Ο Δ. Καιρίδης στο ”ΣΗΜΕΡΑ” με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο |07.03.2024

YouTube video

Δημήτρης Οικονόμου  :

Mανώλη για πάμε εδώ στον Yπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου τον κ. Δημήτρη Καιρίδη που έχουμε κοντά μας και τον ευχαριστούμε. Καλώς ήρθατε κ. Υπουργέ, βλέπετε και εκεί αυτά συζητάνε βούτυρο ή κανόνια.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλημέρα, καλημέρα

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μεγάλο ερώτημα αυτό, παλιό ερώτημα, πασοκικό εδώ, στην Ελλάδα τις καλές εποχές τις παλιές.

Δημήτρης Καιρίδης  :

its the economy stupid δεν έλεγε ο Κλίντον.. πάντοτε τα οικονομικά.

Δημήτρης Οικονόμου :

έτσι , έτσι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και χωρίς αυτά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα ΄άλλο.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Τώρα εδώ όμως βλέπουμε, συνεχίζουν ακάθεκτα το πρόγραμμά τους, μιλάνε για το αεροπλανοφόρο που φτιάχνουν, για τον πόλεμο που ετοιμάζουν, ετοιμάζουν πόλεμο οι άνθρωποι, δεν ξέρουμε τώρα με ποιον, αλλά οπωσδήποτε δια θαλάσσης. είναι συγκεκριμένα τα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε η βασική προτεραιότητα των Τούρκων τώρα και της επίσκεψης στην Αμερική δεν είναι τυχαία. Η συνοδεία του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, νυν υπουργού Εξωτερικών μαζί με τον νυν αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας Καλίν και Φιντάν, έχει να κάνει με το Κουρδικό, διότι την ώρα που συζητάμε όλα αυτά εμείς εδώ, εκεί πραγματικά μαίνονται οι επιχειρήσεις και η μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας, τουρκικού κράτους και PKK και στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ και εντός της Τουρκίας, είναι ένα θέμα το οποίο έχει διχάσει πάρα πολύ την Τουρκία με την Αμερική. Οι Τούρκοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες ως βασικούς συμμάχους τους εναντίον του ISIS, τα θυμάστε αυτά, και είναι μια μόνιμη αυτή κόντρα. Το πόσο θα στηριχθεί η Τουρκία στον αγώνα της ,εναντίον της κουρδικής τρομοκρατίας και του Feto του περίφημου αντιπάλου του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στην Πενσυλβάνια, συνεχίζει να τελεί υπό την υψηλή προστασία, αν θέλετε μέσα σε εισαγωγικά, της Αμερικής και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα. Και βεβαίως υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα τα περιφερειακά, βλέπετε τι γίνεται στη Γάζα, στη Μέση Ανατολή, έρχεται το Ραμαζάνι την ερχόμενη εβδομάδα, οι Αμερικανοί θα θέλανε να έχουν κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, διότι οι πιέσεις που δέχονται και στο εσωτερικό πια, στο εσωτερικό της Αμερικής εννοώ εκλογικά, ο Τζο Μπάιντεν, το είδατε στη Μινεσότα ότι είχε μεγάλο ποσοστό εναντίωσης, παρόλο που δεν έχει αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές, όπως και στο Μίσιγκαν, όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό αραβο -αμερικανικής ψήφου και πολλών νέων.

Άκης Παυλόπουλος  :

κ. Υπουργέ, συγνώμη, δεν είναι τουλάχιστον αντιφατικό, την ίδια ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν υποτίθεται τα F16 με όρους στην Τουρκία, να ανέχονται την Άγκυρα να εκπονεί σενάρια πολέμου, σχέδια πολέμου, να αναφέρεται σε αυτά διαρκώς με τον ένα και τον άλλο τρόπο, τις γαλάζιες πατρίδες τα ”μεγάλα πουκάμισα”, τα ”μικρά πουκάμισα”, να αμφισβητεί κυριαρχία ελληνικών νησιών και τα λοιπά, δεν λέω για τη δική μας αντίδραση, μιλώ για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Άγκυρα, όσο και να θέλουν να τους κρατήσουν μέσα στο δυτικό μαντρί ή να τους βάζουν στο δυτικό μαντρί. Δεν είναι αντιφατικό όλο αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σε αυτό τον κόσμο που ζούμε υπάρχουν πάρα πολλές αντιφάσεις κ. Παυλόπουλε.

Άκης Παυλόπουλος :

Σε φιλοσοφικό επίπεδο ΄;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σε όλα, σε όλα τα επίπεδα και προφανώς υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιφάσεις στην τουρκική πολιτική, που από τη μια ομνύει στη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και από την άλλη έχει όλους αυτούς τους αντιδυτικούς σχεδιασμούς και βεβαίως τους πολύ επικίνδυνους εδώ για την περιοχή. Να πούμε ότι δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία των F16, θα υπογραφεί στο τέλος του χρόνου. Έχει δοθεί το πράσινο φως καταρχήν από το Κογκρέσο να προχωρήσει αυτή η διαπραγμάτευση, δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο προεξοφλούν κάποιοι και προφανώς υπάρχουν οι όροι οι οποίοι αποκαλύφθηκαν και από την ”Καθημερινή”, αλλά πλέον κυκλοφορούν ευρέως και στην Τουρκία πάρα πολύ αυστηροί, και αυτό που δεν έχει σημειωθεί και το έχουμε δει και άλλη φορά..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Καλά εξοπλίζεται εσωτερικά, δεν περιμένει μόνο τα F16.

.Δημήτρης Καιρίδης  :

Προς το Κογκρέσο, όχι προς ..οι όροι αφορούν το Κογκρέσο και γίνονται στο Κογκρέσο με ότι αυτό σημαίνει..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Δηλαδή όταν περνάει το F16 και έρχεται και παραβιάζει τα νησιά μας και τον εναέριο χώρο, εμείς θα λέμε το Κογκρέσο, τι λέει, για να δούμε.. αυτό θα λέμε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Όχι, όχι εκεί θα υπάρχουν..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Γιατί οι Τούρκοι δεν θα λένε κάτι τέτοιο, ούτε και εμείς, φαντάζομαι, θα είμαστε πιο σοβαροί.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλά κάνετε και το λέτε, αλλά επειδή κατά τη γνώμη μου πάντοτε θα υπάρχουν βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο που θα τα σημειώνουν αυτά, εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν το σταματήσει, τότε θα επιληφθεί το ίδιο το Κογκρέσο. Αυτό λένε οι όροι που έχουν δοθεί, οι οποίοι και αυτοί πάντοτε -τα πάντα σε αυτό τον κόσμο που ζούμε- τίποτα δεν είναι ”γραμμένο στην πέτρα”, όλα είναι ζήτημα πολιτικών συσχετισμών και διαρκούς προσπάθειας, μην το ξεχνάμε αυτό.

Άκης Παυλόπουλος  :

Την Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος, ο πολιτικός διάλογος με ποιους όρους θα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος, όταν σήμερα ο Μανώλης μας λέει για τις αποστροφές, για το ”όταν θα πάμε σε πόλεμο θα χρησιμοποιήσουμε το αεροπλανοφόρο με τα υποβρύχια ”και το ένα, και το δόγμα Μπαρμπαρόσα, με ποιους όρους εμείς θα κάνουμε αυτο τον διάλογο;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε η Τουρκία έχει μια..

