Θωμάς Μαρκόπουλος :
Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή και καλημερίζουμε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και πάνω από όλα -το πιο όμορφο και το πιο σπουδαίο από όλα – έναν άνθρωπο των γραμμάτων, του Πανεπιστημίου, έναν Καθηγητή που χαιρόμαστε να τον παρακολουθούμε και να τον διαβάζουμε ατέλειωτα χρόνια. Το International Symposium of Thessaloniki και άλλες πολύ ωραίες δραστηριότητες που πραγματικά αγγίζουν και τις αγκαλιάζει η νεολαία, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα, γιατί τον ακούει αρκετά θεωρώ, η δικιά μου η γενιά σαν επιστήμονα και σαν πολιτικό. Καλημέρα ,τι κάνετε κ. Υπουργέ;
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλά, καλά, καλημέρα σας, είσαστε πολύ γενναιόδωρος με τα σχόλια.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Τα εννοώ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αλλά εν πάσει περιπτώσει, σας ευχαριστώ πολύ.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Τα εννοώ όλα, αλλά πάνω από όλα βάζω το ρόλο και την ιδιότητα του Καθηγητή, αυτό είναι το πιο όμορφο και το πιο γοητευτικό, κατά τη γνώμη μου. Λοιπόν, κ. Καιρίδη, ήθελα πρώτα να σας ρωτήσω. Ακούμε και διαβάζουμε κάποιες εξ ελίξεις και για την Κρήτη, για τη Γαύδο, τη νότια πλευρά, ότι έχουμε κάποιες εισροές, έχουμε κάποιες κινήσεις, βλέπουμε ότι το Υπουργείο αναλαμβάνει δράσεις για να προλάβει καταστάσεις, γιατί ξέρετε, είμαστε σε μια περίοδο πάρα πολύ περίεργη, όμως, ο κόσμος παρατηρεί και αυτό είναι γεγονός, ότι χειρίζεστε πολύ καλά τα ζητήματα και αυτό σας το πιστώνει ο κόσμος, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, γενικότερα της Ελλάδος. Πείτε μου εσείς αν αυτός ο προβληματισμός που κατά καιρούς ακούμε σε πάνελ τηλεοπτικά ή από αναλυτές είναι συγκεκριμένος ή είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποσυμφορηθεί άμεσα;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πολύ -έτσι – αρνητικό κλίμα διεθνώς, γίνονται πάρα πολλά στη Μέση Ανατολή, στην υποσαχάρια Αφρική και υπάρχουν μεγάλα προσφυγικά ρεύματα. Μόνο στο Σουδάν έχουμε έναν εν εξελίξει αιματηρότατο εμφύλιο, ο οποίος παράγει εκατομμύρια εκτοπισμένους και βέβαια η Γάζα και όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και η Ουκρανία, που φαίνεται ότι δεν πάει καλά τελευταία για τον ουκρανικό στρατό, υπάρχει η ανησυχία στην Ευρώπη για νέα προσφυγικά κύματα από κει, άρα χρειάζεται διαρκής προσοχή και εγρήγορση. Τώρα, το μεγάλο μέτωπο για την Ελλάδα παραμένει το ανατολικό Αιγαίο και ο ανατολικός μεσογειακός διάδρομος. Ωστόσο, πράγματι, τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε μια μικρή μεν, αλλά εξελισσόμενη κινητικότητα από μεριάς ανατολικής Λιβύης, από το Τομπρούκ, η οποία καταλήγει στη Γαύδο και στη νότια Κρήτη. Τα νούμερα αυτή τη στιγμή είναι μικρά. Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες, όλο αυτό το τετράμηνο από το Νοέμβριο και μετά, όμως, χρειάζεται προσοχή και γίνονται μια σειρά από ενέργειες και κινήσεις προκειμένου να μην εξελιχθεί δυσμενώς να πούμε, με δεδομένη και την αναταραχή που έχουμε στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Σαχέλ και ούτω καθεξής.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Μάλιστα, πολύ σημαντικό. Έχετε απόλυτο δίκιο ότι ναι, είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, αλλά νομίζω πως κρατάμε ψηλά τη σημαία της ασφάλειας και των ελληνικών ευρωπα ϊκών standards που έχουμε, οπότε αυτό όπως ανέφερα και πριν, σας το πιστώνει ο κόσμος, το αναγνωρίζει και συνεχίζουμε με αυτό τον τόνο. Τώρα το επόμενο ερώτημα, αφήνουμε λίγο στην άκρη την ιδιότητα του Υπουργού και του βουλευτή. Πάμε λίγο στην ιδιότητα που αγαπώ εγώ περισσότερο, όπως είπα, του Καθηγητή – με την πολύ ωραία και μακρά πορεία – θέλω μια άποψη δική σας, μια τοποθέτηση για τις νέες εξ ελίξεις στο θέμα Πανεπιστήμια και την ίδρυση νέων μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που το ιδιωτικά το βάζω εγώ σαν λέξη, δεν με ενοχλεί να τα χαρακτηρίσουμε και αλλιώς, άλλωστε είμαι υπέρ. Πώς το βλέπετε εσείς αυτό το ζήτημα; Με θετικό πρόσημο το αντιλαμβάνεται, νιώθω, αρκετό κομμάτι από αυτούς που το παρακολουθούν, τους καθηγητές και λοιπά, έτσι; Kαι πως το βλέπετε εσείς, γιατί είναι και κάτι που σε λίγες μέρες έρχεται στη Βουλή αν δεν κάνω λάθος.
Δημήτρης Καιρίδης :
Έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στις επιτροπές και στην Ολομέλεια για ψήφιση σε δύο εβδομάδες από τώρα, είχα και μια συνομιλία χθες με τον συνάδελφο Κυριάκο Πιερρακάκη, τον αρμόδιο Υπουργό για αυτή την πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση, να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να φύγουμε από αυτή την πολύ μεγάλη αγκύλωση αν θέλετε, που έχει προκαλέσει το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος του 1975, που μπορεί να είναι ένα πολύ ρηξικέλευθο συνταγματικό κείμενο που εγκαθίδρυσε, θεμελίωσε,,την πιο συμπεριληπτική, ώριμη και σταθερή δημοκρατία μας, αλλά ταυτόχρονα είχε και αυτή την αστοχία. Είναι μια ιστορική ανορθογραφία να πούμε, γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει αυτή τη συνταγματική απαγόρευση. Υπάρχουν τώρα αποφάσεις του Ευρωπα ϊκού Δικαστηρίου και προσπαθώντας να συμμορφωθούμε με αυτές, προχωράμε σε αυτή την ρύθμιση που σπάει το κρατικό μονοπώλιο και δίνει τη δυνατότητα ακριβώς σε παραρτήματα πανεπιστημίων να λειτουργήσουν στη χώρα μας ως ισότιμα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθ’ οδόν για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα χρειαστεί εκλογές βεβαίως και η επόμενη Βουλή κάποια στιγμή μετά το 2027, ελπίζω, εύχομαι, αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και χρόνια εν πάση περιπτώσει, θα προχωρήσει σε αυτή την αναθεώρηση.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Με το καλό να γίνει, πάντως αυτό το θέμα με τα μη κερδοσκοπικά, ιδιωτικά ή δημόσια, μπορούμε να πάμε να βάλουμε όποιο επίρρημα / επιθετικό προσδιορισμό θέλουμε, πανεπιστήμια, τη νέα μορφή Πανεπιστημίων που θα έρθουν από το εξ ωτερικό σαν παραρτήματα, δείτε το πάρα πολύ ζεστά Υπουργέ μου, όλη η ομάδα, όλο το Υπουργικό συμβούλιο, είναι ένα ζήτημα το οποίο νομίζω το χρειάζεται η χώρα, το χρειάζεται η αγορά και θεωρώ ότι αρκετοί άνθρωποι της ηλικίας μου και πολύ μικρότεροι από μένα το περιμένουν. Και κατά τη γνώμη μου…
Δημήτρης Καιρίδης :
Έχετε δίκιο, απλώς δεν είναι το πρόβλημα το υπουργικό συμβούλιο, ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Ναι, σίγουρα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα περάσει η ρύθμιση.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Ναι, ναι.
