Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Prime» και τον Ηλία Σιακαντάρη | 15.04.2024

YouTube video

Kairidis_ERTNEWS_16_4

Date    2024-04-16

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Και είναι μαζί μου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης με διπλή ιδιότητα. Θα συζητήσουμε και για γεωπολιτικά σήμερα εδώ κύριε Καιρίδη, φυσικά είχατε και το ΚΥΣΕΑ χθες και με την ανησυχία που υπάρχει για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, είναι μαζί μου και ο κύριος Γιώργος Αϋφαντής, Πρέσβης επί τιμή, έχει υπηρετήσει στην Τεχεράνη, γνωρίζει όσο λίγοι τις δυναμικές αυτής της περίεργης ισλαμικής δημοκρατίας, αυτής της ισχυρής δύναμης που υπάρχει ένα έλλειμμα κατανόησης σε σχέση με τα κίνητρά της και θα ξεκινήσω από σας, οπότε είναι λέτε μία πρώτη ανταλλαγή δοκιμαστικών πυρών κατά κάποιο τρόπο. Κύριε Καιρίδη συμφωνείτε; Γιατί αυτό που είδαμε αυτή τη φορά είναι ότι το Ιράν προσπάθησε να, κατά κάποιο τρόπο, προωθήσει ή μάλλον περιγράψει αυτή την επίθεσή του, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Έβλεπα χθες στην τοποθέτηση του Ιρανού εκπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, ότι έλεγε ότι αφού δεν έγινε τίποτα για το πλήγμα στο προξενείο της Δαμασκού, είχαμε έννομο συμφέρον και δικαίωμα με βάση τον διεθνή νόμο να χτυπήσουμε. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια απίστευτη κλιμάκωση από μέρους του Ιράν πάρα πολύ επικίνδυνη για τη σταθερότητα της περιοχής. Προφανώς σε ένα πρώτο επίπεδο θα πει κανείς ότι το Ιράν υπερέβη την κόκκινη γραμμή και για πρώτη φορά έχουμε απευθείας επίθεση εναντίον άλλου κράτους του Ισραήλ. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε αντιπροσώπους αν ήθελε να πλήξει το Ισραήλ, όπως και το Ισραήλ, αν ήθελε να πλήξει το Ιράν, έπληττε ιρανικούς στόχους μέσα σε πολλά εισαγωγικά εκτός Ιράν. Για πρώτη φορά έχουμε απευθείας εμπλοκή των δύο μεγάλων δυνάμεων να πούμε της Μέσης Ανατολής. Υπό αυτή την έννοια παραβιάζεται μια κόκκινη γραμμή, όμως, αν κάποιος πάει ένα βήμα παραπέρα, την ανάλυσή του, θα συμφωνήσω με τον αγαπητό κύριο Πρέσβη και αν έβαζα έναν τίτλο Θα έβαζα τον τίτλο ”Το Ιράν αποφάσισε προχθές να χάσει την ψυχραιμία του ψύχραιμα”, έχασε την ψυχραιμία του, προφανώς, ήθελε να δείξει ότι μπορεί και χάνει την ψυχραιμία του, ότι μπορεί να ”τρελαθεί” σε αυτό το παιχνίδι, όχι παιχνίδι με την έννοια game. Παίγνιο αποτροπής, έστειλε μηνύματα. Κανείς μπορεί να αποκωδικοποιήσει αν πάει λίγο πιο πέρα τη συζήτηση, τα μηνύματα που έστειλε, ότι ναι μπορώ να πλήξω. Προφανώς το 99 % των πυραύλων καταρρίφθηκαν με τη βοήθεια και των Αμερικανών, παρεμπιπτόντως, έχει τη σημασία του αυτό.

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Φυσικά, ότι δεν είναι προς.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλλά 7-8 βαλλιστικοί πύραυλοι πέρασαν, ασχέτως αν εγώ ήθελα να στοχεύσω την έρημο και εν τέλει να μην υπάρχουν θύματα. Θα μπορούσα αν ήθελα -αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Ιράν- να τους κατευθύνω στην πυκνοκατοικημένη μεριά του Ισραήλ, εκεί που κατοικούν το 90% των Ισραηλινών σε μια ζώνη μεταξύ Τελ Αβίβ, Χάιφα και Ιερουσαλήμ, έτσι δεν είναι;

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Που προφανώς αυτό δεν ήθελαν να γίνει.

