα και η χειρότερη εκδοχή των πιο σφοδρών πολέμιων της Frontex, του ελληνικού Λιμενικού, που θεωρώ ότι είναι απόλυτη ντροπή, απόλυτη ντροπή να μην αναγνωρίζουν το γεγονός ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές, όλους, όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια και να προσπαθούν να σπιλώσουν μέσα από μία αν θέλετε παίρνω το ακραίο αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, η οποία έσωσε 104, και δεν μπόρεσε να σώσει τους υπόλοιπους, χωρίς να λέει λέξη ούτε αυτό το συγκεκριμένο ψήφισμα, για τους διακινητές και για το μείζον πρόβλημα που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζει η Ίλβα Γιόχανσον, η Σουηδή Σοσιαλδημοκράτης, έτσι; Δεν ανήκει στην δικιά μας παράταξη, ότι το μείζον είναι να πατάξουμε τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών που έβαλαν αυτούς τους ανθρώπους, τους δυστυχείς ανθρώπους σε αυτό το σαπιοκάραβο.

Παναγιώτης Στάθης :

Πολιτικός δάκτυλος όμως να το καταλάβω, οι βουλευτές του Συριζα το καταλαβαίνω. Υπόθεση εργασίας. Του ΠΑΣΟΚ το καταλαβαίνω. Ολοι οι άλλοι;

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Ολοι αυτοί οι Ευρωπαίοι που εμφανίστηκαν

Παναγιώτης Στάθης :

Όλοι οι άλλοι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ολοι οι άλλοι, ποιοί;

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Οι 330 .

Παναγιώτης Στάθης :

Oι 330, πολιτικός δάκτυλος;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλά ήταν και 280 που δεν.

Παναγιώτης Στάθης :

Προφανώς, προφανώς, αλλά υπήρξε η πλειοψηφία αυτή τη φορά ήταν αλλιώς.

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Δεκαπέντε Έλληνες και όλοι οι υπόλοιποι ήταν Ευρωπαίοι.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Με συγχωρείτε και στον γάμο ομοφύλων υπήρχαν εκατόν εβδομήντα πέντε και άλλοι τόσοι.

Παναγιώτης Στάθης :

Δεν έχει σημασία ελάτε, ελάτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εγώ είμαι έτοιμος να ακούσω την οποιαδήποτε κριτική και απαντώ στην κριτική και κατ επανάληψη έχω δεχθεί ερωτήσεις, οπότε πηγαίνω στις Βρυξέλλες και σας λέω τούτο, ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Ξεκινήσαμε χαμηλά μετά το ναυάγιο της Πύλου, επί υπηρεσιακής, το υπογραμμίζω, στις 14 Ιουνίου, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και σήμερα είχαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει τα εύσημα και πολλοί άλλοι. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πηγαίνει σε εκλογές, σε λίγους μήνες θα γίνουν πολλά τέτοια ψηφίσματα. Εγώ σας λέω ότι δεν θα είναι το τελευταίο.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Για την Ελλάδα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Kαι για την Ελλάδα και για τον οποιονδήποτε.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Θα έχει και άλλο για την Ελλάδα;.

Δημήτρης Καιρίδης :

Mα θέλουν επανεκλογή, θέλουν δημοσιότητα, θέλουνε.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Oχι όχι, θα έρθει και άλλο για την Ελλάδα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Μπορεί, δεν το αποκλείω, δεν αποκλείω τίποτα. Σας λέω ότι καθώς ο προεκλογικός πυρετός εντείνεται, η Libe, η περίφημη Libe, η οποία λέει από ένα σημείο και μετά, όχι όλοι, αλλά κάποια μέλη της, θα σας το έλεγα έτσι μέσα σε εισαγωγικά, ακρότητες, ακρότητες, ακρότητες στις οποίες ο μέσος ευρωπαίος ψηφοφόρος δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Ευρώπη δεν έχει σύνορα.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Και ο Μακρόν.

Παναγιώτης Στάθης :

Λοιπόν να ρωτήσω κάτι για να κλείσουμε,

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εκεί μπορεί να υπάρχει και ένας προσωπικός ανταγωνισμός.

Παναγιώτης Στάθης :

Δύο γρήγορες ερωτήσεις θέλω

Δημήτρης Καιρίδης  :

Με την πρώτη παράταξη του Λαϊκού Κόμματος που είναι η Νέα Δημοκρατία έτσι δεν είναι; Kαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επανεκλέχθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία.

Γιάννης Κολοκυθάς :

Προσωπικοί ανταγωνισμοί;

Μανώλης Αναγνωστάκης  :

Και έχουμε ‘beef”που λέει και η νεολαία ‘beef” Μακρόν – Μητσοτάκη;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Δεν το ξέρω, θα έλεγε κάποιος λέω.

Παναγιώτης Στάθης :

Θα έλεγε κάποιος, ότι μπορεί ο Μακρόν να ανταγωνίζεται την πρωτοκαθεδρία του με τον Μητσοτάκη;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ο Mακρόν είναι ένας πετυχημένος Πρόεδρος και ένας πολύ σοβαρός πολιτικός. Και ευρωπαϊστής με τον οποίο συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά και μακάρι η Ευρώπη να έχει τέτοιους. Ωστόσο, στη Γαλλία υπάρχει ζήτημα σήμερα με την άνοδο της Λεπέν και θα το δούμε αυτό στις Ευρωεκλογές, ελπίζω κατά το δυνατόν λιγότερο έτσι δεν είναι; Για το καλό της, για το καλό και της Ελλάδας.

