Πρωτολογία Δ. Καιρίδη στην Ολομέλεια σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο προλαλήσας της Ελληνικής Λύσης ζήτησε εκλογές. Δεν ξέρω αν τις θέλει με επιτηρητές ή χωρίς, αν προσέρχεται στην πρόταση Κασσελάκη ή αν κρατάει μια πισινή για τους ελληνικούς θεσμούς.
Γιατί, κύριε Κατρίνη, βαυκαλίζεστε αν νομίζετε ότι είσαστε ο πρωταγωνιστής εδώ επειδή είχατε την πρωτοβουλία. Όπως είδατε, όταν πρόκειται για παροξυσμό για οξύτητα και ανορθολογισμό, δεν μπορεί να ανταγωνιστείτε την ακροδεξιά. Και είναι ίσως συμπτωματικό, αλλά έχει και την αξία του, το γεγονός ότι έρχομαι εδώ, στο Βήμα, μετά την Ελληνική Λύση. Διότι αυτό που συζητάμε είναι, κατά βάση, μια συνωμοσιολογία, η οποία προήλθε από το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Το υιοθετήσατε εσείς ως τάχα, δήθεν, δημοκρατικό τόξο και σύρεστε σήμερα πίσω από τον κ. Βελόπουλο. Αλλά θα επανέλθω σε αυτό στο τέλος.
Δικαίωμά σας η κατάθεση πρότασης μομφής. Εμείς προσερχόμαστε με απόλυτο σεβασμό στην ύψιστη αυτή διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, που
προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Είναι καλοδεχούμενη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και επιχειρήματα μετά από εβδομάδες σύγχυσης και διαφόρων διακινούμενων ιστοριών όλο το προηγούμενο διάστημα.
Πώς δικαιολογείται, όμως, αυτή η πρόταση μομφής; Στέκομαι στην καταληκτική φράση της κατατεθείσας πρότασης. Λέτε ότι «η Ελλάδα αποκλίνει οικονομικά και πολιτικά από την Ευρώπη, εξαιτίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Πόθεν προκύπτει τούτο; Οικονομικά αποκλίνουμε τρέχοντας δύο και τρεις φορές πιο γρήγορα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο αύξησης του ΑΕΠ; Έχοντας χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία, χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού από την Ιταλία;
Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και είναι προφανές ότι έχουμε να καλύψουμε πολύ μεγάλη απόσταση για να φτάσουμε στην πολυπόθητη σύγκλιση, αλλά η τάση και ο δρόμος σήμερα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το πιστοποιούν όλα τα στοιχεία, οποιουδήποτε διεθνούς οικονομικού οργανισμού και αν πάρετε. Λέτε ότι αποκλίνουμε πολιτικά, την ώρα που οι εκθέσεις ανεξάρτητων οργανισμών, όπως του Economist, αναβαθμίζουν την ελληνική δημοκρατία και την τοποθετούν πάνω από αυτήν της Αμερικής ή του Βελγίου ή της Ιταλίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Καταφεύγετε στα του κράτους δικαίου. Αντιπαρέρχομαι την όλη συμπεριφορά που είδαμε και εδώ, όπως την είδαμε και στην επιτροπή και όλο το προηγούμενο διάστημα διαφόρων εδώ εκπροσώπων κομμάτων και πολιτικών Αρχηγών που δεν
έχουν τίποτα να κάνουν με το κράτος δικαίου και με τον σεβασμό του Κοινοβουλίου. Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι δεν έχει τίποτα να κάνει με το κράτος δικαίου η «κονιορτοποίηση» του τεκμηρίου αθωότητας, ο κανιβαλισμός και η ανθρωποφαγία που έχουμε δει, επίσης, όλο το προηγούμενο διάστημα. Και μένω στο μείζον: Έχουμε μια τεράστια τραγωδία, που μας συγκλόνισε όλους και στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στον πόνο των συγγενών των θυμάτων, αλλά και στην πανεθνική οδύνη για τη μεγάλη απώλεια, για το μεγάλο τραύμα.
Τι είπαμε από την πρώτη στιγμή; Ότι υπάρχει μια πελώρια πολιτική ευθύνη -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού- που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κοινωνία μας και το πολιτικό σύστημα ανέχθηκαν το χάλι του ΟΣΕ. Είναι μια μελανή σελίδα ο ΟΣΕ για τη μεταπολίτευση, που γιορτάζει φέτος τα πενήντα χρόνια. Έχει τις λαμπρές σελίδες, έχει και τις μελανές. Στον ΟΣΕ συναντήθηκαν όλες οι παθογένειες του μεταπολιτευτικού συστήματος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η διαπλοκή, ο νοσηρός συνδικαλισμός, όλα αυτά που έφτιαξαν αυτό το χάλι.
