Date 2024-04-15
Τώνης Μαρτίνης :
Είναι το τραγούδι για να υποδεχθούμε τον υπουργό τον κύριο Καιρίδη που έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή για την μετανάστευση, για τους νόμιμους που θα μας έρθουν, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ήδη τα ξενοδοχεία στη Ρόδο. Ήθελα να πούμε δυο κουβέντες, κύριε υπουργέ, καλημέρα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα, σε εσάς και στους ακροατές σας και σε όλη τη Ρόδο, σε όλα τα Δωδεκάνησα.
Τώνης Μαρτίνης :
Κύριε υπουργέ, είναι μεγάλο το πρόβλημα και δεν ξέρω εάν με τη λύση που δόθηκε, εάν αυτή θα είναι άμεση, γιατί εννοείται ότι ένα ξενοδοχείο για να λειτουργήσει θέλει και λίγο να τους βάλει σε μια σειρά και μια τάξη ας πούμε, αυτούς οι οποίοι για πρώτη φορά μπορεί να δουλέψουν σε ένα ξενοδοχείο. Τι βλέπετε να γίνεται με αυτούς τους εισαγόμενους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και σε άλλες επιχειρήσεις;
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε, γίνονται μετακλήσεις από το εξωτερικό αλλά δεν γίνονται στον ρυθμό που έχει ανάγκη η αγορά και ζητάνε και οι τουριστικοί παράγοντες και στις κατασκευές και στον αγροτικό τομέα έχουμε σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με μια σειρά από πράγματα. Δύο είναι τα βασικά, η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων που έχει ρίξει την ανεργία και έχει δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση για εργασία από τη μια και το δεύτερο το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει έναν αξιόπιστο αποτελεσματικό μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης, τον χτίζει τώρα, δεν τον χρειαζόταν μέχρι πρόσφατα γιατί την περίοδο της κρίσης ο κόσμος έφευγε από την Ελλάδα, δεν έρχονταν στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες οι οποίοι κυρίως αλβανικής καταγωγής είχαν φύγει στο εξωτερικό προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη και στο παρελθόν πριν την κρίση μέχρι το 2009, ικανοποιούσαμε τις όποιες ανάγκες σε εισαγόμενο προσωπικό από τη δεξαμενή της Αλβανίας, η οποία σήμερα έχει στερέψει και δεν μπορεί πια να δώσει κόσμο για λύση. Άρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα από μια οργανωμένη στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από πράγματα από την τροπολογία που ψηφίσαμε πριν τα Χριστούγεννα για την νόμιμη απασχόληση των ήδη διαμενόντων εδώ στην χώρα. Τις 6 διακρατικές συμφωνίες με χώρες, όπως οι Φιλιππίνες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον τουρισμό για παράδειγμα και την επιτάχυνση των διαδικασιών με την καλύτερη στελέχωση των προξενείων που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των αποκεντρωμένων διευθύνσεων αλλοδαπών και μετανάστευσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς βοηθάμε σε όλα τα επίπεδα, ψηφιοποιούμε τα αρχεία. Προχωρούμε στην διαλειτουργικότητα των συστημάτων, εγκαινιάζουμε νέα κέντρα λήψης βιομετρικών για να γίνονται όλα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά αλλά νομίζω ότι και το ’24 θα έχουμε προβλήματα, αλλά θα δούμε το καλό και τη μεγάλη αλλαγή από το ’25 και μετά. Γι’αυτό έχω πει κατ’ επανάληψη το ’24 είναι και πρέπει να είναι έτος νόμιμης μετανάστευσης και των μεγάλων τομών που χρειάζεται η νόμιμη μετανάστευση, γιατί επικεντρωθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και εσείς στα κανάλια εννοώ οι δημοσιογράφοι, τα μέσα ενημέρωσης, ο δημόσιος διάλογος συνολικά στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης που είναι σημαντικό και πρέπει πάντοτε να το έχουμε κατά νου, αλλά εξίσου σημαντικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής κοινωνίας είναι και το ζήτημα της λελογισμένης νόμιμης μετανάστευσης με όρους και κανόνες όπως τη χρειάζεται η οικονομία μας και με απόλυτη ασφάλεια για την κοινωνία.