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν ήθελαν και μάλιστα αμέσως στείλανε μήνυμα ότι για εμάς το θέμα θεωρείται λήξαν.

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Πριν φτάσουν καν οι πύραυλοι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Πύραυλοι, που και αυτό έχει τη σημασία του, το τηλεοπτικό σόου, διότι για πρώτη φορά είδαμε -δεν το θυμάμαι ποτέ – πυραυλική επίθεση, η οποία να μεταδίδεται live από την τηλεόραση, διότι όταν ξεκινάς πυραυλική επίθεση με drones στα οποία έχουν την ταχύτητα αυτοκινήτου, απογειώνονται και προχωρούν και περνούν το Ιράκ και φτάνουν στην Ιορδανία και μετά από λίγο, και υπάρχει μια διαρκής ροή να πούμε ειδήσεων. Δεν μιλάμε για ένα αιφνιδιαστικό να πούμε πλήγμα ήταν και αυτό μέρος.

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Πόσο μάλλον όταν έχεις ενημερώσει προξενικές αρχές και πρεσβείες.

Δημήτρης Καιρίδης :

Υπήρξε θέλω να πω – λένε οι αναλυτές- για να βγάλω ”το καπέλο” του κυβερνητικού, δεν θέλω τώρα, λέμε τι διαβάζουμε, τι γράφεται και έχει τη σημασία του. Υπήρξε μια χορογραφία σε όλο αυτό, μέσα στην τρέλα, υπήρξε πως το έλεγε ο Σαίξπηρ, method, υπήρξε μέθοδος στην τρέλα περί αυτού νομίζω πρόκειται.

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Και αυτό άλλαξε τελικά το υπόδειγμα, μέσα από το οποίο μπορούμε να βλέπουμε τη σχέση των δύο μεταξύ τους. Αυτή τη στιγμή όμως το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα δίλημμα. Σε αυτή τη φάση, κύριε Καιρίδη που το Ισραήλ δέχεται αρκετές πιέσεις για αυτοσυγκράτηση, μήπως η αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν δημιουργήσει το δυναμικό για το αντίθετο της αυτοσυγκράτησης μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και το φέρνω γιατί έρχομαι σιγά σιγά και σε θέματα του δικού σας χαρτοφυλακίου. Η πίεση στους πληθυσμούς των Παλαιστινίων κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί και σε μεταναστευτικές ροές.

Δημήτρης Καιρίδης :

Η’ στον Νότιο Λίβανο το ακόμα πιο επίφοβο μέτωπο στον Νότιο Λίβανο, διότι μην ξεχνάμε ότι τριακόσιες χιλιάδες Ισραηλινοί στο βόρειο Ισραήλ σήμερα δεν κατοικούν στα σπίτια τους, φοβούμενοι τις πυραυλικές επιθέσεις εκεί της Χεζμπολάχ, έχουν μεταφερθεί και διαμένουν σε ξενοδοχεία σε ξενώνες στο Τελ Αβίβ, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πολιτικό ζήτημα στο Ισραήλ και οικονομικό κόστος, διότι αναγκάζεται η ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιδοτεί και υπάρχουν οι φωνές ότι ίσως τώρα ήρθε η ώρα να τελειώνουμε μια για πάντα με αυτό το μεγάλο πρόβλημα μετά τη Χαμάς που έχουμε και με τη Χεζμπολάχ, η οποία είναι και αντιπρόσωπος του Ιράν εδώ στην περιοχή, πράγμα που θα οδηγήσει τον Λίβανο σε πόλεμο και κατάρρευση, είναι ήδη ένα βήμα πριν την κατάρρευση, έτσι κι αλλιώς, μια πάρα πολύ εύθραυστη κατάσταση. Να θυμίσουμε ότι φιλοξενεί δυόμισι εκατομμύρια Σύρους και ήδη έχουμε δει μια ροή από τη λιβανέζικη ακτή προς την Κύπρο, στο Παραλίμνι, την Αγία Νάπα, δημιουργώντας πολλή.