Άκης Παυλόπουλος  :

Αν λέγαμε εμείς τα μισά, συγγνώμη για τη διακοπή, σήμερα τώρα εδώ το πρωί, αν εσείς λέγατε, προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για αυτό πήραμε τα Rafale, έρχονται τα F35, όταν αποφασίσουμε να κάνουμε τη Μεγάλη Ελλάδα.. τι θα γινότανε; Κούγκι θα γινόταν!

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, είναι ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αρέσκεται στην Τουρκία, σε έναν μεγαλοϊδεατισμό, ο οποίος είναι εξαιρετικά ενοχλητικός, ενίοτε και επικίνδυνος, τον επισημαίνουμε, αλλά είναι μέρος και μιας -πώς να το πούμε- πολιτικής κουλτούρας, η οποία είχε καλλιεργηθεί και από τους Κεμαλιστές στο παρελθόν. Η Τουρκία είναι η μεγάλη χώρα, η μεγάλη δύναμη, βλέπει γύρω της, άλλοι να πέφτουν, η Αίγυπτος, το Ιράν, να μην έχουν -θυμάστε το Ιράν κάποτε του Σάχη- ..Κάποτε υπήρχαν τρεις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, έτσι δεν είναι; Ιράν, Αίγυπτος, Τουρκία, εμείς που μελετάμε -ας πούμε παραδοσιακά – και έχουμε έναν ορίζοντα 200 ετών και όχι 2 ετών. Σήμερα η Τουρκία αισθάνεται.

Δημήτρης Οικονόμου :

Πανίσχυρη.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ισχυροποιημένη, δεν έχει πια στα βόρειά της, την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, την άλλοτε υπερδύναμη, αλλά μια μειωμένη Ρωσία η οποία παλεύει.

Δημήτρης Οικονόμου :

Καλά δεν πάει και άσχημα η Ρωσία.

Δημήτρης Καιρίδης :

Η οποία παλεύει

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μπορεί να είμαστε ενάντια σε .. αλλά μην .. τη Ρωσία

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κανείς δεν είπε, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία με τον φόβο που προκαλούσε η Σοβιετική Ένωση, αυτό θέλω να πω μόνο..

Δημήτρης Οικονόμου :

Η Σοβιετική Ένωση εντάξει.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Όλα αυτά, λοιπόν, την έχουν φέρει στο προσκήνιο.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μάλιστα, έλα Μανώλη.

Μανώλης Κωστίδης :

Κύριε Υπουργέ, έχετε δίκιο και πράγματι έτσι βλέπει, από την άλλη υπάρχει -και όπως είπατε πολύ σωστά στην αρχή- ο παράγοντας της οικονομίας. Δηλαδή το Ιράν, όπως είπατε, διαθέτει πετρέλαιο, η Αίγυπτος φυσικό αέριο με πολλά οικονομικά προβλήματα, όμως, δηλαδή πραγματικά η Αίγυπτος βασανίζεται αυτή την περίοδο. Η Τουρκία αντέχει οικονομικά; δηλαδή όλο αυτό το δόγμα, δηλαδή από τη μια τα αεροπλανοφόρα, από την άλλη το ΚΑΑΝ, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει και ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Εγώ το θεωρώ υπερβολική αυτή τη θεωρία, υπερβολική θεωρία, της χρεοκοπίας, αλλά ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι τυπώνεται χρήμα ότι μετά τις εκλογές θα δούμε μια άλλη τουρκική οικονομία, ναι, αυτό υπάρχει, αντέχει κατά την άποψή σας;.

Δημήτρης Καιρίδης :

Λοιπόν, καταρχάς να πούμε κάτι για τους εξοπλισμούς και στη συνέχεια θα μπω και στην οικονομία που είναι πολύ κρίσιμο. Στους εξοπλισμούς, ξέρετε η σημερινή συζήτηση, είναι μικρά φτηνά όπλα και όχι μεγάλες πλατφόρμες τύπου αεροπλανοφόρα..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Γενικά λέτε, όχι για την Τουρκία

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αυτό που βλέπουμε και στην Ουκρανία, είναι τη ζημιά που μπορεί να κάνει ένα drone, όχι ένα drone τύπου Bayractar των αρκετών εκατομμυρίων.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Πολύ πιο μικρό.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Από αυτά τα, με τα, τα joysticks, τα παιδιά που παίζουν..

Άκης Παυλόπουλος  :

ναι των δύο χιλιάδων ή ακόμα φθηνότερο

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και των χιλίων ευρώ, το οποίο μπορεί, να καταστρέψει πλατφόρμες πολλών εκατομμυρίων. Περί αυτού πρόκειται. Υπάρχει μια ασυμμετρία εδώ και οι συμβατικές δυνάμεις, δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί την αλλαγή που έχει σημειωθεί. Ένα από τα πράγματα που κάνει η νέα ηγεσία, η δικιά μας του ΓΕΕΘΑ, είναι να μελετήσει τα διδάγματα, από το τι συμβαίνει, διότι έχουμε πολέμους γύρω μας, και τι είναι αυτό που δουλεύει και πιο οικονομικά και πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Τώρα στην Τουρκία, στην Τουρκία το πρόβλημα κ. Κωστίδη, το ξέρετε εσείς πάρα πολύ καλά, από ένα σημείο και μετά είναι ο Ερντογάν. Θέλω να πω ή λαϊκίστική διαχείριση Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, να πούμε ότι η Τουρκία κατέρρευσε το 2000. Αυτό οδήγησε και σε αλλαγή κυβέρνησης, έφερε τον Ερντογάν, υπήρξε το πιο πετυχημένο πρόγραμμα του ΔΝΤ τότε, σταθεροποιήθηκε η τουρκική οικονομία και ο Ερντογάν, ένα από τα έξυπνα που έκανε την πρώτη 10ετία, 15ετία, είναι να ακολουθήσει την ορθόδοξη μέθοδο που είχαν επιβάλει, οι προηγούμενοί του, επί Ετζεβίτ, έτσι δεν είναι; Ο Κεμάλ Ντερβίς, τα θυμάστε κ. Κωστίδη.

Μανώλης Κωστίδης :

Ακριβώς ο Ντερβίς.