Γι’ αυτό το χάλι ευθύνεται ένας άνθρωπος; Προφανώς όχι. Ο τότε Υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και πέραν αυτού που του αναλογούσε. Αλλά είναι ένα συνολικό πρόβλημα, στο οποίο θα πρέπει κάποτε με παρρησία και θάρρος να αναμετρηθούμε, να αναλογιστούμε, για να μην το ξαναεπαναλάβουμε και να γίνει αυτή
η τραγωδία κινητήριος δύναμη για να φτιάξουμε ένα κράτος όπως το θέλει και το αξίζει ο ελληνικός λαός. Και αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία. Αυτά για την πολιτική ευθύνη.
Υπάρχουν ποινικές ευθύνες; Θα το δει η δικαιοσύνη. Προς το παρόν, έχει απαγγείλει κατηγορίες σε αρκετούς και προχωράει με πολύ γρήγορο ρυθμό στη διαδικασία του ακροατηρίου. Άλλο, όμως, το ένα, άλλο το άλλο. Και γι’ αυτό έρχεται το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο και εσείς ψηφίσατε, όπως και όλοι ψήφισαν το 2003 όταν ήρθε ο σχετικός νόμος στη Βουλή -παμψηφεί βγήκε με τις ψήφους και του ΚΚΕ και του τότε Συνασπισμού- προκειμένου να μην μπερδεύονται τα δύο και να μη γίνεται η σπέκουλα, την οποία βλέπουμε σήμερα.
Τώρα, έγινε μια εξεταστική επιτροπή. Κατέθεσαν πάρα πολλοί μάρτυρες, πολλοί εκ των οποίων προσκλήθηκαν από την Αντιπολίτευση. Κατέθεσαν και τα πολιτικά πρόσωπα επί ώρες…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Προσλήφθηκαν;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Είπατε προσλήφθηκαν;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Προσκλήθηκαν από την Αντιπολίτευση. Με συγχωρείτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Ακούσαμε και οι δύο προσλήφθηκαν, γι’ αυτό σας ρωτάμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): …πάρα πολλοί μάρτυρες, πολλοί εκ των οποίων προσκλήθηκαν από την Αντιπολίτευση.
Δεν είδα ούτε μία φράση από αυτές τις μαρτυρίες να αναπαράγεται στη συνέχεια από εσάς ή από τον οποιονδήποτε. Δεν ειπώθηκε, με άλλα λόγια, κάτι αξιοσημείωτο για σας, από όλες αυτές τις δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, τις εκατοντάδες και χιλιάδες σελίδες καταθέσεων, ούτε όταν κατέθεσαν τα πολιτικά πρόσωπα επί οκτάωρο. Έτσι αφήσατε πίσω την τραγωδία και πιάσατε ένα καινούργιο στόρι, στο οποίο δεν είσαστε εσείς οι αυθεντικοί εκφραστές, δεν είσαστε οι πρωτοπόροι της υπόθεσης συγκάλυψης, είναι ο κ. Βελόπουλος. Μην μπερδεύεστε, μην παίρνετε τα εύσημα. Συγκάλυψη, συνωμοσιολογία και όλα τα υπόλοιπα, που έχουμε ακούσει όλο το προηγούμενο διάστημα, για τα οποία, προφανώς, η δικαιοσύνη οφείλει και θα απαντήσει, δεν ήταν δικά σας.
Εσείς τα υιοθετήσατε εκ των υστέρων, όταν το πρωτογενές πήγε στην άκρη και δεν βρήκατε κάτι από όλες αυτές τις μαρτυρικές καταθέσεις άξιο λόγου για να πείτε, ούτε όταν προσκληθήκατε από τη συμπολίτευση στη διαδικασία συζήτησης του πορίσματος να καταθέσετε στοιχειοθετημένη πρόταση για προανακριτική. Δεν το κάνατε. Δεν μπορέσατε να το κάνετε; Δεν θέλατε να το κάνετε; Και έρχεστε τώρα, αρκετές μέρες μετά, με αφορμή ένα δημοσίευμα -εγώ δεν θα μπω στην ιστορία αν υπάρχει συγχρωτισμός, αν υπάρχει συνεννόηση, δεν είναι για μένα αυτό και δεν είναι
του παρόντος, όμως η αλήθεια είναι ότι υπήρξε το δημοσίευμα- και την ίδια μέρα το βράδυ κατατέθηκε η πρόταση μομφής.
