Ο Δημήτρης Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα στην εκπομπή «GPS» του Θάνου Σιαφάκα | 20.05.24

YouTube video

Θάνος Σιαφάκας
Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο για μια πρώτη, έτσι, συζήτηση, κ. υπουργέ, καλημέρα.

Δημήτρης Καιρίδης
Καλημέρα, καλημέρα από την αγορά της Μυτιλήνης. Είμαι εδώ το πρωί, τώρα, καθοδόν για τη Λήμνο, γιατί έχουμε την περιοδεία εδώ στο Ανατολικό Αιγαίο και συνεχίζουμε. Αισιόδοξα.

Θάνος Σιαφάκας
Αισιόδοξα. Η είδηση, βέβαια, κάνει τον γύρο του κόσμου πριν περάσω στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, θέλω να ρωτήσω τι σημαίνει, τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Ραΐσι και αν αυτό ενδέχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα σε μια πολύ εύφλεκτη περιοχή.

Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, σίγουρα δεν τα διευκολύνει. Είναι ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο σε μια ήδη πολύ επιβαρυμένη κατάσταση, που έχουμε στη Μέση Ανατολή. Να δούμε από τι προκλήθηκε, αν ήταν ατύχημα, δεν ξέρουμε ακόμα, είναι πάρα πολύ νωρίς και οι ιρανικές αρχές είναι πολύ φειδωλές στην πληροφόρηση που δίνουν προς τα έξω, προκειμένου να ελέγξουν αυτή την κατάσταση, κατά το δυνατόν. Σκληροπυρηνικός, ο πρόεδρος και ενδεχομένως διάδοχος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, ο οποίος είναι και αυτός μιας πολύ μεγάλης πια ηλικίας. Θα δούμε τι σημαίνει για τη διαδοχή και την «μακροημέρευση» μέσα σε εισαγωγικά του ισλαμικού καθεστώτος, της Ισλαμικής, της περίφημης αυτής Ισλαμικής Δημοκρατίας, που πιέζεται, πιέζεται οικονομικά, πιέζεται πολιτικά, πιέζεται γεωστρατηγικά και πιέζει και αυτή κατ’ αντιστοιχία τους υπόλοιπους στη Μέση Ανατολή.

Θάνος Σιαφάκας
Υπάρχει το ενδεχόμενο, επειδή το υπαινιχθήκατε, το ενδεχόμενο δολιοφθοράς; Δηλαδή, ποιος μπορεί άλλωστε να το απαντήσει αυτό, αλλά είναι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, στη Μέση Ανατολή είμαστε, ήδη υπάρχουν οι φήμες, καταλαβαίνετε και οι συνωμοσιολογίες. Δεν θέλω να προτρέξω και δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος, αλλά να δούμε να κλείσει απολύτως και να σφραγίσει ως ατύχημα, διότι αλλιώς μπαίνουμε σε άλλου τύπου εντάσεις, έτσι δεν είναι;

Θάνος Σιαφάκας
Ναι, πράγματι. Πόσο αυτό το γεγονός, αλήθεια, επηρεάζει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις εξελίξεις στη Γάζα, τις σχέσεις Ιράν-Ισραήλ που ήδη είναι τεταμένες, το είπαμε.

Δημήτρης Καιρίδης
Είχαμε την ανταλλαγή πυρών άλλωστε, για πρώτη φορά απευθείας και όχι δια αντιπροσώπων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Βεβαίως, στη συνέχεια υπήρξε ένα βήμα προς τα πίσω και μια συναίσθηση και από τις δύο πλευρές του κινδύνου, που μία περαιτέρω κλιμάκωση ενέχει και αυτό είναι το θετικό. Δηλαδή, έγινε αυτή η ανταλλαγή, εν πάση περιπτώσει, κυρίως με συμβολικά πυρά, αν μου επιτρέπετε να το πω, και αν υπάρχουν τέτοια, αλλά εν πάση περιπτώσει, καταλαβαίνετε χωρίς θύματα και χωρίς..

Θάνος Σιαφάκας
Με συμβολικά, ίσως, χτυπήματα κατά κάποιο τρόπο.

Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, με συμβολικά χτυπήματα και κάπου εκεί έχουμε μείνει, αλλά προφανώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ εύφλεκτη. Μας ενδιαφέρει πολύ ο Λίβανος, έχουμε το γνωστό πρόβλημα με την Κύπρο, εκεί, εγώ ήμουνα στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα στον φίλο, συνάδελφο, Κύπριο, υπουργό Εσωτερικών στη διάσκεψη, την οποία προκάλεσε, ακριβώς λόγω των ροών που έχουμε από τον Λίβανο, μια τυχόν περαιτέρω ανάφλεξη μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ και κατάρρευσης του Λιβάνου, καταλαβαίνετε τι μπορεί να προκαλέσει.

Θάνος Σιαφάκας
Και να μην υπάρξει μια υπεραντίδραση του Ιράν, σε σχέση με αυτό το περιστατικό, ή να το βρει ως αφορμή ενδεχομένως.

Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, κοιτάξτε το Ιράν έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα 40 χρόνια ότι αποφεύγει τις υπεραντιδράσεις. Αυτό δεν το λέω για καλό ή για κακό, κάνει αυτά που κάνει, αλλά τα κάνει με μια αίσθηση, να πούμε, γεωστρατηγικών ισορροπιών, αν θέλετε. Έχει μια εμπειρία, θέλω να πω, άλλωστε για αυτό και μακροημέρευσε αυτό το καθεστώς, το 40 και χρόνια, με τόση μεγάλη εξωτερική πίεση.

Θάνος Σιαφάκας
Ας ευχηθούμε ότι τα πράγματα θα παραμείνουν σχετικά ήρεμα.

Δημήτρης Καιρίδης
Θέλω να πω, ότι είναι ένας παίκτης με εμπειρία, ότι δεν πρέπει να υποτιμάται.

Θάνος Σιαφάκας
Ναι. Να σας ρωτήσουμε τι γίνεται με τα Σκόπια; Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς ψήφιση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία. Υφίσταται αυτή η Συμφωνία; Υπάρχει αυτή η Συμφωνία;

Δημήτρης Καιρίδης
Προφανώς υπάρχει Συμφωνία και θέλουμε να υπάρχει, στον βαθμό που ισχύει το «pacta sunt servanda», αυτά που έχουν αναλάβει τα κράτη να τηρούνται. Είναι κάτι το οποίο το έκανε η ελληνική κυβέρνηση μετ’ επιτάσεως, παρά τις αμφιβολίες που είχε, για μια σειρά πλευρών της Συμφωνίας. Άλλωστε, να θυμίσω ότι τα Σκόπια, η Βόρεια Μακεδονία μπήκαν στο ΝΑΤΟ, το ελληνικό βέτο μέσα σε εισαγωγικά, αν θέλετε στο βέτο, ήρθη, και υπήρξε αυτή η διευκόλυνση σε αντάλλαγμα κάποιων πραγμάτων. Τώρα η «κουτοπόνηρη» προσπάθεια κάποιων στα Σκόπια να επιβάλλουν διπλή ονομασία στη σύνθετη ονομασία, να φύγουν απ’ το «erga omnes» και να μας πούνε ότι στον προφορικό λόγο μπορούν να, σύμφωνα με το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού, να λένε άλλα, και στο γραπτό και επίσημο διαφορετικά, νομίζω δεν μπορεί να σταθεί και αποτελεί ευθεία παραβίαση των προβλέψεων περί της σύνθετης ονομασίας «erga omnes». Nα θυμηθούμε αυτό το «erga omnes», το θυμάστε, έναντι όλων και εσωτερικά και εξωτερικά. Δεν μπορεί στο εσωτερικό να λέμε άλλα και στο εξωτερικό άλλα, έτσι δεν είναι, ή στα προφορικά σε πολιτειακή εκδήλωση, όχι μεταξύ μας στην κρεβατοκάμαρά μας, αλλά στην ανώτατη πολιτειακή εκδήλωση που είναι η ορκωμοσία της νέας Προέδρου στη Βουλή, να ορκιζόμαστε διαφορετικά από αυτό που προβλέπει ο Συνταγματικός Όρκος, διότι αυτό δεν είναι μόνο διεθνής συμφωνία, είναι και στο Σύνταγμα της γείτονος και θεωρώ ότι από ένα σημείο και μετά, για να μη λέμε και πάρα πολλά, βλάπτει την ίδια τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία το τελευταίο που θέλει είναι να ανακοπεί η πορεία της προς τα ευρωπαϊκά. Είναι μια ταλαιπωρημένη, φτωχή χώρα, πολύ ευάλωτη, πολύ αδύναμη, το τελευταίο που θέλει είναι μια εθνικιστική έξαρση.