Δημήτρης Καιρίδης  :

και η Τουρκία εκτινάχθηκε, εκτινάχθηκε! Αξιοποίησε τη δυναμική που έχει, διότι έχει δυναμική λόγω δημογραφικού. Έχει δυναμική λόγω μεγάλης αγοράς και τα λοιπά που δεν την έχουν άλλες χώρες και την ώρα που οι γύρω της, όπως το Ιράν σήμερα είναι το 1/3 της τουρκικής οικονομίας, η Αίγυπτος είναι το 1/4 της τουρκικής οικονομίας, μην τα ξεχνάμε αυτά, λοιπόν η Τουρκία πήγε μπροστά, αλλά από ένα σημείο και μετά, ξεκίνησε μια λαϊκίστικη διαχείριση της οικονομίας με πολύ χαμηλά επιτόκια και να ξοδεύουμε χρήμα, να τυπώνουμε χρήμα, για να ικανοποιούμε τον κοσμάκη και να κερδίζουμε τις ψήφους. Αυτό έχει χτυπήσει στον πολύ υψηλό πληθωρισμό, έχει κάνει μια προσπάθεια από τον Ιούνιο και μετά με τον Simsek να τα συμμαζέψει, ανέβασε τα επιτόκια, τα τετραπλασίασε, προσπαθεί να τα φέρει σε μια σειρά, εδώ υπάρχει μεγάλη αντίφαση από την,

Μανώλης Κωστίδης :

Άλλαξε πολλές φορές Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Άκης Παυλόπουλος :

Βεβαίως, βεβαίως

Δημήτρης Οικονόμου :

η προηγούμενη απελύθη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έχει αλλάξει, δεν είναι μόνο οι προηγούμενοι, είναι και ο προ προηγούμενος, και ο πιο προ προηγούμενος, στην Τουρκία..


Άκης Παυλόπουλος :

Παρ όλα αυτά, δεν πτοείται από όλα αυτά, σ όλο αυτό το μεγαλοϊδεατισμό, τον αναθεωρητισμό και ούτω καθεξής παραμένει το κεντρικό αφήγημα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, προφανώς παραμένει, έχει εκλογές μπροστά τους στις 31 Μαρτίου, είναι ο αιώνας της Τουρκίας, είναι όλα αυτά τα υπόλοιπα φαιδρά και λιγότερο φαιδρά που έχουν ειπωθεί. Μην το ξεχνάτε αυτό, ότι έχουμε να κάνουμε και με τα ψηφουλάκια και με μία..

Άκης Παυλόπουλος  :

Άρα εσείς, από δω και πέρα και στο ραντεβού του Μάϊου, δεν κρατάτε μεγάλο καλάθι, δεν περιμένετε κάτι θεαματικό ως εξέλιξη στην προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, κανείς δεν δικαιούται να είναι ανόητος και αιθεροβάμων, ιδίως με την Τουρκία, ιδίως εμείς που ξέρουμε και έχουμε περάσει πολλά και θεωρώ ότι συνολικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ώριμο. Δεν θέλω να πω μόνο για την κυβέρνηση, όλοι κατανοούν, πιστεύω και οι δημοσιογράφοι, ακόμα και οι δημοσιογράφοι..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μας τιμά αυτό..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και τα media.. τα οποία είναι επιρρεπή καμιά φορά, έτσι, δεν αναφέρομαι προσωπικά.. επιρρεπή καμιά φορά στην υπερβολή. Διότι όλοι κατανοούμε. Κοιτάξτε, η Τουρκία είναι μια χώρα αντιφάσεων. Από τη μία έχει έναν δυναμισμό οικονομικό, δεν πρέπει κανείς αυτό να το υποτιμά. Είναι μια οικονομία του ενός τρισεκατομμυρίου, έχει εξαγωγές πάνω από 200 δισεκατομμύρια, έχει αποκτήσει μια βιομηχανική βάση την οποία δεν έχει καμία άλλη χώρα στην περιοχή, καμία άλλη χώρα δεν εξάγει αυτοκίνητα, δεν είναι πρώτη δύναμη στις λευκές συσκευές, δεν έχει ναυτιλία και τα λοιπά.

Δημήτρης Οικονόμου :

Να συνεννοηθούμε μπορούμε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Έχει όλα αυτά και ταυτόχρονα έχει μια κακή λαϊκίστικη διαχείριση, η οποία προκαλεί πληθωρισμό και όλα τα υπόλοιπα.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Εσείς εδώ στην Ελλάδα μπορείτε να συνεννοηθείτε, το πολιτικό σύστημα, μα το είπε η κυρία Μπακογιάννη προχθές στο συνέδριο της ”Καθημερινής” να υπάρχει μια συνεννόηση, να προχωρήσουμε λίγο παρακάτω, μπορεί να γίνει αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης :

Και η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Βενιζέλος, .

Δημήτρης Οικονόμου :

ή θα συζητάμε συνέχεια τα ίδια

Δημήτρης Καιρίδης  :

Τα είπανε και οι δύο από διαφορετικές..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μα ο Βενιζέλος όμως σήμερα δεν είναι μέσα σε κάποιο κόμμα, είναι αλλού ..

Δημήτρης Καιρίδης :

Εξωτερική, ναι κριτική, ναι μα μιλήσανε και ειδικοί .

Δημήτρης Οικονόμου :

Ναι λέμε τα κόμματα τώρα που είναι εν ενεργεία.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να υποτιμήσω το γεγονός ότι υπάρχει μια ευρύτατη -πίσω από κάποια λόγια- τα οποία είναι θεμιτά, είναι αναμενόμενα, μια ευρύτατη συναίνεση στα ζητήματα αυτά. Το πρόβλημα που επισήμανε η κυρία Μπακογιάννη, ο κύριος Βενιζέλος τώρα, για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, είναι αυτή η συναίνεση ναι είναι συναίνεση υπέρ της δράσης και όχι υπέρ της αδράνειας.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ακριβώς.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Να μην είναι ο χαμηλότερος κοινός παρονομαστής, αλλά να συμφωνήσουμε εδώ, ότι σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο πραγματικά με ραγδαίες εξελίξεις, γίνεται το έλα να δεις, γύρω μας.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μένουμε ακίνητοι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και νομίζω αυτό απέδειξε η πολιτική Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία, η οποία κατάφερε και εκμεταλλεύτηκε αυτά τα ανοίγματα με τη Γαλλία του Μακρόν, με την Αμερική, είδατε, και έφερε πολύ απτά αποτελέσματα, ανατρέποντας δυναμικές που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα και κερδίζοντας χαμένο έδαφος.

Δημήτρης Οικονόμου :

Κλείνουμε κ. Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Να το πούμε αυτό, μετά από μια δεκαετή κρίση, το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε αλώβητη, αλώβητη, να πιστώσουμε κάτι και στο πολιτικό σύστημα από ένα σημείο και μετά.

Άκης Παυλόπουλος :

Προφανώς, προφανώς.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Δεν γίνονται με μαγικό ραβδί τα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και διότι εδώ ζούμε σε μια περιοχή με ”κακούς λύκους” πολλούς! και τις ”κοκκινοσκουφίτσες”, οι κακοί λύκοι τις τρώνε ..λοιπόν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Δημήτρης Οικονόμου :

Εμείς είμαστε η κοκκινοσκουφίτσα, από ότι κατάλαβα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εμείς δεν ήμασταν ποτέ.

Μανώλης Κωστίδης :

Ωραία παρομοίωση..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και δε θα γίνουμε ποτέ και δεν πρέπει να γίνουμε να αφήσουμε ποτέ να γίνει, αλλά βλέπετε.

¨Άκης Παυλόπουλος  :

Την κοκκινοσκουφίτσα δεν την είχε φάει ο λύκος

Δημήτρης Οικονόμου  :

Στο τέλος τη γλίτωσε ….

Άκης Παυλόπουλος  :

Ήταν πανέξυπνη, ήτανε πανούργα..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Στο τέλος… ήρθε….

