Ο Δ. Καιρίδης στο τοπικό ραδιόφωνο της Λήμνου με τη Δέσποινα Βασιλειάδου | 21.05.2024

YouTube video

Ο Δ. Καιρίδης στο τοπικό ραδιόφωνο της Λήμνου με τη Δέσποινα Βασιλειάδου

00:00:00 Δέσποινα Βασιλειάδου
Κύριε Καιρίδη, καλημέρα σας.

00:00:04 Δημήτρης Καιρίδης
Καλημέρα. Καλημέρα. Χαίρομαι πάρα πολύ, που θα έχουμε αυτή τη συνομιλία. Μόλις ολοκλήρωσα την επίσκεψη με τον κύριο Αθανασίου, αλλά και έναν έκτακτο επισκέπτη τον Χριστόδουλο Στεφανάδη, τον βουλευτή Σάμου, ο οποίος και αυτός ήρθε χθες το βράδυ για αυτή την επίσκεψη. Όλοι μαζί για το Βόρειο Αιγαίο, κάναμε στο νοσοκομείο, τώρα στην Ταξιαρχία και συνεχίζουμε ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων.

00:00:30 Δέσποινα Βασιλειάδου
Τώρα, μιας και το θέσατε, θα σας ρωτήσω, δεν νομίζω ότι κάποιος δεν σας το έχει θέσει,  όσο είσαστε στη Λήμνο, δηλαδή από χτες, πάντως, όταν πρωτοακούστηκε ότι θα έρθει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη Λήμνο, ξέρετε, άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια, πολύς κόσμος-

00:00:45 Δημήτρης Καιρίδης
Α ”δαγκώθηκε”  ο κόσμος ε;

00:00:46 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι, πολύς κόσμος-

00:00:47 Δημήτρης Καιρίδης
Αλλά ήρθα για καλό, δεν ήρθα για κακό.

00:00:48 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ε ναι, αλλά όταν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έρχεται στο Αιγαίο, το μυαλό του πάει, το μυαλό του κόσμου, κάποιου κόσμου, πάει κατευθείαν στο “μπας και.. μας έχουν στο μυαλό τους;”

00:00:59 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, είναι δικαιολογημένο, γιατί περάσαμε πολλά, είναι αλήθεια και υπό μίαν έννοια είναι ένας άχαρος ρόλος του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ακριβώς γιατί έχει συνδεθεί με τα δραματικά γεγονότα της περιόδου ’15-’19, τα οποία, όμως, χάρη στην πολιτική μας, έχουμε αφήσει πίσω μας και προχωρούμε αναπτυξιακά. Είδατε ότι το πρόγραμμα της διευκόλυνσης θεώρησης εισόδου για τους Τούρκους επισκέπτες πάει πάρα πολύ καλά στα άλλα νησιά, απομένει να φανεί και για τη Λήμνο, εγώ είμαι ρεαλιστής και ειλικρινής, αλλά επειδή ξεκίνησα από τη Μυτιλήνη και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλος ενθουσιασμός και σύμφωνα με τα στοιχεία η Λέσβος είναι το νησί που έχει αξιοποιήσει το πρόγραμμ, το περισσότερο, έχει τους περισσότερους επισκέπτες, με αυτή τη βίζα Εξπρές, βλέπετε ότι μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα και συνολικά, εδώ είμαι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βεβαίως, ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης, ενόψει των ευρωεκλογών, μαζί με άλλους 11 συναδέλφους από το Υπουργικό Συμβούλιο, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, το αντίθετο θα έλεγα.

00:02:05 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ο σκοπός της επίσκεψής σας είναι οι ευρωεκλογές, είστε υπεύθυνος για το προεκλογικό τοπίο στην περιοχή μας, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά μια και αναφερθήκατε τώρα σε αυτό το θέμα, που είναι ένα ζήτημα για εμάς, ένα ζητούμενο μάλλον, ουσιαστικά για εμάς, θέλω να μας πείτε, να καταλάβουν και οι ακροατές μας, πού κολλάει η διαδικασία της Λήμνου για την εφαρμογή της βίζα Εξπρές, κολλάει στο ότι η Λήμνος ουσιαστικά είναι πιο μακριά από τις τουρκικές ακτές, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά που εφαρμόζεται ήδη;

00:02:38 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι και παραδοσιακά δεν είχε αυτές τις σχέσεις, που είχε η Μυτιλήνη με το Αϊβαλί, αν θέλετε, η Χίος με το Τσεσμέ, το Βαθύ στη Σάμο με το, με απέναντι, τώρα μου διαφεύγει.

00:02:58 Δέσποινα Βασιλειάδου
Δεν πειράζει.