Θάνος Σιαφάκας
Πάντως, κ. υπουργέ, όταν συνεχώς..

Δημήτρης Καιρίδης
Που χρειάζεται, που χρειάζεται, εννοώ.

Θάνος Σιαφάκας
Ναι. Πάντως, όταν συνεχώς αναφέρομαι τώρα στη ΝΔ, λες και εσύ ότι εγώ δεν συμφωνώ με τη Συμφωνία, ταυτόχρονα δεν την υπονομεύεις και εσύ με τον τρόπο σου; Λες, «α, εγώ δεν τη  ψήφισα», «α, εγώ δεν συμφωνώ», «α, εγώ είχα ενστάσεις», την υπονομεύεις με τον τρόπο σου.

Δημήτρης Καιρίδης
Όχι, όχι και αυτό είναι μια κουτοπόνηρη, επιτρέψτε μου, όχι δικιά σας, εσείς μεταφέρετε την κουτοπόνηρη κριτική..

Θάνος Σιαφάκας
Το διάβασα από τον κ. Κοτζιά, το έγραψε ο κ. Κοτζιάς.

Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, του κ. Κοτζιά.

Θάνος Σιαφάκας
Ο άνθρωπος ο οποίος έβαλε τις υπογραφές του.

Δημήτρης Καιρίδης
Εντάξει. Γιατί προσπαθεί τώρα, να καλύψει τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της Συμφωνίας, τις οποίες εμείς τότε επισημάναμε. Ακούστε να δείτε, η ΝΔ τήρησε απαρέγκλιτα τη Συμφωνία, γιατί  πιστεύει στη συνέχεια του κράτους και πιστεύει ότι οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται, και να μην παραβιάζονται από τη στιγμή που κυρωθούν. Από εκεί και πέρα, το να έχουμε αμφιβολίες και συζητήσεις στην προ κύρωσης διαδικασία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης και στηρίζεται σε πολύ πραγματικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνονται τώρα, από το VMRO. Η Συμφωνία, κακά τα ψέματα, δεν αντιμετώπισε τον πυρήνα του προβλήματος που είναι ο «μακεδονισμός». Αντιθέτως, αν θέλετε να μπούμε σε αυτή την κουβέντα, που δεν θέλω τώρα να την κάνω, γιατί δεν είμαι αναλυτής, είμαι και υπουργός και δεν θέλω να γυρίσω στο πριν, αλλά μια που με πιέζετε και με προκαλείτε, η Συμφωνία δεν αντιμετώπισε τον «μακεδονισμό», τον αναγνώρισε, ως μη όφειλε, και το μεγάλο λάθος της Συμφωνίας, το είπαμε από την πρώτη στιγμή, είναι ότι μπήκε σε ταυτοτικά ζητήματα με τον λάθος τρόπο. Δεν ήταν η δουλειά του κ. Κοτζιά, να το πω απλά, να γίνει γλωσσολόγος, εθνογράφος και ιστορικός, ας τα αφήσει αυτά σε άλλους. Λοιπόν, η Συμφωνία έπρεπε να είναι στο όνομα του κράτους Βόρεια Μακεδονία να μπούνε στο ΝΑΤΟ και να κλείνει εκεί και όχι να ανοίγει θέματα, τα οποία τα βρήκαμε μπροστά μας, όχι από τη ΝΔ, αν μου επιτρέπετε, τα βρήκαμε μπροστά μας από τη βουλγαρική κυβέρνηση. Διότι οι Βούλγαροι, όπως εγώ προσωπικά το είχα προβλέψει κατ’ επανάληψη τον Ιούνιο του 2018, όταν είχε έρθει αίφνης και αιφνιδιαστικά, έτσι δεν είναι, δεν ενημερώθηκε κανείς, ούτε έγινε κανένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ούτε καν το κόμμα, ούτε καν η δικομματική τότε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ είχε ενημερωθεί, όλα γίνανε κρυφά σε ένα απόγειο κρυφής μυστικής διπλωματίας, άλλο, όμως. Τώρα, είχαμε πει ότι οι Βούλγαροι δεν πρόκειται να δεχθούν τον «μακεδονισμό», τη μακεδονική γλώσσα, το μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική ταυτότητα, όλα αυτά που προβλέπει μέσα λανθασμένα και ενάντια στην εθνική γραμμή 100 χρόνων, 100 χρόνων ελληνική θέση!