Άκης Παυλόπουλος  :

..Αθώα αλλά πανούργα..

Δημήτρης Καιρίδης :

Σωστά..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Τώρα μια κουβέντα να πούμε για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουκρανία και τον κίνδυνο, τον πραγματικό κίνδυνο που διέτρεξε χθες, και ο Ουκρανός Πρόεδρος φυσικά, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτός ήταν ο στόχος. Αυτό λένε όλες οι πηγές. Τα ρεπορτάζ, όλα, ότι στόχος ήταν ο Ζελένσκι και εκεί μαζί με τον Ζελένσκι κινδύνευσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τι έγινε; Είναι σοκαριστικό και τι μπορούσε να είχε συμβεί έτσι άμα το σκεφτεί κανείς;.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ακριβώς.

¨Ακης Παυλόπουλος :

Μιλάμε για πύραυλο..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Βέβαια. Και διερευνάται να δούμε, αν ήταν κάτι, πόσο τυχαίο και πόσο εσκεμμένο, με βάση και την πληροφόρηση ότι ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκεί, και υπάρχει μια συνεννόηση και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Κοιτάξτε την ώρα που τα συζητάμε όλα αυτά, μαίνεται ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Μην το ξεχνάμε αυτό. Και τι σημαίνουν όλα αυτά και για τα προσφυγικά κύματα και για τα οικονομικά, Διότι συσκεπτόμαστε, συσκεπτόμαστε, στο τέλος όμως πρέπει να πάρουμε και αποφάσεις σκληρές και δύσκολες.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Να δίνονται και τα λεφτά,

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σκληρές, δύσκολες.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Οι Γερμανοί είδαμε αντιδρούν, άρχισε ένα κύμα αντίδρασης εκεί, στο πόση βοήθεια θα δώσουμε πιά, τι θα γίνει, μέχρι που;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εγώ θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος και ξέρετε, δεν κρύβω τα λόγια μου. Η Γερμανία, η οποία είναι η σημαντικότερη χώρα ισχυρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πήρε μια κατά τη γνώμη μου, απολύτως λανθασμένη απόφαση το 2009, συνταγματικά να κλειδώσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να μην επιτρέπει τα όποια ελλείμματα, η χώρα με το καλύτερο αξιόχρεο ίσως στον κόσμο, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να δανειστεί από μια, πώς να το πούμε, υπεραντίδραση, στην ελληνική κρίση χρέους, πήγε και κλείδωσε τον προϋπολογισμό της, έβαλε και μια απόφαση τον Νοέμβριο η Καρλσρούη, το συνταγματικό δικαστήριο, που δεν της επιτρέπει, την ώρα που πρέπει τώρα, να αυξήσουμε προϋπολογισμούς, να ξοδέψουμε για την άμυνα.

Δημήτρης Οικονόμου :

Δεν μπορεί.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Διότι έχουμε, δεν μπορεί να το κάνει. Προφανώς είναι σημαντικό το Λουξεμβούργο, κύριε Οικονόμου και το Βέλγιο και άλλες χώρες.

Δημήτρης Οικονόμου :

Δεν φτάνει, δεν φτάνει.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Η Σλοβακία και η Σλοβενία, αλλά χωρίς τη μεγάλη Γερμανία των 4,5 τρισεκατομμυρίων, αυτή είναι η οικονομία της Γερμανίας 4,5 τρις η οποία δεν μπορεί, και βλέπετε ότι παλεύει. Λοιπόν, έχουμε πολύ σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της Ευρώπης και η Ευρώπη κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί, να μην την ακούει κανείς. Σήμερα ακούει κανείς το Ισραήλ, έχει φωνή, το Ισραήλ έχει φωνή, προφανώς η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ευρώπη, συσκέπτεται, συσκέπτεται, αλλά δεν σκέφτεται..

Άκης Παυλόπουλος  :

Μάλιστα, να πάρουμε και μία για να κλείσουμε να μας πείτε μια κουβέντα, για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την καταδίκη του Φρέντυ Μπελέρη, και που πιστεύετε ότι το πηγαίνει o Ράμα;.

Άκης Παυλόπουλος  :

Kαι τι κάνουμε εμείς σε σχέση την Αλβανία; Μπορεί να χορεύει η Αλβανία δίπλα μας και εμείς να λέμε δεν τρέχει τίποτα. Αφήνουμε την Αλβανία να κάνει ότι θέλει;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κ. Oικονόμου, η Ελλάδα έχει παγώσει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Δημήτρης Οικονόμου  :

Έχει παγώσει αλλά δεν βλέπω να περνάει η πολιτική της.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους Αλβανούς.

Άκης Παυλόπουλος :

Δεν τον είδαμε τον Ράμα ..να

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και θα πρέπει να κατανοήσουν, είναι μια διαπραγμάτευση είναι μια μάχη. Ο Έντι Ράμα χωρίς αντιπολίτευση στο εσωτερικό αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Δημήτρης Οικονόμου :

Είναι πανίσχυρος.

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε.

Δημήτρης Οικονόμου :

Έχει και τους Τούρκους από δίπλα μην ξεχνιόμαστε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Η Ελλάδα, η Ελλάδα, ιδίως εκεί σε αυτές τις περιοχές έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Ενίοτε υπήρξε πολύ -πώς να το πούμε- καλόβολη και τώρα, και τώρα, οφείλει όπως το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολύ ξεκάθαρα, να θέσει τα ζητήματα κράτους δικαίου και όλα τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι πάντοτε υποστηρικτική στην σταθερότητα, στην ειρήνη, στην ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά με όρους και κανόνες, όχι από τη μια ”κλεφτοκοτάδες” και από την άλλη στο Στρασβούργο. Το λέω σχηματικά και μέσα σε πολλά εισαγωγικά. Λοιπόν, έχουμε σημαντικό πρόβλημα εκεί με τις περιουσίες των Ελλήνων, της ελληνικής μειονότητας.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ε βέβαια.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εμείς έχουμε στηρίξει την Αλβανία. Το ξέρετε ότι ζουν πάρα πολλοί εδώ στην Ελλάδα,

Δημήτρης Οικονόμου  :

Η μισή Αλβανία εδώ είναι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Το 60 % του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα, αφορά αλβανικής καταγωγής συμπολίτες, οι οποίοι είναι πολύ καλά ενταγμένοι και προσφέρουν, προφανώς, προφανώς.

Δημήτρης Οικονόμου :

Μένουμε εδώ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αλλά έχουμε ακόμα μετά από τόσα χρόνια, 30 χρόνια ταλαιπώριας στα Βαλκάνια, πολύ ακόμα ”βαλκανισμό” αν θέλετε, να το πω κι αυτό σχηματικά, όχι μόνο στην Αλβανία, έχουμε ζητήματα.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Mανώλη για πάμε εδώ στον Yπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου τον κ. Δημήτρη Καιρίδη που έχουμε κοντά μας και τον ευχαριστούμε. Καλώς ήρθατε κ. Υπουργέ, βλέπετε και εκεί αυτά συζητάνε βούτυρο ή κανόνια.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλημέρα, καλημέρα

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μεγάλο ερώτημα αυτό, παλιό ερώτημα, πασοκικό εδώ, στην Ελλάδα τις καλές εποχές τις παλιές.