00:02:59 Δημήτρης Καιρίδης
Οπότε υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες, λόγω της απόστασης, λόγω της τοποθέτησης της Μύρινας του μεγάλου λιμανιού στα δυτικά και όχι στα Κουσάντασι, με έχουν τρελάνει εδώ, γιατί είμαι στην Ταξιαρχία τώρα και γίνεται ένας χαμός γύρω μου, την ώρα που προσπαθώ να συγκεντρωθώ, αλλά εν πάση περιπτώσει, υπάρχει αυτό και δεν υπάρχει η πύλη εξόδου, η οργανωμένη από την τουρκική πλευρά, την οποία εμείς τώρα θέλουμε να φτιάξουμε στην Ίμβρο και να ενεργοποιήσουμε ένα πορθμείο Λήμνου-Ίμβρου-Τσανάκκαλε, που θα φέρει πολύ κόσμο από την Κωνσταντινούπολη και όλη, έτσι, τη Δυτική Τουρκία, σε έναν τόπο πραγματικά ευλογημένο και εξαιρετικά προικισμένο, βλέπω με τις παραλίες, με τις ομορφιές των ανθρώπων του και με τα τοπικά προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Λήμνος.

00:03:51 Δέσποινα Βασιλειάδου
Είναι αυτάρκης, ουσιαστικά η Λήμνος σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό.

00:03:57 Δημήτρης Καιρίδης
Έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, έχει έναν πολύ δυναμικό πρωτογενή τομέα, εγώ ήμουνα χθες και στον Συνεταιρισμό, γεύτηκα τα κρασιά που τα ξέρουμε βέβαια και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμα περισσότερο είχαμε μια πολύ ουσιαστική κουβέντα εκεί για το πώς θα στηρίξουμε τον συνεταιριστικό, εδώ, κίνημα το τόσο δυναμικό του νησιού, δυναμικότερο από οπουδήποτε αλλού, θα σας έλεγα, στην Ελλάδα.

00:04:18 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι. Θέλω να μείνω για λίγο στο θέμα της σύνδεσης, κύριε Καιρίδη, και αναλογιζόμενη αυτό το ζήτημα και το λόγο για τον οποίο ουσιαστικά υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν ξέρω είναι το μοναδικό πρόβλημα, αλλά ένας βασικός λόγος είναι αυτός που είπαμε ότι η απόσταση είναι μεγαλύτερη των άλλων νησιών και το γεγονός ότι δεν είχαμε παραδοσιακά, όπως είπατε, αυτές τις σχέσεις με την ακτογραμμή της Τουρκίας, ο λόγος για τον οποίο ωφελήθηκε η Λήμνος και δεν είχε ροές, είναι τώρα ίσως ένα κομμάτι της δυσκολίας που αντιμετωπίζει το νησί, για να κάνει αυτή τη νόμιμη επαφή με την άλλη πλευρά.

00:04:53 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, εγώ θα σας είμαι ειλικρινής,  όταν πρωτοπροτείναμε εμείς ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τη Λήμνο ως το δέκατο νησί του προγράμματος, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, διότι εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία και βεβαίως η αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι άλλο πράγμα, το καταλαβαίνει ο καθένας, το Καστελόριζο με τους απέναντι που είναι στα 500 μέτρα, έτσι δεν είναι, και αυτές οι παραδοσιακές σχέσεις, μην ξεχνάτε ότι όλα μας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν τις πρωτεύουσές τους, τους πολλούς πληθυσμούς τους, στραμμένους προς τη Μικρασία. Διότι ιστορικά υπήρχε αυτή η σχέση με τη μικρασιατική ακτή, το καταλαβαίνει ο καθένας, που έχει επισκεφτεί τη Χίο, τη Σάμο, τα Δωδεκάνησα, έτσι δεν είναι;

00:05:44 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι …. (πρόβλημα ήχου)

00:05:47 Δημήτρης Καιρίδης
-…..Τα προβλήματα που  μου έχει δημιουργήσει και σε ένα προσωπικό επίπεδο με την Πάτμο και τη Σαμοθράκη οι οποίες …

00:05:54 Δέσποινα Βασιλειάδου
Έκανε τώρα μια διακοπή και δεν σας ακούσαμε, αλλά εγώ θέλω να σας ρωτήσω.

00:05:58 Δημήτρης Καιρίδης
Με την Πάτμο και τη Σαμοθράκη, λέω, τα προβλήματα, τα οποία θέλουν να μπούνε και αυτά τα νησιά.

00:06:02 Δέσποινα Βασιλειάδου
Α τα οποία είναι απ’ έξω. Λοιπόν, εσείς παρ’ όλες τις δυσκολίες αυτές, γιατί επιλέξατε να βάλετε και τη Λήμνο μέσα και πιστεύετε ότι θα το καταφέρετε στο τέλος;

00:06:11 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, ναι, ναι, το πιστεύω πολύ. Είμαι πολύ φιλόδοξος, είμαστε, έχουμε πολλά φιλόδοξα σχέδια για τη Λήμνο και αυτά που βάζουμε ως στόχο τα πετυχαίνουμε. Θα έχει και μια εθνική διάσταση, το να βγει η Ίμβρος από την απομόνωση της, να πούμε, και θα είναι και μια συμβολική πράξη περαιτέρω προώθησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

00:06:35 Δέσποινα Βασιλειάδου
Σωστά.

