Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή “Αταίριαστοι” με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα | 12.06.2024

YouTube video

Ο Δ.Καιρίδης στην εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ στον ΣΚΑΪ με τον Χ.Κούτρα και τον Γ.Ντσούνο00:00:09 Χρήστος Κούτρας
Πάμε να δούμε τι γίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο εξωτερικό. Γειά σας κύριε Καιρίδη, καλημέρα σας.


00:00:15 Χρήστος Κούτρας
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

00:00:17 Δημήτρης Καιρίδης
Τι κάνετε;

00:00:18 Χρήστος Κούτρας
Εμείς καλά, εσείς πως είστε;

00:00:19 Δημήτρης Καιρίδης
Καταρχάς, να σας πω στο πνεύμα έτσι το τοπικιστικό της ανάρτησης του Παύλου Γερουλάνου, ότι στη βόρεια Αθήνα, τη δικιά μας εκλογική περιφέρεια, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στη χώρα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που και εγώ ήμουν εκεί, επικεφαλής της καμπάνιας, τα πήγε πολύ καλά, στη Χίο.

00:00:42 Γιάννης Ντσούνος
Άρα λέτε κύριε Καιρίδη ότι τρέξατε για τις εκλογές, έτσι, εφόσον έχετε το τεφτέρι τώρα, τρέξατε.

00:00:48 Δημήτρης Καιρίδης
”’Όχι δεν σας λέω αυτό, αλλά για να μιμηθώ τον Παύλο, στη Χίο είχαμε το τρίτο καλύτερο ποσοστό.

00:00:53 Γιάννης Ντσούνος
Που ήσασταν και εσείς εκεί.

00:00:54 Δημήτρης Καιρίδης
Και που είναι και μέρη τα οποία έχουν δεχθεί μεταναστευτική πίεση και δεν καταγράφηκε, πως να το πούμε, ακροδεξιά έξαρση και είναι θετικό αυτό συνολικά στο Αιγαίο θα σας έλεγα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι υπάρχουν αδιέξοδα στην αντιπολίτευση. Είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους.

00:01:17 Γιάννης Ντσούνος
Εσείς τα μηνύματα τα πήρατε; Ακούσατε τον πρωθυπουργό εχθές.

00:01:19 Δημήτρης Καιρίδης
Και σε εμάς έχει αυτό αντίκτυπο. Διότι η έλλειψη αξιόπιστου πολιτικού ανταγωνισμού, είναι ένα μέρος, ένα μέρος, όχι το όλον της αποχής και της ευρύτερης, να σας πω ”καθίζησης” που είδαμε.

00:01:35 Γιάννης Ντσούνος
Αυτό το αποτέλεσμα, φαντάζομαι τα μηνύματα τα πήρατε, ακούσατε και τον πρωθυπουργό.

00:01:38 Δημήτρης Καιρίδης
Τα είπε όλα ο πρωθυπουργός.

00:01:38 Γιάννης Ντσούνος
Αλλάζει με έναν, δηλαδή το να έχουμε εισπράξει το μήνυμα σημαίνει κάνω ανασχηματισμό; Χρειάζεται ανασχηματισμός;.

00:01:46 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, όλα αυτά είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και θα τα απαντήσει εν καιρό και μη με ρωτάτε να βγω μπροστά, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά θεσμικοί.

00:01:55 Χρήστος Κούτρας
Εμείς καταλάβαμε ότι θα είναι σαρωτικός ο ανασχηματισμός.

00:01:58 Δημήτρης Καιρίδης
θα σας πω τούτο, ο πρωθυπουργός, κατ αρχάς τα είπε όλα χθες, πατάμε γκάζι και όχι φρένο. Επιμένουμε μεταρρυθμιστικά.

00:02:05 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι στα ευχάριστα, αλλά στα χρήσιμα.

00:02:07 Χρήστος Κούτρας
Το πατάτε γκάζι, εγώ δεν κατάλαβα.

00:02:09 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι στις μεταρρυθμίσεις.

