Ο Δημήτρης Καιρίδης στον Real FM 97.8 με την Κ. Μακρή και τον Μ. Μάνο Νιφλή | 07.03.24

YouTube video

Kάτια Μακρή  :

Θα συναντήσουμε τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Καλό μεσημέρι, κύριε Υπουργέ.

Μάνος Νιφλής :

Γεια σας κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλό μεσημέρι και στους δύο, έχουμε καιρό να τα πούμε.

Kάτια Μακρή  :

Έχουμε καιρό γιατί και εσείς είχατε ταξίδια, είχαμε επιχειρήσει.

Μάνος Νιφλής :

Χαθήκατε.

Kάτια Μακρή  :

Ναι και νωρίτερα, αλλά και εσείς είχατε πολλά ταξίδια..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Έχουμε ξέρετε, το μεταναστευτικό είναι κατεξοχήν διεθνές.

Kάτια Μακρή  :

Και θα ρωτήσω και θα ρωτήσουμε και για αυτό κύριε Υπουργέ, αλλά θέλουμε να ξεκινήσουμε βεβαίως από τα όσα έγιναν χθες στην Ουκρανία, στην Οδησσό. Έχουμε και τις αντιδράσεις και της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε και την παραδοχή βεβαίως της Ρωσίας, ότι όντως ήταν ένα χτύπημα για μια πλωτή βάση drones.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, μόνο η ελληνική αντιπολίτευση, έχει μείνει άλαλη προς το παρόν. Εν πάση περιπτώσει, πράγματι ήταν κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο και δυσάρεστο και παρά τρίχα δηλαδή, είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε κάτι πολύ βαρύ. Ευτυχώς όλα είναι καλά, αλλά μας υπενθυμίζουν ακριβώς αυτή την απίστευτη, βάρβαρη επιθετικότητα της Ρωσίας. Μένει να διερευνηθεί το πόσο ήξεραν θέλανε κάτι παραπάνω από αυτή την βάση drones που χτύπησαν.

Kάτια Μακρή  :

Δίνετε πιθανότητες να ήταν ένα μήνυμα Πούτιν;, μήνυμα ισχύος; γιατί ήταν ένας Ευρωπαίος, ένας Ευρωπαίος ηγέτης εκεί, για αυτό το λέω.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Προφανώς, τίποτα δεν αποκλείω. Προς τον Ζελένσκι και προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δυστυχώς, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα,ναι.

Kάτια Μακρή  :

Και προς στην Ευρώπη.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Απολύτως, απολύτως, απολύτως. Και προς έναν, αν θέλετε να δώσουμε και αυτό, χωρίς ίχνος έπαρσης, προς έναν ευρωπαίο Πρωθυπουργό, ο οποίος σήμερα είναι από τους πλέον προβεβλημένους για μια σειρά από λόγους, έτσι δεν είναι; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάνος Νιφλής :

Ναι, ναι.

Μάνος Νιφλής :

Μάλιστα.

Μάνος Νιφλής :

Να πάμε τώρα στην άλλη πλευρά, να πάμε και από Τουρκία, να δούμε τι γίνεται με τις ροές εκεί και την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, κοιτάξτε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο που είχαμε την κορύφωση να πούμε, αυτού του κύματος ροών που σημειώθηκε ήδη από τα τέλη του 2022 πανευρωπαϊκά, έχουμε μία σαφέστατη αποκλιμάκωση που πλησιάζει το 75%, σταδιακά τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τώρα και τον Φεβρουάριο, με συνέπεια τη μεγάλη αποσυμφόρηση του συστήματος καταγραφής, ταυτοποίησης και υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην πατρίδα μας, έχει να κάνει και με τη συνεννόηση με την Τουρκία, την οποία εγκαινιάσαμε με τον Γερλίκαγια.

Kάτια Μακρή  :

Εδώ θέλω να σταθείτε λίγο κύριε Υπουργέ, γιατί είδα αυτά τα στοιχεία τα οποία δώσατε, ότι έχουμε ακριβώς, μειώθηκε τον Φεβρουάριο ο αριθμός των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στις δομές φιλοξενίας κατά 12,2 % σε σχέση με τον Ιανουάριο. Και θέλω να ρωτήσω, πώς γίνεται τόσο γρήγορα αυτή η αποσυμφόρηση;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε.