00:06:35 Δημήτρης Καιρίδης
Με δεδομένα τα προβλήματα που είχαμε, ξέρετε τώρα με την Ίμβρο, τους Ίμβριους, την ομογένεια και ούτω καθεξής και να γίνει η Λήμνος ο συνδετικός κρίκος, να πούμε, με την πατρίδα μας, αυτών των περιοχών απέναντι.

00:06:50 Δέσποινα Βασιλειάδου
Πάντως, αν όντως γίνει, έχω την αίσθηση ότι για τους λόγους που μόλις αναφέρατε, θα πάρει και διαφορετικές διαστάσεις, από ότι όταν έγινε στα υπόλοιπα νησιά.

00:06:59 Δημήτρης Καιρίδης
Διπλές, διπλές. Υπάρχει το οικονομικό-τουριστικό από τη μία, υπάρχει και το εθνικό-γεωστρατηγικό, από την άλλη. Κοιτάξτε και το Βόρειο Αιγαίο είναι προνομιούχο για αυτό το πρόγραμμα, διότι απέναντι υπάρχουν οι μεγάλοι αστικοί πληθυσμοί της Τουρκίας. Καταρχάς, η ίδια η Κωνσταντινούπολη των 20 εκατομμυρίων, βεβαίως η Σμύρνη των 5 εκατομμυρίων και τα 2/3 του τουρκικού πληθυσμού στα ανατολικά. Κατά συνέπεια, βλέπετε ότι έρχεται ο κόσμος στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέσβο και θα έρθει και στη Λήμνο, με έναν τρόπο που δεν έρχεται στα Δωδεκάνησα, τα Δωδεκάνησα έχουν μια πιο μικρή σεζόν, να πούμε, καλοκαιρινή, διότι απέναντι είναι τουριστικά τα θέρετρα της Τουρκίας, δεν έχουν πληθυσμούς εκτός σεζόν, αναφέρομαι στο Μπόντρουμ, στη Μαρμαρίδα, το καταλαβαίνετε, άρα για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει δωδεκάμηνο κύκλο, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επεκτείνει την τουριστική σεζόν, δημιουργεί ροές επισκεπτών νόμιμων και καλοπληρωτών, να πούμε, την άνοιξη, το φθινόπωρο, τον χειμώνα όλο το χρόνο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

00:08:08 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ωραία. Εσείς, πότε λέτε ότι θα επιτευχθεί χρονικά το στοίχημα;

00:08:14 Δημήτρης Καιρίδης
Μέσα στο ’24.

00:08:14 Δημήτρης Καιρίδης
Μέσα στο ’24.

00:08:15 Δημήτρης Καιρίδης
Ο στόχος είναι, βέβαια, και όσο οι σχέσεις, οι ελληνοτουρκικές, είναι σ’ αυτή την ύφεση της έντασης και πάμε καλά, εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος, έχω κάνει τις πρώτες συζητήσεις, βεβαίως, με τους ομολόγους μου, απέναντι και ο στόχος είναι να υπάρξει αυτό το πορθμείο, ώστε να υπάρχει υποδομή, η τελωνειακή απέναντι και στη συνέχεια οι ιδιώτες να ‘ρθούνε να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, δημιουργώντας το πορθμείο.

00:08:37 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ωραία. Μια και δεν διστάζετε να δεσμευτείτε, θέλω να σας ρωτήσω και το εξής, εχτές, τουλάχιστον στη συνάντηση που κάνατε με τα στελέχη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας και φαντάζομαι ότι και σε όλες τις άλλες επαφές-

00:08:52 Δημήτρης Καιρίδης
Δεν ήταν εύκολο αυτό που πετύχαμε και δεν το λέω, για να θριαμβολογήσουμε, και για αυτό δεν το είχαμε πετύχει, όλα τα προηγούμενα χρόνια, για πρώτη φορά έχουμε 10 νησιά, 14 λιμάνια σε δωδεκάμηνη βάση, σε μια περίοδο πάρα πολύ σκληρή. Θέλω να πω ότι οι Βορειο-ευρωπαίοι το τελευταίο που θέλουν είναι χαλάρωση του Σένγκεν και των όρων του και έχουν πολύ μεγάλη καχυποψία, ιδίως προς τους Τούρκους, διότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα αιτήματα ασύλου από Τούρκους. Οι Τούρκοι σήμερα είναι ο δεύτερος πληθυσμός αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, πάνω από 200.000 μέσα στο ’23 και κατά συνέπεια οποιαδήποτε χαλάρωση και δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης των Τούρκων, στη ζώνη Σένγκεν, αντιμετωπιζόταν εξαιρετικά αρνητικά, το πετύχαμε, όμως.

00:09:39 Δέσποινα Βασιλειάδου
Και καχύποπτα.

00:09:40 Δημήτρης Καιρίδης
Ακριβώς. Το πετύχαμε, χάρη στην αυξημένη αξιοπιστία μας, στις προσπάθειες που κάναμε το καλοκαίρι και θυμάστε δεν ήταν εύκολο. Παραλάβαμε μια κατάσταση και εγώ προσωπικά αν θέλετε στις 27 Ιουνίου, 13 μέρες μετά το δραματικό, το τραγικό το πολύ μεγάλο αυτό γεγονός, του ναυαγίου της Πύλου, που συγκλόνισε και τις σχέσεις με την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπήρξαν πάρα πολλά αρνητικά δημοσιεύματα, θυμάστε, καταφέραμε, λοιπόν, όλο αυτό να το ξεπεράσουμε και να έχουμε αυτή την επιτυχία, η οποία ακόμα και σε μένα τον αισιόδοξο, λειτούργησε αναπάντεχα, ανέλπιστα καλά, εγώ δεν περίμενα αυτή την ανταπόκριση.  Καταρχάς, δεν περίμενα να λειτουργήσει τόσο άψογα και σε αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην αστυνομία, η οποία κάνει τον διαβατηριακό έλεγχο, τον έλεγχο στα σύνορα. Δεν είχαμε ουρές, δεν είχαμε καθυστερήσεις, λειτούργησε πολύ καλά με τους tour operators, ώστε όλα να γίνονται, διότι μπορεί το μέτρο να το εξαγγέλλεις και στην πράξη να δυσφημιστεί.

00:10:49 Δέσποινα Βασιλειάδου
Να μην λειτουργεί, ναι.

00:10:50 Δημήτρης Καιρίδης
Να μην λειτουργήσει και να γυρίσει και μπούμερανγκ, διότι όταν ο άλλος περιμένει 5 ώρες να βγάλει visa, καταλαβαίνετε θα είχαμε άλλα θέματα. Καταφέραμε να το λειτουργήσουμε-

00:10:59 Δέσποινα Βασιλειάδου
Αλλά οι βίζες βγαίνουν άμεσα, έτσι; Βγαίνουνε-

00:11:02 Δημήτρης Καιρίδης
Σε 3 λεπτά. Χρειάζεται ένα γρήγορο Ίντερνετ, διότι δακτυλοσκοπούνται οι εισερχόμενοι, όλα γίνονται με έλεγχο, να το πούμε αυτό, και απόλυτο σεβασμό στη δημόσια ασφάλεια, στέλνονται τα δεδομένα στις Βρυξέλλες στο κέντρο του EuroDaT και έρχεται η απάντηση, προκειμένου να δοθεί η visa.

00:11:22 Δέσποινα Βασιλειάδου
Η έγκριση για τη visa. Μάλιστα, πολύ ωραία. Λοιπόν, θα ξαναγυρίσουμε σε αυτό κάποια στιγμή, το επόμενο διάστημα, κρατώ τη δέσμευσή σας ότι μέσα στο ’24 θα διεκπεραιωθεί, θα εφαρμοστεί και στην Λήμνο. Θέλω να εκμεταλλευτώ λίγο το χρόνο κύριε Καιρίδη και να σας ρωτήσω και το εξής, 2 μέρες είσαστε στη Λήμνο, είμαι σίγουρη ότι έχετε γίνει γνώστης των βασικών προβλημάτων, όλες τις καυτές πατάτες που κρατάει η Λήμνος στα χέρια της αυτή τη στιγμή. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, επειδή βλέπω ότι δεν έχετε το πρόβλημα, δεν έχετε πρόβλημα να δεσμευτείτε, γιατί συνήθως οι πολιτικοί αποφεύγουν τις δεσμεύσεις, να μου πείτε τί μετρήσιμα αποτελέσματα και σε ποιούς τομείς θα θέλετε να έχετε μέχρι το ’27, για τη Λήμνο, λέω το ’27, γιατί εσείς ο ίδιος το βάλατε ορόσημο εχτές στη συνάντηση που είχατε;

00:12:11 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι. Εγώ θέλω να με αισθάνεται η Λήμνος ως δυναμίτης και εκπρόσωπό της, μαζί βεβαίως με τον καλό, πολύ καλό και φίλο καλό, τοπικό βουλευτή, εδώ, του νομού τον Μπάμπη Αθανασίου, με τον οποίο οργανώσαμε από κοινού αυτή την περιοδεία και στη Λέσβο και τώρα και στη Λήμνο και συνολικά για την κυβέρνηση το Βόρειο Αιγαίο, ως ο δεύτερος μεγάλος εθνικός μας προμαχώνας, μαζί με τη Θράκη, πρέπει διαρκώς να συγκεντρώνει τη φροντίδα και το ενδιαφέρον. Πολύ συγκεκριμένα πρέπει να δούμε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, να δούμε το θέμα του ΦΠΑ, να δούμε το θέμα των υποδομών, κυρίως των οδικών, όπου έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα, τη στήριξη του συνεταιρισμού, σας είπα ήδη 4 και βεβαίως τις αναπτυξιακές προοπτικές, όπως το πρόγραμμα αυτό της visa που αφορά και πιο άμεσα το Υπουργείο.

