Ημέρα Μνήμης

Η 27η Ιανουαρίου είναι η μέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τους Συμμάχους. Για το λόγο αυτό έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. 

Ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, παρευρέθηκα στη σημερινή τελετή που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, δίπλα στον Κεραμεικό.

Στις φωτογραφίες με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και τον φίλο πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Yossi Amrani, και, σε πρώτο πλάνο, ο Αντιπρόεδρος του ΚΙΣ, Μάνος Αλχανάτης, και ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος, από το νησί των Δικαίων, όπως αποκαλούν τη Ζάκυνθο στο Ισραήλ, αφού εκεί διεσώθη η εβραϊκή κοινότητα χάρη στον τότε Μητροπολίτη και Δήμαρχό της. 

Επίσης, με τον νέο Γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη και ο Κεραμεικός, όπου πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του, που αποτελεί, μέχρι και σήμερα, τον απόλυτο παιάνα της δημοκρατικής ιδέας.