Ιστορικό πισωγύρισμα η Συμφωνία των Πρεσπών (Συνέντευξη στη Μακεδονία της Κυριακής, 04.10.2020)

Ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης σχολιάζοντας την όλη συζήτηση που προέκυψε στον απόηχο της κοινής ανακοίνωσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, τονίζει με νόημα ότι «η ΝΔ χωρίς ν’ αλλάζει κεραία από την αρχική θέση της πίστευε και πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία λάθος και επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα».

Επισημαίνει επίσης ότι η διπλή επίσκεψή του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς ταυτόχρονη παρουσία στην Τουρκία, σηματοδοτεί τη σταδιακή μετατόπιση από την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

«Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να πιέσουν την Τουρκία για την γενικότερη αντιδυτική στάση της», τονίζει, ενώ ακόμη σημειώνει ότι μετά το ταξίδι Πομπέο η Τουρκία συνειδητοποιεί βαθύτερα ότι «πλέον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική πίεσης απέναντι στην Τουρκία, όσο αυτή θα συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων και της επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα και Κύπρο».

Τέλος για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή υποστηρίζει ότι η πόλη «έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί πυλώνας και κόμβος οικονομικός, εμπορικός, ενεργειακός και διαμετακομιστικός των Βαλκανίων στα πλαίσια μιας ευρύτερης ευρωατλαντικής συνεργασίας. Αντίστοιχο ρόλο προορίζεται να παίξει η Κρήτη στη νέα δυτική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Α. Μεσόγειο».

Τι σηματοδοτεί για τη χώρα μας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η τριήμερη παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα;

Η διπλή τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ χωρίς ταυτόχρονη παρουσία στην Τουρκία σηματοδοτεί τη σταδιακή μετατόπιση των ΗΠΑ από την πολιτική των ίσων αποστάσεων σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να πιέσουν την Τουρκία για την γενικότερη αντιδυτική στάση της. Αντιμετωπίζουν πλέον την τουρκική πολιτική με βάση τις πράξεις τις και όχι την ρητορική της, ξεκινώντας το τελευταίο διάστημα θα έλεγα μία στάση καραντίνας. Συστατικό στοιχείο μίας τέτοιας σημαντικής αμερικανικής αλλαγής συμπεριφοράς είναι η βαθύτερη ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε πολλαπλά επίπεδα.

Συχνά η Βόρεια Ελλάδα έχει ακούσει καλά λόγια για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη. Τι μένει επί της ουσίας από όλα αυτά;

Η παρουσία Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά και όχι στην Αθήνα δεν ήταν τυχαία. Ήταν μήνυμα συγκεκριμένου προσανατολισμού και σχεδιασμού, προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός της χώρας. Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί πυλώνας και κόμβος οικονομικός, εμπορικός, ενεργειακός και διαμετακομιστικός των Βαλκανίων στα πλαίσια μίας ευρύτερης ευρωατλαντικής συνεργασίας. Αντίστοιχο ρόλο προορίζεται να παίξει η Κρήτη στη νέα δυτική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Α. Μεσόγειο. Και οι δύο επιλογές όμως για να γίνουν πράξη, προϋποθέτουν κινήσεις και ενεργητική αξιοποίηση από την χώρα μας και αυτό θα γίνει.

Πόσο θα επηρεάσει τον Ταγίπ Ερντογάν αυτό το ταξίδι-μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, έτσι ώστε να φρενάρει η επιθετικότητά του στην ανατολική Μεσόγειο;

Ο Ερντογάν, το βασικό μήνυμα των συνδυασμένων κινήσεων του δυτικού παράγοντα (ΕΕ, ΗΠΑ) που έθεσε όρια και φραγμό στην πολιτική στρατιωτικοποίησης της κρίσης, το πήρε νωρίτερα και γι’ αυτό μάζεψε το Ορούτς Ρέϊς. Κατάλαβε ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια διακινδύνευσης της δυτικής ασφάλειας στην Α. Μεσόγειο από το ενδεχόμενο μίας θερμής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Με το ταξίδι Πομπέο αυτό που συνειδητοποιεί βαθύτερα είναι ότι πλέον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική πίεσης απέναντι στην Τουρκία, όσο αυτή θα συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων και της επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα και Κύπρο επιδιώκοντας με τη στάση της να δημιουργεί ρήγματα και φθορά στους δυτικούς συνασπισμούς.

Πώς κρίνετε την πρόσφατη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ και τι ρόλο εκτιμάτε ότι θα παίξει απέναντι στην Τουρκία ;

Είναι μία απολύτως ικανοποιητική συμφωνία για την Ελλάδα και την Κύπρο, με διπλό εναλλακτικά στόχο. Η Τουρκία προειδοποιείται ή να σταματήσει προκλήσεις και παράνομες πρακτικές για να διαμορφώσει μια θετική ατζέντα με την ΕΕ ή αν συνεχίσει τον δρόμο της παρανομίας θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων της, όπως αυτές προβλέπονται από τις συνθήκες της ΕΕ.

Ήταν μια απόφαση που έβγαλε ενωμένη την ΕΕ, με αλληλεγγύη προς τα μέλη της και με αποφασιστικότητα απέναντι στις επιβουλές τρίτων προς τα κράτη της. Είναι αλήθεια ότι η αναφορά σε κυρώσεις ήταν έμμεση αλλά σαφής και με δέσμευση θεσμική που συνδέεται με τις συνθήκες της ΕΕ.

Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε τα πολύ σημαντικά σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος, ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία, ξεκαθαρίζει την ατζέντα των διερευνητικών περί της μίας διαφοράς και μόνο των θαλασσίων ζωνών. Σε ότι δε αφορά το Κυπριακό επαναφέρει την επίλυση του στις αποφάσεις του ΣΕ του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Εκτιμώ δε ως μείζονες συνέπειες της συμφωνίας για την Τουρκία ότι βρέθηκε εγκαλούμενη για την μέχρι τώρα στάση της και ταυτόχρονα προειδοποιούμενη ν’ αναλάβει την ευθύνη για την θετική ή αρνητική εξέλιξη της κρίσης. Η εξέλιξη αυτή απλά σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να στρατιωτικοποιήσει την διαφορά χωρίς κόστος και δεν μπορεί να συζητήσει διεκδικώντας επί παντός επιστητού χωρίς συνέπειες.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται εσχάτως εκ νέου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τι απαντάτε στον Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για αλλαγή στάσης της ΝΔ και ζήτησε 158 συγνώμες από τους βουλευτές της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει τα σύνθετα προβλήματα με ατάκες και μεγαλοστομίες. Η ΝΔ χωρίς ν’ αλλάζει κεραία από την αρχική της θέση, πίστευε και πιστεύει ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία λάθος και επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα. Επίσης, όμως, δια του αρχηγού της Κ. Μητσοτάκη είχε εκ των προτέρων προβλέψει ότι εφόσον ψηφιζόταν δεν θα μπορούσε αυτή να καταγγελθεί μονομερώς. Όταν μάλιστα η Ελλάδα στηρίζει την εξωτερική πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν μπορεί αλλού να επικαλείται και αλλού να αγνοεί. Αυτό το γνώριζε ο κ. Τσίπρας αλλά σήμερα το προσπερνά προκειμένου απελπισμένα να βρει σημεία αντιπολίτευσης και φθοράς της κυβέρνησης.

Δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά την υπογραφή της ποιά είναι η θέση της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών; Ηταν μία ιστορική συμφωνία, όπως τονιζόταν στο αρχικό κοινό ανακοινωθέν μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ;

Για την ΝΔ όπως και την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν ιστορική συμφωνία αλλά ιστορικό πισωγύρισμα. Διότι έδωσε υπόσταση ταυτότητας και γλώσσας στον αυτόνομο μακεδονισμό οπισθοχωρώντας από την πάγια και διαχρονική ελληνική θέση.