00:13:06 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι, τα είπατε εσείς τα θέματα, γιατί ξέρω ότι σας τα έθεσαν και τα γνωρίζετε πια, δηλαδή έχετε κάνει και επαναλήψεις πολλές, δύο μέρες που είστε στη Λήμνο, αλλά είναι προβλήματα τα οποία ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα. Ας πούμε, το το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου δεν είναι δυνατόν να υφίσταται σε μία περιοχή ευρωπαϊκή. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε τα δρομολόγια ένα μήνα πριν από την έναρξη των δρομολογίων, δεν είναι δυνατόν.

00:13:30 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι. Κάναμε εκτεταμένη συζήτηση χθες, ήσασταν, τα είδατε ότι είχαμε μια πολύ ζωντανή κουβέντα με τους κατοίκους.

00:13:38 Δέσποινα Βασιλειάδου
Και σας τα είπανε κιόλας, δηλαδή οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας δεν δίστασαν. Σας τα έβαλαν όλα τα θέματα.

00:13:43 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, σήμερα οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, κάποτε ίσως υπήρχανε αυτού του τύπου οι κομματικές, πώς να το πούμε αφοσιώσεις και ταυτίσεις. Σήμερα ο κόσμος θέλει απαντήσεις και είναι ανυπόμονος, είναι καχύποπτος, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός και καμία αλαζονεία και ειδικά εμείς στη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνουμε, αν θέλετε, δεν το λέω με έπαρση θεωρώ ότι είναι ένα γεγονός, το πιο παραγωγικό, έτσι δυναμικό και εξωστρεφές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και άρα και το πιο απαιτητικό, αυτό εννοώ, εγώ το βλέπω πάρα πολύ έντονα στη δικιά μου περιφέρεια, στη βόρεια Αθήνα, δεν θέλουν λόγια, θέλουν συγκεκριμένα έργα, να δουλέψουμε μαζί, να πάμε μπροστά. Η Λήμνος έχει τεράστιες δυνατότητες. Η Λήμνος είναι ούτε στο 10% των δυνατοτήτων της, και γενικά το Βόρειο Αιγαίο είναι από τις περιφέρειες που για μια σειρά από λόγους έμειναν πίσω, αλλά έχουνε σήμερα αυτές τις δυνατότητες, με τις ομορφιές τους, με τους κατοίκους τους, με τα προϊόντα τους, με το τουριστικό τους προϊόν, επίσης.

00:14:55 Δέσποινα Βασιλειάδου
Χωρίς την κυβερνητική, όμως, αρωγή και βοήθεια, αυτό το 10% των δυνατοτήτων που εκμεταλλευόμαστε τόσο θα παραμείνει.

00:15:04 Δημήτρης Καιρίδης
Γίνονται πράγματα. Είπαμε τα δύσκολα, να πούμε, όμως, ότι γίνονται πράγματα και δεν σταματάμε. Βλέπω ότι έγιναν επενδύσεις, το λιμάνι, το νοσοκομείο, κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν στο αεροδρόμιο. Βεβαίως, το ζήτημα το ακτοπλοϊκό είναι κάτι που μας απασχολεί συνολικά για το αρχιπέλαγος, το Αιγαίο, όπου έχουμε προβλήματα και έχετε απόλυτο δίκιο ότι δεν μπορεί τα δρομολόγια τελευταία στιγμή, διότι δεν υπάρχει προγραμματισμός, κανένας. Είναι κάτι το οποίο θα το θέσω ξανά εγώ στο φίλο μου, τον Γιάννη τον Παππά που είναι και αυτός από νησί και βέβαια στον Υπουργό, καλό συνάδελφο, τον Χρήστο Στυλιανίδη, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, για να δούμε πως μπορούμε να το πάμε καλύτερα.

00:15:53 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι, τώρα, επειδή μας ακούνε ακροατές-

00:15:54 Δημήτρης Καιρίδης
Υπάρχει το ζήτημα της άγονης γραμμής, υπάρχει το ζήτημα των επιδοτήσεων, βέβαια, βέβαια, όλα αυτά.

00:15:59 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι, για τις επιδοτήσεις, οι οποίες το κράτος δαπανά χρήματα, έτσι, αλλά υπάρχουν και κάποιες παράλογες κινήσεις, τέλος πάντων, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν, ήδη σας τις είπε χτες ο κόσμος.

00:16:10 Δημήτρης Καιρίδης
έχω μακρύ τον κατάλογο!

00:16:11 Δέσποινα Βασιλειάδου
Μακρύ τον κατάλογο! ελπίζω να

00:16:13 Δημήτρης Καιρίδης
Θα έρθω στην Αθήνα με τον κατάλογο παραμάσχαλα.

