O Δημήτρης Καιρίδης στο ραδιόφωνο του SKY ΡΟΔΟΣ

YouTube video

Τώνης Μαρτίνης  :

Λοιπόν, ήτανε σχεδόν, τί σχεδόν, ακριβώς ένας μήνας πριν, που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κύριος Καιρίδης, έλεγε εδώ στο Skyπως έρχονται εργαζόμενοι από Ινδία, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ. Ένας ακριβώς μήνας, ήταν 22/02 του 2024. Τώρα πάει να υλοποιηθεί το μέτρο από ό,τι καταλαβαίνουμε, και υπάρχει μια ανησυχία από την πλευρά των επαγγελματιών, ή εργαζόμενοι είναι αυτοί ή εργοδότες, αν αυτοί που θα έρθουν, θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Με τη λογική βέβαια ότι τα ξενοδοχεία γενικότερα της χώρας και ειδικότερα της Ρόδου, είναι ξενοδοχεία που έχουν ένα επίπεδο, ένα στάνταρ και αν αυτό το στάνταρ θα μπορούσαν να το πιάσουν. Να μου πεις, θα βάλεις αυτούς τους εργαζόμενους να κάνουν σέρβις; Μα αυτό είναι που χρειάζεται. Κύριε υπουργέ καλημέρα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλημέρα, καλημέρα σας από την Αθήνα.

ΤώνηςΜαρτίνης  :

Τον προβληματισμό τον ακούσατε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ένα ζήτημα, με μεγάλες ελλείψεις στην αγορά εργασίας και την ανάγκη σε συγκεκριμένους τομείς, όχι μόνο χαμηλής ειδίκευσης, όπως είναι οι εργάτες γης, αλλά και στον τουρισμό, στις κατασκευές και αλλού, για εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες, όπως τη χρειάζεται η εθνική οικονομία, ιδίως σε περιοχές που αναπτύσσονται δυναμικά και είναι στην πρωτοπορία να πούμε της οικονομικής ανάπτυξης και δράσης, όπως είναι τα Δωδεκάνησα, όπως είναι κατεξοχήν η Ρόδος, αλλά όχι μόνο, η Κρήτη και ούτω καθεξής. Υπογράφουμε αυτές τις έξι συμφωνίες, οι οποίες συμβάλλουν, δεν επιλύουν. Είναι ένα ακόμα βήμα, χρειάζεται, μια, και κάνουμε και προχωρούμε σε μια συνολική στρατηγική, που περιλαμβάνει και την τροπολογία που ψηφίσαμε πριν τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει τις έξι διμερείς, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού, τον διοικητικό μηχανισμό της νόμιμης μετανάστευσης, ώστε να δίνονται γρήγορα οι άδειες διαμονής και να υπάρχει ο κατάλληλος αποτελεσματικός έλεγχος και ούτω καθεξής.

ΤώνηςΜαρτίνης :

Ναι. Κύριε Υπουργέ, μιλάμε τώρα για Ρόδο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Σήμερα χωρίς τις συμφωνίες υπάρχουν μετακλήσεις, έρχονται εργαζόμενοι από το εξωτερικό, υπάρχει όμως και μεγάλη ταλαιπωρία στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Θα ‘ρθει ο Πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα, την ερχόμενη Πέμπτη να εγκαινιάσουμε το πρώτο κέντρο λήψης βιομετρικών στοιχείων εδώ στην Αθήνα, που εκσυγχρονίζει τον μηχανισμό, και διευκολύνει και επιταχύνει, την όλη διαδικασία, και κάνουμε μια σειρά από πράγματα μέσα στο 2024, στην ψηφιοποίηση και ούτω καθεξής, ώστε όλα αυτά να γίνονται αυτοματοποιημένα και πιο αποτελεσματικά.

Τώνης Μαρτίνης  :