Δημήτρης Καιρίδης  :

its the economy stupid δεν έλεγε ο Κλίντον.. πάντοτε τα οικονομικά.

Δημήτρης Οικονόμου :

έτσι , έτσι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και χωρίς αυτά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα ΄άλλο.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Τώρα εδώ όμως βλέπουμε, συνεχίζουν ακάθεκτα το πρόγραμμά τους, μιλάνε για το αεροπλανοφόρο που φτιάχνουν, για τον πόλεμο που ετοιμάζουν, ετοιμάζουν πόλεμο οι άνθρωποι, δεν ξέρουμε τώρα με ποιον, αλλά οπωσδήποτε δια θαλάσσης. είναι συγκεκριμένα τα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε η βασική προτεραιότητα των Τούρκων τώρα και της επίσκεψης στην Αμερική δεν είναι τυχαία. Η συνοδεία του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, νυν υπουργού Εξωτερικών μαζί με τον νυν αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας Καλίν και Φιντάν, έχει να κάνει με το Κουρδικό, διότι την ώρα που συζητάμε όλα αυτά εμείς εδώ, εκεί πραγματικά μαίνονται οι επιχειρήσεις και η μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας, τουρκικού κράτους και PKK και στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ και εντός της Τουρκίας, είναι ένα θέμα το οποίο έχει διχάσει πάρα πολύ την Τουρκία με την Αμερική. Οι Τούρκοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες ως βασικούς συμμάχους τους εναντίον του ISIS, τα θυμάστε αυτά, και είναι μια μόνιμη αυτή κόντρα. Το πόσο θα στηριχθεί η Τουρκία στον αγώνα της ,εναντίον της κουρδικής τρομοκρατίας και του Feto του περίφημου αντιπάλου του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στην Πενσυλβάνια, συνεχίζει να τελεί υπό την υψηλή προστασία, αν θέλετε μέσα σε εισαγωγικά, της Αμερικής και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα. Και βεβαίως υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα τα περιφερειακά, βλέπετε τι γίνεται στη Γάζα, στη Μέση Ανατολή, έρχεται το Ραμαζάνι την ερχόμενη εβδομάδα, οι Αμερικανοί θα θέλανε να έχουν κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, διότι οι πιέσεις που δέχονται και στο εσωτερικό πια, στο εσωτερικό της Αμερικής εννοώ εκλογικά, ο Τζο Μπάιντεν, το είδατε στη Μινεσότα ότι είχε μεγάλο ποσοστό εναντίωσης, παρόλο που δεν έχει αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές, όπως και στο Μίσιγκαν, όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό αραβο -αμερικανικής ψήφου και πολλών νέων.

Άκης Παυλόπουλος  :

κ. Υπουργέ, συγνώμη, δεν είναι τουλάχιστον αντιφατικό, την ίδια ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν υποτίθεται τα F16 με όρους στην Τουρκία, να ανέχονται την Άγκυρα να εκπονεί σενάρια πολέμου, σχέδια πολέμου, να αναφέρεται σε αυτά διαρκώς με τον ένα και τον άλλο τρόπο, τις γαλάζιες πατρίδες τα ”μεγάλα πουκάμισα”, τα ”μικρά πουκάμισα”, να αμφισβητεί κυριαρχία ελληνικών νησιών και τα λοιπά, δεν λέω για τη δική μας αντίδραση, μιλώ για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Άγκυρα, όσο και να θέλουν να τους κρατήσουν μέσα στο δυτικό μαντρί ή να τους βάζουν στο δυτικό μαντρί. Δεν είναι αντιφατικό όλο αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σε αυτό τον κόσμο που ζούμε υπάρχουν πάρα πολλές αντιφάσεις κ. Παυλόπουλε.

Άκης Παυλόπουλος :

Σε φιλοσοφικό επίπεδο ΄;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σε όλα, σε όλα τα επίπεδα και προφανώς υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιφάσεις στην τουρκική πολιτική, που από τη μια ομνύει στη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και από την άλλη έχει όλους αυτούς τους αντιδυτικούς σχεδιασμούς και βεβαίως τους πολύ επικίνδυνους εδώ για την περιοχή. Να πούμε ότι δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία των F16, θα υπογραφεί στο τέλος του χρόνου. Έχει δοθεί το πράσινο φως καταρχήν από το Κογκρέσο να προχωρήσει αυτή η διαπραγμάτευση, δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο προεξοφλούν κάποιοι και προφανώς υπάρχουν οι όροι οι οποίοι αποκαλύφθηκαν και από την ”Καθημερινή”, αλλά πλέον κυκλοφορούν ευρέως και στην Τουρκία πάρα πολύ αυστηροί, και αυτό που δεν έχει σημειωθεί και το έχουμε δει και άλλη φορά..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Καλά εξοπλίζεται εσωτερικά, δεν περιμένει μόνο τα F16.

.Δημήτρης Καιρίδης  :

Προς το Κογκρέσο, όχι προς ..οι όροι αφορούν το Κογκρέσο και γίνονται στο Κογκρέσο με ότι αυτό σημαίνει..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Δηλαδή όταν περνάει το F16 και έρχεται και παραβιάζει τα νησιά μας και τον εναέριο χώρο, εμείς θα λέμε το Κογκρέσο, τι λέει, για να δούμε.. αυτό θα λέμε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Όχι, όχι εκεί θα υπάρχουν..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Γιατί οι Τούρκοι δεν θα λένε κάτι τέτοιο, ούτε και εμείς, φαντάζομαι, θα είμαστε πιο σοβαροί.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλά κάνετε και το λέτε, αλλά επειδή κατά τη γνώμη μου πάντοτε θα υπάρχουν βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο που θα τα σημειώνουν αυτά, εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν το σταματήσει, τότε θα επιληφθεί το ίδιο το Κογκρέσο. Αυτό λένε οι όροι που έχουν δοθεί, οι οποίοι και αυτοί πάντοτε -τα πάντα σε αυτό τον κόσμο που ζούμε- τίποτα δεν είναι ”γραμμένο στην πέτρα”, όλα είναι ζήτημα πολιτικών συσχετισμών και διαρκούς προσπάθειας, μην το ξεχνάμε αυτό.

Άκης Παυλόπουλος  :

Την Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος, ο πολιτικός διάλογος με ποιους όρους θα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος, όταν σήμερα ο Μανώλης μας λέει για τις αποστροφές, για το ”όταν θα πάμε σε πόλεμο θα χρησιμοποιήσουμε το αεροπλανοφόρο με τα υποβρύχια ”και το ένα, και το δόγμα Μπαρμπαρόσα, με ποιους όρους εμείς θα κάνουμε αυτο τον διάλογο;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε η Τουρκία έχει μια..

Άκης Παυλόπουλος  :

Αν λέγαμε εμείς τα μισά, συγγνώμη για τη διακοπή, σήμερα τώρα εδώ το πρωί, αν εσείς λέγατε, προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για αυτό πήραμε τα Rafale, έρχονται τα F35, όταν αποφασίσουμε να κάνουμε τη Μεγάλη Ελλάδα.. τι θα γινότανε; Κούγκι θα γινόταν!