Θάνος Σιαφάκας
Μα κάποιοι θα πουν κ. υπουργέ, δεν μας πολυαρέσει εμάς, δεν αρέσει στους Σκοπιανούς, δεν το αφήνουμε να πάει παρακάτω. Η απάντηση σε αυτό το απλό επιχείρημα, ποια είναι;

Δημήτρης Καιρίδης
Θα σας πω. Οι φιλελεύθεροι ευρωπαϊστές θέλουμε την εξομάλυνση, διότι όσο υπάρχει μια ανώμαλη κατάσταση, τόσο υπάρχει περιθώριο για τα «ζιζάνια», είτε λέγεται Τουρκία, είτε λέγεται Ρωσία είτε λέγονται άλλες δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να παρεισφρήσουν στα Βαλκάνια και εμείς ως Ελλάδα, ως η πλούσια, ισχυρή χώρα των Βαλκανίων, που ήταν πάντοτε ο βασικός επισπεύδων της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, έχουμε κάθε συμφέρον από τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Θάνος Σιαφάκας
Τελικά οι Πρέσπες ήταν μια καλή ή μια κακή Συμφωνία; Γιατί τώρα μου λέτε τα θετικά, ενώ πριν μου λέγατε τα αρνητικά.

Δημήτρης Καιρίδης
Σας λέω τα θετικά, να υπάρχει μια συμφωνία. Προφανώς ήταν μια Συμφωνία συμβιβασμού. Κατά τη γνώμη μου έχει μια πολύ μεγάλη παγίδα, πολύ μεγάλη παγίδα, την οποία την επισημάναμε τότε, όμως αυτή είναι, και οπωσδήποτε η αμφισβήτησή της από την άλλη πλευρά δεν βοηθάει και δεν βοηθάει ούτε τα Βαλκάνια και τη σταθερότητα, ούτε την άλλη πλευρά κατεξοχήν, η οποία έχει. Αλίμονο αν ξαναγυρίσουμε στον ακραίο «μακεδονισμό» του Γκρουέφσκι.

Θάνος Σιαφάκας
Και του Γκλιγκόροφ.

Δημήτρης Καιρίδης
Αλίμονο, αν ξαναρχίσουμε με τους, ο Γκλιγκόροφ, ίσως λιγότερο, θέλω να κάνω αυτές τις διακρίσεις γιατί..

Θάνος Σιαφάκας
Όντως, όντως, όντως, έχει δηλώσει ο κ. Άδωνις..

Δημήτρης Καιρίδης
Δηλαδή, να αρχίσουμε πάλι με τους «Αλέξανδρους»; Για όνομα του Θεού, δηλαδή, τα Βαλκάνια με την ανεργία 50% των νέων, με αυτή τη μετανάστευση στο εξωτερικό, με αυτή τη δημογραφική κατάρρευση, με αυτή την οικονομική καχεξία που έχει η Βόρεια Μακεδονία, η οποία είναι εκεί που ήταν στις αρχές του ’90. Πέρασαν 30 χρόνια από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δεν έχουν προχωρήσει, την ώρα που η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, οι Βαλτικές πετούν, έχουν φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βιοτικό επίπεδο. ‘Ετσι, δεν είναι;

Θάνος Σιαφάκας
Κύριε υπουργέ, έχει δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης ότι ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν υπάρξει παραβίαση, θα το κάνετε, θα το κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός;

Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, είμαστε ακόμα μακριά από το να αρχίσω δημοσίως εγώ να προκαταλαμβάνω το Υπουργείο Εξωτερικών. Χρειάζεται μια μεγάλη προσοχή και σύνεση. Δόθηκε το μήνυμα και ο κ. Γεωργιάδης, σωστά υπογραμμίζει, και αυτός σαν μεγάφωνο ακόμα περισσότερο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, την επομένη, πολύ ξεκάθαρα, πολύ ξεκάθαρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πάρα πολύ έμπειρος, περί των εξωτερικών και ανήκει σε μια σχολή του πατέρα του, αν θέλετε, προσεκτική και αντιλαϊκιστική στα ζητήματα αυτά, επιτρέψτε μου να πω, όμως, έστειλε την προειδοποίηση.

Θάνος Σιαφάκας
Κάποιοι λένε ότι πάτε στις εκλογές με το Μακεδονικό πάλι.

Δημήτρης Καιρίδης
Δεν το νομίζω. Δεν το νομίζω  αλλά από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε και να μην απαντάμε. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να καταπιεί αυτή την προσπάθεια της προέδρου. Αυτό που λέει ο Μητσοτάκης είναι να περιοριστεί εκεί και να επανέλθει, διότι έχουμε και την ορκωμοσία τώρα της νέας κυβέρνησης.

Θάνος Σιαφάκας
Σωστό, σωστό. Άρα, λέτε είμαστε μακριά από μια καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πώς μπορεί αυτή η Συμφωνία..

Δημήτρης Καιρίδης
Δεν είπα το μακριά, μπορεί να έρθουμε και πολύ κοντά, είπα ότι είναι νωρίς και δεν θέλω να προκαταλαμβάνω τώρα που γίνονται λεπτοί χειρισμοί. Είδατε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε πάραυτα, οι Αμερικάνοι επίσης..

Θάνος Σιαφάκας
Και η Αμερική.

Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι, κανείς δεν θέλει μέσα σε όλα τα προβλήματα, που έχουμε πάρα πολλά βλέπετε τώρα στη Μέση Ανατολή στο Σαχέλ, στην Ουκρανία να προσθέσουμε τώρα, έχουμε την Αλβανία, να προσθέσουμε τη Βόρεια Μακεδονία.

Θάνος Σιαφάκας
Θέλω να κλείσουμε με την επιστολή του πρωθυπουργού, στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις πολυεθνικές. Τι σηματοδοτεί αυτή η επιστολή; Ότι οι πολυεθνικές έχουν ασύμμετρη δύναμη. Προφανώς το ξέρουμε αυτό, επί της ουσίας τι γίνεται;

Δημήτρης Καιρίδης
Επί της ουσίας, γίνεται το πολύ απλό και αυτονόητο, ότι η Ελλάδα έχει την αξιοπιστία και την ισχύ να κατευθύνει σε έναν βαθμό ευρωπαϊκές εξελίξεις και να ηγείται αυτών, όπως έκανε με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ενόψει των ευρωεκλογών, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ξέρει ο Έλληνας ψηφοφόρος, να μην σπαταλήσει τη ψήφο του μέσα από μια έτσι διαμαρτυρία ή δεν ξέρω τι άλλο αποχή και τη χαραμίσει. Πρέπει να είναι ισχυρή η Ελλάδα, η οποία μπορεί και διεκδικεί και αυτό σημαίνει ισχυρή ΝΔ και στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε για το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε αν θέλετε για τα δικά μου θέματα, του χαρτοφυλακίου μας, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι το Σύμφωνο Μετανάστευσης, το οποίο η αντιπολίτευση είναι κάτι το οποίο δεν έχει προσεχθεί, καταψήφισε, σύσσωμη η αντιπολίτευση από τους 21 ευρωβουλευτές, μόλις 7, με μία εξαίρεση της αντιπολίτευσης, όλοι οι υπόλοιποι ενάντια, είτε από την Αριστερά, είτε από την Ακροδεξιά. Από διαφορετικές αφετηρίες δεν θέλαν την περισσότερη, καλύτερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη με όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει το Σύμφωνο, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Άρα, όταν πάμε στις 9 Ιουνίου να μην επαναλάβουμε το λάθος του ’19 που στείλαμε δύο χρυσαυγίτες στους οποίους δεν μιλάει κανείς, δύο κομμουνιστές οι οποίοι δεν μιλάνε σε κανέναν, πέντε του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είναι στη μικρότερη ομάδα και εν τέλει διασπάστηκαν στα εξ ων συνετέθη, ένας της Ελληνικής Λύσης που ανήκει σε μια ομάδα, η οποία είναι απόλυτα ενάντια στο ελληνικό εθνικό συμφέρον, διότι μιλάει ενάντια στην αλληλεγγύη η Ακροδεξιά στο Ευρωκοινοβούλιο. Έτσι δεν είναι; Να ενισχύσουν κόμματα και υποψήφιους οι οποίοι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη μεγάλη οικογένεια, τη φιλοευρωπαϊκή για περισσότερη Ευρώπη και αυτή είναι η ΝΔ.

Θάνος Σιαφάκας
35% ο στόχος;

Δημήτρης Καιρίδης
Ο στόχος, και 40 και 45, άμα μπορούμε, αλλά οπωσδήποτε, οποιοδήποτε ποσοστό κοντά στο ’19 θα ήτανε μεγάλη..

Θάνος Σιαφάκας
Ούτε πυρετός να ήταν κ. Καιρίδη. Ο στόχος, λοιπόν, ποιος είναι;

Δημήτρης Καιρίδης
Οτιδήποτε, δεν σας άκουσα, γιατί είμαι..

Θάνος Σιαφάκας
Λέω, ούτε πυρετό να είχατε, λέω 40 και 45..

Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, το να θέλεις το περισσότερο, πάντοτε προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά νομίζω ότι οτιδήποτε κοντά στα ποσοστά του ’19, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Αυτό είναι το βασικό και η αποχή και όλα τα υπόλοιπα, γιατί έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες σε αυτές τις εκλογές, μετά από πολλά χρόνια γίνονται μετά τις εθνικές και όχι πριν, και άρα ο κόσμος λίγο δεν τις παίρνει με την ίδια ζέση που της πήρε το ’14 ή το ’19, αν θέλετε, ή το 2009, όλες εκείνες οι ευρωεκλογές είχαν γίνει πριν τις εθνικές έτσι δεν είναι; Και δεύτερον, αυτή η μεγάλη απόσταση από την αντιπολίτευση δημιουργεί σε κάποιους δικούς μας έναν, πώς να το πούμε, έναν εφησυχασμό.

Θάνος Σιαφάκας
Εφησυχασμό.

Θάνος Σιαφάκας
Λοιπόν, κ. υπουργέ θερμά σας ευχαριστώ για την επικοινωνία να είστε καλά καλή δύναμη.

Δημήτρης Καιρίδης
Άδειες οι δομές, αυτό είναι το μήνυμα από το Ανατολικό Αιγαίο, γεμάτα τα ξενοδοχεία με νόμιμους επισκέπτες και από απέναντι για να στηρίζεται η οικονομία και η ανάπτυξη. Να είστε καλά.

Θάνος Σιαφάκας
Ευχαριστούμε θερμά.