Ο Δημήτρης Καιρίδης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή στο “Μπρα Ντε Φερ” | 11.06.24

YouTube video

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Τώρα πάμε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη. Θα τον αφήσουμε στο ίδιο υπουργείο, ή θα τον πάμε αλλού; Εμείς σήμερα κάνουμε κυβέρνηση κύριε Καιρίδη!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
..Εκείνος θα μας πει.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Ο Πρωθυπουργός θα μας πει. Να είμαστε σαφείς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Πάντως, εγώ θα πω το εξής. Πάντως, αν ο πρωθυπουργός ρωτήσει και εκτός Ελλάδος.
Ρε παιδί μου, εσείς τι άποψη έχετε; Ποιους πρέπει να αφήσω ή ποιους πρέπει να κρατήσω ή να διώξω; Ο Καιρίδης έχει ένα credit, ιδίως αν πάρει προς Ιταλία μεριά. Γιατί μαθαίνω ότι έχει ‘’πολιτικό έρωτα’’ μαζί του η κυρία Μελόνι.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Ωχ, τον βλέπω να μετακομίζει, να αλλάζει ιθαγένεια.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Άσε που μπορεί ο Καιρίδης να επηρεάσει την Μελόνι να ψηφίσει την φον ντερ Λάιεν.  Στο κάνω ακόμα πιο ωραίο. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Το πάτε πολύ μακριά. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ

Αλήθεια τώρα, η κυρία Μελόνι έχει πολύ καλή εικόνα για σας; Aυτό μαθαίνω, αυτό μου λένε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Καλά έχουμε μια καλή συνεργασία με την κα Μελόνι. Είμασταν μαζί στο MED-5.  Μέχρι εκεί. Και καλό είναι και έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα στις Βρυξέλλες γιατί το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εξαρτόμαστε πολύ και από τις πολιτικές και από τις χρηματοδοτήσεις και τις διεκδικούμε με τον πιο αξιόπιστο τρόπο υπέρ της χώρας μας και του εθνικού συμφέροντος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Και πήγε και καλά στις εκλογές η Μελόνι, πολύ καλά.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Εντάξει η Μελόνι πήγε πάρα πολύ καλά. Βεβαίως για να συμπληρώσουμε την εικόνα, διότι λέγονται και διάφορες υπερβολές περί της εκρήξεως της ακροδεξιάς: Η αλήθεια είναι ότι καταποντίστηκε ο Σαλβίνι, ο οποίος είχε πάρει 35 τοις εκατό το 2019 και έπεσε σε μονοψήφιο. Και κάποιος μπορεί να αντιστρέψει το αφήγημα και να πει ότι η Μελόνι πήγε πολύ καλά ακριβώς γιατί δεν είναι πια η ακροδεξιά που ήτανε μέχρι να έρθει στη νέα κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι πήγαμε πολύ καλά στο Βόρειο Αιγαίο. Δεν το λέω γιατί ήμουν επικεφαλής εκεί της καμπάνιας, αλλά γιατί είναι το κατεξοχήν μέτωπο του μεταναστευτικού και είναι σημαντικό να το θυμόμαστε ότι στη Χίο έχουμε το τρίτο καλύτερο ποσοστό πανελλαδικά -χωρίς βεβαίως καμία θριαμβολογία γιατί συνολικά δεν τα πήγαμε όπως θέλαμε, αλλά πήραμε  ένα 34%.