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, είναι ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αρέσκεται στην Τουρκία, σε έναν μεγαλοϊδεατισμό, ο οποίος είναι εξαιρετικά ενοχλητικός, ενίοτε και επικίνδυνος, τον επισημαίνουμε, αλλά είναι μέρος και μιας -πώς να το πούμε- πολιτικής κουλτούρας, η οποία είχε καλλιεργηθεί και από τους Κεμαλιστές στο παρελθόν. Η Τουρκία είναι η μεγάλη χώρα, η μεγάλη δύναμη, βλέπει γύρω της, άλλοι να πέφτουν, η Αίγυπτος, το Ιράν, να μην έχουν -θυμάστε το Ιράν κάποτε του Σάχη- ..Κάποτε υπήρχαν τρεις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, έτσι δεν είναι; Ιράν, Αίγυπτος, Τουρκία, εμείς που μελετάμε -ας πούμε παραδοσιακά – και έχουμε έναν ορίζοντα 200 ετών και όχι 2 ετών. Σήμερα η Τουρκία αισθάνεται.

Δημήτρης Οικονόμου :

Πανίσχυρη.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ισχυροποιημένη, δεν έχει πια στα βόρειά της, την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, την άλλοτε υπερδύναμη, αλλά μια μειωμένη Ρωσία η οποία παλεύει.

Δημήτρης Οικονόμου :

Καλά δεν πάει και άσχημα η Ρωσία.

Δημήτρης Καιρίδης :

Η οποία παλεύει

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μπορεί να είμαστε ενάντια σε .. αλλά μην .. τη Ρωσία

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κανείς δεν είπε, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία με τον φόβο που προκαλούσε η Σοβιετική Ένωση, αυτό θέλω να πω μόνο..

Δημήτρης Οικονόμου :

Η Σοβιετική Ένωση εντάξει.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Όλα αυτά, λοιπόν, την έχουν φέρει στο προσκήνιο.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μάλιστα, έλα Μανώλη.

Μανώλης Κωστίδης :

Κύριε Υπουργέ, έχετε δίκιο και πράγματι έτσι βλέπει, από την άλλη υπάρχει -και όπως είπατε πολύ σωστά στην αρχή- ο παράγοντας της οικονομίας. Δηλαδή το Ιράν, όπως είπατε, διαθέτει πετρέλαιο, η Αίγυπτος φυσικό αέριο με πολλά οικονομικά προβλήματα, όμως, δηλαδή πραγματικά η Αίγυπτος βασανίζεται αυτή την περίοδο. Η Τουρκία αντέχει οικονομικά; δηλαδή όλο αυτό το δόγμα, δηλαδή από τη μια τα αεροπλανοφόρα, από την άλλη το ΚΑΑΝ, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει και ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Εγώ το θεωρώ υπερβολική αυτή τη θεωρία, υπερβολική θεωρία, της χρεοκοπίας, αλλά ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι τυπώνεται χρήμα ότι μετά τις εκλογές θα δούμε μια άλλη τουρκική οικονομία, ναι, αυτό υπάρχει, αντέχει κατά την άποψή σας;.

Δημήτρης Καιρίδης :

Λοιπόν, καταρχάς να πούμε κάτι για τους εξοπλισμούς και στη συνέχεια θα μπω και στην οικονομία που είναι πολύ κρίσιμο. Στους εξοπλισμούς, ξέρετε η σημερινή συζήτηση, είναι μικρά φτηνά όπλα και όχι μεγάλες πλατφόρμες τύπου αεροπλανοφόρα..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Γενικά λέτε, όχι για την Τουρκία

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αυτό που βλέπουμε και στην Ουκρανία, είναι τη ζημιά που μπορεί να κάνει ένα drone, όχι ένα drone τύπου Bayractar των αρκετών εκατομμυρίων.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Πολύ πιο μικρό.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Από αυτά τα, με τα, τα joysticks, τα παιδιά που παίζουν..

Άκης Παυλόπουλος  :

ναι των δύο χιλιάδων ή ακόμα φθηνότερο

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και των χιλίων ευρώ, το οποίο μπορεί, να καταστρέψει πλατφόρμες πολλών εκατομμυρίων. Περί αυτού πρόκειται. Υπάρχει μια ασυμμετρία εδώ και οι συμβατικές δυνάμεις, δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί την αλλαγή που έχει σημειωθεί. Ένα από τα πράγματα που κάνει η νέα ηγεσία, η δικιά μας του ΓΕΕΘΑ, είναι να μελετήσει τα διδάγματα, από το τι συμβαίνει, διότι έχουμε πολέμους γύρω μας, και τι είναι αυτό που δουλεύει και πιο οικονομικά και πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Τώρα στην Τουρκία, στην Τουρκία το πρόβλημα κ. Κωστίδη, το ξέρετε εσείς πάρα πολύ καλά, από ένα σημείο και μετά είναι ο Ερντογάν. Θέλω να πω ή λαϊκίστική διαχείριση Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, να πούμε ότι η Τουρκία κατέρρευσε το 2000. Αυτό οδήγησε και σε αλλαγή κυβέρνησης, έφερε τον Ερντογάν, υπήρξε το πιο πετυχημένο πρόγραμμα του ΔΝΤ τότε, σταθεροποιήθηκε η τουρκική οικονομία και ο Ερντογάν, ένα από τα έξυπνα που έκανε την πρώτη 10ετία, 15ετία, είναι να ακολουθήσει την ορθόδοξη μέθοδο που είχαν επιβάλει, οι προηγούμενοί του, επί Ετζεβίτ, έτσι δεν είναι; Ο Κεμάλ Ντερβίς, τα θυμάστε κ. Κωστίδη.

Μανώλης Κωστίδης :

Ακριβώς ο Ντερβίς.

Δημήτρης Καιρίδης  :

και η Τουρκία εκτινάχθηκε, εκτινάχθηκε! Αξιοποίησε τη δυναμική που έχει, διότι έχει δυναμική λόγω δημογραφικού. Έχει δυναμική λόγω μεγάλης αγοράς και τα λοιπά που δεν την έχουν άλλες χώρες και την ώρα που οι γύρω της, όπως το Ιράν σήμερα είναι το 1/3 της τουρκικής οικονομίας, η Αίγυπτος είναι το 1/4 της τουρκικής οικονομίας, μην τα ξεχνάμε αυτά, λοιπόν η Τουρκία πήγε μπροστά, αλλά από ένα σημείο και μετά, ξεκίνησε μια λαϊκίστικη διαχείριση της οικονομίας με πολύ χαμηλά επιτόκια και να ξοδεύουμε χρήμα, να τυπώνουμε χρήμα, για να ικανοποιούμε τον κοσμάκη και να κερδίζουμε τις ψήφους. Αυτό έχει χτυπήσει στον πολύ υψηλό πληθωρισμό, έχει κάνει μια προσπάθεια από τον Ιούνιο και μετά με τον Simsek να τα συμμαζέψει, ανέβασε τα επιτόκια, τα τετραπλασίασε, προσπαθεί να τα φέρει σε μια σειρά, εδώ υπάρχει μεγάλη αντίφαση από την,

Μανώλης Κωστίδης :

Άλλαξε πολλές φορές Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Άκης Παυλόπουλος :

Βεβαίως, βεβαίως

Δημήτρης Οικονόμου :

η προηγούμενη απελύθη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έχει αλλάξει, δεν είναι μόνο οι προηγούμενοι, είναι και ο προ προηγούμενος, και ο πιο προ προηγούμενος, στην Τουρκία..