Τώνης Μαρτίνης :
Με λίγα λόγια λέτε, ότι για το 2024 θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα υπάρχει πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε με την εισαγωγή αυτή, των ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα το πρόβλημα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε να δείτε γίνονται βήματα, οι ανάγκες δεν είναι αυτές που λέγονται γιατί συχνά λέγονται κάτι πολύ μεγάλα νούμερα τα οποία δεν ισχύουν αλλά εγώ δεν θα κρύψω το πρόβλημα, θα πω ότι υπάρχει ζήτημα, αλλά προφανώς όταν έχεις έναν προξενικό υπάλληλο στο Προξενείο της Μανίλας ή του Ανόι ή του Νέου Δελχί δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις, υπάρχει ζήτημα το οποίο μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ στην κυβέρνηση. Κατ’επανάληψη έχουμε κάνει συσκέψεις όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας, προφανώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και παίρνουμε μια σειρά από μέτρα. Εμείς φέραμε ειδικό νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα το οποίο οδεύει προς τη Βουλή το οποίο έχει μια σειρά από ρυθμίσεις διευκολύνσης. Αλλά η μεγάλη αλλαγή θα αρχίσει να φαίνεται και η ομαλοποίηση της κατάστασης που αρχίζει να φαίνεται από τα τέλη του ’24 και σίγουρα το 2025. Τι θέλετε να σας πω ότι έχουμε 240.000 εκκρεμείς αιτήσεις αδειών διαμονής και ανανεώσεις αδειών διαμονής στις αποκεντρωμένες; Εκκρεμείς, 240.000 αυτή τη στιγμή. Ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Έχει δημιουργηθεί μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία πρέπει τώρα με θάρρος να αντιμετωπίσουμε, όπως κάναμε με την τροπολογία που ψηφίσαμε πριν τα Χριστούγεννα.
Τώνης Μαρτίνης :
Τώρα γι αυτούς οι οποίοι έχουν έρθει, ήρθαν με τον τρόπο που ήρθαν, δεν είναι νόμιμοι. Αυτοί μπορούν να εργαστούν με κάποιο τρόπο που να τους δοθεί τέλος πάντων, ο τρόπος νόμιμα να εργάζονται, υπάρχει τέτοια δυνατότητα υπάρχει τέτοια σκέψη;
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν κατ’ αρχάς να πούμε ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο, αυτοί όπως κι αν ήρθαν και συνήθως στη χώρα μας οι αιτούντες άσυλο έρχονται παράνομα αλλά στη συνέχεια μπαίνουν στο καθεστώς του αιτούντα άσυλο, του αιτούντα δηλαδή διεθνούς προστασία και στο βαθμό που διατηρούν αυτή την ιδιότητα όσο εξετάζεται δηλαδή η αίτησή τους, μετά τους δύο πρώτους μήνες έχουν δικαίωμα πρόσβασης νόμιμης στην αγορά εργασίας, τη νόμιμη απασχόληση. Και ήδη αρκετοί από όσους φιλοξενούνται σε δομές όπως στην Κω, στη Λέρο, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο και στην ενδοχώρα βεβαίως εργάζονται. Στη Ρόδο δεν υπάρχει δομή όπως ξέρετε, κατά συνέπεια δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Από κει και πέρα άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε καθεστώς παρατυπίας στην Ελλάδα για τον α,β λόγο γιατί η άδειά τους έληξε και δεν την ανανέωσαν, γιατί το ένα ή το άλλο στο βαθμό που είναι εδώ πάνω από τρία χρόνια και μπορούν να το αποδείξουν με βάση την τροπολογία που ψηφίσαμε και έχουνε προσφορά εργασίας συμβόλαιο εργασίας μπορούν να αιτηθούν και να πάρουν άδεια διαμονής και πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ήδη το έχουν κάνει περίπου 15.000 από αυτούς και έχουν δοθεί οι πρώτες 5.000 προσωρινές άδειες απασχόλησης και διαμονής.
Τώνης Μαρτίνης :
Μάλιστα, επομένως αυτό το οποίο βγαίνει από την συζήτηση είναι ότι για φέτος θα δυσκολευθούν οι επιχειρηματίες στη Ρόδο για να βρούν προσωπικό στο βαθμό τέλος πάντων που ήταν και το 2023, υποθέτω.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε να δείτε. Εμείς για πρώτη φορά το 2023 τότε επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας συμπεριλάβαμε τον τουρισμό στις μετακλήσεις, όχι μόνο τους εργάτες γης και ορίστηκαν 145.000 θέσεις οι οποίες, στην πορεία με δικιά μας κοινή υπουργική απόφαση δικιά μου και της Δόμνας Μιχαηλίδου αυξήθηκαν επιπλέον 30.000 και έχουμε φτάσει αισίως τις 175.000 από αυτές αρκετές θέσεις έχουν ήδη ικανοποιηθεί και έχουν προχωρήσει οι μετακλήσεις. Είναι όμως προφανές ότι το σύστημα έχει προβλήματα γραφειοκρατικά, υποστελέχωσης, κατακερματισμού είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στο ’24. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν έχουμε μια μεγάλη υποστελέχωση, θα σας πω ένα παράδειγμα το υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε την κρίση, το 2010 με 2.500 εργαζόμενους και σήμερα έχει 1.200 και έχει μεγάλη δυσκολία στη διεκπεραίωση των αιτημάτων, ιδίως σε προξενεία αιχμής, όπως είναι αυτό στις Φιλιππίνες, στην Ινδία, στην Αίγυπτο, στο Κάιρο. Γίνονται συντοτισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και θα πάμε καλύτερα από πέρσι αλλά η μεγάλη μεγάλη αλλαγή που θα συμβεί δεν θα είναι το ’24, αλλά το ’25.
Τώνης Μαρτίνης :
Κύριε υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ να είστε καλά καλημέρα ευχαριστώ πολύ.