Μετά τη χιονοθύελλα

Η χιονοθύελλα άφησε πολλές πληγές στη βόρεια Αθήνα. Όμως, οι κάτοικοι δεν το βάζουν κάτω. Ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ξεκίνησαν από προχθές το έργο της αποκατάστασης. Παντού, συνεργεία, ιδιωτικά αλλά και του κράτους, με πρώτη την Πυροσβεστική, εργάζονται ασταμάτητα, κόβοντας δένδρα και επικίνδυνα μισοσπασμένα κλαδιά.

Τώρα χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός για τη βελτίωση των υποδομών μας, μετά από χρόνια αδιαφορίας και αποεπένδυσης. Ψηφιοποίηση, υπογειοποίηση και επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τις τεχνολογικές προδιαγραφές και τις απαιτήσεις όχι του 1960 αλλά του 21ου αιώνα. Και θεσμικό ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και ευθυνών.

Η συνολική απαξίωση του κρατικού μηχανισμού δεν βοηθά. Προβλήματα υπάρχουν, και είναι πολλά και γνωστά, αλλά το κράτος μας (ΕΣΥ, εμβολιασμοί, συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή κλπ) είχε αρκετές επιτυχίες το προηγούμενο διάστημα για να εμπνευστεί και να βελτιωθεί (η ίδια η ΔΕΗ κατάφερε μέσα σε ενάμισι χρόνο να αφήσει πίσω της τη χρεοκοπία και να οκταπλασιάσει την αξία της, προς όφελος του κύριου μετόχου της, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου).