«Η Ελλάδα καλά κάνει και πρέπει να εκμεταλλεύεται τις διεθνείς συμμαχίες της » είπε ο κ. Καιρίδης και συνέχισε: «Η Ε.Ε. έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας, μιας χώρας που δεν είναι μέλος της, είναι φυσικό να απαιτούμε το ίδιο, κατ’ ελάχιστον, όταν προσβάλλονται κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα ». Ο κ. Καιρίδης επεσήμανε πως «η Τουρκία αυτή την στιγμή παρανομεί. Ασκεί μια αντιφατική πολιτική. Την μία λέει ότι η Κύπρος είναι νησί και δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, από την άλλη λέει ότι η Κύπρος αποτελείται από τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι δικαιούνται κατά το ήμισυ τον πλούτο των υδρογονανθράκων. Εμάς μας αφορά λόγω του Καστελόριζου η υπόθεση αυτή και βεβαίως η ευρύτερη αμφισβήτηση της Τουρκίας στον χώρο του Αιγαίου».
Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων η Τουρκία λειτουργεί «ως το μακρύ χέρι της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμποδίζοντας την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία» και όπως σημείωσε η χώρα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με «προσοχή, ρεαλισμό, ομοψυχία, να μην εργαλειοποιούμε τα εθνικά θέματα, να μην τα βάζουμε στο στόχαστρο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό».
Σε ότι αφορά τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με την ΝΔ, εξήγησε ότι «στις Ευρωεκλογές ηττήθηκαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρομαι στην εξαέρωση των ΑΝΕΛ και την απομείωση των ποσοστών της Χ.Α., στις 7 Ιουλίου πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε στις Ευρωεκλογές και σε σταθερές βάσεις τετραετίας. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έρχεται ως απλή εναλλαγή στην κυβέρνηση, έρχεται ως η μόνη δύναμη που μπορεί να ενώσει τους Έλληνες σε ένα πρόγραμμα εθνικής ανάταξης».
Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του επικεφαλής της ΝΔ να συμμετάσχει σε debate με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καιρίδης υπενθύμισε ότι «ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν είχε καταγγείλει αυτά τα debate και είχε πει ότι υπονομεύουν την δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των αρχηγών όταν γίνονται μεταξύ των δύο πρώτων».