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Η Κύπρος ανησυχεί για τους αριθμούς.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ανησυχεί και πήρε και μέτρα η Κύπρος προχθές, ανακοίνωσε.

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Εμείς δεν έχουμε ακόμη δει αύξηση των αριθμών.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εμείς δεν έχουμε δει αύξηση, εμάς το μέτωπο από την Τουρκία λειτουργεί καλά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε ή θριαμβολογούμε, αλλά ακόμα και στην Κύπρο που είχαμε το μεγάλο πρόβλημα από τα κατεχόμενα, έχουμε δει πολύ μεγάλη μείωση από εκεί. Το πρόβλημα είναι ο Λίβανος και τι θα γίνει με τον Λίβανο, βεβαίως και στη Γάζα. Ο Νετανιάχου έχει κερδίσει διπλωματικό κεφάλαιο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ιδίως στη Δύση, ιδίως στην Αμερική και θα φανεί τώρα πώς θα το χρησιμοποιήσει. Υπάρχει η αισιόδοξη εκτίμηση ότι όλα αυτά είναι μια ευκαιρία για τον Μπάιντεν να περάσει ένα γενναιόδωρο πακέτο από το Κογκρέσο, το οποίο έτσι κι αλλιώς βράζει εναντίον του Ιράν. Δεν είναι δύσκολο για το αμερικανικό Κογκρέσο να δράσει εναντίον του Ιράν. Είναι σχεδόν ανακλαστική να πούμε η αντίδραση, ιδίως οι Ρεπουμπλικάνοι, και έρχεται τώρα ο Μπάιντεν να κουμπώσει σε αυτό το πακέτο και τη βοήθεια προς την Ουκρανία, που είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει διχάσει την Ουάσιγκτον τους τελευταίους έξι μήνες, έχει δημιουργήσει πάρα πολλά μεγάλα προβλήματα στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος πιέζεται σε μια ενδεχόμενη ρωσική αντεπίθεση, τώρα που ο καιρός καλυτερεύει, η λάσπη υποχωρεί, το έδαφος σταθεροποιείται και τα τανκς για να ξαναθυμηθούμε έτσι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ηλίας Σιακαντάρης :

Μπορούν να προελάσουν.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να προελάσουν με ταχύτητα και να σπάσει το μέτωπο, με ότι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω ακεραιότητα της Ουκρανίας και την ασφάλεια της Ευρώπης. Άρα ο Μπάιντεν μέσα σε αυτή την απελπισία να πούμε, επιχειρεί μια διπλωματική πιρουέτα που θα τον βγάλει μπροστά και θα του επιτρέψει και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσο μπορεί στη Μέση Ανατολή και η Ουκρανία κάτι να πάρει από όλο αυτό, αυτό είναι το μεγάλο.

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Μια δύσκολη πιρουέτα για τον Αμερικανό πρόεδρο, σε αυτή τη φάση, έτσι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Άρα ο Νετανιάχου έχει μια μεγάλη γκάμα από μια απευθείας επίθεση στο Ιράν. Κάποιοι μάλιστα υπουργοί του, βγήκαν και ζήτησαν να καταστραφεί η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Ηλίας Σιακαντάρης  :

Αυτό δεν θα το επέτρεπε. Δεν θα ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο η Αμερική σε καμία απολύτως περίπτωση.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό για την τιμή του πετρελαίου, για την οικονομία, την παγκόσμια ύφεση, τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ο ίδιος θέλει ελευθερία κινήσεων στη Γάζα μετά την πίεση που του άσκησαν με την Ράφα, ελευθερία κινήσεων, ενδεχομένως στον Νότιο Λίβανο, ένα γενναιόδωρο πακέτο από το Κογκρέσο και ότι άλλο είναι να μπει στο τραπέζι, αλλά η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον .