Συνέντευξη στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Δημήτρης Καιρίδης. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρατήρησε πως «η Τουρκία παγίως δεν θέλει να πάει τη διαφορά της οριοθέτησης στη Διεθνή Δικαιοσύνη γιατί ξέρει ότι λίγα μπορεί να περιμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ο τρόπος για να τορπιλίσει δεν είναι να βγει και να το πει ξεκάθαρα, διότι τότε η διεθνής κοινή γνώμη θα καταλάβει, το τορπιλίζει εμμέσως».
«Πρέπει να φαίνεται ότι θέλουμε να πάμε διότι έχουμε απέναντί μας και μια διεθνή κοινότητα» ανέφερε και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι και επί της ουσίας αλλά πρέπει και να το διαφημίζει αυτό, χώρα του διαλόγου, του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας».
Σε ερώτηση της Νικόλ Λειβαδάρη για το εάν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να πάμε σε ένα συνυποσχετικό για την Χάγη, ο κ. Καιρίδης σχολίασε πως «ως πολιτικός θα σας έλεγα ότι υπάρχει μια προοπτική», «ως καθηγητής και αναλυτής θα σας έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο».
Για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο υπουργός εξήγησε πως «η συνεννόηση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι παλιότερα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα». «Εμείς θα θέλαμε η Τουρκία να ελέγχει απόλυτα τα σύνορά της, να ενεργοποιήσουμε ξανά την πρόνοια της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης του 2016 αλλά και τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχουμε από το 2014 και το 2017 για επιστροφές, κάτι το οποίο η Τουρκία αρνείται και βέβαια να βοηθήσουμε την Τουρκία και με χρηματοδότηση για την καλύτερη φύλαξη και των δικών της συνόρων, να ανοίξει μια συνεργασία με την Frontex που την αρνείται η Τουρκία μέχρι σήμερα» σημείωσε.
Ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως «για το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας, δεν μας κάνει χάρη, έχει αποφασίσει να συνεργαστεί στο μεταναστευτικό και να στείλει και ένα μήνυμα συνεργασίας με την Ευρώπη τώρα που σε άλλα μέτωπα η σχέση της δοκιμάζεται». «Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε μεγάλη μείωση των ροών, σχεδόν μηδενισμό στον Έβρο και λιγότερες στο Ανατολικό Αιγαίο, 60% είναι η συνολική μείωση» τόνισε.
Σε σχέση με την παρουσία Τούρκου αξιωματικού στην Λέσβο και ενός Έλληνα στην Σμύρνη ο κ. Καιρίδης απάντησε πως «ο στόχος είναι να συνεργαζόμαστε καλύτερα, να συνομιλούμε καλύτερα για το καλό και της ανθρώπινης ζωής στο Αιγαίο αλλά και της καλύτερης διαχείρισης του μεγάλου προβλήματος, είναι ένα πρόβλημα που είναι εδώ για να μείνει».
Σχετικά με την παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες, ο κ. Καιρίδης απάντησε πως «είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται κατεξοχήν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν γίνεται με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι μέλος του Σένγκεν, θα είναι η μοναδική εξαίρεση από τον κανόνα του Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αυτό, το visa facilitation, η διευκόλυνση δηλαδή παροχής βίζας σε Τούρκους πολίτες, επισκέπτες και τον χειμώνα, όχι μόνο το καλοκαίρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για επτά μέρες, είναι μια επιτυχία που την θέλουν πολύ οι νησιώτες».