Έχουμε λοιπόν το θέμα αυτό, που είναι μεγάλο, ειδικά στην εστίαση, στον τουρισμό, εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα έντονα, έχουμε την αυξημένη τουριστική κίνηση που έρχεται. Οι απαιτήσεις για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, σε όσους επισκέπτονται τη χώρα μας είναι μεγάλες. Τώρα, πώς αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί και εκεί είναι το ζητούμενο. Ναι, να έρθουνε χέρια, να έρθουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δουλέψουνε, τους χρειαζόμαστε, πιθανώς στη γεωργία, στις αγροτικές δουλειές. Για τον τουρισμό το πρόβλημα είναι λίγο διαφορετικό. Και εκεί τώρα, είναι το ζητούμενο. Δηλαδή μήπως μας έρθουν, αλλά τελικά έρθουν, χωρίς να δώσουνε το αποτέλεσμα που θα πρέπει να δώσουν, ειδικά στον τουρισμό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, κοιτάξτε, εμείς δεν είμαστε το υπουργείο εργασίας, εμείς συνεπικουρούμε την όλη προσπάθεια, προφανώς και διευκολύνουμε, και λέμε τούτο: ότι κατά βάση υπάρχει προσφορά και ζήτηση. Υπάρχει ένας διεθνής ανταγωνισμός προσέλκυσης, δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό τον κόσμο, φύγαν αρκετοί μετανάστες από την Ελλάδα προς την Ιταλία και αλλού, τα χρόνια της κρίσης, και τα χρόνια του κορονοϊού, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία τώρα που αναπτυσσόμαστε ξανά, και μάλιστα δυναμικά, ένα πρόβλημα το οποίο, εάν δεν το αντιμετωπίσουμε, θα βαίνει χειρότερο συν τω χρόνω, διότι οι ανάγκες αυξάνονται, δεν μειώνονται, γι’ αυτό και κάνουμε μια σειρά από πράγματα, καμιά φορά αντιμετωπίζοντας και πολύ σφοδρές αντιδράσεις, είδατε με την τροπολογία που φέραμε πριν τα Χριστούγεννα, την οποία καταφέραμε και ψηφίσαμε με 262 ψήφους στη Βουλή, για να δώσουμε χαρτιά στους διαμένοντες ήδη εδώ, διότι καλά το λέτε, την ώρα που ψάχνουμε να φερουμεαπο το εξωτερικο, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι ήδη εδώ, μιλούν ελληνικά, έχουν εργαστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, και για τον α, β λόγο, έχουν περιέλθει σε καθεστώς παρανομίας και τους δώσαμε τη δυνατότητα, τώρα με την τροπολογία, να αποκτήσουν πρόσβαση στη νόμιμη απασχόληση, για να μπορούν να απασχολούνται νόμιμα στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, και ήδη αυτή η πλατφόρμα που λειτουργεί εδώ και ένα μήνα πάει καλά, έχουμε πολλές αιτήσεις, πάνω από δέκα χιλιάδες πια και δυόμιση χιλιάδες προσωρινές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί.

ΤώνηςΜαρτίνης :

Μάλιστα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι ένα μικρό βήμα και αυτό, θέλει πολλά πράγματα να γίνουν. Οι Γερμανοί φτάσαν στο σημείο να δίνουν υπηκοότητα στα τρία χρόνια. Η Γερμανία, η οποία δεν έχει ανάγκη να γίνει περαιτέρω μαγνήτης, παρα είναι ελκυστική. Και στην οποία καταλήγουν και πολλά από τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τη χώρα μας, να το πούμε αυτό, οι πρωτογενείς ροές από την Τουρκία, που γίνονται δευτερογενείς προς τη Γερμανία, είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Παρόλα αυτά, ψηφίσανε πριν από μερικούς μήνες, νόμο προκειμένου να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους, γιατί έχουν τεράστιες ανάγκες, όπως και οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, όλη η Ευρώπη. Θα πρέπει και εμείς να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, να φύγουμε από το μοντέλο Μανωλάδας, και πώς να το πούμε αυτές τις καταχρήσεις, που είδαμε στο παρελθόν, αναφέρομαι και στον πρωτογενή τομέα, αλλά και συνολικά, και να μπούμε σε ένα νέο μοντέλο, νόμιμης απασχόλησης, δηλωμένης και όχι αδήλωτης, με φόρους και εισφορές, και με τους κατάλληλους μισθούς, προκειμένου να έχουμε και το κατάλληλο προσωπικό.

ΤώνηςΜαρτίνης  :

Τώρα, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας προβληματισμός, έρχονται, ας πούμε ότι έρχονται στη Ρόδο πέντε, δέκα χιλιάδες, ζητάμε τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες, από ό,τι λένε ξενοδόχοι. Εάν έρθουν αυτοί, πού θα μείνουν; Πώς θα διαβιώσουν; Με τι συνθήκες τελικά; Γιατί, ξέρουμε ότι κάποια ξενοδοχεία κάνουν μπουντρούμια στα υπόγεια, για να μένουν οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι έρχονται, για να δουλέψουν.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοίταξτε, υπάρχουν οι σοβαροί εργοδότες, οι οποίοι προβλέπουν, υπάρχουν και οι μη σοβαροί.

ΤώνηςΜαρτίνης :

Μα δεν είναι θέμα σοβαρότητας, στο προκείμενο, δεν έχει σπίτια η Ρόδος, για να φιλοξενήσει τόσους, περισσότερους, τέλος πάντων, από αυτούς που ζούνε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, είναι ένα ζήτημα. Εμείς έχουμε προγραμματίσει μια μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο τον Απρίλιο, μαζί με τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων, για να δούμε το ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Έχετε απόλυτο δίκιο να το αναφέρετε. Εχει να κάνει με την έκρηξη του τουρισμού, με την ανάπτυξη την οικονομική. Είναι αν θέλετε, για να το πούμε αλλιώς, ένα ευχάριστο πρόβλημα. Είναι πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει να κάνει όμως με κάτι ευχάριστο, που είναι η οικονομική ανάπτυξη, διότι τα χρόνια της κρίσης, θυμάστε; Έφευγε το εργατικό δυναμικό από τη χώρα μας, δεν είχαμε ανάγκη, είχαμε πολύ υψηλή ανεργία, σήμερα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και αυτό είναι θετικό. Πρέπει τώρα να παρέμβουμε και να διευκολύνουμε. Στην Ολλανδία τους δίνουνε και σπιτάκια, τους δίνουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, τους δίνουνε μια σειρά από πράγματα, πρέπει και στην Ελλάδα να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τους καλύτερους.