Θα μείνω στον ανταγωνισμό. Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τρίτο κόμμα, που πίστεψε ότι εύκολα μπορεί να γίνει δεύτερο, υπήρξαν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες ξεφούσκωσαν αυτές τις ελπίδες και υπήρξε μία προσπάθεια -στην πολιτική είμαστε, όλοι τα καταλαβαίνουμε αυτά- να βγει μπροστά και να πάρει την πρωτοβουλία ο κ. Ανδρουλάκης.
Και πράγματι, όπως σας είπε και ο κ. Βορίδης, συντάχθηκε και η υπόλοιπη αντιπολίτευση και έβαλε την υπογραφή της από κάτω. Βγήκε ο κ. Κασσελάκης να υπερκεράσει στο διάλειμμα από την Θήβα, να ζητήσει εκλογές και μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές, αμφισβητώντας για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, τουλάχιστον Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το αδιάβλητο των εκλογών, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει και στις πιο ακραίες στιγμές έντασης στα προηγούμενα πενήντα χρόνια, ούτε το 1989 ούτε το 2015. Και υπάρχει αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο.
Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ούτε ο κ. Ανδρουλάκης ούτε ο κ. Κασσελάκης ο πρωταγωνιστής όλης αυτής της ιστορίας. Όπως σας είπα και από την αρχή πρωταγωνιστής είναι ο κ. Βελόπουλος. Αυτός πρωτοεισήγαγε τη συνωμοσιολογία. Σπεύσατε εσείς να την υιοθετήσετε. Δεν είναι πρώτη φορά που δημιουργείται αυτό το μέτωπο ανορθολογισμού. Το ζήσαμε με τους Συριζανελ. Δόξα τω Θεώ μακρά εμπειρία έχουμε.
Και αυτός είναι ο βασικός άξονας πλέον διαχωρισμού στην ελληνική πολιτική σκηνή καθ’ οδόν προς τις ευρωεκλογές. Το μέτωπο της λογικής, της θεσμικής συμπεριφοράς, της μετριοπάθειας και της Ευρώπης από τη μια, το μέτωπο της εξαλλοσύνης, του ανορθολογισμού, της καλλιέργειας της οργής και του συναισθήματος σε βάρος οποιασδήποτε λογικής από την άλλη. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει και πείρα από τους κινδύνους που έχει το ένα, τα έζησε και είναι πάρα πολύ πρόσφατα τα τραύματα της περιόδου 2015 και μετά, για να ξαναεπαναλάβει.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, και λέω τούτο. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός και η Κυβέρνησή μας και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως όλα τα κόμματα, θέλω σε αυτό να είμαι ειλικρινής και γενναιόδωρος όπως αξίζει, στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών. Ουδείς έχει το μονοπώλιο του πόνου και της οργής με αυτό που έγινε.
Ως πολιτικό σύστημα πρέπει να αποφασίσουμε τώρα πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια, ανατινάζοντας ή χτίζοντας και προσπαθώντας αυτόν τον πόνο να τον μετατρέψουμε σε δημιουργική δύναμη ώστε ποτέ ξανά η ελληνική κοινωνία να μη θρηνήσει τόσο άδικα τόσους πολλούς νέους συνανθρώπους μας. Αυτό είναι το στοίχημα και σε αυτό το στοίχημα καταφατικά απαντά η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μαζί της ο ελληνικός λαός.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Δευτερολογία στην Ολομέλεια σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Νομίζω ότι υπάρχει μια δυσκολία επικοινωνίας και κατανόησης. Απευθύνομαι και στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης. Ίσως δεν το κατάλαβε, αλλά εγώ σας πίστωσα, κύριε Χήτα, ότι σέρνετε τον χορό και ότι σας ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΗΤΑΣ: Ως συνωμοσιολόγοι!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Τι περισσότερο να πω και τι περισσότερο να πιστώσω στην Ελληνική Λύση.