Άκης Παυλόπουλος :

Παρ όλα αυτά, δεν πτοείται από όλα αυτά, σ όλο αυτό το μεγαλοϊδεατισμό, τον αναθεωρητισμό και ούτω καθεξής παραμένει το κεντρικό αφήγημα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, προφανώς παραμένει, έχει εκλογές μπροστά τους στις 31 Μαρτίου, είναι ο αιώνας της Τουρκίας, είναι όλα αυτά τα υπόλοιπα φαιδρά και λιγότερο φαιδρά που έχουν ειπωθεί. Μην το ξεχνάτε αυτό, ότι έχουμε να κάνουμε και με τα ψηφουλάκια και με μία..

Άκης Παυλόπουλος  :

Άρα εσείς, από δω και πέρα και στο ραντεβού του Μάϊου, δεν κρατάτε μεγάλο καλάθι, δεν περιμένετε κάτι θεαματικό ως εξέλιξη στην προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, κανείς δεν δικαιούται να είναι ανόητος και αιθεροβάμων, ιδίως με την Τουρκία, ιδίως εμείς που ξέρουμε και έχουμε περάσει πολλά και θεωρώ ότι συνολικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ώριμο. Δεν θέλω να πω μόνο για την κυβέρνηση, όλοι κατανοούν, πιστεύω και οι δημοσιογράφοι, ακόμα και οι δημοσιογράφοι..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μας τιμά αυτό..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και τα media.. τα οποία είναι επιρρεπή καμιά φορά, έτσι, δεν αναφέρομαι προσωπικά.. επιρρεπή καμιά φορά στην υπερβολή. Διότι όλοι κατανοούμε. Κοιτάξτε, η Τουρκία είναι μια χώρα αντιφάσεων. Από τη μία έχει έναν δυναμισμό οικονομικό, δεν πρέπει κανείς αυτό να το υποτιμά. Είναι μια οικονομία του ενός τρισεκατομμυρίου, έχει εξαγωγές πάνω από 200 δισεκατομμύρια, έχει αποκτήσει μια βιομηχανική βάση την οποία δεν έχει καμία άλλη χώρα στην περιοχή, καμία άλλη χώρα δεν εξάγει αυτοκίνητα, δεν είναι πρώτη δύναμη στις λευκές συσκευές, δεν έχει ναυτιλία και τα λοιπά.

Δημήτρης Οικονόμου :

Να συνεννοηθούμε μπορούμε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Έχει όλα αυτά και ταυτόχρονα έχει μια κακή λαϊκίστικη διαχείριση, η οποία προκαλεί πληθωρισμό και όλα τα υπόλοιπα.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Εσείς εδώ στην Ελλάδα μπορείτε να συνεννοηθείτε, το πολιτικό σύστημα, μα το είπε η κυρία Μπακογιάννη προχθές στο συνέδριο της ”Καθημερινής” να υπάρχει μια συνεννόηση, να προχωρήσουμε λίγο παρακάτω, μπορεί να γίνει αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης :

Και η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Βενιζέλος, .

Δημήτρης Οικονόμου :

ή θα συζητάμε συνέχεια τα ίδια

Δημήτρης Καιρίδης  :

Τα είπανε και οι δύο από διαφορετικές..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μα ο Βενιζέλος όμως σήμερα δεν είναι μέσα σε κάποιο κόμμα, είναι αλλού ..

Δημήτρης Καιρίδης :

Εξωτερική, ναι κριτική, ναι μα μιλήσανε και ειδικοί .

Δημήτρης Οικονόμου :

Ναι λέμε τα κόμματα τώρα που είναι εν ενεργεία.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να υποτιμήσω το γεγονός ότι υπάρχει μια ευρύτατη -πίσω από κάποια λόγια- τα οποία είναι θεμιτά, είναι αναμενόμενα, μια ευρύτατη συναίνεση στα ζητήματα αυτά. Το πρόβλημα που επισήμανε η κυρία Μπακογιάννη, ο κύριος Βενιζέλος τώρα, για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, είναι αυτή η συναίνεση ναι είναι συναίνεση υπέρ της δράσης και όχι υπέρ της αδράνειας.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ακριβώς.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Να μην είναι ο χαμηλότερος κοινός παρονομαστής, αλλά να συμφωνήσουμε εδώ, ότι σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο πραγματικά με ραγδαίες εξελίξεις, γίνεται το έλα να δεις, γύρω μας.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Μένουμε ακίνητοι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και νομίζω αυτό απέδειξε η πολιτική Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία, η οποία κατάφερε και εκμεταλλεύτηκε αυτά τα ανοίγματα με τη Γαλλία του Μακρόν, με την Αμερική, είδατε, και έφερε πολύ απτά αποτελέσματα, ανατρέποντας δυναμικές που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα και κερδίζοντας χαμένο έδαφος.

Δημήτρης Οικονόμου :

Κλείνουμε κ. Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Να το πούμε αυτό, μετά από μια δεκαετή κρίση, το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε αλώβητη, αλώβητη, να πιστώσουμε κάτι και στο πολιτικό σύστημα από ένα σημείο και μετά.

Άκης Παυλόπουλος :

Προφανώς, προφανώς.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Δεν γίνονται με μαγικό ραβδί τα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και διότι εδώ ζούμε σε μια περιοχή με ”κακούς λύκους” πολλούς! και τις ”κοκκινοσκουφίτσες”, οι κακοί λύκοι τις τρώνε ..λοιπόν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Δημήτρης Οικονόμου :

Εμείς είμαστε η κοκκινοσκουφίτσα, από ότι κατάλαβα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εμείς δεν ήμασταν ποτέ.

Μανώλης Κωστίδης :

Ωραία παρομοίωση..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και δε θα γίνουμε ποτέ και δεν πρέπει να γίνουμε να αφήσουμε ποτέ να γίνει, αλλά βλέπετε.

¨Άκης Παυλόπουλος  :

Την κοκκινοσκουφίτσα δεν την είχε φάει ο λύκος

Δημήτρης Οικονόμου  :

Στο τέλος τη γλίτωσε ….

Άκης Παυλόπουλος  :

Ήταν πανέξυπνη, ήτανε πανούργα..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Στο τέλος… ήρθε….

Άκης Παυλόπουλος  :

..Αθώα αλλά πανούργα..

Δημήτρης Καιρίδης :

Σωστά..