Kάτια Μακρή  :

Συνεννοούμαστε; Έχουμε επιστροφές σε τρίτες χώρες ;τι γίνεται; Πώς γίνεται αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Έχουμε αποχωρήσεις από το σύστημα, πολλοί από τους δικαιούχους ασύλου αιτούνται προσφυγικά διαβατήρια, ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδουν οι ελληνικές αρχές και εκμεταλλεύονται αυτή την δυνατότητα για να μεταβούν αλλού στην Ευρώπη. Περί αυτού πρόκειται σε έναν βαθμό. Εμείς δεν είμαστε ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπεύθυνοι για τις εισροές, γιατί εμείς δεν κάνουμε ξέρετε, προστασία συνόρων, το καταλαβαίνει ο καθένας, είναι το λιμενικό και η αστυνομία και κάνουν και πολύ καλή δουλειά. Τους υποστηρίζουμε με οικονομικά μέσα, διότι εμείς διαχειριζόμαστε την ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι αλλωνών υπουργείων, εκεί που εμείς έχουμε αρμοδιότητα και ευθύνη είναι στις εκροές, όχι στις εισροές. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε μία υπηρεσία ασύλου η οποία με μεγάλη αξιοπιστία και ταχύτητα διεκπεραιώνει τα αιτήματα. Ήμουν στην Αμερική, ξέρετε, πρόσφατα. Ξέρετε πόσο κάνει στην Αμερική, πόσο χρόνο χρειάζεται ένα αίτημα ασύλου για να διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό; Μέχρι οκτώ χρόνια! Εκεί έχει καταρρεύσει το σύστημα, στην Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες 6-7 εβδομάδες, έχουμε απόφαση. Και αυτό το πετύχαμε και αυτούς τους ρυθμούς τους έχουμε πετύχει, χάρη στη δουλειά που βάζουνε τα στελέχη της υπηρεσίας τ΄΄οσα χρόνια.

Kάτια Μακρή  :

Παρόλα αυτά έχουμε εκροές, αλλά έχουμε και εισροές γιατί με τα ίδια στοιχεία επίσης είδα κύριε Υπουργέ, ότι από 5 -11 Φεβρουαρίου, οι αφίξεις στα νησιά έφτασαν τις 915 εκ των οποίων οι 379 ήταν στη Λέσβο και αυτά είναι μεγαλύτερα νούμερα από το παρελθόν.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, εξαρτάται με τι το συγκρίνει κανείς, αν το συγκρίνουμε με την περίοδο του κορωνοϊού, προφανώς είναι μεγαλύτερα και προφανώς είχαμε αύξηση ροών. Είναι κάτι το οποίο ουδέποτε αρνηθήκαμε, άλλωστε κ. Μακρή τα στοιχεία τα δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου σε μηνιαία βάση και οπτικοποιημένα, ώστε ξέρετε, με τα γραφήματα, με τις καμπύλες, με όλα τα στοιχεία ώστε ο κάθε Έλληνας, ο καθένας που ενδιαφέρεται να τα έχει, και απαντώ και σε κάποιες αιτιάσεις αδικαιολόγητες της αντιπολίτευσης ότι δεν δεν υπάρχουν στοιχεία ή διαφάνεια, μακριά από μας αυτό. Είχαμε μια γενικευμένη, μεγάλη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης όλο το 2023 πανευρωπαϊκά. Είδατε τι έγινε στη Λαμπεντούζα και στην Ιταλία. Εμείς καταφέραμε να το διαχειριστούμε χάρη στο σύστημα που έχουμε, πολύ καλύτερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους. Δεν είχαμε διάχυση του φαινομένου σε δρόμους και πλατείες, δεν είχαμε καταλήψεις δημοσίων χώρων, όπως είχαμε αλλού, όλα γίναν με απόλυτη ασφάλεια και με απόλυτη επιμέλεια, διότι στην Ελλάδα όποιος έρχεται καταγράφεται, ταυτοποιείται, περνάει στο σύστημα. δεν είμαστε.

Kάτια Μακρή  :

Το επίπεδο συνεργασίας μας με τους Τούρκους πως είναι, κύριε Υπουργέ, μετά από αυτή τη συμφωνία που κάνατε; την οποία δεν υπογράψατε γραπτά βεβαίως νομίζω ποτέ, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά είναι μάλλον προφορική.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Πολύ καλά το λέτε. Δεν μπορεί να υπάρξει γραπτή συμφωνία, διότι υπάρχει η ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 και το ζήτημα είναι κατά βάση ευρωτουρκικό. Αυτό που μπορεί να υπάρξει είναι μια ελληνοτουρκική συνεννόηση, ακριβώς γιατί εμείς είμαστε στην προμετωπίδα αν θέλετε του ζητήματος, δεν μπορούμε να περιμένουμε τους υπόλοιπους 26 έτσι δεν είναι; Πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία και την πήραμε την πρωτοβουλία με αυτή την πρώτη επικοινωνία που είχαμε στις 19 Σεπτεμβρίου, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν επισκέψεις δικές μου εκεί, του κυρίου Στυλιανίδη, του Γερλίκαγια εδώ με τον Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου και θα έρθει αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές σε επίσημο ταξίδι στην Ελλάδα. Η συνεργασία δεν έχει καμία σχέση με τα πολύ κακά που είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Υπάρχει συνεννόηση, υπάρχει ανταπόκριση του τουρκικού λιμενικού στις ειδοποιήσεις του ελληνικού Λιμενικού, πολύ καλύτερα και πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Απομένουν όμως να γίνουν πάρα πολλά.

Μάνος Νιφλής :

K. Υπουργέ, έχουμε προλάβει τώρα; Ναι, ναι, ναι, ολοκληρώστε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εγώ θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, γιατί η Τουρκία επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει πραγματικά διεθνής κόμβος διακίνησης μεταναστών και τώρα έχουν δημιουργηθεί δίκτυα, και πώς να το πούμε; υποδομές παρανομίας που πρέπει να εξαρθρωθούν, και θέλει πολύ προσπάθεια.

Μάνος Νιφλής :

Κύριε Υπουργέ, έχουμε προλάβει από τον Δεκέμβριο να κάνουμε, από τότε που ψηφίστηκε η τροπολογία για την χορήγηση άδειας διαμονής για την εξαρτημένη εργασία, τότε εκείνη εκεί την τροπολογία έχουμε προλάβει να κάνουμε ταμείο, πως κυλάει όλο αυτό, τι γίνεται;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Nαι και είχαμε και ανακοίνωση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, μπορώ να σας δώσω τα σημερινά στοιχεία

Μάνος Νιφλής :

Α έχει σημερινά;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ακόμα πιο επικαιροποιημένα ναι, γιατί το παρακολουθώ κάθε μέρα στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου. Έχουμε αυτή τη στιγμή 6.700 αιτήσεις μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα, που έχουν προσφορά εργασίας, που είναι πάνω από τρία χρόνια εδώ, καθαρό ποινικό μητρώο και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις. Ήδη έχουν εκδοθεί 1.000 προσωρινές άδειες και έχουν βγει και οι πρώτες μόνιμες άδειες αυτές οι κάρτες με τα βιομετρικά στοιχεία των δικαιούχων. Η ρύθμιση πηγαίνει καλά, ο ρυθμός είναι καλός και στην υποβολή αιτημάτων και στην επεξεργασία τους.

Μάνος Νιφλής :

Λύνει θέματα στο κομμάτι εργασίας, δεν είναι το δικό σας κομμάτι, αλλά λέω αν έχετε την εικόνα αν λύνει, έχει λύσει θέματα; κλείνει τρύπες;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αυτοί οι 1.000 τώρα μπορούν και εργάζονται νόμιμα να πληρώνουν φόρους και εισφορές, να είναι στην καθαρή και όχι στην αδήλωτη εργασία. Προφανώς το κάνει. Βάζουμε τάξη στην αγορά εργασίας. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε τον αριθμό που είχαμε πει όταν ψηφίσαμε την τροπολογία τις 30.000. Και στείλαμε και ένα μήνυμα, ξέρετε, εγώ το βλέπω αυτό πολύ με τους Ευρωπαίους και με τους Αμερικανούς. Στην Αμερική προσπαθούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο εδώ και 40 χρόνια από την εποχή του Ρέιγκαν και δεν τα έχουν καταφέρει και πιστεύω και το λέω μετά λόγου γνώσεως ότι δεν θα τα καταφέρουν, ιδίως αν έχουν συγκεκριμένο Πρόεδρο μετά τον Νοέμβριο. Αν καταλαβαίνετε ε τι εννοώ…

Kάτια Μακρή  :

Όλοι καταλαβαίνουμε, μην ανησυχείτε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και στείλαμε το μήνυμα, ότι όσο αυστηροί είμαστε με την παράνομη μετανάστευση και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, ταυτόχρονα θέλουμε την λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες, με ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία, όπως τη χρειάζεται η εθνική μας οικονομία.

Kάτια Μακρή  :

Τώρα Κύριε Υπουργέ, τελευταίο ερώτημα, πριν κλείσουμε το βλέπω από ακροατή το βλέπω από τον Στάθη και έχει δίκιο που τον ρωτάει, για τη μαχαιριά στην Ερμού από τον Ιρακινό δεν ξέρουμε και ακριβώς τι ήτανε, ο οποίος ακούστηκε ότι είχε φτάσει το προηγούμενο βράδυ. Με χαρτιά έφυγε από τα νησιά, και ήρθε εδώ;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Aαα..Μου κάνετε πολύ ωραίο ερώτημα.

Kάτια Μακρή  :

Ο Στάθης σας το κάνει το ερώτημα, εγώ το μεταφέρω και επειδή είναι πολύ καλό.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω. Επειδή θα ‘ρθει ο Γερμανός υπουργός Μετανάστευσης και θα τον συναντήσω στις 14 του μηνός στην Αλεξανδρούπολη, θα σας πω τούτο, γιατί είναι ένα επιχείρημα τώρα στον ελληνογερμανικό διάλογο και στην πολύ στενή συνεργασία που έχουμε με τη Γερμανία. Ο συγκεκριμένος Ιρακινός ήρθε στην Ελλάδα με γερμανικό διαβατήριο, με γερμανικό προσφυγικό διαβατήριο, είχε αναγνωριστεί ως πρόσφυγας στη Γερμανία. Του δώσανε προσφυγικό διαβατήριο οι γερμανικές αρχές και ήρθε στην Ελλάδα, ήρθε στην Ελλάδα, όπως δικαιούται να το κάνει και να ταξιδέψει οπουδήποτε εντός Σένγκεν. Το λέω αυτό, γιατί συχνά μας κατηγορούν οι γερμανικές αρχές για πρόσφυγες από την Ελλάδα που πηγαίνουν στη Γερμανία. Τώρα αυτό το περιστατικό, αποδεικνύει το αντίθετο, έτσι δεν είναι; Και είχαμε και αυτή την .. δεν προέρχεται από τα νησιά.

Kάτια Μακρή :

Κατάλαβα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Δεν προέρχεται από το ελληνικό σύστημα.

Kάτια Μακρή  :

Γιατί το ερώτημα, όπως καταλαβαίνετε, αφορούσε τον τρόπο που δίνονται τα χαρτιά.

Μάνος Νιφλής :

Μπράβο βρε Στάθη για το ερώτημα.

Kάτια Μακρή  :

Γίνεται ένας στοιχειώδης έλεγχος ή όχι΄; και είναι πολύ εύλογο.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Στη Γερμανία. Και εκεί είναι ένα επιχείρημα, αν θέλετε να το πω έτσι -λίγο περιπαιχτικά -να κουνήσουμε και εμείς το δάχτυλο, έτσι δεν είναι; Περί αυτού πρόκειται, αυτό μου λέτε, στους Γερμανούς και στον τρόπο που ταυτοποιούν και δίνουν χαρτιά.

Μάνος Νιφλής :

Ενδιαφέρον αυτό.

Kάτια Μακρή  : Κύριε Καιρίδη σας ευχαριστούμε πολύ για την συνομιλία. Καλό μεσημέρι στον Υπουργό μετανάστευσης.