00:16:15 Δέσποινα Βασιλειάδου
Να μην ανήκετε και στους παλιούς πολιτικούς, όπου τον κατάλογο τον πετάνε μόλις φεύγουν από τον τόπο.

00:16:20 Δημήτρης Καιρίδης
Ε δεν έχω κατηγορηθεί για αυτό ακόμα, νομίζω αποδείξαμε, ακούστε, εγώ ήμουνα στην Επιτροπή της Θράκης, είχα αναλάβει τα οικονομικά, κάναμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τη Θράκη, τα οποία σημερα αποδίδουν και αναγνωρίζονται εκεί. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε τώρα για τον έτερο. Για αυτό σας το έβαλα μαζί, το Βόρειο Αιγαίο, έχει μια ευαίσθητη εθνική διάσταση αφενός, η Λήμνος έχει κρατήσει τον κόσμο της, χάρη στον πρωτογενή τομέα, δεν είναι από τα νησιά που ερημώθηκαν, να πούμε, όπως και η Λέσβος, πάνω σε αυτό πρέπει τώρα να χτίσουμε.

00:16:56 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι. Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι-

00:16:57 Δημήτρης Καιρίδης
Χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς, με την περιφέρεια, ξέρετε, όλα αυτά.

00:17:03 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να γίνει κοινωνός η κοινωνία, ας μου επιτραπεί έτσι αυτή η έκφραση, που όμως δεν συζητιούνται από το τηλέφωνο, όπως παραδείγματος χάριν το μεγάλο πρόβλημα, το δημογραφικό, το οποίο το αντιμετωπίζει έντονα και η δική μας περιοχή. Πώς αυτό μπορεί να επιλυθεί; Τα προβλήματα που υπάρχουν μαζί με το δημογραφικό και προκύπτουν από αυτό, όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε εισαγωγικά η μετανάστευση προς τη λύση του προβλήματος και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε, ώστε να γίνει με τον σωστό τρόπο η ενσωμάτωση, η εκπαίδευση, η παιδεία, είναι δύσκολη πατάτα, καυτή πατάτα, για εσάς και για την κυβέρνηση, νομίζω ολόκληρη, αλλά αυτό κάποια στιγμή πρέπει να το κουβεντιάσετε και με την ελληνική κοινωνία.

00:17:56 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι. Να το κουβεντιάσουμε και συνολικά με την κοινωνία, με ψυχραιμία, χωρίς κραυγές και χωρίς αφέλειες, διότι εδώ το μεταναστευτικό πράγματι προσκαλεί τα 2 άκρα να λαϊκίσουν, είτε με αφέλειες, τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά την τετραετία ’15-’19, είτε με κραυγές άναρθρες που δεν δίνουν λύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, θα σας έλεγα συνολικά στην Ευρώπη, ίσως την Ελλάδα λιγότερο από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, τώρα το δημογραφικό είναι ένα εθνικό, το εθνικό, το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα. Έχουμε μείνει πολύ πίσω και είμαστε από τις χώρες που το έχουμε το περισσότερο, θα σας έλεγα, παρόλο που είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα των δυτικών, έτσι αναπτυγμένων κοινωνιών. Εδώ το βασικό μοτίβο, επειδή και εδώ λέγονται πολλές, έτσι, ανοησίες και ευκολίες και είναι ένα θέμα επιρρεπές προς εκμετάλλευση από κάποιους έτσι ακραίους που τα βάζουν όλα μέσα, καταπατώντας τα δικαιώματα των γυναικών, για μένα ως φιλελεύθερο ευρωπαίο πολιτικό, ένα είναι η βάση, να διευκολύνουμε τη γυναίκα, να μη χρειάζεται να κάνει την επιλογή μεταξύ καριέρας και των υπόλοιπων πραγμάτων που ζητάει από τη ζωή της και οικογένειες. Αυτά τα 2 να τα φέρουμε μαζί, δίπλα δίπλα να μην υπάρχει κόστος για την πορεία μιας γυναίκας από την τεκνοποιία. Ξέρετε, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις έρευνες, ο ιδανικός αριθμός παιδιών είναι περίπου 2,8 ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία.

00:19:37 Δέσποινα Βασιλειάδου
Πόσο είμαστε;

00:19:38 Δημήτρης Καιρίδης
Και εν τέλει κάνει μόλις 1,34 αυτό το χάσμα μεταξύ του 2,8 που θέλει ο Έλληνας-

00:19:44 Δέσποινα Βασιλειάδου
Και του 1,34.

00:19:45 Δημήτρης Καιρίδης
Και του 1,34 που κάνει, πρέπει η πολιτεία να έρθει και να το γεφυρώσει, μέσα από πολιτικές που δεν απλώς ρίχνουν λεφτά, γιατί ξέρετε τα λεφτά, έχουνε ριχθεί και αλλού και δεν έχουν πετύχει.

