Ο Ναβάλνυ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τηλεδιάσκεψη, όπου εκπροσωπώ την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη επρόκειτο να μιλήσει ο Αλεξέι Ναβάλνυ για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ο Ναβάλνυ επέστρεψε στη Ρωσία χθες και αμέσως συνελήφθη. Σήμερα κρατείται σε φυλακή στη Μόσχα και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στη θέση του μίλησε ο διευθυντής του επιτελείου του, Leonid Volkov, καθώς και ο Christo Grozev, ερευνητής της Bellingcat. Η Bellingcat είναι μια οργάνωση ερευνών (open source, ότι δηλαδή μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο και μέσω των αρχείων αεροπορικών εταιριών κλπ), με έδρα την Ολλανδία.

Ο Grozev περιέγραψε τις δολοφονίες και την απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνυ, με τη χημική ουσία Novichok, από τη FSB, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν αναλυτικά και συγκεκριμένα, με ονόματα πρακτόρων της FSB και λεπτομερειακή περιγραφή των ενεργειών τους. Η περιγραφή του προκάλεσε σοκ στα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές από όλη την Ευρώπη.

Η ρωσική αντιπροσωπεία επιχείρησε να εμποδίσει τη συζήτηση. Όταν απέτυχε αποχώρησε διαμαρτυρόμενη. Ο Jacques Maire παρουσίασε το report του, εκ μέρους της Επιτροπής, το οποίο είναι εξαιρετικά επικριτικό για τις ρωσικές αρχές.

Είναι προφανές ότι η υπόθεση Ναβάλνυ έχει διεθνοποιηθεί και θα απασχολήσει όχι μόνο το Συμβούλιο αλλά τη διεθνή κοινότητα εν γένει. Το Συμβούλιο το οφείλει στον ρωσικό λαό και στις δημοκρατικές του ελευθερίες να ερευνήσει σε βάθος αυτή την υπόθεση και οι ρωσικές αρχές θα ήταν καλύτερα να συνεργαστούν παρά να καταγγέλουν το Συμβούλιο για “αντιρωσισμό”.