00:02:10 Χρήστος Κούτρας
Ναι το πατάει γκάζι σημαίνει ότι κάναμε, αλλά πηγαίναμε σιγά σιγά. Άρα το πρόβλημα μας είναι, είχαμε σωστή κατεύθυνση, το αποτέλεσμα δεν έδειξε ότι είχατε τη σωστή κατεύθυνση κατ’ εμέ.

00:02:19 Δημήτρης Καιρίδης
Ακόμα περισσότερο, να, είμαστε χρήσιμοι, έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας. Προφανώς γίνονται λάθη, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν δυσαρέσκειες, υπάρχουν πολλά. Κοιτάξτε το αποτέλεσμα, θέλει ψυχραιμία στην ανάλυσή του.

00:02:37 Δημήτρης Καιρίδης
Διότι, είναι λίγο πιο περίπλοκα από τα εύκολα και στερεοτυπικά, τα οποία ακούστηκαν το βράδυ των εκλογών όχι μόνο εδώ και για την Ευρώπη. Είδατε ότι εν τέλει δεν υπήρξε αυτή η ακροδεξιά έκρηξη που κάποιοι προέβλεπαν. Τη διάλυσή του συστήματος, επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία των Χριστιανοδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Κεντρώου Συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

00:03:02 Γιάννης Ντσούνος
Αλλά τώρα για να γυρίσουμε στη Νέα Δημοκρατία, κύριε Καιρίδη, αυτό είναι ακριβώς το δεύτερο ερώτημα, δηλαδή αν η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στρίψει πρός τα δεξιά.

00:03:10 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, το απάντησε και αυτό ο πρωθυπουργός, είναι μια λάθος συζήτηση.

00:03:13 Γιάννης Ντσούνος
Λάθος λέτε και εσείς, μάλιστα.

00:03:13 Δημήτρης Καιρίδης
Τα αριστερά και τα δεξιά, απώλειες η Νέα Δημοκρατία είχε προς κάθε κατεύθυνση. Ακούστε, υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων, οι οποίοι γενικά δεν ενδιαφέρονται για τις Ευρωεκλογές. Να το αναλύσουμε τώρα, την αποχή, που είναι ο μεγάλος ελέφαντας.

00:03:28 Δημήτρης Καιρίδης
Αυτό το ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι μας, του 2023 που δεν προσήλθαν στην κάλπη. Ένα κομμάτι δεν προσέρχεται στις ευρωεκλογές γενικά.

00:03:39 Δημήτρης Καιρίδης
Πάντοτε οι ευρωεκλογές έχουν μεγαλύτερη αποχή από ότι οι εθνικές εκλογές. Δεύτερο, οι συγκεκριμένες ευρωεκλογές είχαν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν συμπίπτουν με αυτοδιοικητικές, δεν προηγούνται εθνικών, όπως το 2009, το 2014 ή το 2019, έπονται, δεν τίθεται θέμα κυβερνησιμότητας, διότι υπάρχει άνετη, απόλυτη πλειοψηφία κοινοβουλευτική της Νέας Δημοκρατίας και δεν υπάρχει και ο αντίπαλος αν θέλετε, διότι ο δικομματισμός και το δίπολο, το χρειάζεται αυτό για να κινητοποιήσεις και εσύ τη δικιά σου εκλογική βάση.

00:04:11 Δημήτρης Καιρίδης
Αυτά είναι τα εύκολα. Από κει και πέρα, μια τρίτη ομάδα ψηφοφόρων, αποφάσισε να στείλει, σοβαρών ψηφοφόρων, ψαγμένων ψηφοφόρων, συνειδητοποιημένων ψηφοφόρων, απαιτητικών ψηφοφόρων. Αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα μένοντας σπίτι, δεν πήγε σε άλλα κόμματα.

00:04:27 Γιάννης Ντσούνος
Αυτό το μήνυμα, είναι μήνυμα κριτικής; Ή είναι μήνυμα αποφυγής νέων λαθών; Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είπε ο πρωθυπουργός ότι πλήγωσε ή στεναχώρησε. Ναι, υπάρχει το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών υπήρξε το θέμα του τεκμαρτού εισοδήματος, υπάρχει το θέμα της ακρίβειας. Όλα αυτά ήταν στο μήνυμα μόνο των σοβαρών λέτε κύριε Καιρίδη;

00:04:48 Δημήτρης Καιρίδης
Της δημόσιας ασφάλειας. του κράτους που δεν λειτουργεί όπως το θέλουμε, μια σειρά από πράγματα, δεν υπάρχει αμφιβολία.