00:19:59 Δημήτρης Καιρίδης
Άλλα μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο με παιδικούς σταθμούς, με όλα εκείνα που χρειάζονται, ώστε η γυναίκα να μην χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ του ενός και του άλλου, να τη διευκολύνουμε. Τώρα για το μεταναστευτικό, το βάλατε, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα,  προφανώς υπάρχουν ελλείψεις, πρέπει να αυξήσουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων στην αγορά εργασίας, ιδίως σε δύο κατηγορίες που δεν συμμετέχουν όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι νέοι και οι γυναίκες, ένα το κρατούμενο, να φέρουμε πίσω τους Έλληνες που φύγανε στο εξωτερικό, 2 τα κρατούμενα και βεβαίως να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και να πούμε ότι υπάρχουν μια σειρά από επαγγέλματα στη χαμηλή ειδίκευση που δεν πρόκειται να τα κάνουνε οι Έλληνες, άρα εκεί χρειαζόμαστε μια εργασιακή κινητικότητα κυρίως στην εποχική απασχόληση, από το εξωτερικό. Αλλά και στην υψηλή ειδίκευση, κοινωνίες που πετυχαίνουν, το ξέρουμε αυτό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι αυτές που προσελκύουν ταλέντα. Και η Ελλάδα, εμείς θέλουμε, να είναι μια κοινωνία που προσελκύει ταλέντα, γι’ αυτό και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές φέρνουμε ειδικό νομοσχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, για την talent βίζα για την tech βίζα και μια σειρά από νέου τύπου θεώρησης που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό ως ένα παγκόσμιο διεθνές κέντρο ερευνητικό, ακαδημαϊκό, τεχνολογικό, επενδυτικό, οικονομικό.

00:21:21 Δέσποινα Βασιλειάδου
Μάλιστα. Ακούγεται πολύ μεγάλο. Μακάρι να βγει αληθινό, να πραγματοποιηθεί.

00:21:26 Δημήτρης Καιρίδης
Κουμπώνει με τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουμε, αυτά τώρα για να λειτουργήσουν, χρειάζονται νέες βίζες, νέου τύπου αντίληψη. Διότι αν έρθει, να ‘ρθει ο φοιτητής μέσα από τις σημερινές διαδικασίες, ξέρετε, που πηγαίνεις στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης να βγάλεις άδεια διαμονής και τα λοιπά και τα λοιπά, δεν πρόκειται να προσελκύσουμε κανέναν, πρέπει να προσαρμοστούμε, δηλαδή μέσα σε αυτή τη συνολική προσπάθεια. Και εκεί έρχεται πραγματικά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και έχει έναν εθνικό ρόλο. Έχει ταυτιστεί πολύ το υπουργείο μας, με το άσυλο, με την παράνομη μετανάστευση, με αυτούς που έρχονται με τις βάρκες, ξέρετε-

00:22:04 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι, όντως.

00:22:04 Δημήτρης Καιρίδης
Δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και το άλλο μεγάλο κομμάτι, ίσως ακόμα πιο σημαντικό, της νόμιμης μετανάστευσης.

00:22:12 Δέσποινα Βασιλειάδου
Και της μετανάστευσης μάλλον που θέλουμε εμείς να προσελκύσουμε.

00:22:16 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι, στη βάση των δικών μας αναγκών και επιλογών, όχι των διακινητών, όπου εκεί σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό το πώς θα προσαρμοστούμε στον 21ο αιώνα, όχι μόνο εμείς και η υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς όμως, έχοντας μάθει από τα λάθη των υπολοίπων, επαναλαμβάνω, χωρίς τις αφέλειες, αφέλειες! που έχουν έτσι ταλαιπωρήσει την ευρωπαϊκή σκηνή και σήμερα πληρώνονται πολύ ακριβά και στο Παρίσι και στη Στοκχόλμη, βλέπετε τι γίνεται, άρα με μεγάλη προσοχή, έλεγχο, σεβασμό στις ανησυχίες, τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών, αλλά χωρίς ξενόφοβες, κραυγές συλλήβδην, ξέρετε, των διαφόρων εμπόρων της πολιτικής, εμπόρων, γιατί υπάρχουν και οι έμποροι, οι έμποροι κηραλοιφών, οι έμποροι πατριωτισμού, οι έμποροι ευαισθησιών, έτσι-

00:23:05 Δέσποινα Βασιλειάδου
Φόβων.

