Ο Δημήτρης Καιρίδης στην «Ενημερωτική Εκπομπή» με τον Δημήτρη Οικονόμου & Άκη Παυλόπουλο | 15.04.24

YouTube video

Date    2024-04-15

Δ. Οικονόμου :

Πάμε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη.

Α. Παυλόπουλος :

Ο οποίος ήταν και στο ΚΥΣΕΑ εχθές.

Δ. Οικονόμου :

Βεβαίως και μας βοηθάει πάντα με τις αναλύσεις του να κατανοήσουμε, τι γίνεται διεθνώς και πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ.

Δ. Καιρίδης :

Καλημέρα, καλημέρα και στους δυο και στους ακροατές και καλή εβδομάδα. Βοηθάω όταν έχω λίγο χρόνο.

Δ. Οικονόμου :

Ναι, έχετε χρόνο, πάντα άφθονο χρόνο, άφθονο. Πόσο χρόνο θέλει μια βοήθεια; Μια μικρή βοήθεια ζητήσαμε.

Δ. Καιρίδης :

Θα συνεχίσουμε από εκεί που διακόψαμε το πρωί..

Δ. Οικονόμου :

Δεν γινόταν, γιατί είχαμε υποχρεώσεις πολιτικές μετά, που έπρεπε να πάμε. Έχουμε και τις εκλογές που εξελίσσονται..

Α. Παυλόπουλος :

Να σας ρωτήσω τώρα κάτι που… Να το πάμε λίγο παρακάτω; Εκτιμάτε ότι θα απαντήσει το Ισραήλ και αν απαντήσει θα είναι, μια ελεγχόμενη εν πάση περίτώσει αντίδραση, που θα προφυλάσσει το γόητρο περισσότερο της χώρας και του Νετανιάχου προσωπικά ή θα πάει σε μια δυνατή απάντηση, ώστε να στείλει μηνύματα σε ολόκληρη την περιοχή;

Δ. Καιρίδης :

Ναι, όποιος ξέρει λίγο το Ισραήλ και λίγο και τον Νετανιάχιου και την συγκεκριμένη κυβέρνηση, νομίζω ότι αναμένει απάντηση από το Ισραήλ, μετά από αυτό που έκανε το Ιράν. Τώρα, σε ποιο βαθμό θα το τερματίσει να το πούμε, όπως λένε κάποιοι και οι υπουργοί της κυβέρνησης στο Ισραήλ, δημοσίως, να βομβαρδίσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο ίδιο το Ιράν. Για να πλήξουν την ιδανική οικονομία που χρηματοδοτεί το καθεστώς της Τεχεράνης, καταλαβαίνετε τι κλιμάκωση είναι αυτό και τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία και την τιμή του πετρελαίου ή θα περιοριστεί στο να χτυπήσει ιρανικούς στόχους εκτός Ιράν, όπως το έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά πιο έντονα ή θα διεκδικήσει μια ελευθερία κινήσεων στη Γάζα, ιδίως τώρα που θέλει να επιτεθεί στη Ράφα και οι Αμερικανοί του είχανε βάλει μια σειρά από εμπόδια, είτε.

Δ. Οικονόμου :

Πάει πίσω τώρα αυτό, ναι.

Δ. Καιρίδης :

Θα διεκδικήσει, ναι, αλλά θέλει τώρα να επανέλθει, ή θα διεκδικήσει ένα πακέτο βοήθειας αντισταθμιστικό, για να -μέσα σε εισαγωγικά -ηρεμήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο θέλει έτσι κι αλλιώς να του δώσει χρήματα και στρατιωτική βοήθεια. Και ο Μπάιντεν θα ήθελε αυτό να το συνδυάσει με βοήθεια και στην Ουκρανία, διότι οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι τόσο ζεστοί να βοηθήσουν το Ισραήλ έχουν μπλοκάρει αντίστοιχα τη βοήθεια προς την Ουκρανία και υπάρχει και εκεί μια ανησυχία ότι θα ξεσπάσει οσονούπω η ρωσική αντεπίθεση, τώρα που ο καιρός έχει καλυτερεύσει, η λάσπη υποχωρεί, το έδαφος σταθεροποιείται και τα τανκς, έτσι για να θυμηθούμε σκηνές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δ. Οικονόμου :

Μπορούν να κινηθούν διαφορετικά.