00:04:51 Χρήστος Κούτρας
Μόλις κυβερνήσετε θα τα φτιάξετε όλα.

00:04:53 Δημήτρης Καιρίδης
Έχουμε 3 χρόνια.

00:04:54 Χρήστος Κούτρας
5 χρόνια κυβέρνησης είστε κύριε Καιρίδη.

00:04:56 Δημήτρης Καιρίδης
Και κάναμε πάρα πολλά. Δεν είναι η Ελλάδα εκεί που ήταν το 2019. Και να φύγουμε από αυτό τον μηδενισμό, ο οποίος οδηγεί τον κόσμο στην αποχή. Να λέμε τα κακά, να λέμε και τα καλά για να είμαστε ψύχραιμοι στον απολογισμό.

00:05:06 Χρήστος Κούτρας
Ο κόσμος στην αποχή, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι οδηγείται, γιατί δεν βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του. Δηλαδή εάν είχε βρει λύση στα προβλήματά του, ο κόσμος δεν θα έκανε αποχή. Θα πήγαινε να στηρίξει την κυβέρνηση, δηλαδή σε αυτά που είπατε. Αν το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργούσε κανονικά, αν το δημόσιο σύστημα παιδείας λειτουργούσε, εάν λειτουργούσαν καλά η καθημερινότητα και το βαθύ κράτος, το λεγόμενο βαθύ κράτος. Ενάμιση μήνα παλεύουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων με το αν θα μαζέψουν ή όχι τα.

00:05:33 Γιάννης Ντσούνος
Ξερόκλαδα.

00:05:34 Χρήστος Κούτρας
Για την πυροπροστασία.

00:05:36 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, αυτή είναι μια. κουβέντα

00:05:37 Χρήστος Κούτρας
Ειδικά στα βόρεια προάστια, φαντάζομαι σας το έχουν θέσει πολλοί.

00:05:40 Δημήτρης Καιρίδης
που να την κάνουμε. Προφανώς, και περιμετρικά της Αθήνας, στους πρόποδες της Πεντέλης, του Υμηττού.

00:05:46 Δημήτρης Καιρίδης
Της Πάρνηθας και ούτω καθεξής, η Πάρνηθα δεν είναι στη βόρεια Αθήνα, αλλά εν πάση περιπτώσει και της Πάρνηθας που είναι Ανατολική Αττική και ένα κομμάτι Δυτική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν όλα αυτά. Για αυτό και ο πρωθυπουργός επέμεινε χθες, ότι λάβαμε το μήνυμα και προχωρούμε.

00:06:04 Δημήτρης Καιρίδης
Έχουμε 3 χρόνια, ανοιχτό ελεύθερο διάδρομο χωρίς εκλογές, σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και.

00:06:12 Χρήστος Κούτρας
Το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης, πολύ ορθά και καθαρά είπε ότι υπάρχουν φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση.

00:06:17 Χρήστος Κούτρας
Κατ αρχάς είπε ότι το 41% δεν υπάρχει, πια. Που είναι ένα θέμα αυτό να το παραδέχεται ο πρωθυπουργός, γιατί είναι κομμάτι, το λέει  και η αντιπολίτευση. Ουσιαστικά αυτό το 41% είχε βάλει η αντιπολίτευση ως στόχο. Σημαίνει κάτι για την επόμενη μέρα και τον τρόπο με τον οποίο και τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη θα συμπεριφέρονται από εδώ και στο εξής;

00:06:40 Δημήτρης Καιρίδης
Προφανώς και πάντοτε πρέπει. Και όπως είπε, μετριέται και η αποτελεσματικότητα και η συμπεριφορά και η αποτελεσματικότητα, πόσο αποτελεσματικός είσαι σαν υπουργός και η συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, όχι μόνο των υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, όλων των μετακλητών, διορισμένων, δηλαδή και πολιτικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης. Από κει και πέρα, ο ελληνικός λαός με την ψήφο του δεν δημιούργησε αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική. Δεν έδειξε ότι προτιμάει κάτι άλλο, είτε έμεινε σπίτι του.

00:07:11 Γιάννης Ντσούνος
Καταρχήν εσείς έχετε παρατηρήσει φαινόμενα αλαζονείας συναδέλφων σας υπουργών;

00:07:18 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, υπάρχουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, όσο πιο ταπεινοί, διότι εδώ είμαστε.

00:07:28 Χρήστος Κούτρας
Μπράβο που το λέτε.

00:07:28 Δημήτρης Καιρίδης
Η υπουργική θέση, είναι βαριά θέση και η υποχρέωση, η ευθύνη απέναντι στον κόσμο. Δεν είναι ούτε προνόμια, ούτε χαρές, ούτε πώς να το πούμε μεγαλεία. Προσωπικά δεν τις έχω αισθανθεί καθόλου όλες αυτές, παρά μόνο τη βαριά ευθύνη. Και φαντάζομαι οι περισσότεροι των συναδέλφων. Από κει και πέρα, είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να κάνει τις κρίσεις του και ο καθένας, στρατιώτες όλοι της παράταξης. Έχουμε έναν πολύ βασικό εθνικό στόχο. Αυτά τα 3 χρόνια είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Έχουμε την ανάπτυξη τη γρήγορη, έχουμε τα χαμηλά επιτόκια και το ρυθμισμένο δημόσιο χρέος. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε κάποιες διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ευνοούν, επιτέλους το ελατήριο να εκτιναχθεί μπροστά. Το ξεχαρβάλωσαν οι προηγούμενοι, αυτό το περίφημο ελατήριο της οικονομίας. Τώρα το βλέπετε ότι τρέχει γρήγορα, γίνονται πάρα πολλά, θέλουμε ακόμα καλύτερα.

00:08:32 Χρήστος Κούτρας
Κλείνοντας, τώρα θα πάμε στην αντιπολίτευση. Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πώς τις βλέπετε; Και αν πιστεύετε ότι η επιστολή Κωνσταντινόπουλου για θέμα ηγεσίας μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Συν την κατάσταση που επικρατεί στον Σύριζα.

00:08:50 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην υπεισέλθω στα εσωκομματικά τους. Ότι η χώρα συνεχίζει να έχει πρόβλημα πολιτικού ανταγωνισμού, για να μην σας πω αξιόπιστης αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει νομίζω καμία αμφιβολία και καταγράφεται από τα αποτελέσματα.

00:09:03 Χρήστος Κούτρας
Είναι θέμα προσώπων λέτε;

00:09:04 Δημήτρης Καιρίδης
Χάσαμε εμείς και δεν κέρδισε κανείς άλλος, παρά μόνο η αποχή και κάποια μικρότερα κόμματα.

00:09:10 Χρήστος Κούτρας
Ο κύριος Βελόπουλος και η κυρία Λατινοπούλου.

00:09:12 Δημήτρης Καιρίδης
Σε ψήφους αριθμούς, λίγα, κυρίως σε ποσοστά όμως, γιατί η εκλογική βάση σμίκρυνε και αυτή είναι η πραγματικότητα.

00:09:21 Δημήτρης Καιρίδης
Νομίζω είναι κυρίως αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης.

00:09:27 Χρήστος Κούτρας
Όχι θέμα προσώπων.

00:09:29 Δημήτρης Καιρίδης
Και τα πρόσωπα συμβολίζουν. Υπάρχει μια τοξικότητα, ένας λαϊκισμός, μια αδυναμία να συζητήσουμε ουσιαστικά για τα μεγάλα και τα σημαντικά, μια συριζοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Κωνσταντινόπουλος, τον θυμάμαι που ήταν βασικός έτσι ένθερμος υποστηρικτής του κυρίου Ανδρουλάκη. Εγώ έτσι τον θυμάμαι στην Βουλή.