00:23:05 Δημήτρης Καιρίδης
Η δικιά μας δουλειά είναι να τους απενεργοποιήσουμε, να τους εξουδετερώσουμε, να μην αφήσουμε περιθώρια η δουλειά μας, ημών των φιλελευθέρων εννοώ, της μεσαίας οδού, της οδού της λογικής, της οδού των λύσεων, να μην επιτρέψουμε στα άκρα να υφαρπάξουν και μονοπωλήσουν τη συζήτηση, όπως προσπάθησαν με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και είναι καλό τώρα που πάμε και με αυτό ίσως να κλείσουμε, πάμε στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, να ξέρουμε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση, με μία εξαίρεση μόνο, καταψήφισε την περισσότερη Ευρώπη, την ισχυρότερη Ευρώπη, την πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, την Ευρώπη που παρά τα προβλήματά της, τα ελλείμματα της, τους συμβιβασμούς της, τις αντιφάσεις της, θέλει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει καλύτερη. Και εν τέλει είναι δυνάμεις, είτε η αριστερά, είτε η ακροδεξιά, από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά αυτό απέδειξε η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, η πιο κρίσιμη στις 10 Απριλίου, του απελθόντος Ευρωκοινοβουλίου, δυνάμεις αντιευρωπαϊκές, ευρωδιαλυτικές. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει στις 9 Ιουνίου, θέλουμε την ισχυρή Ευρώπη και την ισχυρή Ελλάδα στην ισχυρή Ευρώπη ή θέλουμε να το διαλύσουμε το μαγαζί; Αν θέλουμε να το διαλύσουμε το μαγαζί, ας πάμε να ψηφίσουμε τη διαμαρτυρία, τον λαϊκισμό, το άκρο. Εγώ δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερη, θα είναι καλύτερα και ότι το εθνικό μας συμφέρον εξυπηρετείται αν είμαστε μόνοι απέναντι στην Τουρκία, μόνοι απέναντι στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μόνοι απέναντι στην ενεργειακή κρίση ή την ψηφιακή μετάβαση. Θεωρώ ότι θα είμαστε καλύτερα, αν είμαστε μέλος ενός ισχυρού γκρουπ, μιας ισχυρής οικογένειας και γι’ αυτήν παλεύουμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία.

00:24:45 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι. Η αλήθεια είναι πάρα πολλές φορές που προκύπτουν ζητήματα τα οποία στην ανάλυσή τους αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι η λύση είναι η περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη.

00:24:59 Δημήτρης Καιρίδης
Να τα πούμε αυτά, λοιπόν, στο ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε, στην Ελληνική Λύση που καταψήφισε, καλά για τη Χρυσή Αυγή δε το συζητώ, τότε που είχαμε 2 ευρωβουλευτές, αυτό ελπίζω με άλλα προσωπεία δεν θα επαναληφθεί, και σε όλους τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης-

00:25:13 Δέσποινα Βασιλειάδου
Δεν θέλω να την ανοίξουμε-

00:25:14 Δημήτρης Καιρίδης
Είχαμε 21 έδρες, 21 έδρες και εν τέλει μόνο οι 8 της Νέας Δημοκρατίας και ένας της Αντιπολίτευσης, εννιά, βρέθηκαν στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, οι υπόλοιπες 12, να το ξέρει ο κόσμος αυτό, 12, η πλειοψηφία δηλαδή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε την Ευρώπη.

00:25:35 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ναι. Είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα που δεν θέλω να την κάνουμε τώρα. Ποιό πράγμα, θα ρωτήσει ο ακροατής, οι ακροατές που μας ακούνε αυτή τη στιγμή, ναι, αλλά πώς παίρνουν, πώς ανεβαίνουν στα ποσοστά τα ακραία κόμματα; Μήπως οι ελλείψεις πολιτικών και οι ελλείψεις λύσεων από την πολιτική του κεντρώου, του φιλελεύθερου χώρου δημιουργούν αυτό το κενό; Αλλά δεν θέλω να το πούμε τώρα.

00:25:58 Δημήτρης Καιρίδης
Βεβαίως. Για αυτό στην Ελλάδα δεν θα έχουμε αυτή τη μεγάλη άνοδο που βλέπετε αλλού, που θα δείτε στη Γαλλία, για παράδειγμα με τη Λεπέν ή ακόμα στην Κύπρο, αφήστε τα μακρινά να πάμε στα κοντινά και τα δικά μας, τα αδέλφια μας, λοιπόν, θα δείτε εκεί τί θα γίνει με το Ε.ΛΑ.Μ. Εδώ έχουμε καταφέρει και αυτή είναι η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας λύσεις, δίνοντας προοπτικές να κρατάει τις δυνάμεις της κρίσης, του ανορθολογισμού, της παρακμής, της καθήλωσης, καθηλωμένες κατά το δυνατόν. Να είστε πολύ καλά.

00:26:29 Δέσποινα Βασιλειάδου
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι να τα πούμε μέσα στο ’24, όταν θα έχετε πετύχει το στοίχημα για τη Λήμνο .

00:26:37 Δημήτρης Καιρίδης
Θα έρθω, θα έρθω, εδώ ξανά στην αγαπημένη, να είστε καλά.

00:26:38 Δέσποινα Βασιλειάδου
Να είστε καλά, ευχαριστώ, γειά σας.