Πηγή: GRTIMES
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Καιρίδης, μιλάει στην web εκπομπή «SamTimes» του Grtimes.gr και στη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά για την απόφασή του να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε μετά τις τοποθετήσεις του για την γενοκτονία των Ποντίων αλλά και για τη θέση της χώρας μας στον χάρτη των Βαλκανίων.
Αναφέρεται, στον σάλο που προκλήθηκε μετά την διαστρέβλωση, όπως υποστηρίζει, των λεγομένων του σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων. «Ουδέποτε υπήρξα αρνητής. Στο επίμαχο βίντεο, αναφερόμουν στην πολιτική χρήση της ιστορίας όπου, ως πολιτικός επιστήμονας οφείλω να μιλώ για τις διάφορες διαστάσεις ενός θέματος. Την πολιτική χρήση της ιστορίας, την βλέπουμε σήμερα με εκκωφαντικό τρόπο. Οι χρεοκοπημένοι λαϊκιστές επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά της πατριδοκαπηλίας, προκειμένου να περιορίσουν την ήττα τους και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην μεγάλη, φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή παράταξη της ΝΔ. Άρα, δεν υπάρχει καμία σκιά στο ζήτημα αυτό», λέει χαρακτηριστικά.
Για ακόμη μία φορά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κι επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» εκφράζει την επιστημονική του θέση για την γενοκτονία των Ποντίων λέγοντας πως «είναι ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός που όμως, αναγνωρίστηκε με καθυστέρηση από το ελληνικό κράτος, το 1994 κι άρα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί έγινε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στη διάλεξή μου αναλύω την πολιτική πράξη της αναγνώρισης. Θα πρέπει να βγούμε από την εύκολη εκμετάλλευση του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καιρίδης τονίζει πως έχει ένα τεράστιο πρόβλημα που την καθιστά εθνικά επικίνδυνη. «Πρόκειται για μία μεγάλη υποχώρηση στο καίριο ζήτημα της αναγνώρισης αυτόνομου μακεδονικού έθνους. Δεν έπρεπε να κάνουμε αυτήν την εθνική υποχώρηση. Έπρεπε να μείνουμε στη σύνθετη ονομασία του κράτους, να μπούνε στο ΝΑΤΟ και να μην μπλέξουμε με τα ταυτοτικά, τα οποία, από ένα σημείο και μετά είναι παρανοϊκά. Δεν μπορείς μέσα από μία διακρατική συμφωνία, να ρυθμίσεις τι γλώσσα μιλάνε και δεν είναι δουλειά του Ν. Κοτζιά να κάνει τον φιλόλογο. Οι σκοπιανοί το ήθελαν αυτό για να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε αυτό το ιδεολόγημα».
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, εξαπολύει επίθεση κατά της ΕΡΤ που όπως λέει χαρακτηριστικά: «ανήκει σε όλους του Έλληνες και λειτουργεί ως προέκταση της Κουμουνδούρου». Μάλιστα, υποστηρίζει πως η διαχείριση της ΕΡΤ θα έπρεπε να έχει ανατεθεί στο ΕΣΡ ή σε κάποιον υπερκομματικό οργανισμό όπως το BBC, προκειμένου να λειτουργεί ανεξάρτητα. «Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, η ΕΡΤ μας κοστίζει 200 εκατ. ευρώ και το έργο που παράγει, σε μεγάλο βαθμό είναι αξιοθρήνητο».
Ο κ. Καιρίδης αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές λέει πως «υπάρχει μία σφαίρα στο ρεβόλβερ του ελληνικού λαού για να χτυπήσει οριστικά την παρακμή και να γυρίσει σελίδα, που αυτή είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία».
Για τις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας, λέει πως «οι Αλβανοί σήμερα αισθάνονται πιο ισχυροί, όμως, εμείς κρατάμε το “κλειδί” διότι κύριος στόχος και της Αλβανίας είναι η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταξη μας στην Ε.Ε., που υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από 40 χρόνια, μας δίνει ένα τεράστιο ατού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλαπλασιαστής ισχύος».
«Στόχος μου είναι να παλέψω για την κοινή άμυνα, το κοινό ευρωπαϊκό σύνορο και το ευρωπαϊκό casus belli, αν παραβιαστεί αυτό το σύνορο. Πρέπει να γίνουν μία σειρά από ενέργειες, ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα που απειλούνται. Η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία. Έχουμε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων με την Τουρκία και γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση», λέει ο κ. Καιρίδης.
Υποστηρίζει πως πρέπει πάση θυσία να ακυρώσουμε την προμήθεια και συμπαραγωγή των F35. «Αν η Τουρκία τα αποκτήσει, η ισορροπία στο Αιγαίο θα ανατραπεί άρδην και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα εύκολης αεράμυνας».
Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών, εθνολαικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, «πέρα από πρόβλημα, αποτελεί και μία μεγάλη πρόσκληση για τα παραδοσιακά κόμματα κι αναφέρομαι στον κεντρικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος που είναι το ΕΛΚ, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ, να απαντήσουν αποτελεσματικά με ανανέωση σε ιδέες και ανθρώπους. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ και η όλη πορεία έκτοτε, είναι η απάντηση στην πρόκληση. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από το τσουνάμι του λαϊκισμού».
Ο κ. Καιρίδης αναφέρεται και στο navarino network που ίδρυσε ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη, μαζί με ομάδα επιχειρηματιών, το 2009. «Παρά την τεράστια οικονομική κρίση, η πόλη το αγκάλιασε και σήμερα μετά περισσότερες από 200 εκδηλώσεις και μία σειρά από εκδόσεις».
Τέλος, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής λέει πως «σ’ αυτήν τη δύσκολη εκλογή, όπου παίζει μεγάλο ρόλο η αναγνωρισιμότητα, πέραν από την κομματική επιλογή, οι ψηφοφόροι να σκεφτούν και την επιλογή των προσώπων που θα μπορούν να προωθήσουν τα ελληνικά συμφέροντα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία». Παραδέχεται πως «η ευθύνη είναι τεράστια κι αν δεν είχα τη στήριξη της γυναίκας μου, δεν θα προχωρούσα».