Λέω ότι ήσασταν πρωτοπόροι, ότι εσείς ήσασταν οι πρώτοι που τα είπατε όλα αυτά. Εσείς λέτε ότι δεν είναι συνωμοσιολογία. Εγώ λέω ότι η δικαιοσύνη θα αποφασίσει και ως τότε επιτρέψτε μου να κάνω το δικό μου σχόλιο σε αυτήν την ελεύθερη χώρα που ζούμε. Έτσι δεν είναι;
Έρχομαι και στον έτερο προλαλήσαντα. Εγώ δεν μίλησα για οικονομικά συμφέροντα. Με ακούσατε εμένα να σας λέω, κύριε Γιαννούλη, για οικονομικά ή για εκδοτικά; Έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε; Σας τσίμπησε κάτι;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Σας ζήτησα να απαντήσετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Να το ρωτήσετε αυτό σε κάποιον ο οποίος θα αναφερθεί. Εγώ δεν αναφέρθηκα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Δεν είστε μέλος της Κυβέρνησης;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Προφανώς είμαι μέλος της Κυβέρνησης και ευχαρίστως να σας πω ό,τι θέλετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Άρα; Η Κυβέρνησή σας μιλάει για συμφέροντα. Πείτε τα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ ολοκληρώστε χωρίς να απαντάτε. Κύριε Γιαννούλη, παρακαλώ. Κοιτάξτε λίγο, δεν μπορούμε να κάνουμε διαλόγους εδώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Μα με προκαλεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Ναι, αλλά παρακαλώ και εσείς απευθυνθήκατε σε αυτόν και αυτός πρέπει να απευθυνθεί σε εσάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνεται διάλογος κάθε φορά. Στο Σώμα απευθύνεται όποιος μιλάει.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, στο Σώμα απευθύνεστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Κλείνω λοιπόν και λέω τούτο. Πριν μιλήσουμε για οικονομικά ή εκδοτικά συμφέροντα, αυτό που σας λέω και σας προσάπτω ξεκάθαρα είναι ότι σέρνεστε πίσω από τον κ.
Βελόπουλο. Αυτή είναι η μομφή την οποία σας κάνω. Σας λέω ότι δεν είναι πρώτη φορά ούτε για εσάς ούτε για άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το κάνατε και το 2015 στην ανίερη συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επιχειρείτε να μας επαναφέρετε και πάλι πίσω εννέα χρόνια αργότερα σε εκείνες τις μαύρες στιγμές που ζήσαμε ως Κοινοβούλιο και ως χώρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Στον κ. Καρακούση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Κύριε Γιαννούλη, σας παρακαλώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Σας λέω, λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει. Εμείς όλοι στη Νέα Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψουμε. Θα δώσουμε τον αγώνα για το μέλλον των παιδιών μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Τον λόγο έχει για δύο λεπτά ο κ. Καιρίδης.
Τριτολογία στην Ολομέλεια σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): Δεν θέλω να αδικήσω την Ελληνική Λύση. Η Ελληνική Λύση δεν έχει συμπεριφερθεί τα πέντε χρόνια που βρίσκομαι εγώ στη Βουλή εδώ μέσα τραμπουκίζοντας. Δεν το έχω δει αυτό. Άρα δ
οποία τώρα δεν είναι στη Βουλή, είναι κάπου αλλού. Λοιπόν οι συνεχείς διακοπές και η συνεχής συμπεριφορά -ασχημονούσα- εναντίον συναδέλφων δεν ήταν της Ελληνικής Λύσης. Θέλω να είμαι δίκαιος σε αυτό.
Τώρα, ως προς τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, ίσως δεν το ακούσατε, σας είπα και σας ξαναείπα ότι το 2003 όλα τα κόμματα της τότε Βουλής και ο τότε Συνασπισμός επί Νίκου Κωνσταντόπουλου είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Θέλετε να κάνουμε κουβέντα για τον νόμο; Θέλετε να τα πούμε όλα για τον νόμο; Ευχαρίστως να καθίσουμε να τα πούμε. Αλλά μην μου κουνάτε το δάχτυλο για τις τόσες υπογραφές ή εκείνες τις υπογραφές.
Επαναλαμβάνω, η Κυβέρνηση παίρνει πάρα πολύ σοβαρά, πάρα πολύ σοβαρά! και με πολύ σεβασμό προσέρχεται σε αυτήν τη διαδικασία για να απαντηθούν όλα, όλα! τα θέματα. Εδώ είμαστε και θα τα πούμε όλα τις επόμενες δυόμισι ημέρες.