Δ. Καιρίδης :

Να εφορμήσουν, άρα υπάρχει μια γκάμα, αυτό που λέγεται και διαβάζει κανείς στο διεθνή τύπο είναι ότι ήδη οι Αμερικάνοι έχουν παρέμβει και τον συγκράτησαν, διότι υπήρχαν κάποιες σκέψεις για άμεση αντίδραση, την ώρα της ίδιας της επίθεσης ή εν πάση περιπτώσει χθες Κυριακή, και έχουν δώσει λίγο χρόνο να δουν και να σκεφτούν, υπενθυμίζοντάς του, παρασκηνιακά, δημοσίως λένε τι καλά που τα κατάφερε η ισραηλινή αεράμυνα και καταφέρατε έναν άθλο και έχετε την υπεροπλία και δεν υπήρξε κανένα θύμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος υπεραντίδρασης. Όμως, ταυτόχρονα, παρασκηνιακά υπενθυμίζουν ότι ένα μέρος της κατάρριψης συνέβη με αμερικανική βοήθεια, η οποία είναι απαραίτητη και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να μην έχουμε θύματα.

Δ. Οικονόμου :

Άρα τώρα λέτε, έχουμε μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί όμως δραματικά κύριε Υπουργέ. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι προϊόν μιας πίεσης τέλος πάντων, των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και τελειώσαμε;

Δ. Καιρίδης :

Όχι και ο Νετανιάχου έχει μακρά παράδοση αυτονόμησης και δεν είναι πρώτη φορά και τρέφεται από αυτό. Θέλω να πω πάντα ως αναλυτής, μιλάμε έτσι; Tί λέγεται, τί γράφεται, τί λένε άλλοι, -για να μην μπερδευόμαστε με τις ιδιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης-, είναι άλλο θέμα. Όμως ο καθένας καταλαβαίνει ότι του κάνει καλό στη βάση του την εκλογική, γιατί είναι ένας εκλεγμένος, δημοκρατικά εκλεγμένος, πρωθυπουργός και οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι μέσα στο 2024 θα υπάρξουν εκλογές στο Ισραήλ, άρα είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το τρομερό και φοβερό πολιτικό ον που είναι ο Νετανιάχιου, ο οποίος έχει καταφέρει να κυβερνήσει επί πάρα πολλά χρόνια με απλή αναλογική. Σκεφτείτε το αυτό τώρα.

Α. Παυλόπουλος :

Βέβαια, βέβαια ναι. .

Α. Παυλόπουλος :

Ούτε συζήτηση.

Δ. Καιρίδης :

Σε ένα πολυδιασπασμένο κομματικό σύστημα.

Δ. Οικονόμου :

Πάντως τώρα το πιστώνεται αυτό που έγινε σε κάθε περίπτωση. Παίρνει πόντους από αυτό.

Α. Παυλόπουλος :

Ή του το χαρίζουν.

Δ. Οικονόμου :

Πολιτικά, παίρνει πόντους.

Α. Παυλόπουλος :

Ε, κύριε Καιρίδη ; ‘Η του το χαρίζουν.

Δ. Καιρίδης :

Εκεί που ήταν σε άμυνα, βγαίνει μπροστά και το πώς θα παίξει τα χαρτιά του, αυτός ο γερόλυκος πραγματικά, ο μπαρουτοκαπνισμένος της μεσανατολικής πολιτικής, δεν είναι εύκολο να είσαι εκλεγμένος πρωθυπουργός στο Ισραήλ υπό κανονικές συνθήκες, αφήστε τις σημερινές.

Α. Παυλόπουλος :

Τώρα να σας ρωτήσω κάτι;

Δ. Καιρίδης :

Είμαστε στα πρόθυρα γενικευμένης ανάφλεξης.

Α. Παυλόπουλος :

Μπορεί να προσομοιάζει και με σενάριο συνομωσίας για αυτό βάζω, έτσι, σας προϊδεάζω λιγάκι. Εδώ και μέρες, όλη η οικουμένη, όλη η ανθρωπότητα συζητάει για το ενδεχόμενο, την πιθανότητα ή τη βεβαιότητα το Ιράν να χτυπήσει το Ισραήλ. Το Ιράν στέλνει 350 πυραύλους μαζί με τα drones και τα λοιπά και ταξιδεύουν για αρκετές ώρες και συναντάει μια οργανωμένη αντίδραση από συμμαχικές δυνάμεις που ακυρώνουν ουσιαστικά την επίθεση. Πολύ ταξινομημένο δεν είναι αυτό;

Δ. Καιρίδης :

Υπάρχει και αυτή η ανάγνωση και δεν είναι συνωμοσιολογική.

Α. Παυλόπουλος :

Και δεν τη λέω ως δική μου, αλλά πολύς κόσμος από το πρωί, λέει, παιδιά, τι είναι αυτό που έγινε τώρα;

Δ. Καιρίδης :

Ναι, ναι, γράφεται αυτό. Γράφεται κατά κόρον, ότι ήτανε κάτι το λελογισμένο, να το πούμε έτσι με όρους λίγο ψυχαναλυτικούς, το Ιράν αποφάσισε να ”χάσει τη ψυχραιμία του, ψύχραιμα”.

Α. Παυλόπουλος :

Ναι.

Δ. Οικονόμου :

Α, μάλιστα.

Δ. Καιρίδης :

Δηλαδή έχει στείλει μήνυμα ότι παραβιάζει με την κόκκινη γραμμή, αλλά μέχρι εκεί, και αμέσως έσπευσε, όχι ότι κανείς το δικαιολογεί, αλλά τα γεγονότα, έσπευσε να πει, ότι εδώ είμαι, τέλειωσα. Αυτό που ήθελα να κάνω, το έκανα. Να πανηγυρίσει, λέει μέσα η προπαγάνδα, γιατί περί αυτού πρόκειται, ότι πέτυχε τους στρατιωτικούς στόχους. Δεν πέτυχε κανέναν, αλλά εντάξει ο καθένας ας πανηγυρίζει και εμείς όλοι να λέμε, τι καλά που τα καταφέρατε και οι μεν και οι δε προκειμένου να έχουμε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, έτσι δεν είναι;

Δ. Οικονόμου :

Εμάς εδώ στην Ελλάδα πώς θα μας επηρεάσει όλο αυτό, να το ελληνοποιήσουμε λίγο το θέμα;

Δ. Καιρίδης :

Κοιτάξτε, μας επηρεάζει κατ’ αρχάς λόγω Κύπρου, η οποία είναι στην πρώτη γραμμή και η οποία εμπλέκεται διπλά, εμπλέκεται λόγω της μεγάλης κρίσης στον Λίβανο, όπου υπάρχει εντεινόμενη κρίση, προσφυγική ροή από τη Λιβανέζικη Ακτή προς την Κύπρο. Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα από την Τουρκία το αντιμετώπισαν και οι Κύπριοι. Έχει να κάνει και με τη δικιά μας προσέγγιση. Μέχρι χθες η Κύπρος είχε μεγάλη ροή από τα κατεχόμενα, μεταναστών οι οποίοι φτάνανε στην Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη και πετούσαν στα κατεχόμενα και περνούσαν από εκεί την πράσινη γραμμή. Σήμερα το μεγάλο τους πρόβλημα είναι οι Σύριοι δια θαλάσσης από τον Λίβανο. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι αν ο Νετανιάχου εκμεταλλευτεί, αξιοποιήσει, βάλτε όποιο ρήμα θέλετε την ευκαιρία, να τελειώνει με τη Χεζμπολάχ, που του έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο βόρειο Ισραήλ και έχει 300.000 Ισραηλινούς που δεν κατοικούν στα σπίτια τους και ζουν σε ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ και του δημιουργούν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, διότι αυτοί είναι ξεσπιτωμένοι, είναι κάθε μέρα στους δρόμους, πρέπει να τους επιδοτεί η ισραηλινή κυβέρνηση, είναι στα κανάλια, και πει ότι τώρα είναι ευκαιρία να χτυπήσω τον σύμμαχο του Ιράν στην περιοχή, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον Λίβανο, για τη ροή. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις βρετανικές βάσεις, οι οποίες είναι κυρίαρχες, η Βρετανία τις χρησιμοποίησε και χθες και γενικά τις χρησιμοποιεί, δεν τις έχει, πώς να το πούμε, διακοσμητικές;

Δ. Οικονόμου :

Όταν λέτε κυριάρχησε, δεν εμπλέκεται καν η Κύπρος εκεί καθόλου. Έχει μέχρι δική της αστυνομία, μας λένε και φίλοι εδώ, ότι δεν εμπλέκεται καν.

Δ. Καιρίδης :

Έτσι , είναι κυρίαρχο βρετανικό έδαφος αυτό που εννοούμε.

Α. Παυλόπουλος :

Μάλιστα.

Δ. Καιρίδης :

Εκτός της κυπριακής επικράτειας και για να θυμηθούμε και το Σύνταγμα του 1960, μέρος της ανεξαρτησίας της Κύπρου ήταν αυτή η παραχώρηση, η οποία παρέμεινε έκτοτε. Είναι κάτι που οι Βρετανοί χρησιμοποιούν, μια που δεν είναι στο Σουέζ, δεν είναι πια στον Κόλπο, παλαιότερα ήταν στο Σουέζ, ήταν στον Περσικό Κόλπο με τα διάφορα Εμιράτα. Σήμερα έχουν κρατήσει την Κύπρο και τη χρησιμοποιούν.

Δ. Οικονόμου :

Μάλιστα, ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.

Δ. Καιρίδης :

Να είστε καλά.