Ο Βόρειος τομέας, ήταν το δεύτερο καλύτερο ποσοστό πανελλαδικά- o Βόρειος Τομέας Αθήνας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Κοιτάξτε είστε και 5 υπουργοί,  δηλαδή είναι η εκλογική περιφέρεια των υπουργών, ο Βόρειος Τομέας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Και μας δίνει μια ικανοποίηση, μέσα σε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα, εν πάση περιπτώσει. Πάντως, Χίο, Λέσβο, Σάμο που κάναμε την προεκλογική εκστρατεία πολύ έντονα και που πραγματικά ασφυκτιούν από τον εισερχόμενο τουρισμό και οι δομές αδειάζουν…  είναι τα σχετικά.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

Κύριε Καιρίδη, θέλω λίγο να ξαναπάμε στις Βρυξέλλες γιατί ακριβώς ξέρετε και πρόσωπα και πράγματα. Εχθές μου έλεγαν ότι μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να θεωρούμε κλειδωμένη πλέον την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Κομισιόν. Έχετε την ίδια αίσθηση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Ακούστε, νομίζω ότι μπορεί κανείς να πει ότι είναι κλειδωμένη η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των Πρωθυπουργών, όπου την πλειοψηφία την έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες και όπου ο Macron έχει αποδυναμωθεί. Και θα δούμε ποιον θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά τις πολύ κρίσιμες εκλογές. Γιατί στην ουσία πρόκειται για τον δεύτερο γύρο των ευρωπαϊκών εκλογών, οι γαλλικές εκλογές που έρχονται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Αλήθεια είναι. Και να πω κάτι αν μου επιτρέπετε κύριε Καιρίδη. Χθες  αυτό ακριβώς έγραφε το Politico: ότι ο Macron επειδή είναι προσηλωμένος στα της Γαλλίας, καθίσταται πιο εύκολη η εκλογή της φον ντερ Λάιεν, με την έννοια ότι δε θα βάλει εμπόδια και ότι και το δικό του κόμμα στην Ευρωβουλή έχει αδυνατίσει από τις τελευταίες ευρωεκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Και μαζί με αυτόν οι Φιλελεύθεροι συνολικά, διότι ήταν o  μεγαλύτερος κορμός των Φιλελευθέρων. Σε κάθε περίπτωση, στο Ευρωκοινοβούλιο που είναι η κρίσιμη ψηφοφορία, τα 3 κόμματα του Κέντρου, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλιστές διατηρούν τη μεγάλη πλειοψηφία με 400 έδρες. Δεν είχαμε την ανατροπή που κάποιοι φοβόντουσαν και θα σας έλεγα ότι παρά τη διακριτή αλλά μικρή ενίσχυση της ακροδεξιάς σε μια σειρά από χώρες, είχαμε μεγάλη αποδυνάμωσή της. Άρα η εικόνα είναι πιο περίπλοκη από ότι θέλουν κάποιοι να πιστέψουμε. Θέλω να σας  πω ότι στην Πορτογαλία…


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Και παίρνουν και επιπλέον έδρες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Βεβαίως, κυρίως στους χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ

10 έδρες επιπλέον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Έτσι. Είχαμε λοιπόν κατάρρευση της ακροδεξιάς στην Πορτογαλία. Μεγάλη αποδυνάμωση στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Σουηδία.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Αλλά στη Γερμανία είχαμε πακέτο, έτσι.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Προφανώς υπάρχει η Γαλλία. Θα σας πω…

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Η Γαλλία, η Γερμανία, δύο μεγάλες, οι μεγαλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Έχετε δίκιο. Όμως να θυμίσουμε το AfD, η Alternativa, την έδιναν οι δημοσκοπήσεις στο 23 και στο 24%. Εν τέλει υποχώρησε στο 15, και αυτό το 15 το έχει κλειδωμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τι προφανώς το μεγάλο στόρυ της Γερμανίας είναι η τεράστια καμπή των Σοσιαλδημοκρατών της κυβέρνησης του Σολτς και των υπολοίπων του Τρικομματικού Συνασπισμού. Αλλά θέλω να πω ότι αν τα δούμε συνολικά τα αποτελέσματα, η εικόνα είναι πιο ισορροπημένη από αυτήν που καμιά φορά, με ευκολία αν θέλετε, και είναι και ένα θέμα το οποίο είναι και πιασάρικο: Ξέρετε, έρχεται ο Τραμπ, η ανατροπή, ο Τραμπισμός στην Ευρώπη και όλα τα λοιπά. Θέλω να πω ότι οι δυνάμεις της λογικής διατήρησαν την πλειοψηφία.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ

Θα σας ρωτήσω όμως κάτι Κύριε Καιρίδη; Διαβάζω επίσης στο POLITICO, ότι λέει ένα από τα θύματα της νέας σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι η Πράσινη Συμφωνία για το κλίμα και μάλιστα ότι ο κύριος Βέμπερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πιέσει για να καταργηθεί η κατάργηση των αυτοκινήτων με βενζίνη από το 2035, 2040 -πόσο είναι- και μετά. Και το ερώτημα είναι πώς αυτό θα γίνει όταν ο κήρυκας της Πράσινης Συμφωνίας ήταν η κυρία φον ντερ Λάιεν το προηγούμενο διάστημα, που έδωσε και αγώνα στο να υπάρξει η κατάργηση, η απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Εκεί υπήρχε μια διαφοροποίηση μεταξύ των δύο Γερμανών, του Βέμπερ από το Ευρωκοινοβούλιο και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να το πούμε αυτό. Να πούμε ότι σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά τα αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς. Στη Γερμανία είναι το πράσινο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ

Ναι είναι η Πράσινη Συμφωνία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Είναι οι αντλίες θερμότητας. Είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σολτς νομοθέτησε την αντικατάσταση των μπόιλερ (boiler) στα σπίτια, επιβάλλοντας πολύ αυστηρά πρόστιμα και μεγάλες δαπάνες για το γερμανικό νοικοκυριό, προκειμένου να πάει σε πιο ενεργειακές συμβατές μονάδες θέρμανσης των σπιτιών και αυτό τους έχει στοιχίσει πάρα πολύ. Στην Ισπανία είναι το καταλανικό.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

Ωραία, να ρθουμε και στα δικά μας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Στην Ιταλία είναι το μεταναστευτικό. Κάθε χώρα … Το λέω αυτό για να κρατάμε λίγο τις διαφοροποιήσεις …

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

Κάθε χώρα έχει τα δικά της.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Σε εμάς τι είναι ; Το ένα εκατομμύριο που χάσατε σε μας, τι είναι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Καλά κάνετε και το ρωτάτε. Σε ένα βαθμό -να πούμε τα εύκολα και μετά θα πούμε και τα δύσκολα- σε ένα βαθμό είναι ένας κόσμος ο οποίος δεν πίστεψε ότι αυτές οι εκλογές έχουν διακύβευμα, είναι κρίσιμες, υπάρχει κυβέρνηση σταθερή. Και δεν τον πείσαμε εμείς για την κρισιμότητα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Δεν τον πείσατε. Αυτό να το λέμε.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Δεν τον πείσαμε για τη κρισιμότητα, έτσι και σε έναν άλλο βαθμό, το οποίο δεν πρέπει να το προσπερνάμε, είναι το πολιτικό, το βαρύ πολιτικό μήνυμα ενός κόσμου, ο οποίος δεν πάει να ψηφίσει άλλους, αλλά προτίμησε την αποχή διότι είναι δυσαρεστημένος, για την ακρίβεια, για μια σειρά από θέματα και ζητήματα: Oι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη φορολόγηση, με τα αντικειμενικά κριτήρια, οι νέοι και οι φοιτητές. Υπάρχουν διάφορες ομάδες τις οποίες πρέπει να δούμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Ερώτημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Θέλει μία προσοχή και ψυχραιμία στην ανάλυση.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Επειδή συζητάμε από το πρωί με τη Χριστίνα, εμείς ψάχνουμε να βρούμε πώς είναι αυτό το λεγόμενο «δεξιόμετρο», τι μετράει και τι δε μετράει. Θεωρείτε ότι χάσετε κυρίως προς τα Δεξιά ή προς το Κέντρο; Διότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Άλλοι λένε ότι χάσατε προς τα Δεξιά. Nα πούμε ότι οι ψηφοφόροι που πήγαν προς τα Δεξιά, επιπλέον, είναι 54 χιλιάδες.
Άλλοι λένε ότι σας γύρισε την πλάτη προς το παρόν το Kέντρο, είτε γιατί δεν κάνατε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, είτε γιατί είναι πιο δύσκολοι οι ψηφοφόροι, είτε γιατί μέτρησαν οι υποκλοπές και όλα αυτά. Προς τα Δεξιά χάσατε ή προς το Κέντρο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Θα σας πω αμέσως. Καταρχάς να συμφωνήσουμε ότι αυτού του τύπου οι αναλύσεις δεν είναι πάντοτε ανιδιοτελείς και ξεκινάνε από το πως τοποθετείται ο καθένας. Και ο καθένας θέλει να στρέψει την κουβέντα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Νομίζω όμως ότι τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητα. Δεν έχουμε σε ψήφους ενίσχυση των κομμάτων στα Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, παρά ελάχιστα. Έχουμε μια αναδιανομή γιατί δεν έχουμε πια τους Σπαρτιάτες. Έχουμε μια μικρή, προφανώς, ενίσχυση που δεν είναι βέβαιο ότι όλη προέρχεται από Νεοδημοκράτες του ‘23. Μπορεί να προέρχεται και από άλλα κόμματα. Εκείνο όμως που έχουμε και είναι ο μεγάλος ελέφαντας είναι η τεράστια αποχή. Και εκεί νομίζω…


