Λευτέρης Βαρδάκης :
Κυρίες και κύριοι επιστρέφουμε στην εκπομπή μας μετά το δελτίο ειδήσεων, όπως ήδη σας έχω προαναγγείλει, θα μιλήσουμε με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κ. Δημήτρη Καιρίδη, τον οποίο έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Υπουργέ, καλή σας ημέρα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα, καλημέρα σε εσάς και στην όμορφη Κρήτη.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Να είστε καλά, χαιρόμαστε που σας έχουμε κοντά μας. Υπάρχουν ζητήματα που θέλω να μας πείτε και το σχεδιασμό αυτών των, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, θα μου επιτρέψετε Υπουργέ να ξεκινήσω από το θέμα των μεταναστευτικών ροών που βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα νότια της Κρήτης, τι γίνεται; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός; Τι μαθαίνετε εσείς; Οι περισσότεροι από ότι ξέρουμε έρχονται από τη Λιβύη. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου;
Δημήτρης Καιρίδης :
Το σύνολό τους, σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε, έρχονται από την Ανατολική Λιβύη από την περιοχή του Τομπρούκ. Ακούστε να δείτε τα νούμερα μπορεί να είναι μικρά, μιλάμε για περίπου 700 άτομα το τελευταίο τρίμηνο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τάση, μας προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία ενόψει και του καλοκαιριού, αλλά και με δεδομένο ότι γίνεται στον περίγυρό μας. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια προσφυγική κρίση στο Σουδάν, έχουμε πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Αίγυπτο, η οποία συγκλονίζεται από την κρίση στην Γάζα, αφού χάνει τα έσοδα από το Σουέζ και από τον τουρισμό και έχουμε μία ροή Αιγυπτίων αλλά και άλλων εθνικοτήτων, κυρίως Αιγυπτίων προς την Ανατολική Λιβύη και εκεί μέσα από τα κυκλώματα περνάνε ή επιχειρούν να περάσουν προς την Γαύδο και την Νότια Κρήτη. Γίνονται μια σειρά από κινήσεις και με τους Αιγύπτιους για να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι προφανές ότι επειδή έχουμε να κάνουμε με ανοικτή θάλασσα, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στις επιχειρήσεις του Λιμενικού.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Ναι, τα προβλήματα όπως έχουν επισημάνει δεν είναι δικό σας θέμα βέβαια, ούτε αρμοδιότητάς σας, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας, λένε ότι δεν υπάρχουν τα μέσα έτσι κι αλλιώς και εντάξει νομίζουν ότι πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες οι λιμενικές. Άρα εσείς λέτε Υπουργέ ότι υπάρχει μια συνεννόηση με την Αίγυπτο προκειμένου να ελεγχθούν αυτές οι ροές γιατί αν..
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε να δείτε, είναι άλλο πράγμα παρ’όλο που δεν είναι δικό μου θέμα, επιτρέψτε μου επειδή ασχολούμαι και παρακολουθώ και εγώ από κοντά τις επιχειρήσεις του Λιμενικού και τους υποστηρίζουμε. Είναι άλλο πράγμα μια επιχείρηση του Λιμενικού ανάσχεσης στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου η τουρκική ακτή απέχει 1,2,3 μίλια και κατά συνέπεια η βάρκα επιστρέφει εύκολα πίσω ή την παίρνουνε οι τουρκικές αρχές όταν ανταποκρίνονται στα δικά μας μηνύματα και είναι άλλο πράγμα μια τέτοια επιχείρηση ανάσχεσης