Ο Πρόεδρος του Ισραήλ στην Ελλάδα

Υποδεχθήκαμε στη Βουλή τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, την Αντιπρόεδρο, Όλγα Κεφαλογιάννη, τη Γραμματέα, Ολυμπία Τελιγιορίδου και εγώ με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Κ.Ο.

Συνομίλησα με τον αρχηγό του Κράτους του Ισραήλ για τις σχέσεις με την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση. Οι δύο ιστορικοί λαοί μας, με την τεράστια πολιτιστική προσφορά, μοιράζονται μία στιβαρή δημοκρατική παράδοση, μοναδική στην Ανατολική Μεσόγειο.

©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou Athens-Greece

Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου της Βουλής

Την ελπίδα ότι «η αποφασιστικότητα της αντίδρασης του δυτικού κόσμου στις ενέργειες της Ρωσίας θα αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση των εξελίξεων» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Isaac Herzog, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής, «μία χώρα όπως η Ουκρανία διεκδικεί το δικαίωμά της να υπάρχει από την επιθετικότητα της Ρωσίας».

Η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στη χώρα μας πραγματοποιείται στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία, «με την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας μιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ» όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, τονίζοντας ταυτόχρονα «τη σημασία των διμερών μας επαφών αλλά και τη σημασία της ανάδειξης του ρόλου των κρατών μας, ιδιαίτερα τώρα, ως παραγόντων ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας, η σύσφιξη των σχέσεών μας στην οποία και τα Κοινοβούλιά μας οφείλουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, θα δώσουν το παράδειγμα στον σύγχρονο, προβληματισμένο και αγωνιούντα κόσμο πώς αντιλαμβάνονται δύο χώρες με βαθύ πολιτισμό και τη συνηγορία της ειρήνης αλλά και την προστασία της ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στην «ισχυρή φιλία» που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες στο πέρασμα των χρόνων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στον σημερινό προβληματισμένο κόσμο». Όπως επεσήμανε, «είμαστε δύο χώρες οι οποίες εκπέμπουν τη σταθερότητα. Είμαστε υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης, ειδικά στην περιοχή μας, έχοντας συνάψει και τις αντίστοιχες συμφωνίες».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων προσέφερε στον Πρόεδρο του Ισραήλ το χρυσό μετάλλιο της Βουλής με τη μορφή της θεάς Αθηνάς σε σφραγίδα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με συνοδευτικό τιμητικό πάπυρο. Του προσέφερε επίσης το βιβλίο που έχει συγγράψει ο πατέρας του, Καΐμ Χερζόγκ, πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ, για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, μεταφρασμένο στα ελληνικά, πριν από 45 χρόνια.

Στη συνάντηση παρέστη το προεδρείο της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ αποτελούμενο από τους βουλευτές κ.κ. Δημήτρη Καιρίδη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ.κ. Γιώργος Μυλωνάκης και Βασίλης Μπαγιώκος, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Κυριάκος Λουκάκης.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ξενάγησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ στο κτήριο του Κοινοβουλίου δείχνοντάς του και τη μαρμάρινη αναθηματική στήλη με τα χαραγμένα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στο Περιστύλιο της Βουλής.