Παναγιώτης Στάθης :

Δύο γρήγορες ερωτήσεις, η μία έχει να κάνει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο…

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλλά σε αυτό πέτυχε ο Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης πέτυχε. Η Γαλλία, ερωτηματικό, να δούμε. Ο Μητσοτάκης έχει καταφέρει να έχει κυρίαρχη την Κεντροδεξιά στην Ελλάδα και τη φωνή της λογικής και του ορθού λόγου, έτσι δεν είναι; Είναι μια επιτυχία.

Παναγιώτης Στάθης :

Δύο γρήγορα ερωτήματα γιατί πρέπει να κλείσουμε παιδιά λοιπόν, το πρώτο, το λιβυκό εφετείο ακυρώνει συνεργασία με τον Ερντογάν. Είναι σημαντική αυτή η απόφαση; το Τουρκολιβυκό μνημόνιο αφορά;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, είναι σημαντικό οτιδήποτε επαναφέρει τη Λιβύη στην οδό της νομιμότητας. Εμείς έχουμε κάνει την προσπάθεια, είμαστε σε συνεννόηση προφανώς με την Αίγυπτο, η οποία παίζει και αυτή σπουδαίο ρόλο εκεί και θέλουμε να φύγουν από αυτήν την λογική, η οποία έχει πραγματικά υπονομεύσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Λεπτομέρειες δεν ξέρω για να σας πω θα πρέπει να καθίσω να τις μελετήσω.

Παναγιώτης Στάθης :

Η κυβέρνηση θα επιβάλει την νομιμότητα στα πανεπιστήμια;

Δημήτρης Καιρίδης :

Νομίζω ήδη το…

Παναγιώτης Στάθης :

Τι ήδη, εδώ πήγε η αστυνομία το πρωί στο ΑΠΘ, έβγαλε αν υπήρχε κατάληψη μέσα, μετά από λίγο πάλι σε καταλήψη είναι.

Γιώργος Κολοκυθάς :

Όταν έφυγε η αστυνομία, ξαναμπήκαν.

Παναγιώτης Στάθης :

Εσείς, το λέω γιατί είστε και πανεπιστημιακός.

Γιώργος Κολοκυθάς :

Δεν κύλησε να είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Παναγιώτης Στάθης :

Προφανώς αλλά και εσείς βγήκατε με ένα σύνθημα το οποίο έλεγε, παιδιά, νομιμότητα, τηρούμε τα αυτά…

Δημήτρης Καιρίδης :

Στο παρελθόν δεν έμπαινε η αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Παναγιώτης Στάθης :

Μα δεν έχει αποτέλεσμα, κύριε Υπουργέ, τώρα αυτό είναι το θέμα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ακούστε, το γεγονός ότι η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια και αποκαθιστά τη νομιμότητα με πρόσκληση των πρυτανικών αρχών απέναντι σε ισχνές, μειοψηφίες, πολλές φορές έξω πανεπιστημιακών στοιχείων που καταλαμβάνουν, με το έτσι θέλω και τη βία, δημόσια κτίρια και εμποδίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, είναι μια πρόοδος. Εγώ δεν σας λέω ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί στο 100%, αλλά μια πρόοδος σε σχέση με το καθεστώς ανομίας που είχαμε μέχρι το 2019. Αυτό το έκανε η δική μας κυβέρνηση, αυτό να το πιστωθούμε στον βαθμό που αξίζει.

Γιώργος Κολοκυθάς :

Υπάρχουν και καταλήψεις που αποφασίζουν οι φοιτητές να κλείσουν εδώ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, είναι λάθος. Είναι λάθος, ακόμα και αν το αποφασίζουν οι φοιτητές, ακόμα και αν το αποφασίζει η πλειοψηφία των φοιτητών, που δεν υπάρχει, αυτή η πλειοψηφία σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, διότι δεν είναι τρόπος διαμαρτυρίας το να εμποδίζεις τη διδασκαλία και να καταστρέφεις τη διδακτική διαδικασία την οποία χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του. Και δεν κάνει καλό στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Τώρα που θα κάνουμε τον απολογισμό των πενήντα χρόνων της μεταπολίτευσης, καλό είναι σε αυτή την άσκηση αυτογνωσίας την τόσο κρίσιμη, δίπλα στα πολλά μεγάλα καλά, να βάλουμε και τα ελλείμματα. Ένα έλλειμμα ήταν και αυτό. Κάποιοι πολιτικοποίησαν το πανεπιστήμιο, το έκαναν φυτώριο.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Μα τώρα μιλάμε για σας που τα τελευταία πέντε χρόνια το κάνατε σημαία οτι υπαρχει ανομια και θα το χτυπήσουμε και τα λοιπά. Γι’ αυτή την ανομία. Εξετάσεις έγιναν, η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έγινε, διάφορα πράγματα που υποσχεθήκατε στα πανεπιστήμια δεν έγιναν…

Δημήτρης Καιρίδης :

Οι εξετάσεις έγιναν ψηφιακά, στη συντριπτική πλειοψηφία, σας το λέω τώρα επειδή έχω τα στοιχεία στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων και οι καταλήψεις τελειώνουν εκεί που πρέπει να τελειώσουν. Οπωσδήποτε είναι μια μεγάλη αλλαγή. Υπάρχουν δυνάμεις οπισθοδρόμησης που δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να κρατήσουν το Πανεπιστήμιο, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το καλό ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, καθηλωμένο υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις και φυτώριο αναπαραγωγής στελεχών.

Μανώλης Αναγνωστάκης :

Εσείς κυβερνάτε όμως δεν κυβερνάνε οι δυνάμεις.

Δημήτρης Καιρίδης : Εμείς κυβερνάμε και για αυτό ευθυνόμαστε και για αυτό είμαστε εδώ. Για να μας ελέγχετε και να μας κρίνετε.