στη Νότια Κρήτη, όπου η ακτή πίσω, η Λιβυκή, απέχει 300 και 400 μίλια. Εκεί μια τέτοια επιχείρηση ανάσυρσης ενέχει πολύ υψηλά τον κίνδυνο να το πούμε να ακουστεί να το ξέρει ο κόσμος, απώλειας ζωής, διότι αυτές οι βάρκες δεν έχουν νερό, δεν έχουν τροφή, δεν έχουν πετρέλαιο και θα βρεθούν να πελαγοδρομούν στη μέση της ανοιχτής θάλασσας. Γι αυτό και μίλησε ο Πρωθυπουργός, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, όταν προέκυψε η μεγάλη ναυτική τραγωδία της Πύλου, ότι εδώ θα πρέπει να ξαναδούμε, ενδεχομένως μια συντονισμένη ναυτική επιχείρηση όχι του λιμενικού πια, συνολικά της Ευρώπης, όπως είχαμε κάνει στο παρελθόν στα ανοικτά των χωρικών υδάτων της ίδιας της Λιβύης, πολύ πιο κοντά δηλαδή στις λιβυκές ακτές. Αν αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο επιμείνει. Προς το παρόν γίνονται οι κινήσεις με την Αίγυπτο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Υπάρχει μια πρόσθετη δυσκολία για μας, ως Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, γιατί στην Κρήτη δεν υπάρχει υποδομή του Υπουργείου για να διαχειριστεί αυτές τις ροές με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και υπάρχει έστω και όταν η ροή είναι πενήντα, τριάντα, σαράντα ατόμων, μια αναστάτωση ώσπου να μπορέσουμε να τους μεταφέρουμε στη Μαλακάσα, στην ενδοχώρα, στην Αττική, προκειμένου να καταγραφούν και να φιλοξενηθούν και να πάρουν το δρόμο εν τέλει, γιατί πολλοί από αυτούς είναι επιστρεπτέοι και είναι και στις επιστροφές ένα μέτωπο το οποίο πρέπει, είναι θέμα κυρίως της ΕΛ.ΑΣ. να το τρέξουμε πολύ δυνατά. Χθες είχαμε μια μεγάλη επιστροφή, υποχρεωτική απέλαση 50 πολιτών τρίτων χωρών, κυρίως Πακιστανών. Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε για να κοπεί, όπως λέμε, στην καθομιλουμένη ο βήχας στα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, τα οποία είναι παγκοσμιοποιημένα.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Μάλιστα, Υπουργέ θέλω να σταθούμε τώρα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Είναι παγκοσμιοποιημένα και θέλει μεγάλη προσοχή. Εγώ ήμουν στην Αμερική πρόσφατα και κοντά στα 3.000.000 παράνομες αφίξεις που είχαν από το Μεξικό, είναι κάτι το οποίο δεν το ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα αλλά αξίζει να ακουστεί, υπήρξαν και 50.000Τούρκοι πολίτες που πέρασαν στην Αμερική παράνομα, μέσω Μεξικού. Όπως περνάνε Τούρκοι και Ασιάτες και Βορειοαφρικανοί Άραβες και από την υποσαχάρια Αφρική στην Αμερική, έτσι πολύ εύκολα μπορούν αυτά τα δίκτυα ανά πάσα στιγμή να τους μεταφέρουν στη Βόρεια Αφρική για να περάσουν στην Ευρώπη και θέλει πολύ μεγάλο συντονισμό και προσοχή.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Μάλιστα, θέλω να έρθουμε τώρα στο άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί το Υπουργείο Μετανάστευσης σε συνεργασία βεβαίως και με τα υπόλοιπα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εσωτερικών, το Εργασίας με συγχωρείτε και το Εσωτερικών ενδεχομένως. Όσον αφορά τους εργάτες γης, είχατε μια συνάντηση προχθές με αγροτικούς συλλόγους από το νησί μας, με εκπροσώπους αγροτών, οι οποίοι βεβαίως αντιμετωπίζουν, το γνωρίζετε πολύ καλά, πολύ σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τους εργάτες γης και την έλλειψη που υπάρχει στο νησί μας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία, προκειμένου να καμφθούν αυτά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν και εν πάση περιπτώσει να έχουμε, να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να εργαστούν από τρίτες χώρες στο νησί μας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, όσο είμαστε απέναντι και αντιμαχόμαστε και καταπολεμούμε την παράνομη μετανάστευση, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες που εξυπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τις επιλογές της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας και όχι βεβαίως των διακινητών και προχωρούμε για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ζητήματος που έχει ανακύψει της έλλειψης εργατικών χεριών κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Οι εργάτες γης, αλλά όχι μόνο και στις κατασκευές στην Κρήτη έχουμε δύο μεγάλα εμβληματικά έργα τα οποία είναι υπό εκτέλεση ο ΒΟΑΚ και το Καστέλι, το διεθνές αεροδρόμιο στο οποίο αντιμετωπίζουμε οξύτατες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και βέβαια ο τουρισμός. Όλα αυτά, σε όλα αυτά, στο επίκεντρο είναι η Κρήτη. Γιατί είναι η Κρήτη; Γιατί είναι από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της πατρίδας μας. Η ελληνική οικονομία γενικά ζητά εργατικό δυναμικό, τώρα που αναπτύσσεται, είναι υπό μίαν έννοια, αν μου επιτραπεί ο όρος, ένα ευχάριστο πρόβλημα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη, διότι θυμάστε ότι τα χρόνια της κρίσης η χώρα εξήγαγε εργατικό δυναμικό και μετανάστες και πολλούς ικανούς άξιους Έλληνες νέους επιστήμονες. Τώρα η τάση είναι η αντίστροφη και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και κινούμαστε με μια στρατηγική τριών βημάτων. Το πρώτο βήμα ήταν η τροπολογία που ψηφίσαμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η οποία χαιρετίστηκε από τους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης προχθές, και προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, διότι δίνει μια ανάσα, να δώσουμε δηλαδή νόμιμη απασχόληση στους ήδη διαμένοντες εδώ επί μακρόν μετανάστες οι οποίοι έχουν προσφορά εργασίας. Πολλοί από αυτούς μιλούν ελληνικά, γνωρίζουν καλά την Ελλάδα και για τον α, β λόγο είχαν βρεθεί χωρίς χαρτιά και ήδη η πλατφόρμα του Υπουργείου έχει ενεργοποιηθεί εδώ και πέντε μέρες. Έχουμε πάνω από δύο χιλιάδες ήδη εγγραφές, αιτήσεις και το νούμερο αυτό θα αυξηθεί ολοένα και περισσότερο, καθώς γίνεται πιο γνωστή η ρύθμιση και κινητοποιείται ο..
Λευτέρης Βαρδάκης :
Άρα υπάρχει ενδιαφέρον λέτε. Υπάρχει ενδιαφέρον.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, αλλά φυσικά αυτό δεν αρκεί. Ένα δεύτερο βήμα είναι η υπογραφή διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με 6 φίλες χώρες Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδία στην οποία είναι σήμερα ο Πρωθυπουργός, Βιετνάμ και Φιλιππίνες για την εισαγωγή προσωπικού τόσο στην εποχική εργασία που είναι οι εργάτες γης όσο και στην εξαρτημένη. Στην Κρήτη έχουμε και εξαρτημένη στην αγροτική, με την έννοια όλο το χρόνο, όπως είναι στα θερμοκήπια για παράδειγμα έτσι δεν είναι; Η Κρήτη είναι η πρωτοπόρος στην εντατική καλλιέργεια, η Ιεράπετρα, το Τυμπάκι, τα ξέρετε καλά και χρειάζονται και ανθρώπους όχι μόνο για την περιοδική συγκομιδή της ελιάς ή άλλων καρπών, αλλά όλο τον χρόνο. Αυτές οι συμφωνίες είναι έτοιμες, είμαστε στο τελικό στάδιο λίγο πριν την υπογραφή τους με τις χώρες τις έξι και θα έρθουν στη Βουλή για κύρωση μέσα στην άνοιξη, ώστε να έχουμε και από κει αυτή τη δίοδο. Όμως όλα αυτά, για να γίνουν, χρειάζονται και έναν ευέλικτο αποτελεσματικό διοικητικό μηχανισμό και εκεί η αλήθεια είναι ότι πάσχουμε. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες εποπτεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών αν θέλετε με τις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Και στα Προξενεία, έτσι δεν είναι; Και στα Προξενεία.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και μεγάλο! Αυτό είναι το δεύτερο και ακόμα μεγαλύτερο αν θέλετε, πρόβλημα,με τα Προξενεία και συγκεκριμένα Προξενεία στο Ισλαμαμπάντ, στο Κάιρο, στο Νέο Δελχί τα οποία ανήκουν βεβαίως στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί εμείς ετοιμάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, τόσο νομοθετικές όσο και διοικητικές. Να ξέρετε ότι με έξοδα του υπουργείου δώσαμε παράταση στους συμβασιούχους που δουλεύουν στις ΔΑΜ, στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης είναι περίπου 150 και θα προσλάβουμε άλλους 320 με ευρωπαϊκούς πόρους μέσα στο 2024, ώστε να στελεχώσουμε ακόμα καλύτερα, να μπορέσουμε να τρέξουμε γρήγορα τους φακέλους. Υπάρχουν 200.000 εκκρεμείς φάκελοι αυτή τη στιγμή, ένα τεράστιο νούμερο, το οποίο συν τω χρόνω θα αυξάνεται, διότι η ζήτηση είναι μεγάλη, διότι έχουμε ανανεώσεις αδειών, διότι έχουμε τη ρύθμιση που φέραμε πριν τα Χριστούγεννα, άρα πρέπει να στελεχώσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα την ψηφιοποίηση, η οποία θα είναι έτοιμη αρχές του 2026 είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο κάνουμε. Η ψηφιοποίηση των 850.000 φακέλων της νόμιμης μετανάστευσης, ώστε οι ανανεώσεις των αδειών να γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Εγκαινιάζουμε νέα κέντρα λήψης βιομετρικών στοιχείων ώστε η διαδικασία να γίνεται γρήγορα και να μην απασχολείται το προσωπικό των ΔΑΜ. Τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε οι υπάλληλοι των ΔΑΜ να παίρνουν όλα τα πιστοποιητικά με το πάτημα ενός κουμπιού και να μην περιμένουν πότε θα έρθει το ποινικό μητρώο πότε θα ρθει η βεβαίωση του ΕΦΚΑ, 20 μέρες στο ένα, 30 μέρες στο άλλο και να χρειαζόμαστε μήνες χρόνια και καιρούς για να βγάλουμε μια άδεια διαμονής! Σήμερα, μια ανανέωση άδειας διαμονής, στην Αττική, μπορεί να καθυστερήσει και δύο χρόνια. Είναι ένα ανεπίτρεπτο διάστημα στο οποίο πρέπει τώρα γρήγορα η πολιτεία να ενσκύψει. Επαναλαμβάνω ότι είναι ένα πρόσφατο πρόβλημα. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει έναν γρήγορο αποτελεσματικό μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης, προκειμένου να μπορεί να διεκπεραιώνει αυτές τις υποθέσεις με ασφάλεια, με αξιοπιστία, με ταχύτητα, έτσι δεν είναι;
Λευτέρης Βαρδάκης :
Μάλιστα, αυτός είναι λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ο σχεδιασμός και του δικού σας Υπουργείου σε συνεργασία βεβαίως με τα υπόλοιπα υπουργεία.
Δημήτρης Καιρίδης :
Με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα στείλουμε ειδικά συνεργεία στα Προξενεία, με το Υπουργείο Εργασίας, είναι ένα υπουργικό πολυκλαδικό πρόβλημα, η μετανάστευση. Χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και είναι από τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού. Έχουμε κάνει από την επίσκεψη στο Μαξίμου… Στην αγορά εργασίας είναι μεγάλη και κινδυνεύουν, κινδυνεύει η οικονομία να ρίξει ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι δεν είναι ;
Λευτέρης Βαρδάκης :
Σκοπεύετε να οργανώσετε συνάντηση ή να γίνει κάποια σύσκεψη και με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Γεραπετρίτη; Γιατί αυτό ακούσαμε τουλάχιστον όσον αφορά όλα αυτά τα ζητήματα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, έχουν γίνει αυτά και με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και βεβαίως με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και θα ξαναγίνουν, διότι εμπλέκονται στις μετακλήσεις ειδικά, όταν είναι να έρθει κάποιος για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα Προξενεία μας, τα οποία βρέθηκαν και αυτά υποστελεχωμένα να ξέρετε, λόγω της δεκαετούς κρίσης, δεν έχουν γίνει προσλήψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών. Χρειάζονται μια ενίσχυση προκειμένου να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα. Κοιτάξτε, η Κρήτη είναι στην πρωτοπορία, είναι ίσως η πιο δυναμική περιοχή της πατρίδας μας και στον αγροτικό τομέα, όχι μόνο στον τουριστικό οι ανάγκες εκεί είναι πολύ μεγάλες. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζει η κυβέρνηση και θέλει τώρα πολύ γρήγορα να το αντιμετωπίσει. Είδατε ότι “σπάμε αυγά”. Η ρύθμιση που φέραμε πριν τα Χριστούγεννα ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις, έτσι δεν είναι; Από κάποιες θεμιτές, διότι υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος, έτσι δεν είναι; Κάποιες εκ του πονηρού, διότι καραδοκούν διάφοροι να εκμεταλλευτούν πράγματα. Εμείς όμως το κάναμε, το τολμήσαμε και εξασφαλίσαμε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή, παίρνοντας και τον διεθνή έπαινο σε αυτό. Ξέρετε, στην Ευρώπη επιχειρούν να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Βλέπετε τον Μακρόν στη Γαλλία και δεν τα έχει καταφέρει στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και έτσι θα προχωρήσουμε κάνοντας τις τομές που χρειάζεται, με πάντα, πάντα με ασφάλεια και πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Μάλιστα, κ.Καιρίδη μια τελευταία ερώτηση, γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει πίεση τώρα, τις πρωινές ώρες.
Δημήτρης Καιρίδης :
Υπάρχει ο ΣΚΑΪ ο ΣΚΑΪ.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Ναι, υπάρχει ναι, ναι. Λοιπόν μια τελευταία ερώτηση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και πρέπει να βγω στην εβδομαδιαία αυτή εμφάνιση που έχω.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Ναι, στο παρελθόν σας είχαμε φιλοξενήσει ως Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων. Είχαμε συζητήσει και μαζί πάρα πολλά θέματα που είχαν να κάνουν με την Τουρκία και άλλα. Αυτός ο σχεδιασμός που μας περιγράψατε, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί, να έχουμε δηλαδή μια σαφή εικόνα ότι θα έχουμε τους ανθρώπους αυτούς που μπορούν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα ή σε άλλους κλάδους και θέλω να μας πείτε πότε πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός;
Δημήτρης Καιρίδης :
Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε οι συμφωνίες οι διμερείς, θα ψηφιστούν μέσα στην άνοιξη και θα αρχίσουν να τρέχουν πάραυτα. Από κει και πέρα στα διοικητικά, θα’ρθει ειδικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο για τη διευκόλυνση όλων αυτών, μαζί με άλλα θέματα του υπουργείου, αλλά ταυτόχρονα δεν περιμένουμε το νομοσχέδιο, οι παρατάσεις των συμβάσεων των συμβασιούχων έγιναν, Εληγαν 31 Ιανουαρίου και πήραν παράταση για ένα χρόνο. Η προκήρυξη για 320 νέες θέσεις συμβασιούχων στις ΔΑΜ θα τρέξει μέσα στην άνοιξη. Η ψηφιοποίηση γίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο και θα ολοκληρωθεί εντός του 2025 αρχές του 2026 και ούτω καθεξής. Θέλω να πω ότι γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης, δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, αλλά από το 2025 και μετά νομίζω θα είμαστε σε μια κανονικότητα.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ κύριε Καιρίδη, να είστε καλά. Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή.
Δημήτρης Καιρίδης :
Και εσείς. Γεια σας ευχαριστώ πολύ.
Λευτέρης Βαρδάκης :
Καλή σας ημέρα, ήταν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κύριος Καιρίδης.