Ο Δημήτρης Καιρίδης με τους Γιώργο Σαραντάκο και Βελίκα Καραβάλτσιου στο Κανάλι Ένα 90,4 15.04.2024

YouTube video

Date    2024-04-15

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Πάμε αμέσως στον κύριο Καιρίδη για να μην τον έχουμε να περιμένει.

Γιώργος Σαραντάκος  :

Τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου .

Bελίκα Καραβάλτσιου :

Μετανάστευσης και Ασύλου .

Γιώργος Σαραντάκος:

Καλημέρα, κύριε υπουργέ.

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Καλημέρα σας, ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας.

Δ.Καιρίδης  :

Καλημέρα και στους δύο, και στους ακροατές μας, ευχαριστώ, καλή εβδομάδα.

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Καλή εβδομάδα.

Γιώργος Σαραντάκος :

Να πέσουμε στα βαθιά κατευθείαν κύριε Υπουργέ, να μην κάνουμε και κατάχρηση του χρόνου σας. Πόσο ανησυχείτε; Ανησυχείτε μάλλον; και πόσο ανησυχείτε.

Δ. Καιρίδης  :

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ανησυχεί. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση, αυτό που δέχθηκε το Ισραήλ απευθείας πια από το Ιράν, όχι όπως στο παρελθόν είχαμε επιθέσεις ένθεν και εκείθεν μέσω αντιπροσώπων, εννοώ τη Χεζμπολάχ, διάφορες πολιτοφυλακές και τα λοιπά. Τώρα είχαμε κάτι που παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή να πούμε, από τις τελευταίες εναπομείνασες κόκκινες γραμμές στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται ένα βήμα πριν την γενικευμένη ανάφλεξη. Και βέβαια η ελληνική κυβέρνηση που καταδίκασε από την πρώτη στιγμή αυτή την απαράδεκτη επίθεση, καλεί όλους σε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, διότι είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Κύριε Καιρίδη έχουμε το εξής φαινόμενο, έχουμε δύο νικητές, από τη μια ο Νετανιάχου και το Ισραήλ πανηγυρίζουν γιατί λέει αναχαίτισε το Iron Dome το 99% των πυραύλων και των drone που ήρθαν στον εναέριο χώρο μας. Από την άλλη έχουμε και τους Ιρανούς να βγαίνουν στον δρόμο και να πανηγυρίζουν για την πρώτη τους ευθεία επίθεση στο Ισραήλ. Ποιος έχει κερδίσει ουσιαστικά, ποιος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις;

Δ.Καιρίδης  :

Κοιτάξτε ή σώφρον επιλογή είναι να πούμε ότι κέρδισαν όλοι, για να ηρεμήσουν όλοι, και να πάμε ένα βήμα προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος που είναι το χείλος του γκρεμού και η άβυσσος έτσι δεν είναι; Λέμε λοιπόν στο Ισραήλ και γράφεται κατά κόρον στο διεθνή τύπο ότι η αεράμυνά του πέτυχε, εξουδετέρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των εισερχόμενων πυραύλων και πυραυλοειδών να πούμε, που εκτοξεύτηκαν εναντίον του είτε τα drones, είτε cruise, είτε οι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Με ένα τεράστιο κόστος βέβαια, έτσι;

Δ.Καιρίδης  :

Τεράστιο κόστος;

Bελίκα Καραβάλτσιου :

Οικονομικό, εννοούμε και από τις δύο πλευρές.