ΤώνηςΜαρτίνης  :

Δεν ξέρω αν είναι στις αρμοδιότητές σας, αν δηλαδή προβλέπεται-

Δημήτρης Καιρίδης :

Αλλά θυμάστε μέχρι προχθές, συζητούσαμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

ΤώνηςΜαρτίνης :

Σωστά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είχαμε τα προβλήματα, με, δηλαδή, ταυτόχρονα έχουμε και τα δύο, και πρέπει και στα δύο μέτωπα, να είμαστε αποτελεσματικοί. Χρειαζόμαστε τη νόμιμη, αποτρέπουμε την παράνομη. Κάποιοι μας κατηγορούν γιατί φέρνουμε ξένους, κάποιοι μας κατηγορούν γιατί δεν φέρνουμε αρκετούς ξένους. Ξέρετε, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει και μια διάσταση διαχείρισης μιας σχετικής ”πολιτικής σχιζοφρένειας”, για να το πω έτσι σκωπτικά.

ΤώνηςΜαρτίνης :

Ναι. Κύριε Καιρίδη, αυτοί που παράνομα έρχονται με τις διαδικασίες αυτές των νομίμων που έρχονται, θα μπορούσαν και αυτοί να ακολουθήσουν;

Δημήτρης Καιρίδης :

Η σχετική τροπολογία αφορά αυτούς που ήρθαν πριν από τρία χρόνια, και όχι τους νεοεισερχόμενους, ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να γίνει μαγνήτης. Ωστόσο, αυτοί που έρχονται, υποβάλλουν αιτήματα ασύλου, τα οποία εξετάζονται σε εξατομικευμένη βάση. Όσο διαρκεί η εξέταση της αίτησης, μπορούν να εργαστούν, και ήδη εργάζονται, και εγώ που πήγα την προηγούμενη εβδομάδα σε πάρα πολλές δομές, στην ενδοχώρα, συνάντησα πολλούς παραγωγικούς φορείς που μας λένε καλά που υπάρχει η δομή και μπορέσαμε και μαζέψαμε τα ροδάκινα στη Βέροια ή τα σταφύλια στην Καβάλα ή οτιδήποτε άλλο. Από ‘κει και πέρα, εάν πάρουν άσυλο και γίνουν πρόσφυγες, προφανώς έχουνε απόλυτη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Το ζήτημα είναι, ότι πολλοί από αυτούς επιλέγουν στην πορεία να πάνε στη Γερμανία, η οποία παραμένει πιο ελκυστική, και είναι ένα θέμα το οποίο, πρέπει να το δούμε αυτό, διότι επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος στο πόσοι έρχονται, πολύ λίγο συζητάμε για το πόσοι φεύγουν από την Ελλάδα, που είναι περισσότεροι, και εν τέλει το ισοζύγιο είναι αρνητικό. Έχουμε μείωση του μεταναστευτικού πληθυσμού στη χώρα μας, παρά τα περί αντιθέτου γραφόμενα στον τύπο και λεγόμενα από συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς.

ΤώνηςΜαρτίνης :

Μάλιστα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι άλλοι είναι πολύ πιο ελκυστικοί, δίνουν καλύτερους μισθούς, έχουν περισσότερες κοινωνικές παροχές και ούτω καθεξής, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, υπάρχει ένας ανταγωνισμός σήμερα, εμείς έχουμε πολλά πλεονεκτήματα, θέλουμε να το κάνουμε όλο αυτό οργανωμένα, θέλουμε να το κάνουμε σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, όπως είναι η Γεωργία, η Μολδαβία, η Αρμενία, η Ινδία. Ο πρωθυπουργός, είδατε πήγε στην Ινδία και ανακοίνωσε αυτήν την συμφωνία. Θέλουμε να το κάνουμε με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία, να ξέρουμε ακριβώς ποιος έρχεται, τί κάνει, πού θα είναι, θέλουμε τη συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, με τους ξενοδόχους, με τους ανθρώπους της εστίασης, είναι ένα ολόκληρο πλέγμα, αλλά είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση αυτή από την οποία εξαρτάται η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει αυτό να τεθεί στον δημόσιο διάλογο, ότι προϋπόθεση ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας πια, είναι και η σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού.

ΤώνηςΜαρτίνης :

Μάλιστα, λοιπόν ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας μιλήσατε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να είστε καλά.

ΤώνηςΜαρτίνης :

Καλημέρα, Ευχαριστώ πολύ.