00:09:53 Χρήστος Κούτρας
Καλά τον θυμάστε, μέχρι ενός σημείου. Πέρυσι άλλαξαν αυτά.

00:09:55 Δημήτρης Καιρίδης
Ίσως επειδή είμαι και στο υπουργείο δεν έχω παρακολουθήσει απόλυτα τους διαδρόμους της Βουλής. Αλλά εν πάση περιπτώσει, να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία, διότι πραγματικά το χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται την αξιόπιστη εναλλακτική.. Εγώ είμαι φιλελεύθερος δημοκράτης και πιστεύω στην εναλλαγή των κομμάτων. Πιστεύω στην εποικοδομητική κριτική. Πιστεύω ότι για να έχουμε καλή κυβέρνηση ή καλύτερη κυβέρνηση, χρειαζόμαστε να έχουμε και την καλύτερη αντιπολίτευση. Και πιστεύω στον δημοκρατικό ουσιαστικό διάλογο να κάνουμε για τα μεγάλα και τα σημαντικά.

00:10:28 Γιάννης Ντσούνος
Καλημέρα σας κύριε Καιρίδη.

00:10:29 Χρήστος Κούτρας
Δεν είμαι Βρετανός, αλλά τώρα φαντάζομαι ότι ένας Βρετανός αντίστοιχος, φαντάζομαι θα του έλεγε,  φαντάζομαι λυπάστε  πάρα πολύ για την κατάστασή  της και έχετε πέσει και στενοχωριέστε για την αντιπολίτευση.

00:10:38 Δημήτρης Καιρίδης
Επειδή προκαλείτε με την αδυναμία.

00:10:39 Χρήστος Κούτρας
Για την αντιπολίτευση.

00:10:40 Δημήτρης Καιρίδης
Να σας πω και επειδή πήγατε έτσι, ένα υπονοούμενο να μου πείτε για τα δεξιά και τη δεξιά απόκλιση και την αριστερή.

00:10:45 Χρήστος Κούτρας
Εγώ δεν είπα τίποτα…

00:10:47 Δημήτρης Καιρίδης
Να σας κάνω λοιπόν μια πρόβλεψη, 20 περίπου μέρες πριν από τις πολύ κρίσιμες εκλογές που έχουμε στη Βρετανία. Ότι το Συντηρητικό κόμμα, μετά από μια πραγματική δεξιά στροφή που έκανε, προκειμένου να ενσωματώσει τον Φάρατζ με το Brexit και όλα αυτά.

00:11:03 Χρήστος Κούτρας
Θα εξαφανιστεί από τον χάρτη.

00:11:05 Δημήτρης Καιρίδης
Οδεύει για τη μεγαλύτερη καταστροφή, εκλογική καταστροφή στην ιστορία του. Μιλάμε για το ιστορικότερο κόμμα της Ευρώπης, το κόμμα που κυβέρνησε πάνω από τα 2/3, τη Σύγχρονη Βρετανία.

00:11:18 Δημήτρης Καιρίδης
Και κυβερνάει εδώ και 14 χρόνια και οδεύει για διψήφιο αριθμό εδρών, κάτι που δεν έχει ματα ξαναγίνει. Άρα το βασικό δεν είναι αυτά τα ιδεολογικά.

00:11:31 Γιάννης Ντσούνος
Αλλά τα προβλήματα.

00:11:32 Δημήτρης Καιρίδης
Αλλά η αποτελεσματικότητα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες.

00:11:34 Χρήστος Κούτρας
Να σας πούμε τώρα, και το μυστικό για τη Βρετανία γιατί ξέρουμε και για αυτό εμείς εδώ.

00:11:38 Γιάννης Ντσούνος
Γιατί πήγε σε εκλογές;

00:11:39 Χρήστος Κούτρας
Γιατί καταστρέφεται ο Σούνακ;

00:11:41 Δημήτρης Καιρίδης
Γιατί;

00:11:42 Χρήστος Κούτρας
Γιατί είπε όχι στον Μητσοτάκη για την συνάντηση!

00:11:46 Γιάννης Ντσούνος
Καλημέρα κύριε Καιρίδη.