Δημήτρης Οικονόμου  :

Τώρα μια κουβέντα να πούμε για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουκρανία και τον κίνδυνο, τον πραγματικό κίνδυνο που διέτρεξε χθες, και ο Ουκρανός Πρόεδρος φυσικά, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτός ήταν ο στόχος. Αυτό λένε όλες οι πηγές. Τα ρεπορτάζ, όλα, ότι στόχος ήταν ο Ζελένσκι και εκεί μαζί με τον Ζελένσκι κινδύνευσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τι έγινε; Είναι σοκαριστικό και τι μπορούσε να είχε συμβεί έτσι άμα το σκεφτεί κανείς;.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ακριβώς.

¨Ακης Παυλόπουλος :

Μιλάμε για πύραυλο..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Βέβαια. Και διερευνάται να δούμε, αν ήταν κάτι, πόσο τυχαίο και πόσο εσκεμμένο, με βάση και την πληροφόρηση ότι ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκεί, και υπάρχει μια συνεννόηση και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Κοιτάξτε την ώρα που τα συζητάμε όλα αυτά, μαίνεται ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Μην το ξεχνάμε αυτό. Και τι σημαίνουν όλα αυτά και για τα προσφυγικά κύματα και για τα οικονομικά, Διότι συσκεπτόμαστε, συσκεπτόμαστε, στο τέλος όμως πρέπει να πάρουμε και αποφάσεις σκληρές και δύσκολες.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Να δίνονται και τα λεφτά,

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σκληρές, δύσκολες.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Οι Γερμανοί είδαμε αντιδρούν, άρχισε ένα κύμα αντίδρασης εκεί, στο πόση βοήθεια θα δώσουμε πιά, τι θα γίνει, μέχρι που;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εγώ θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος και ξέρετε, δεν κρύβω τα λόγια μου. Η Γερμανία, η οποία είναι η σημαντικότερη χώρα ισχυρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πήρε μια κατά τη γνώμη μου, απολύτως λανθασμένη απόφαση το 2009, συνταγματικά να κλειδώσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να μην επιτρέπει τα όποια ελλείμματα, η χώρα με το καλύτερο αξιόχρεο ίσως στον κόσμο, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να δανειστεί από μια, πώς να το πούμε, υπεραντίδραση, στην ελληνική κρίση χρέους, πήγε και κλείδωσε τον προϋπολογισμό της, έβαλε και μια απόφαση τον Νοέμβριο η Καρλσρούη, το συνταγματικό δικαστήριο, που δεν της επιτρέπει, την ώρα που πρέπει τώρα, να αυξήσουμε προϋπολογισμούς, να ξοδέψουμε για την άμυνα.

Δημήτρης Οικονόμου :

Δεν μπορεί.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Διότι έχουμε, δεν μπορεί να το κάνει. Προφανώς είναι σημαντικό το Λουξεμβούργο, κύριε Οικονόμου και το Βέλγιο και άλλες χώρες.

Δημήτρης Οικονόμου :

Δεν φτάνει, δεν φτάνει.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Η Σλοβακία και η Σλοβενία, αλλά χωρίς τη μεγάλη Γερμανία των 4,5 τρισεκατομμυρίων, αυτή είναι η οικονομία της Γερμανίας 4,5 τρις η οποία δεν μπορεί, και βλέπετε ότι παλεύει. Λοιπόν, έχουμε πολύ σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της Ευρώπης και η Ευρώπη κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί, να μην την ακούει κανείς. Σήμερα ακούει κανείς το Ισραήλ, έχει φωνή, το Ισραήλ έχει φωνή, προφανώς η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ευρώπη, συσκέπτεται, συσκέπτεται, αλλά δεν σκέφτεται..

Άκης Παυλόπουλος  :

Μάλιστα, να πάρουμε και μία για να κλείσουμε να μας πείτε μια κουβέντα, για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την καταδίκη του Φρέντυ Μπελέρη, και που πιστεύετε ότι το πηγαίνει o Ράμα;.

Άκης Παυλόπουλος  :

Kαι τι κάνουμε εμείς σε σχέση την Αλβανία; Μπορεί να χορεύει η Αλβανία δίπλα μας και εμείς να λέμε δεν τρέχει τίποτα. Αφήνουμε την Αλβανία να κάνει ότι θέλει;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κ. Oικονόμου, η Ελλάδα έχει παγώσει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Δημήτρης Οικονόμου  :

Έχει παγώσει αλλά δεν βλέπω να περνάει η πολιτική της.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους Αλβανούς.

Άκης Παυλόπουλος :

Δεν τον είδαμε τον Ράμα ..να

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και θα πρέπει να κατανοήσουν, είναι μια διαπραγμάτευση είναι μια μάχη. Ο Έντι Ράμα χωρίς αντιπολίτευση στο εσωτερικό αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Δημήτρης Οικονόμου :

Είναι πανίσχυρος.

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε.

Δημήτρης Οικονόμου :

Έχει και τους Τούρκους από δίπλα μην ξεχνιόμαστε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Η Ελλάδα, η Ελλάδα, ιδίως εκεί σε αυτές τις περιοχές έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Ενίοτε υπήρξε πολύ -πώς να το πούμε- καλόβολη και τώρα, και τώρα, οφείλει όπως το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολύ ξεκάθαρα, να θέσει τα ζητήματα κράτους δικαίου και όλα τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι πάντοτε υποστηρικτική στην σταθερότητα, στην ειρήνη, στην ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά με όρους και κανόνες, όχι από τη μια ”κλεφτοκοτάδες” και από την άλλη στο Στρασβούργο. Το λέω σχηματικά και μέσα σε πολλά εισαγωγικά. Λοιπόν, έχουμε σημαντικό πρόβλημα εκεί με τις περιουσίες των Ελλήνων, της ελληνικής μειονότητας.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ε βέβαια.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εμείς έχουμε στηρίξει την Αλβανία. Το ξέρετε ότι ζουν πάρα πολλοί εδώ στην Ελλάδα,

Δημήτρης Οικονόμου  :

Η μισή Αλβανία εδώ είναι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Το 60 % του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα, αφορά αλβανικής καταγωγής συμπολίτες, οι οποίοι είναι πολύ καλά ενταγμένοι και προσφέρουν, προφανώς, προφανώς.

Δημήτρης Οικονόμου :

Μένουμε εδώ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αλλά έχουμε ακόμα μετά από τόσα χρόνια, 30 χρόνια ταλαιπώριας στα Βαλκάνια, πολύ ακόμα ”βαλκανισμό” αν θέλετε, να το πω κι αυτό σχηματικά, όχι μόνο στην Αλβανία, έχουμε ζητήματα.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Τρώτε χρόνο… από τον κύριο Γεωργιάδη.. μας περιμένει. Και τρώτε χρόνο.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Προς Θεού.. Και είμαστε και μαζί στη βόρεια Αθήνα, οπότε ένας λόγος παραπάνω να παραχωρήσω τη θέση μου.

Άκης Παυλόπουλος  :

Να είστε καλά κ. Υπουργέ.

Δημήτρης Οικονόμου  :

Τρώτε χρόνο… από τον κύριο Γεωργιάδη.. μας περιμένει. Και τρώτε χρόνο.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Προς Θεού.. Και είμαστε και μαζί στη βόρεια Αθήνα, οπότε ένας λόγος παραπάνω να παραχωρήσω τη θέση μου.

Άκης Παυλόπουλος  :

Να είστε καλά κ. Υπουργέ.