O Δημήτρης Καιρίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open» | 13.05.2024

YouTube video

O Δ. Καιρίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open», 13.05.2024

Εύα Αντωνοπούλου: Καλωσορίζουμε στο δελτίο μας, τον κ. Δημήτρη Καιρίδη, υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Κ. Καιρίδη ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο μας. Κατ’ αρχήν, θέλω ένα πρώτο σχόλιό σας για την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα το δείπνο και στον απόηχο των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης, πως ήταν μια συνάντηση που δεν έπρεπε να γίνει, μετά τις προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος και κυρίως, με αιχμή τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Τι λέτε;

Δημήτρης Καιρίδης: Καταρχάς, δεν το άκουσα αυτό από την αντιπολίτευση. Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο η αξιωματική, όσο και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν, δεν διαφωνούν με την επίσκεψη και τον στρατηγικό στόχο των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας. Προφανώς, υπάρχουν και άλλα κόμματα πέρα από αυτά, τα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά τα δύο βασικά, και έχει σημασία αυτό, να σημειώνουμε την ευρύτερη συναίνεση στα μεγάλα και τα σημαντικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίσκεψη πήγε καλά. Ότι ήταν ένα θετικό βήμα, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι επιλύθηκε η ελληνοτουρκική διαφορά. Τα προβλήματα στο ζήτημα της οριοθέτησης παραμένουν, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε στα χαμηλής πολιτικής. Είχαμε θετικές εξελίξεις και στο μεταναστευτικό και στην τουριστική βίζα για τους τούρκους πολίτες…τα ανέφερε αυτά ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και το λέω γιατί αφορούν το δικό μας Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Προχωρήσαμε σε νέα πρωτόκολλα για την υγεία, για την πολιτική προστασία και τις φυσικές καταστροφές, την από κοινού αντιμετώπιση, νομίζω ότι είναι θετικό. Και από τις δηλώσεις φάνηκε η αυτή η διάθεση και των δύο, να κρατήσουν την ύφεση που έχουμε εδώ και δεκατέσσερις μήνες.

Εύα Αντωνοπούλου: Πάντως, κ. Καιρίδη στο θέμα της Μονής της Χώρας και ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει σε αυτό το καθεστώς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι, στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Θέλω να πω, πως τα βασικά ζητήματα και είναι και πολλά περισσότερα, μένουν άλυτα. Βλέπουμε μια συμφωνία για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, κυρίως σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως τα ονομάζουμε.

Δημήτρης Καιρίδης: Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της Μονής της Χώρας, όπως είχε πει. Και το έθεσε μετ’ επιτάσεως. Ο διάλογος δεν μας φοβίζει. Τα επιχειρήματα είναι με το μέρος μας και τα λέμε, τα λέμε κατ’ ιδίαν, τα λέμε και δημοσίως. Από εκεί και πέρα, είδατε τον Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνεται στο εσωτερικό του μέτωπο, με τι εμμονή και με τι έμφαση υπερασπίστηκε τη Χαμάς, που τον φέρνει σε μεγάλη απόσταση, όχι μόνο με τη Δύση, με τους Αμερικάνους, με τους Ευρωπαίους, αλλά ακόμα θα σας έλεγα και με τα ίδια τα αραβικά καθεστώτα, με την Αίγυπτο της κυβέρνησης του Αλ-Σίσι, με την Ιορδανία, με τις μοναρχίες του Κόλπου. Το κάνει όμως, όπως κάνει και τη Μονή της Χώρας, διότι υπάρχει μια έντονη, έτσι ισλαμιστική ψήφος στο εσωτερικό, στην οποία βεβαίως απευθύνεται. Αυτό δεν το λέω για να το δικαιολογήσω, αλλά για να συνδέσω και να εξηγήσω γιατί γίνονται κάποια πράγματα.

