Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega | 10.06.24

YouTube video

00:00:00  Νίκος Ευαγγελάτος
Καλησπέρα σας κύριε Υπουργέ.

00:00:04 Δημήτρης Καιρίδης
Καλησπέρα , καλησπέρα κύριε Ευαγγελάτο.

00:00:07  Νίκος Ευαγγελάτος
Να ξεκινήσουμε από τα δικά μας.  Η Νέα Δημοκρατία είχε μια πτώση, μια μεγάλη απώλεια και ψηφοφόρων που δεν πήγαν να την ψηφίσουν και ψηφοφόρων που πήγαν να ψηφίσουν, αλλά ψήφισαν άλλα κόμματα. Τι θα κάνετε για αυτά;

00:00:21 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, το βασικό μήνυμα είναι το πρώτο, υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του ’23 της Νέας Δημοκρατίας που προτίμησαν να μείνουν σπίτι τους. Πολλοί από αυτούς το έκαναν γιατί δεν πήραν στα σοβαρά τις εκλογές,  δεν καταφέραμε να τους πείσουμε για το κρίσιμο διακύβευμα, υπάρχουν όμως και αυτοί, δεν πρέπει να το προσπερνάμε που έστειλαν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα, έμειναν σπίτι τους λόγω δυσαρέσκειας, λόγω ζητημάτων που έχουν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική,  παραλείψεων,  λαθών, ελλειμμάτων και όλων αυτών που πρέπει τώρα να διορθώσουμε. Το καλό είναι ότι δεν πήγαν σε άλλα κόμματα και επιτρέψτε μου να πω ότι ο ελληνικός λαός δεν ανέτρεψε τους συσχετισμούς. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει μακράν πρώτο κόμμα, και έχει ένα ποσοστό ψήφων που αθροιζόμενο ξεπερνά αυτούς του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Δεν δημιούργησε ο ελληνικός λαός χθες κυβερνητική εναλλακτική,

00:01:16  Νίκος Ευαγγελάτος
Χάσατε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, το νούμερο είναι συγκλονιστικό πραγματικά.

00:01:21 Δημήτρης Καιρίδης
Όμως χάσαμε πάρα πολλούς ψηφοφόρους, τους οποίους πρέπει τώρα να ξανασυναντήσουμε, επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και κάνοντας πιο γρήγορα αυτά που υποσχεθήκαμε το 2023.

00:01:33  Νίκος Ευαγγελάτος
Ποιά είναι αυτά κύριε Καιρίδη δηλαδή, στους πολίτες αυτούς που είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν είτε ψήφισαν άλλα κόμματα. Γιατί εγώ επιμένω και ένα μέρος ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας χωρισμένο στη μέση, πήγε το μισό, πιο δεξιά και το μισό πιο αριστερά, σε αυτούς όλους, λοιπόν ψηφίσαντες και μη. Τι έχετε να πείτε; Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;

00:01:52 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, γίνεται μεγάλη κουβέντα για την άνοδο της ακροδεξιάς και πανευρωπαϊκά, αν θέλετε και εδώ και πράγματι τα ποσοστά του Βελόπουλου, της Ελληνικής Λύσης έχουν αυξηθεί, όμως συνολικά ο αριθμός ψήφων που πήρε το μπλοκ κομμάτων στα δεξιά μας είναι το ίδιο λίγο πολύ, με αυτό που πήρε το 2023. Χωρίς να υποτιμώ το γεγονός ότι θα υπήρξαν και κάποιοι δικοί μας, οι οποίοι πήγαν προς τα εκεί, όπως πήγαν και προς τα αλλού,  κυρίως όμως έμειναν σπίτι τους.

00:02:23 Δημήτρης Καιρίδης
Θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να κάνουμε τη χώρα καλύτερη, όπως είπε ο Πρωθυπουργός το 2027, με ακόμα περισσότερα τολμηρά βήματα στην παιδεία, στην υγεία, στην οικονομία, στο κράτος, στην ψηφιοποίηση, όλα αυτά που έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε,  στη δημόσια ασφάλεια αν θέλετε, όλοι μας.

00:02:41  Νίκος Ευαγγελάτος
Πείτε μας και μια κουβέντα τώρα για την Ευρώπη, γιατί ήταν τυφώνας αυτό που πέρασε από πάμπολλες χώρες χθες. Τι Ευρώπη ξημέρωσε σήμερα; τι θα γίνει στη Γαλλία, στη Γερμανία;

00:02:52 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε προφανώς,  η Γαλλία είναι μια ειδική περίπτωση και εκεί τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ μεγάλη χώρα, έχει δώσει τον τόνο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και έχουμε πρόωρες εκλογές, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη.