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Ε ναι τώρα, εκεί είναι το θέμα. Ξέρετε τι μου θύμισε αυτό; «Δεν αρέσουμε πια Πρόεδρε». Το είχε πει η Μελίνα στο ΠΑΣΟΚ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Ο ελληνικός λαός εν τη σοφία του-και κανείς δεν μπορεί να προσπερνά έτσι αψήφιστα την βούλησή του-δεν ανέτρεψε τους συσχετισμούς, δε δημιούργησε αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική. Να συμφωνήσουμε σε αυτό. Η Νέα Δημοκρατία έχει μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος. Όμως πράγματι έχετε δίκιο για να σας προλάβω. Υπάρχει μια δυσαρέσκεια σε ένα κομμάτι και με αυτό το κομμάτι πρέπει πάραυτα να ξανασυναντηθούμε, για να διεκδικήσουμε ξανά με αξιώσεις το ‘27 τη μεγάλη νίκη. Νομίζω ότι έχουμε 3 χρόνια, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Δεν πρέπει να φοβηθούμε. Πρέπει να επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το δικό μου πολιτικό μήνυμα και συμπέρασμα- στο βαθμό που μου αναλογεί:

Ξέρετε, θα συνεδριάσουν τα κόμματα, τα όργανα, θα κάνουμε τη συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε δεύτερο χρόνο μετά τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Σε αυτό πρέπει να εμείνουμε.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Ωραία

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Πρέπει να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα που ζήτησε χθες ο κύριος Σαλμάς;


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Η Nέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα, και έχει τα όργανά της, τα οποία συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Νομίζω όλα θα ειπωθούν, όλα θα συζητηθούν και ήδη συζητιούνται. Αν θέλετε, και δημόσια στα κανάλια και μεταξύ τους οι βουλευτές, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας φοβίζει σε όλα αυτά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Ωραία, σας ευχαριστούμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Αλλά επιμένω εγώ στις μεταρρυθμίσεις και στις τομές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, με ένα πρόσκαιρο, κάποια στιγμή, κόστος πολιτικό το οποίο πρέπει να έχουμε το θάρρος να το αναλαμβάνουμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Και άλλο κόστος θα πάρετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Αναμετρόμαστε με την ιστορία. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα η επόμενη τριετία αλίμονο αν διστάσουμε – δε το βλέπω- γιατί ξέρω τον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
Ωραία. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Καιρίδη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Να είστε καλά.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
Ευχαριστούμε, καλημέρα σας.