Δ.Καιρίδης  :

Αα το πάτε εκεί, ναι ναι. Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη ανισομέρεια μεταξύ του κόστους της επίθεσης και του κόστους της άμυνας. Η αμυνα ειναι κάτι παρα πολυ πιο ακριβο, βέβαια οταν ειναι να προστατεύσεις εθνικό χώρο και ανθρώπινες ζωές δεν σε νοιάζει, εκεί υπήρξε κρίσιμη και η συμμετοχή των Αμερικανών, είναι κάτι το οποίο οι Αμερικανοί υπενθυμίζουν παρασκηνιακά δεν το λένε φανερά, διότι θέλουν ο Νετανιάχου να αισθανθεί νικητής και δικαιωμένος και να ηρεμήσουν τα πράγματα, έτσι δεν είναι; Παρασκηνιακά ωστόσο, του υπενθυμίζουν ότι ένα μέρος αυτών των εισερχόμενων πυραυλοειδών εξολοθρεύτηκε με την παρέμβαση των αμερικανικών αεροσκαφών που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ στην Ερυθρά ή από τους πυραύλους Aegis των αμερικανικών αντιτορπιλικών στα ανοιχτά του Ισραήλ που βρίσκονται σήμερα στη Μεσόγειο.

Γιώργος Σαραντάκος :

Κύριε Υπουργέ, δυο θέματα απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση και τα συζητήσαμε και χθες εν εκτάσει του ΚΥΣΕΑ. Το ένα είναι το οικονομικό, τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου και το δεύτερο που αφορά και εσάς είναι για τις μεταναστευτικές ροές, ανησυχείτε; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει μια -αν κλιμακωθεί η ένταση αυτή- μια έξαρση των μεταναστευτικών ροών και τι θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Δ.Καιρίδης  :

Ακούστε, κατ’ αρχάς για το πετρέλαιο. Είναι προφανές ότι η τιμή του κινείται ανοδικά. Θα εξαρτηθεί ωστόσο από την αντίδραση του Ισραήλ.

Γιώργος Σαραντάκος:

Άνοιξε σήμερα για να σας διευκολύνω, άνοιξε σήμερα το Μπρεντ 90.20 δολάρια, είναι μια νευρική ηρεμία θα έλεγα..

Δ.Καιρίδης  :

Νευρική, αλλά δεν είναι η έκρηξη της τιμής.

Γιώργος Σαραντάκος:

Όχι, όχι.

Δ.Καιρίδης  :

Εάν επικρατήσουν κάποια ακραία σενάρια τα οποία διακινούνται στο Ισραήλ για να πληγεί η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, άκουγα χθες κάτι αναλυτές σε διεθνή κανάλια στο BBC, στο CNN, που λέγανε ότι αυτά είναι που τροφοδοτούν το τρομοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου, με ότι αυτό σημαίνει, για μια παγκόσμια ύφεση, για επιστροφή του πληθωρισμού, για κάμψη των τουριστικών εσόδων για, για, για πολλά άλλα αρνητικά μιλάω στα ακραία σενάρια, γι αυτό όλοι τώρα εργάζονται και οι Αμερικανοί κατεξοχήν για την αυτοσυγκράτηση. Ο Μπάιντεν έχει μπροστά του εκλογές. Το τελευταίο που θέλει είναι ο Αμερικανός να πληρώνει αντί για τέσσερα δολάρια το γαλόνι, οχτώ και δέκα το γαλόνι, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη δημοτικότητά του, η οποία δεν είναι και στα καλύτερά της έτσι κι αλλιώς. Τώρα ως προς το μεταναστευτικό, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η Κύπρος, η οποία βρίσκεται πολύ εγγύτερα από μας στο πρόβλημα και κυρίως στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στον Λίβανο. Ο Λίβανος είναι μια μικρή εύθραυστη χώρα, η οποία τελεί σε γενικευμένη πολυεπίπεδη κρίση από το 2018 και μετά και οικονομική και πολιτική, η οποία φιλοξενεί δυόμισι εκατομμύρια Σύρους. Το τελευταίο διάστημα, έχει υπάρξει μια ροή από την ακτή του Λιβάνου προς τα νοτιοανατολικά της Κύπρου, μέσω θαλάσσης προς την Αγία Νάπα το Παραλίμνι και έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εγώ συνομίλησα, βρέθηκα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, τον Κύπριο ομόλογό μου, υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, στο περιθώριο των Δελφών και είχαμε μια εκτεταμένη ανασκόπηση της κατάστασης και τι πρέπει να γίνει. Ο ίδιος ο Χριστοδουλίδης πήγε στον Λίβανο και την Παρασκευή ανακοίνωσε αναστολή, προσέξτε το αυτό είναι ένα μέτρο πολύ σπάνιο, αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου των Σύρων που έρχονται από Λίβανο στην Κύπρο, ακριβώς λόγω αυτής της μεγάλης ροής. Εάν εμπλακεί ο Λίβανος στη διαμάχη μέσω Χεζμπολάχ, εάν στο Ισραήλ αποφασίσουν να χτυπήσουν ιρανικούς στόχους μέσα σε εισαγωγικά, όχι στο ίδιο το Ιράν, αλλά στην περιοχή, είτε στη Συρία, είτε κυρίως στο Λίβανο και να αντιμετωπίσουν το μόνιμο πρόβλημα που έχουν με τη Χεζμπολάχ που δεν τους επιτρέπει, να θυμηθούμε τριακόσιες χιλιάδες Ισραηλινοί στα βόρεια του Ισραήλ δεν μένουν στα σπίτια τους γιατί φοβούνται τις πυραυλικές επιθέσεις από την Χεζμπολάχ. Αν αποφασίσουν ότι τώρα είναι η ώρα να τελειώνουν με την Χεζμπολάχ και προκληθεί γενικευμένος πόλεμος στο Λίβανο και καταρρεύσει ο Λίβανος ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, καταλαβαίνετε ότι η Κύπρος έχει κάθε δίκιο να ανησυχεί πάρα πολύ.

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Υπάρχει οργάνωση εκεί, δηλαδή έχει δομές φιλοξενίας στην Αγία Νάπα; Δεν το γνωρίζω.

Δ.Καιρίδης  :

Πηγαίνετε κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος! Δεν έχει το δικό μας εθνικό σύστημα υποδοχής.

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Γιατί τη θυμάμαι την Αγία Νάπα ένα αμιγώς τουριστική, δεν μπορώ να φανταστώ να..

Δ.Καιρίδης  :

Όχι και συνολικά όλη η Κύπρος έχει μια δομή ταυτοποίησης, χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα από το δικό μας, με διάχυση των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι παίρνουν ένα επίδομα και βρίσκουν μόνοι που θα μείνουν. Δεν είναι όπως εδώ που έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα με 33 δομές φιλοξενίας, ταυτοποίησης και καταγραφής σε όλη τη χώρα, το οποίο μας δίνει μια δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε – ένα σύστημα το οποίο φτιάχτηκε με κόπο και πολλά βάσανα μέσα στην κρίση, ιδίως μετά το 2019 φύγαμε από την ντροπή της Μόριας και πήγαμε σε κάτι πολύ πιο οργανωμένο και λειτουργικό- το οποίο μας δίνει κάποια περιθώρια αντιμετώπισης καταστάσεων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ιταλία, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά γιατί επικρατεί μια μηδενιστική κριτική, καμιά φορά. Δεν το λέω για να εφησυχάσουμε, ούτε για να θριαμβολογήσουμε, μακριά από μένα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ επίφοβη με την έννοια της γενικευμένης κρίσης που βλέπουμε γύρω μας, έτσι δεν είναι; Στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, η Ουκρανία και ούτω καθεξής.

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Τώρα για ..

Δ.Καιρίδης  :

Αλλά στην Ελλάδα έχουμε εργαλεία για να μην ξαναζήσουμε την κρίση που είχαμε πριν το 2019.

Γιώργος Σαραντάκος:

Αυτό είναι πολύ σημαντικό που λέτε τώρα, κύριε Υπουργέ.

Bελίκα Καραβάλτσιου  :

Πριν σας αποδεσμεύσουμε, να γυρίσουμε λίγο με μια τελευταία ερώτηση, αν βλέπετε απάντηση Νετανιάχου άμεσα σε ανύποπτο χρόνο και τι είδους θα είναι; Όπως η επίθεση που έγινε στο προξενείο της στη Δαμασκό, θα είναι στις βάσεις από όπου εκτοξεύτηκαν τα drone θα είναι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις;

Δ.Καιρίδης  :

Ακούστε, υπάρχουν τα δύο άκρα, να μην κάνει τίποτα ή να επιτεθεί στο Ιράν. Νομίζω ότι εν τέλει θα κινηθεί κάπου μεταξύ. Τι είναι το μεταξύ; Το μεταξύ είναι οι ιρανικοί στόχοι, αν θέλετε και σε εισαγωγικά βάλτε τους, εκτός Ιράν στην περιοχή, κάτι το οποίο έχει κάνει έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα, αναφέρομαι στη Συρία, στο Ιράκ, στον Λίβανο, ένα πακέτο βοήθειας από τους Αμερικανούς, ότι για να αυτό-συγκρατηθώ, αυτό συγκρατήστε με, πως να το πούμε, κάτι το οποίο το θέλει πολύ το αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά εδώ έρχεται να το θέλει και η κυβέρνηση Μπάιντεν, γιατί θέλει να κολλήσει δίπλα σε αυτό και ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, να πει δηλαδή ότι τώρα που θα το περάσουμε από το Κογκρέσο, αυτό το πακέτο βοήθειας, βάλτε μέσα και την Ουκρανία που μου την έχετε μπλοκάρει τους τελευταίους μήνες και έχουμε αυτά τα προβλήματα, να μην έχουν πυρομαχικά οι Ουκρανοί απέναντι στην αναμενόμενη μεγάλη εαρινή ρωσική αντεπίθεση, διότι υπάρχει κίνδυνος τώρα στην Ουκρανία σημαντικός, και το τρίτο αφήστε με να κάνω ότι πρέπει να κάνω στη Γάζα και κυρίως στη Ράφα που είχαμε τις γνωστές αντιδράσεις να πούμε του διεθνούς παράγοντα και κυρίως των Αμερικανών. Άρα ζυγίζει ο Νετανιάχου τις επιλογές του, προφανώς πιέζεται στο εσωτερικό, έχει μια ακροδεξιά μέσα στην κυβέρνηση, η οποία τον καλεί να αντιδράσει.

Γιώργος Σαραντάκος :

Είναι δυναμικός πόλος, αυτός κύριε υπουργέ.

Δ.Καιρίδης  :

Εξαρτάται από αυτόν.

Bελίκα Καραβάλτσιου :

Αυτός ο ακροδεξιός πόλος.

Δ.Καιρίδης  :

Εξαρτάται από αυτόν, ναι, ναι, λόγω του εκλογικού συστήματος και των συσχετισμών, έτσι, κάποιοι λένε για να κλείσουμε με αυτό, ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί τον αυτό-συγκράτησαν, θέλω να πω, υπήρχαν σκέψεις την ώρα της επίθεσης να υπάρξει άμεση αντίδραση και σίγουρα την Κυριακή. Προς το παρόν δεν το έχουμε δει αυτό, δεν ξέρω, ούτε επιβεβαιώνω κάτι, σας λέω ότι γράφεται και διαβάζει κανείς στον διεθνή τύπο. Σίγουρα οι Αμερικανοί δεν θέλουν την κλιμάκωση, το έχουνε πει σε όλους τους τόνους και δεν θέλουνε και τις οικονομικές παρενέργειες μιας τέτοιας κλιμάκωσης με το πετρέλαιο.

Bελίκα Καραβάλτσιου :

Ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ που είστε μαζί, καλή εβδομάδα να έχετε.

Δ.Καιρίδης :

Να είστε καλά.