00:03:06  Νίκος Ευαγγελάτος
Βουλευτικές εκλογές.

00:03:07 Δημήτρης Καιρίδης
Και πράγματι, μια Γαλλία με Πρωθυπουργό από το κόμμα της Λεπέν, τον Μπαρντελά ή όποιον άλλον, μια Γαλλία στην οποία την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση θα την έχει η άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν, θα είναι μια διαφορετική Γαλλία και μια διαφορετική Ευρώπη. Άρα είναι πάρα πολύ κρίσιμο το διακύβευμα, είναι ένα μεγάλο ρίσκο.

00:03:26  Νίκος Ευαγγελάτος
Αυτό να εξηγήσουμε ότι μπορεί να γίνει στο τέλος του μήνα, με τη Γαλλία να έχει όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει. Έως το τέλος του μήνα, μπορεί να έχουμε Πρόεδρο Μακρόν και Πρωθυπουργό από το κόμμα της Λεπέν.

00:03:40 Δημήτρης Καιρίδης
Για να είμαστε ακριβείς, επειδή το εκλογικό σύστημα εκεί είναι σε 2 γύρους, στις 7 Ιουλίου ο πρώτος γύρος, στις 30

00:03:46  Νίκος Ευαγγελάτος
Να έχει ολοκληρωθεί..

00:03:48 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι και είναι ένα σύστημα το οποίο έχει φτιαχτεί για να κρατάει την ακροδεξιά στο περιθώριο, να δημιουργεί δηλαδή μεγάλες πλειοψηφίες ενάντια στα άκρα. Όμως, είναι τέτοια η άνοδος της Λεπέν που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, και κανείς δεν μπορεί να κάνει την πρόβλεψη. Από εκεί και πέρα όμως.

00:04:03  Νίκος Ευαγγελάτος
Να είναι πανίσχυρη τότε.

00:04:04 Δημήτρης Καιρίδης
Να πούμε ότι μπορεί τα media και πολλοί και πολιτικοί αναλυτές να μιλούν για ”τυφώνα”,  και πράγματι να υπάρχει μια μετατόπιση προς την άκρα δεξιά, όμως η πραγματικότητα είναι, ότι οι δυνάμεις του κέντρου και αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές, κρατούν τις δυνάμεις τους, συνεχίζουν να έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άρα εν δυνάμει να δίνουν τον τόνο για μια ακόμα φορά, με ότι αυτό σημαίνει για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τους Χριστιανοδημοκράτες να ενισχύουν τη δύναμή τους. Και υπάρχουν πολλές χώρες, κύριε Ευαγγελάτο δεν έχει προσεχθεί αυτό, όπου η ακροδεξιά υπέστη δεινή ήττα, όπως στην Πορτογαλία που έχασε τη μισή της δύναμη ή στην Σουηδία.

00:04:51 Δημήτρης Καιρίδης
Προφανώς, η Μελόνι πήγε πολύ καλά, διότι έχασε πάρα πολλές δυνάμεις ο Σαλβίνι, που είχε πάρει 35% το 2019 και σήμερα είναι σε μονοψήφιο και προφανώς η AfD, η Αλτερνατίβα στη Γερμανία, το υπογραμμίζω αυτό, στη Γερμανία με όλο το βαρύ παρελθόν της, το 15% δεν μπορεί να κάνει κανέναν ευχαριστημένο, αλλά δεν είναι το 25% που είχε στις δημοσκοπήσεις πριν από τρεις μήνες.

00:05:08  Νίκος Ευαγγελάτος
Κύριε Καιρίδη.

00:05:10 Δημήτρης Καιρίδης
Άρα χρειάζεται μια πιο εξειδικευμένη να πούμε ανάλυση. Κάθε χώρα έχει τα δικά της, αλλού είναι το περιβαντολλογικό, στη Γερμανία.

00:05:22 Δημήτρης Καιρίδης
Αλλού είναι το.

00:05:23  Νίκος Ευαγγελάτος
Μεταναστευτικό, όπως είναι στη Γαλλία, έχει κάθε χώρα τα δικά της.

00:05:26 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι, έτσι.

00:05:26  Νίκος Ευαγγελάτος
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Καιρίδη, να είστε καλά.

00:05:27 Δημήτρης Καιρίδης
Να είστε καλά.