Δημήτρης Καιρίδης :
Αλλά, οπωσδήποτε υπάρχουν ακόμα κατεστημένα συμφέροντα τα οποία αντιδρούν και τα βλέπετε και ασχημονούν συχνά, εκτός, έτσι, θεσμικού πλαισίου και δημοκρατικού διαλόγου, προχωρώντας σε βιαιότητες και αδικοπραγίες.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Ναι, μία τελευταία ερώτηση, θα καταχραστώ τον χρόνο σας για δύο λεπτά. Θέλω μια τοποθέτηση από εσάς, μία άποψη για ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει και το μελετάω πολύ, Ισραήλ – Χαμάς, Χαμάς – Ισραήλ, το Παλαιστινιακό. Είμαι της άποψης, ότι υπάρχουν δίκαια συγκεκριμένα από την πλευρά του Ισραήλ που καλώς υπερασπίζονται, θεωρώ ότι η χώρα μας χειρίζεται σωστά το ζήτημα σαν εξ ωτερική πολιτική με τη σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα που έχουμε και εμείς και η Κύπρος μας. Ως άνθρωπος λοιπόν, που έχω μια ευαισθησία σε αυτό το θέμα, θέλω ένα σχόλιο από εσάς και θα σας αφήσω γιατί ξέρω ότι έχετε πολύ γεμάτο και πολύ δύσκολο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, όλοι θέλουμε και η Ελλάδα προφανώς, την εξ αφάνιση της Χαμάς, όμως ταυτόχρονα θέλουμε να δημιουργηθούν και εκείνες οι συνθήκες στην περιοχή που δεν θα την ξαναγεννήσουν.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Ετσι, έχετε δίκιο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και δεν θα φέρουνε νέες ”Χαμάς” στο προσκήνιο. Κατά συνέπεια χρειάζεται να ξαναδούμε το πολιτικό πλαίσιο και την προοπτική λύσης ενός χρονίζοντος πραγματικά και κακοφορμισμένου θα σας έλεγα ζητήματος που είναι το Παλαιστινιακό, που είναι τα Δίκαια, τα εθνικά Δίκαια ενός ολόκληρου λαού, είναι κάτι το οποίο το λέμε στους φίλους μας στο Ισραήλ. Εγώ υπήρξα και πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος – Ισραήλ και είναι κάτι που πρεσβεύει νομίζω συνολικά η διεθνής κοινότητα και ακούγεται ολοένα και περισσότερο ακόμα και στους πιο, έτσι, πώς να το πούμε, φανατικούς φίλους του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, άρα είναι κάτι το οποίο πρέπει για το καλό του ίδιου του Ισραήλ, της ασφάλειας του Ισραήλ, της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, να το δει πρωτίστως και η ισραηλινή κυβέρνηση, πέρα από τα όποια προβλήματα που είναι πάρα πολλά, έχουμε από τη μεριά της παλαιστινιακής ηγεσίας, η οποία είναι αδύναμη, η οποία έχει πάρα πολλά ζητήματα.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Μάλιστα. κ. Καιρίδη, κ. Υπουργέ, κ. Καθηγητά, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευγένεια και την αποδοχή του αιτήματος να τα πούμε και ραδιοφωνικά, είμαστε σε επικοινωνία, σας παρακολουθούμε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Να είσαι καλά, να είσαι πάντα καλά.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Καλημέρα, καλό κουράγιο.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ευχαριστώ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Γειά σας, γεια.
Θωμάς Μαρκόπουλος :
Ήταν ο κ. Καιρίδης, ο Καθηγητής από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων, ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.