Εύα Αντωνοπούλου: Nαι. Τώρα να πάμε λίγο και στη γειτονική μας Βόρεια Μακεδονία και στο ζήτημα που έχει ανακύψει εκεί, με την αλλαγή της πολιτικής σκυτάλης, καθώς η νέα ηγεσία και κυρίως, μέχρι ώρας τουλάχιστον, η νέα πρόεδρος επιμένει προκλητικά να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία». Τί βήματα σκοπεύει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να το αντιμετωπίσει αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης: Κοιτάξτε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη. Πολύ αρνητική και επικίνδυνη θα σας έλεγα, ιδίως για τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας. Γι’ αυτό υπήρξε και μια ομοβροντία διεθνών αντιδράσεων, πέρα από αυτά που είπαμε εμείς, καταρχήν το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και πολύ ξεκάθαρα σήμερα το πρωί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες. Ακούσατε και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, παρόλο που είμαστε σε προεκλογική περίοδο, να παίρνουνε πολύ έτσι έντονες και ξεκάθαρες θέσεις, προκειμένου, αυτό που είπατε και στο ρεπορτάζ στη συνέντευξη που είχατε από τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός, ο νέος, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός να προσέξει στη δικιά του ορκωμοσία να μην επαναλάβει το λάθος. Διότι τότε θα έχουμε πραγματικά πρόβλημα.

Εύα Αντωνοπούλου: Ναι αλλά  τότε κ. Καιρίδη και η ελληνική κυβέρνηση που είναι πια πέντε χρόνια στη διακυβέρνηση, δεν έχει προχωρήσει στην κύρωση κάποιων Συμφωνιών που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και που θα διασφάλιζαν πολύ βασικά σημεία. Όπως για παράδειγμα, τα διαβατήρια. Όπως για παράδειγμα, κάποια προϊόντα. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα, τα οποία, πολλοί είναι αυτοί που λένε πως είμαστε «γυμνοί» διπλωματικά, επειδή δεν έχουμε προχωρήσει σε αυτά τα μνημόνια και την κύρωσή τους.

Δημήτρης Καιρίδης: Νομίζω ότι είναι μια λάθος υπερβολή και ένας λάθος συμψηφισμός. Τα πρωτόκολλα είναι μια υποσημείωση της Συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση, παρ’ όλο που διαφώνησε, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, την τήρησε, διότι πιστεύουμε στη συνέχεια του κράτους και στις αναληφθείσες διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Κάτι που φαίνεται να μην καταλαβαίνουν σήμερα στα Σκόπια, η νέα πρόεδρος. Και θα σας πω τούτο. Φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια ευρύτερη κουτοπονηριά θα σας έλεγα, βαλκανική. Από τη μια έχουμε τον Αλβανό πρωθυπουργό εδώ στην Αθήνα να συγχέει δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Και θέλω να το πω αυτό και το ίδιο συμβαίνει και με την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας. Τι έκανε ο Έντι Ράμα; Είναι άλλο πράγμα τα δικαιώματα μιας ιστορικής μειονότητας, διεθνώς αναγνωρισμένης, της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, στην Αλβανία και είναι άλλο πράγμα τα δικαιώματα, τα νόμιμα δικαιώματα, τα οποία όλοι πρέπει να σεβόμαστε, των οικονομικών μεταναστών. Διότι αν θέλει ο Έντι Ράμα να ξεκινήσει μια κουβέντα περί οικονομικών μεταναστών, στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και να πει ότι σε αυτούς ανήκει η Γερμανία, ή σε αυτούς ανήκει η Γαλλία ή σε αυτούς ανήκει η Ιταλία, καταλαβαίνετε ότι δεν θα βοηθήσει καθόλου την αλβανική υπόθεση και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Το ίδιο φαίνεται έκανε και η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία μπέρδεψε το τι κάνει κάποιος ιδιωτικά και το τι λέει μεταξύ τους, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να το ελέγξει κανείς, με το τι έκανε αυτή ως θεσμός και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή, που είναι η επίσημη ορκωμοσία. Έτσι δεν είναι; Και παραποίησε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας που προβλέπει τον συγκεκριμένο όρκο στη Βόρεια Μακεδονία.

 Εύα Αντωνοπούλου: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. υπουργέ, κ. Καιρίδη για την παρουσία σας, στο δελτίο μας.